Aineistonteko- ja toimitusohjeet

Aineistonteko- ja toimitusohjeet

Valmisaineistot

Valmisaineisto on pakkaamaton PDF-tiedosto. Adobe Acrobat Distiller sanomalehtiasetuksin tulostettu PDF 1.5. -versio. Distiller- ja väriasetukset löytyvät www.aamuset.fi mediakortti palkin alta.

Käytettävät ohjelmat

Fontit
Käytössä Adobe FontFolio 8.0 -fonttikirjaston kaikki PostScript -kirjasimet, joista on listaus nähtävillä osoitteessa www.karkimedia.fi. True Type -kirjasinleikkauksia ei saa käyttää. Muut fontit grafi ikkamuodossa. Pienin käytettävä tekstikoko ilmoituksissa on 7 pistettä.

Kuvat ja grafiikka
Sanomalehtituotantoa varten korkearesoluutiokuvan resoluution pitää olla 200 dpi silloin, kun kuvat ovat taitto-ohjelmassa 1:1 -koossa. Nelivärikuvat CMYK-muodossa EPS- tai TIFF-formaatissa. EPS-kuvissa ei voi käyttää DCS-moodia (yhdestä kuvasta viisi erillistä tiedostoa). TIFFkuvissa ei saa käyttää LZW-pakkausta.

Värit
Väriarvot määritellään prosessiväreinä (CMYK).

Pakkaus
Aineisto pakataan joko Stuffi t- tai Zip-ohjelmalla. Pakkauksen tulee olla itsestään purkautuva. PDF-muotoon valmistettua aineistoa ei tarvitse pakata.

Aineiston toimitus

Sähköpostilla voidaan lähettää pienehköjä liitetiedostoja.

Valmis digitaalinen aineisto voidaan toimittaa valmisaineiston aikataululla edellyttäen, että se on täysin tulostusvalmis, näiden ohjeiden mukainen.

Ladottavaksi tarkoitettu ilmoitusaineisto, joka saapuu ilman graafista ohjeistusta, toteutetaan parhaaksi katsotulla tavalla.

Vedos ja tulostuslähete

Adobe Illustrator CS2-CS4 Adobe InDesign CS2-CS4 Sopimuksen mukaan linjasiirtona FirstClass- palvelimen välityksellä FTP www.aamuset.fi valitse aineistonsiirtolomake. Sähköposti: aamuset [dot] ilmoitus [at] aamuset [dot] fi Sähköpostilla voidaan lähettää pienehköjä liitetiedostoja. Valmis digitaalinen aineisto voidaan toimittaa valmisaineiston aikataululla edellyttäen, että se on täysin tulostusvalmis, näiden ohjeiden mukainen. Ladottavaksi tarkoitettu ilmoitusaineisto, joka saapuu ilman graafista ohjeistusta, toteutetaan parhaaksi katsotulla tavalla. Vedos ja tulostuslähete Liitä lähetykseen aina tulostuslähete sekä vedos tai värimalli layoutin tarkistamiseen. Vedos voidaan toimittaa myös faksilla: (02) 269 3553. Vedosta ei käytetä oikolukuun vaan ainoastaan layoutin tarkistukseen.

Tarkempia tietoja sähköisten aineistojen toimittamisesta ja linjasiirtoyhteyksistä antavat:
Tekninen asiakasyhteyshenkilö Seppo Kaila (02) 269 4275 Tietojärjestelmäasiantuntija Jarkko Nikkilä (02) 269 4573 arkisin kello 8-16.