Kolumni: Vallan teatteri

Tämä on nähty ennenkin. Kaupunginvaltuusto puhui maanantaina viidettä tuntia ensi vuoden talousarviosta. Sen jälkeen vuorossa oli äänestysrumba, jonka lopputulos oli kuitenkin ennalta selvä kaikille. Osa valtuustoryhmistä oli saavuttanut neuvottelutuloksen. Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät siitä pois ja ryhmät tekivät tukun omia ehdotuksiaan. Yksikään niistä ei ollut edes lähellä tulla hyväksytyksi.

Sen sijaan kaikki muiden valtuustoryhmien neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset ensi vuoden budjettiin hyväksyttiin.

Oliko ilta turhaa teatteria? Sitähän kaupunginvaltuuston kokous on, samoin kuin eduskunnan täysistuntoa, vallan teatteria.

Turhaa se ei ole, vaikka monesta siltä tuntuu. Miksei? Miksi tarvitaan tuntikaupalla puheita, jotka eivät aiheuta mitään, jotka eivät käännä yhdenkään toisen päättäjän päätä? Kenelle puhe voi olla suunnattu?

Tämänkertaista budjetin neuvotteluprosessia kehuttiin aikaisempaa avoimemmaksi. Nekin, jotka eivät saaneet puumerkkiään lopputulokseen, kehaisivat, että kokivat tällä kertaa tulleensa kuulluiksi. Moni vakuutti, että neuvotteluissa oli ollut vallalla ”hyvä henki”.

Siitä vallan teatterissa on kyse: avoimuudesta ja keskustelusta. Ei riitä, että ryhmät pääsevät sopuun jostakin, vaan lopputulos on avoimesti esiteltävä ja perusteltava kaupunkilaisten edessä. Budjettikokous on juuri se foorumi.

Esitykset on voitava haastaa ja kyseenalaistaa. Parhaimmillaan syntyy keskustelua, joissa osapuolet panevat parastaan. Yhteisymmärrystä ei yleensä synny, mutta oman näkemyksen joutuu perustelemaan.. Huonoimmillaan puhujapönttö kumisee ajatuksellista tyhjyyttä, ohipuhumista ja huonoa argumentointia.

Se on kansan valittujen edusmiesten ja edusnaisten vastuulla. Retoriikkaa on aina vara parantaa. Meillä on edustajat, jotka ansaitsemme. Ei sen paremmat, eikä sen huonommat.

On kansalaisten, kaupunkilaisten, äänestäjien vastuulla arvioida, kuinka hyvin kukakin valittu tehtäväänsä hoitaa, asiansa puolesta puhuu ja lippuansa liehuttaa.

Uurnilla tavataan. Siellä aina selviää, kuka pääsee jatkoon seuraavaan jaksoon politiikan reality-show´ssa. Se on demokratian hienoutta.

Lasse Virtanen

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Selvitys: Ihmiskaupan uhrien auttamista sääntelevä laki ei toimi

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu on yhdessä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) kanssa selvittänyt, miten ihmiskaupan uhrien oikeus saada apua Suomessa toteutuu. Selvityksen perusteella yksi keskeisin auttamisen haaste liittyy ennen kaikkea kunnissa pysyvämmin asuvien ihmiskaupan uhrien auttamiseen.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!