Kolumni: Vallan teatteri

Tämä on nähty ennenkin. Kaupunginvaltuusto puhui maanantaina viidettä tuntia ensi vuoden talousarviosta. Sen jälkeen vuorossa oli äänestysrumba, jonka lopputulos oli kuitenkin ennalta selvä kaikille. Osa valtuustoryhmistä oli saavuttanut neuvottelutuloksen. Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät siitä pois ja ryhmät tekivät tukun omia ehdotuksiaan. Yksikään niistä ei ollut edes lähellä tulla hyväksytyksi.

Sen sijaan kaikki muiden valtuustoryhmien neuvottelutuloksen mukaiset muutosesitykset ensi vuoden budjettiin hyväksyttiin.

Oliko ilta turhaa teatteria? Sitähän kaupunginvaltuuston kokous on, samoin kuin eduskunnan täysistuntoa, vallan teatteria.

Turhaa se ei ole, vaikka monesta siltä tuntuu. Miksei? Miksi tarvitaan tuntikaupalla puheita, jotka eivät aiheuta mitään, jotka eivät käännä yhdenkään toisen päättäjän päätä? Kenelle puhe voi olla suunnattu?

Tämänkertaista budjetin neuvotteluprosessia kehuttiin aikaisempaa avoimemmaksi. Nekin, jotka eivät saaneet puumerkkiään lopputulokseen, kehaisivat, että kokivat tällä kertaa tulleensa kuulluiksi. Moni vakuutti, että neuvotteluissa oli ollut vallalla ”hyvä henki”.

Siitä vallan teatterissa on kyse: avoimuudesta ja keskustelusta. Ei riitä, että ryhmät pääsevät sopuun jostakin, vaan lopputulos on avoimesti esiteltävä ja perusteltava kaupunkilaisten edessä. Budjettikokous on juuri se foorumi.

Esitykset on voitava haastaa ja kyseenalaistaa. Parhaimmillaan syntyy keskustelua, joissa osapuolet panevat parastaan. Yhteisymmärrystä ei yleensä synny, mutta oman näkemyksen joutuu perustelemaan.. Huonoimmillaan puhujapönttö kumisee ajatuksellista tyhjyyttä, ohipuhumista ja huonoa argumentointia.

Se on kansan valittujen edusmiesten ja edusnaisten vastuulla. Retoriikkaa on aina vara parantaa. Meillä on edustajat, jotka ansaitsemme. Ei sen paremmat, eikä sen huonommat.

On kansalaisten, kaupunkilaisten, äänestäjien vastuulla arvioida, kuinka hyvin kukakin valittu tehtäväänsä hoitaa, asiansa puolesta puhuu ja lippuansa liehuttaa.

Uurnilla tavataan. Siellä aina selviää, kuka pääsee jatkoon seuraavaan jaksoon politiikan reality-show´ssa. Se on demokratian hienoutta.

Lasse Virtanen

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Käsiase laukesi ravintola Venuksessa

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi lauantaina aamuyöstä Turussa ravintola Venuksessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitter-tilillään.

Parpolle esitetään jatkoa muutosjohtajana

Antti Parpo.

Kaupunginhallitus muutti marraskuussa Turun kaupungin konsernihallinnon johdon vastuualueen muutosjohtajan viran pysyväksi. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 8 935 euroa kuukaudessa.

Konenäkö tehostaa lajien kartoittamista ja suojelua

Konenäkö eli automaattinen kuvatulkinta tarjoaa uusia mahdollisuuksia lajien ja elinympäristöjen kartoittamiseen sekä luonnonsuojeluun. Automatisoidun lajintunnistuksen avulla voidaan myös säästää luonnonhoidon kustannuksia.

Lukiolaiset: Äidinkielen ylioppilaskokeen uudistus lupaava

Ylioppilastutkintolautakunta päätti perjantaina äidinkielen ylioppilaskokeen uusista määräyksistä ja arviointikriteereistä. Äidinkielen koe järjestetään syksystä 2018 lähtien digitaalisena. Digitaaliseen äidinkielen kokeeseen kuuluu kaksi koetta, joista toinen mittaa ensisijaisesti kirjoitustaitoa ja toinen ensisijaisesti lukutaitoa. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) mielestä uudistus on lupaava.

Mieskuoro Naskalit valmistautuu perinteisiin joulukonsertteihin

Erik Rousi ja Naskaleita Tuomiokirkossa 21.12.2016.

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konsertit kuullaan Turun tuomiokirkossa torstaina 21. joulukuuta kello 18 ja 20. Tänä vuonna kuoron jouluohjelmassa on aiempaa enemmän tuttuja joululauluja. Uusia sovituksia Naskaleille niihin ovat kirjoittaneet Kari Jantunen , Juuso Vanonen ja Teemu Mustonen .

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!