Mielipide: Rauhaa puolustetaan, mutta millä tavalla?

Syntymävuotenani syntyi myös Suomen Rauhanpuolustajat, ”poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö”. Nettisivullaan ja lehtensä pääkirjoituksessa se pahoittelee sitä, että Suomi on aloittanut hybridisodan Venäjää vastaan. Kansalaiset kuulemma ovat huolissaan siitä.

”Jännityksellä odotamme milloin Putin esittää ukaasin Suomen itsenäisyyden kyseenalaistamiseksi, ehkä hän panttaa päätöstä itsenäisyyspäiväksi?”. Rauhanpuolustajain toiminnanjohtaja toteaa myös, ettei Putin ole esittänyt onnitteluja 100-vuotiaalle Suomelle. (Mietin, liekö Suomikaan vielä näyttävästi onnitellut 1990-luvulla perustettua Venäjän federaatiota, liittovaltiota, joka koostuu 83 liittovaltiosubjektista.)

Aamuset-lehdessä Rauhanpuolustajain Turun piirikunta otsikoi huolestuneisuutensa näin: ”Ei vieraita sotajoukkoja Suomeen”. Paasikiven–Kekkosen ulkopoliittinen linja on unohdettu ja muistokin tärvelty, toteaa puolueeton rauhanpuolustajain piirikunta.

Toteaisin sitä vastoin, että onhan meillä nyt taas Keskusta–Kokoomus-linja ja se sitoutuu rauhanpuolustukseen sekin. Neuvostoliittoa ei enää ole, eikä yhteistyö- ja avunantoliittoa sen kanssa, mutta tilalla on yhteistyö Naton ja monen muun kanssa. YYA:n tilalla on NATO-sopimiset. Joten tuskin vieraat sotajoukot edes yrittävät miehittää Suomea. Olemme oppineet pienen Ukrainan tapahtumistakin ja varomme irrallisuutta, joka olisi omiaan houkuttelemaan miehittäjiä.

Kyllä minulle kelpaisi kumppanuus Venäjän kanssa, mutta jo Kekkosen aikaan aloimme kuulua länteen. Luulenpa, että jos kansalta kysyttäisiin, niin ei se haluaisi yhteistyö- ja avunantosopimusta Venäjän kanssa, vaan mieluummin sopimukset lännen kanssa. Puolueeton Suomi ei ole ollut kai koskaan ja kun rauhaa tahdotaan puolustaa, niin aina kantaa joudutaan ottamaan suuntaan tai toiseen.

Mukavaa, että Rauhanpuolustajat hehkuttavat Paasikiven–Kekkosen linjan puolesta, sillä kumpainenkin lähensi Suomea päättäväisesti yhteistyöhön, ehkä avunantoonkin – lännen kanssa. Äärimmäisen tärkeää on myös yhteistyö ja avunanto Venäjän kanssa, mutta ilman sotilaallisuutta.

Antti V. Kantola

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa vastedes riskialueilla

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut rokotuksista annettua asetusta. Suurimmat muutokset tehtiin asetuksen puutiaisaivotulehdusrokotetta ja jäykkäkouristusrokotetta koskeviin pykäliin. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 23. maaliskuuta.

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!