Pääkirjoitus: Viemäristä olohuoneeksi

Kun Turku kasvoi ja asukasmäärä lisääntyi, Aurajoki muuttui vähitellen avoviemäriksi. Kaupunkilaisten jätevesiä alettiin puhdistaa vuonna 1967, mutta joki sai osansa aina vuoteen 1971 saakka. Mielikuva ei puhdistunut senkään jälkeen, eikä juuri jokikaan. Jokiranta säilyi pitkään paikkana, joka ei houkutellut luokseen kuin laitapuolen kulkijoita.

Muutos alkoi toden teolla vasta 20 vuotta sitten. Tall Ships Races -tapahtuma ja Joulukaupunki-projekti käynnistivät jokirantojen ehostusprosessin, joka johti siihen, että jokivarsi sai valaistuksen 6. joulukuuta 1997.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Joki rantoineen on alkanut elää, siitä on tullut kaupunkilaisten keidas etenkin kesällä. On aika ottaa seuraava askel. Satusillat saa jatkokseen Satumainen Aurajoki -hankkeen. Nyt haetaan pysyviä ratkaisuja, jotka olisivat kaupunkilaisten itsensä mieleen.

Idean isä Kari Veijonen on linjannut, että Aurajoesta halutaan kehittää Suomen ja Euroopan viihtyisin jokiolohuone. Se tarkoittaa, että jokirannoista halutaan paikka, jossa kaupunkilaiset viihtyvät myös talvella. Kirjastosillalle ja Teatterisillalle loihditaan viime vuoden tapaan valo- ja äänimaisemia, mutta niitä istutetaan myös muualle kulttuurimaisemaan. Teatterisilta muuttuu Taru Sormusten Herra -sillaksi, Hämähäkkitontin kalliot Tuomiovuoreksi. Kirjastosilta on Klassisen musiikin silta. Applikaation avulla jokainen voi omalla kännykällään metsästää ääniraitoja jokirannasta.

Mukaan on saatu myös jokivarren yrittäjät, jotka jakavat tietoa ja tarjoavat etuja. Turun vetovoiman uskotaan lisääntyvän ja vetävän matkailijoita myös muualta. Kasvava kävijävirta tarkoittaa kasvavaa kassavirtaa. Valo- ja äänitaideteokset eivät ole itse tarkoitus, mutta niillä on tehtävä: riemastuttaa ja viihdyttää. Lapsinäkökulma pidetään koko ajan mielessä, elämyksiä tarjotaan lapsille.

Satumaisen Aurajoen avajaisia vietetään 2. joulukuuta. Kannattaa käydä kokemassa itse, mitä on saatu aikaiseksi.

Lasse Virtanen

Sijoituspalveluyritysten palkkiotuotot kasvoivat ja liikevoitto laski

Sijoituspalveluyritysten liikevoitto oli 35 miljoonaa euroa vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Liikevoittoa kertyi 12 miljoonaa euroa vähemmän edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palkkiotuotot kasvoivat yhdeksällä miljoonalla eurolla 102 miljoonaan euroon. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen sijoituspalveluyritystilastosta.

Rakennuskustannukset nousivat marraskuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat marraskuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 1,7 prosenttia ja palveluiden hinnat 1,3 prosenttia edellisen vuoden marraskuuhun verrattuna. Samanaikaisesti rakentamisen työpanosten hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Työpanosten hintojen lasku selittyy pienentyneillä työnantajan sosiaalikustannuksilla verrattuna vuoteen 2016.

Kauneimpia joululauluja yöllä, ostoksilla ja big bandilla

Turun ja Kaarinan seurakunnissa järjestetään tämän joulukuun aikana noin 60 Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuutta. Kauneimpien joululaulujen kausi alkoi jo joulukuun alussa. Kolmantena adventtisunnuntaina 17. joulukuuta joululauluja lauletaan seitsemässätoista tilaisuudessa.

Suomessa toimivien pankkien rahoituskate kasvoi, mutta liikevoitto pieneni

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten rahoituskate oli vuoden kolmannella neljänneksellä 630 miljoonaa euroa ja liikevoitto 451 miljoonaa euroa. Edelliseen vuoteen verrattuna rahoituskate kasvoi 17 miljoonalla eurolla ja liikevoitto pieneni 155 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottolaitosten tilinpäätöstilastosta.

Kuninkaanlaakson senioriasumisen kokonaisuus laajenee

Priima-Yhtiöt ja Etera toteuttavat Asentajankadulle kaksi kerrostaloa. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera ja Priima-Yhtiöihin kuuluva Kaarinan Yrityspalvelut Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen 45 senioriasuntoa käsittävän Kuninkaanlaakson talo C:n rakentamisesta.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?