Debatti: Viherfillaristi vs. Piraatti

Janina Andersson on MLL:n Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti. Tapani Karvinen on Piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminen.

Onko julkinen terveydenhuolto Suomessa riittävän hyvä?

Andersson: Ihan omien kokemusten pohjalta tuntuu, että se on mainettaan parempi. Ensinnäkin on olemassa puhelinnumerot, joista saa tietoa, olenko huolissani turhasta vai onko syytä tehdä jotain. Ainakin akuutteihin asioihin julkinen terveydenhuolto kyllä puuttuu.

Karvinen: Itse olen kyllä saanut huonojakin kokemuksia. Jopa Tyksin erikoislääkäri on antanut vastauksen edes näkemättä potilasta. Tosin suurin osa lääkäreistä on hänen kanssaan eri mieltä. Kysymys oli siitä tarvitseeko nukuttaa vai voidaanko lapsen operaatio hoitaa paikallispuudutuksena.

JA: Olisiko tässä tapauksessa ollut eroa, jos lääkäri olisi ollut yksityisellä puolella?

TK: Kysymys on siitä, että potilaana haluaisin saada myös toisen mielipiteen. Yksityiseltä tietenkin voin sen hakea, mutta minusta lapsen isänä tuntui siltä, etten ollut saanut sitä palvelua, mitä terveydenhuoltojärjestelmä Suomessa pystyy antamaan. Kyse on vielä perinnöllisestä asiasta, joka vaivasi sekä isääni että minua.

JA: Jos vaiva ei ole akuutti, voi käydä niin, että ajan saa vasta paljon myöhemmin. Silloin voi hyvin käydä niin, että ajan saa vasta niin paljon myöhemmin, että koko vaiva on mennyt jo ohi. Sellaiseen olen itsekin törmännyt.

TK: Tärkeintä terveydenhuoltoa kehitettäessä olisi panostaa henkilökunnan jaksamiseen. Paras keino olisi lyhentää hoitotyössä olevien työpäivää. Lyhyempi työpäivä auttaisi potilaiden kohtaamisessa.

JA: Kaikki tämä päätyy rahaa. Mitä vähemmän on henkilökuntaa suhteessa potilaisiin, sitä pidemmiksi jonot muodostuvat.

TK: Se ei automaattisesti johda siihen. Myös henkilökuntaa pitäisi palkata lisää. Jos sen vastineena on parempi hoito ja vähemmät virheet, pitkällä aikavälillä siinä säästetään, kun virheitä ei tarvitse myöhemmin korjata kalliilla.

JA: Paljon asiakaspalvelutyöhön vaikuttaa myös yleinen ilmapiiri työpaikalla. Kävin hammaslääkärissä viime kesänä. Palvelu oli aivan mahtavaa.

TK: Hammashuollossa se suurin ongelma on pitkä jonotusaika. Ensimmäistä käyntiä joutuu odottamaan kuukausia. Se pitäisi ehdottomasti saada korjattua. Pitäisi myös myöntää pidempiä aikoja, jotta voidaan tehdä perusteellisempia korjauksia.

Ilkka Lappi

Laaja tutkimus paljasti vakavia puutteita alaselkäkivun hoidossa

Terveydenhuollon resursseja haaskataan parhaillaankin turhiin tutkimuksiin sekä tehottomiin ja jopa haitallisiin hoitoihin. Asia käy ilmi The Lancet -tiedelehdessä torstaina julkaistuista kolmesta laajasta katsausartikkelista, joissa yli kolmekymmentä johtavaa asiantuntijaa kolmestatoista eri maasta on koonnut tutkimusnäyttöä alaselkäkivun syistä, riskitekijöistä ja hoidosta. Professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta on yksi tutkimusten tekijöistä.

Tutkimus: Asumisen hintaa nostaa Suomessa tarjonnan puute, eivät asuntosijoitusyhtiöiden tuotot

Suomalaisten asumisen hintaa nostaa erityisesti kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja niukka tarjonta. Tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa järkevöittämällä sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta, ehdotetaan Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa. Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei sen sijaan havaittu olevan poikkeuksellisen korkeita.

Moni tulva olisi ehkäistävissä

Vääränlainen rakentaminen on ilmastonmuutostakin isompi tekijä kaupunkialueiden tulvien synnyssä.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Turvapaikkakäytäntöjä yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi torstaina pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015–17. Selvityksessä on tutkijoiden mukaan käyty läpi 18–34-vuotiaillle irakilaisille tehtyjä päätöksiä kesiltä 2015 ja 2017.

K-ryhmä kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan kaupan ryhmistä eniten

K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta vuonna 2017 oli 35,8 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosenttiyksikön, mikä on kaupan ryhmistä eniten. Yli 1 200 K-ruokakauppaa käsittävä kauppaverkosto on Suomen laajin. Tiedot selviävät tutkimusyritys Nielsenin torstaina julkistamista Päivittäistavaramyymälärekisteristä.

S-ryhmän päivittäistavarakauppa kasvatti markkinaosuuttaan

Nielsenin myymälärekisteri kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuuden kasvaneen viime vuonna 0,5 prosenttiyksikköä. Osuus on nyt 45,9 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä S-ryhmän ruokakaupoissa kasvoi viime vuonna yli kymmenellä miljoonalla.

Kaupunki
Urheilu

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!