Debatti: Kenttäharmaa vs. Punavihreä

Christian Perheentupa on majuri ja kokonaisturvallisuuden tuottaja. Li Andersson on kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Miltä valtion ensi vuoden budjetti näyttää teidän silmiinne?

Andersson: Kyseessä on tyypillinen laastaribudjetti. Siellä on vähän kivoja juttuja, joiden määrärahat ovat pieniä suhteessa siihen, mitä on leikattu.

Perheentupa: Minusta suunta on hyvä, koska tällä kai saadaan velkaantumisen kasvua taittumaan. Suomen velkaantumisesta on syytä olla huolissaan. Korkomenot ovat tällä hetkellä pienet, muta jos verotulot siivotaan pois ja katsotaan paljonko paikattavaa on, se summa on valtava.

LA: Hallitus on käyttänyt jo niin paljon rahaa verokevennyksiin, että se alkaa todennäköisesti kohta vaikuttaa jo rakenteellisen alijäämän tavoitteeseen. Siitä huolimatta, että talous paranee, alijäämä ei pienene.

CP: Taloutta ei ainakaan saada kasvuun veroja kiristämällä, mutta iso perkaaminen täytyy tehdä jossain vaiheessa.

LA: On hassua, että tilanteessa, jossa Suomen talous kasvaa, hallitus joutuu huolehtimaan palkansaajien ostovoiman kasvamisesta veroalennuksilla, eikä niin, että se tapahtuisi palkankorotuksina.

CP: Ollaan tilanteessa, jossa ongelmana on eduskunnan neljävuotinen kausi.

LA: Velkaantumisen taittaminenhan tapahtuu työllisyysasteen kautta, eikä se voi tapahtua muuten. On mahdotonta vaan leikata. Jos työllisyystilanne jatkuu tällaisena, jatkuu myös velkaantuminen. CP: En tiedä tulivatko kasvun merkit liian aikaisin. Budjettia pitäisi malttaa sopeuttaa ja välttää lisävelan ottamista.

LA: Vaikka Suomen talous kasvaa, on meillä myös ongelmia. Nyt ei ole varaa painaa jarrua sen takia, että alettaisiin kerätä puskuria pahan päivän varalle.

CP: Jos mennään sisältöön tarkemmin, niin minusta oli hyvä, että turvallisuuteen laitettiin lisää rahaa ja siten huomioidaan se, mitä ympärillämme sekä sisäisesti että ulkoisesti tapahtuu.

LA: Sen verran kikyyn, että minun mielestäni se on ollut iso virhe ay-liikkeen puolelta. Lomarahan leikkausta kritisoitaessa olisi pitänyt olla valppaana siinä vaiheessa, kun sitä sorvattiin.

CP: Itse valtion palkkaa nauttivana ymmärrän lomarahojen leikkauksen täysin. Jos valtiolla on hankalaa, niin näin varmaan täytyy tehdä.

Ilkka Lappi

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.