Mielipide: Ensihoidon palvelutasopäätös ei turvaa palvelun tasoa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee kokouksessaan 28. marraskuuta ensihoidon palvelutasopäätöstä. Uusi esitys palvelutasopäätökseksi poikkeaa merkittävästi vanhasta, sillä nykyinen esitys ei enää ota kantaa ensihoitoyksiköiden määrään, tasoon, valmiusaikaan tai sijaintiin. Esitys ei myöskään ota kantaa kenttäjohtojärjestelmän toteuttamiseen, esimerkiksi kenttäjohtoyksiköiden määrään. Näin ollen kyseinen esitys siirtää aiemmin sairaanhoitopiirin valtuuston sekä Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunnan päätösten alaisuudessa olleet asiat ensihoitopalveluista vastaaville viranhaltijoille varsin lavein raamein.

Pidän järkevänä, ettei palvelutasopäätös ole liian sitova ja mahdollistaa ensihoitopalvelun nopean ja tarkoituksenmukaisen muuntelun esimerkiksi asemapaikkojen ja valmiusaikojen osalta. Nykyisellään palvelutasopäätösesitys ei selkeästi ota kantaa yksiköiden määriin tai tasoihin, eikä näin ollen anna raameja edes haluttuun palvelun tasoon.

Mielestäni merkittäviä raameja päätökseen ei myöskään tuo edes tavoittamisviiveiden määrittely, sillä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukainen esitys palvelutasopäätöksestä ottaa kantaa vain siihen, kuinka nopeasti potilas tulee tavoittaa. Tavoittavan yksikön tasolla ei enää ole merkitystä. Näin ollen esityksessä vaadittu palvelutaso voidaan toteuttaa vaikka pelkillä hätäensiapuun kykenevillä ensivasteyksiköillä, toisin sanoen paloautoilla. Palvelutasopäätösesitys ei näin ollen turvaa tai määrittele mitenkään kiireellisen kuljetuksen, perus- tai hoitotason ensihoidon tarpeessa olevien potilaiden palvelun nopeutta.

Kyseinen palvelutasopäätösesitys ei myöskään ota kantaa tai turvaa mitenkään terveydenhuoltolaissa määriteltyä ensihoitopalveluun sisältyvää ensihoitovalmiuden ylläpitoa, eikä näin ollen myöskään turvaa ensihoitoresurssin riittävyyttä esimerkiksi ensihoidon ruuhka-, monipotilas- tai suuronnettomuustilanteessa. Mielestäni valmiuden turvaamiseksi tulisi määritellä riittävä ensihoitoyksiköiden määrä, jota pystytään mittaamaan tavoittamisen lisäksi myös esimerkiksi ensihoitoyksiköiden käyttöasteella. Korkea käyttöaste ei tue valmiuden ylläpitoa.

Ville-Veikko Saari (kok.)

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!