Kolumni: Poikkeuksellisen kaunis perna

Potilas on terve ja hyväkuntoinen, useita perussairauksia ja päivittäisiä kiputiloja. Ohjeistettu potilasta googlettamaan hoito-ohjeet sairauteensa. Lääkärin potilaskirjaus, joka maallikon korvaan kuulostaa ristiriitaisessa epäloogisuudessaan lähinnä vitsiltä.

Lääkärien hassunkurisista saneluista on julkaistu useampikin kokoelmateos. Omakannan ja kunnallisten e-terveyspalveluiden ansiosta kattavat terveystiedot ovat nykyään jokaisen sairastelijan saatavilla. Potilasoikeudellisesti tämä on iso ja tärkeä asia, mutta potilaalle valuva tietomäärä aiheuttaa myös paineita julkiselle terveydenhuollolle.

Asiakkaat osaavat vaatia enemmän, ainakin lääkärin aikaa ja vastauksia. Oma ryhmänsä ovat kotilääkärit, jotka tutkimuskirjausten ja nettitietojen perusteella diagnosoivat itseään ja vaativat lisätutkimuksia. Terveydenhuollon kiireisessä arjessa, jossa potilaita lappaa ovesta taukoamatonta tahtia, kirjausvirheiden syntymisen ymmärtää. Mutta kieltämättä joskus saa kirjauksia lukiessa ihmetellä kenestä epikriisit on kirjoitettu.

Minut on muun muassa kirjattu sairaalaan miehenä, vaikka en ole huomannut itsessäni siihen viittaavia piirteitä. Veriarvojani on analysoitu hyvin tyypillisiksi kaltaiselleni afroamerikkalaiselle tummaihoiselle naiselle. Ei siinä mitään, mutta ellei äidiltä ole jäänyt jotain kertomatta, sukujuureni kumpuavat väkevästi Kainuun korpimetsistä. Ja vaikka kuinka muuta toivoisin, ihonvärini on lähempänä kloriitilla pesaistua valkoista lakanaa.

Tällaiset tohtorien emämunaukset käyvät hauskoista anekdooteista, mutta virheellisillä kirjauksilla voi olla myös kauaskantoiset seuraukset. Esimerkiksi riitatilanteessa vakuutusyhtiön kanssa vuosia vanha pieni kirjausvirhe potilastiedoissa voi nousta seinäksi vasten kasvoja.

Virheellisiä kirjauksia on jälkikäteen hyvin hankala saada oikaistuksi. Jos vakavat lapsukset unohdetaan, on tahattomassa kirjauskomiikassa huvinsa. Omassa sydämessäni kannan ehkä ikuisesti naisellisen itsetuntoni buustaajana erään sisätautilääkärin kirjausta vuosien takaa: potilaalla on poikkeuksellisen kaunis, täydellisen symmetrinen perna. Voiko nainen paljon kauniimpaa kohteliaisuutta miehen suusta kuulla?

Hannele Sivonen

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!