Kolumni: Poikkeuksellisen kaunis perna

Potilas on terve ja hyväkuntoinen, useita perussairauksia ja päivittäisiä kiputiloja. Ohjeistettu potilasta googlettamaan hoito-ohjeet sairauteensa. Lääkärin potilaskirjaus, joka maallikon korvaan kuulostaa ristiriitaisessa epäloogisuudessaan lähinnä vitsiltä.

Lääkärien hassunkurisista saneluista on julkaistu useampikin kokoelmateos. Omakannan ja kunnallisten e-terveyspalveluiden ansiosta kattavat terveystiedot ovat nykyään jokaisen sairastelijan saatavilla. Potilasoikeudellisesti tämä on iso ja tärkeä asia, mutta potilaalle valuva tietomäärä aiheuttaa myös paineita julkiselle terveydenhuollolle.

Asiakkaat osaavat vaatia enemmän, ainakin lääkärin aikaa ja vastauksia. Oma ryhmänsä ovat kotilääkärit, jotka tutkimuskirjausten ja nettitietojen perusteella diagnosoivat itseään ja vaativat lisätutkimuksia. Terveydenhuollon kiireisessä arjessa, jossa potilaita lappaa ovesta taukoamatonta tahtia, kirjausvirheiden syntymisen ymmärtää. Mutta kieltämättä joskus saa kirjauksia lukiessa ihmetellä kenestä epikriisit on kirjoitettu.

Minut on muun muassa kirjattu sairaalaan miehenä, vaikka en ole huomannut itsessäni siihen viittaavia piirteitä. Veriarvojani on analysoitu hyvin tyypillisiksi kaltaiselleni afroamerikkalaiselle tummaihoiselle naiselle. Ei siinä mitään, mutta ellei äidiltä ole jäänyt jotain kertomatta, sukujuureni kumpuavat väkevästi Kainuun korpimetsistä. Ja vaikka kuinka muuta toivoisin, ihonvärini on lähempänä kloriitilla pesaistua valkoista lakanaa.

Tällaiset tohtorien emämunaukset käyvät hauskoista anekdooteista, mutta virheellisillä kirjauksilla voi olla myös kauaskantoiset seuraukset. Esimerkiksi riitatilanteessa vakuutusyhtiön kanssa vuosia vanha pieni kirjausvirhe potilastiedoissa voi nousta seinäksi vasten kasvoja.

Virheellisiä kirjauksia on jälkikäteen hyvin hankala saada oikaistuksi. Jos vakavat lapsukset unohdetaan, on tahattomassa kirjauskomiikassa huvinsa. Omassa sydämessäni kannan ehkä ikuisesti naisellisen itsetuntoni buustaajana erään sisätautilääkärin kirjausta vuosien takaa: potilaalla on poikkeuksellisen kaunis, täydellisen symmetrinen perna. Voiko nainen paljon kauniimpaa kohteliaisuutta miehen suusta kuulla?

Hannele Sivonen

Suomessa toimivien pankkien rahoituskate kasvoi, mutta liikevoitto pieneni

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten rahoituskate oli vuoden kolmannella neljänneksellä 630 miljoonaa euroa ja liikevoitto 451 miljoonaa euroa. Edelliseen vuoteen verrattuna rahoituskate kasvoi 17 miljoonalla eurolla ja liikevoitto pieneni 155 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottolaitosten tilinpäätöstilastosta.

Kuninkaanlaakson senioriasumisen kokonaisuus laajenee

Priima-Yhtiöt ja Etera toteuttavat Asentajankadulle kaksi kerrostaloa. Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera ja Priima-Yhtiöihin kuuluva Kaarinan Yrityspalvelut Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen 45 senioriasuntoa käsittävän Kuninkaanlaakson talo C:n rakentamisesta.

Tiernaesityksiä Hansakorttelissa lauantaina

Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden viimeisenä viikonloppuna 16. joulukuuta Tiernakilpailu saapuu kaupunkiin. Kolmatta kertaa järjestettävässä Tiernakilpailussa etsitään Turun seudun parasta tiernaesitysryhmää kello 12–15 Hansatorilla.

Myynti kasvoi lokakuussa kaikilla kaupan toimialoilla

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan myynti kasvoi lokakuussa 8,0 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta. Tukkukaupan myynti kasvoi kaupan toimialoista eniten, kaikkiaan 11,5 prosenttia. Autokaupan myynti kasvoi lokakuussa puolestaan 6,9 prosenttia ja vähittäiskaupan myynti 2,2 prosenttia. Vähittäiskaupan toimialoista myynti kasvoi päivittäistavarakaupassa 1,1 prosenttia ja tavaratalokaupassa 1,8 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta.

Maahanmuuttoviraston ja poliisin maksuihin ja lupiin muutoksia ensi vuonna

Sisäministeriö on antanut asetukset poliisin ja Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta. Joulukuun alussa voimaan tullut ampuma-aselain muutos aiheuttaa muutoksia paikallispoliisin myöntämiin aselupiin. Osaan Maahanmuuttoviraston suoritteista perittävistä maksuista tehdään maltillisia muutoksia kustannusvastaavuuden parantamiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?