Pääkirjoitus: Poliisi varautuu uusiin uhkiin

Rikosten määrä on laskusuunnassa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Rikoslakirikosten määrä on lokakuun loppuun mennessä laskenut yli kymmenen prosenttia, kun vertailu käy vuodentakaiseen tilanteeseen. Omaisuusrikosten määrä on pudonnut Turussa yli 12 prosenttia, väkivaltarikosten määrä vajaat yhdeksän prosenttia ja huumausainerikosten määrä lähes 14 prosenttia.

Huumerikollisuuden paljastuminen tosin edellyttää aina poliisin omia toimenpiteitä, jotka tänä vuonna on suunnattu erityisesti Satakuntaan. Todellisuus ei ole niin auvoinen kuin tilastot osoittavat.

Uhat ovat toisaalla, eivät perinteisessä rikollisuudessa. Lounais-Suomen poliisi varautuu nyt terrorismiin, ääriliikkeisiin, kyber- ja hydridiuhkiin sekä rikollisuuden kansainvälistymiseen.

Puukkoisku on tuoreessa muistissa. Poliisi toimi nopeasti, mutta oliko se pelkkää tuuria? Ei, vastaa poliisi. Tuuria oli korkeintaan se, että partio ajoi paikalle oikeaan aikaan. Rikollisen pysäyttämisessä tuurilla ei ollut enää mitään osuutta. Poliisi on jo pitemmän aikaa varautunut uusiin uhkiin, varustautunut ja kouluttautunut muun muassa voimankäyttöön. Se näkyy myös järeinä turvatoimina esimerkiksi joulurauhanjulistuksessa. Niitä tuskin kukaan enää kyseenalaistaa. Supolla on tarkkailussa 300 ihmistä, joista noin 40 on lounaisessa Suomessa.

Lounais-Suomen poliisi yhdistää tutkintasektorinsa yhden johdon alle, samoin valvonta- ja hälytyssektorit, jotka ovat tähän asti toimineet erikseen Turussa ja Porissa. Sektorijohtajien määrä vähenee. Resursseja suunnataan kentälle niin paljon kuin mahdollista.

Toimintaa tehostetaan myös rikosilmoitusten esikäsittelyllä, jolla valitaan ne jutut, joiden tutkintaan panostetaan. Syyttäjän ja poliisin yhteistyö tiivistyy, jotta esimerkiksi rattijuopumukset saadaan käräjille nopeammin.

Lupahallinnosta väki vähenee. Passeista jo 70 prosenttia haetaan sähköisesti. Lupahallinto toimii viisipäiväisesti enää Turussa, Porissa, Raumalla ja Salossa. Uudet uhat vaativat nyt huomiota.

Lasse Virtanen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.