Pääkirjoitus: Poliisi varautuu uusiin uhkiin

Rikosten määrä on laskusuunnassa Varsinais-Suomessa ja Turussa. Rikoslakirikosten määrä on lokakuun loppuun mennessä laskenut yli kymmenen prosenttia, kun vertailu käy vuodentakaiseen tilanteeseen. Omaisuusrikosten määrä on pudonnut Turussa yli 12 prosenttia, väkivaltarikosten määrä vajaat yhdeksän prosenttia ja huumausainerikosten määrä lähes 14 prosenttia.

Huumerikollisuuden paljastuminen tosin edellyttää aina poliisin omia toimenpiteitä, jotka tänä vuonna on suunnattu erityisesti Satakuntaan. Todellisuus ei ole niin auvoinen kuin tilastot osoittavat.

Uhat ovat toisaalla, eivät perinteisessä rikollisuudessa. Lounais-Suomen poliisi varautuu nyt terrorismiin, ääriliikkeisiin, kyber- ja hydridiuhkiin sekä rikollisuuden kansainvälistymiseen.

Puukkoisku on tuoreessa muistissa. Poliisi toimi nopeasti, mutta oliko se pelkkää tuuria? Ei, vastaa poliisi. Tuuria oli korkeintaan se, että partio ajoi paikalle oikeaan aikaan. Rikollisen pysäyttämisessä tuurilla ei ollut enää mitään osuutta. Poliisi on jo pitemmän aikaa varautunut uusiin uhkiin, varustautunut ja kouluttautunut muun muassa voimankäyttöön. Se näkyy myös järeinä turvatoimina esimerkiksi joulurauhanjulistuksessa. Niitä tuskin kukaan enää kyseenalaistaa. Supolla on tarkkailussa 300 ihmistä, joista noin 40 on lounaisessa Suomessa.

Lounais-Suomen poliisi yhdistää tutkintasektorinsa yhden johdon alle, samoin valvonta- ja hälytyssektorit, jotka ovat tähän asti toimineet erikseen Turussa ja Porissa. Sektorijohtajien määrä vähenee. Resursseja suunnataan kentälle niin paljon kuin mahdollista.

Toimintaa tehostetaan myös rikosilmoitusten esikäsittelyllä, jolla valitaan ne jutut, joiden tutkintaan panostetaan. Syyttäjän ja poliisin yhteistyö tiivistyy, jotta esimerkiksi rattijuopumukset saadaan käräjille nopeammin.

Lupahallinnosta väki vähenee. Passeista jo 70 prosenttia haetaan sähköisesti. Lupahallinto toimii viisipäiväisesti enää Turussa, Porissa, Raumalla ja Salossa. Uudet uhat vaativat nyt huomiota.

Lasse Virtanen

Kiellettyjen laulujen konsertti Turussa

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Huhtikuussa saadaan kokea varsin ainutkertainen konsertti, kun M. A. Numminen esittää harvinaisia kiellettyjä laulujaan Turun konserttitalossa. Lauantaina 14. huhtikuuta pidettävässä konsertissa Nummista säestää Pedro Hietanen .

Kalatalousalueiden määrä vähenee sadalla

ELY-keskukset ovat vahvistaneet kalatalousalueiden uudet rajat. Kalavarojen kestävän käytön ohjaamiseksi perustetaan yhteensä 118 kalatalousaluetta.

Väitös: Tekonivelrekisterit löytävät toimivat tekonivelmallit

Mika Junnila.

Kansalliset tekonivelrekisterit on perustettu tuottamaan tietoa tekonivelten uusintaleikkauksista. Rekisterien tavoitteena on havaita huonot tekonivelmallit mahdollisimman aikaisin, jotta uusintaleikkauksien määrä saataisiin pidettyä vähäisenä.

Uudistettu teoriakoe testaa liikennetilanteiden hahmottamista aikaisempaa paremmin

Kuljettajantutkintouudistus tuo uutta myös teoriakokeeseen. Vanhojen monivalintojen lisäksi mukaan tulevat laajemmat, kuvaa ja selitetekstiä yhdistävät kysymykset, joiden tarkoituksena on testata liikennetilanteiden ymmärtämistä ja reagointikykyä uudella tavalla. Uudistetut teoriakokeet tulevat voimaan 1.7.2018 alkaen.

Suurten kirjailijoiden jalanjäljissä

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja (Art House) houkuttelee tarttumaan kynään. Teoksessa on esitelty kahdenkymmenen tunnetun kirjailijan uraa, teoksia ja tyyliä. Kunkin esittelyn jälkeen lukijalla on tilaisuus herätellä omaa luovuuttaan kirjoitustehtävien parissa. Muun muassa James Joyce , Virginia Woolf , Franz Kafka ja Margaret Atwood ovat saaneet omat lukunsa.

Klementiinejä popsitaan innokkaasti

Klementiinistä on tullut viime vuosina suomalaisten suosikkimandariini. Joulukuussa herkutellaan mehukkailla, keltaisilla klementiineillä ja ihanilla tuoksuilla. Joulun tuoksua ja tuntua saa kotiin tällä pienellä keinolla. Asettele klementiinejä kauniiseen koriin ja pistele kokonaisia kuivattuja neilikoita muutaman hedelmän pintaan.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?