Mielipide: Terveydenhuollossa ei eriarvoisuutta

Terveysasemilla kohdellaan asiakkaita tasapuolisesti, vakuuttaa Turun kaupunki. Terveysasemilla kohdellaan asiakkaita tasapuolisesti, vakuuttaa Turun kaupunki. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Kaija Kiessling kysyi mielipidekirjoituksessaan (Aamuset 29.11.), miksi Turun terveydenhuollossa kansalaisten eriarvoista palvelua on ryhdytty järjestämään iän perusteella ja vaati, että henkilökunnalle annettu ohjeistus on purettava välittömästi.

Turussa ei ole ohjeistettu henkilökuntaa Kiesslingin kuvaamalla tavalla. Sairauksien tutkimuksessa ja hoidossa on käytössä Käypä hoito -suositukset, jotka perustuvat kansallisiin suosituksiin ja tutkittuun tietoon. Asiakkaiden eriarvoistaminen iän, sukupuolen tai muun vastaavan seikan mukaan ei suomalaisessa terveydenhuollossa ole hyväksyttyä – eikä tällaista hyväksytä Turussakaan.

Valtaosa Turun terveysasemien käynneistä kohdistuu juuri yli 65-vuotiaiden ikäryhmään ja hoito on kaikin puolin samanlaista iästä riippumatta. Kiesslingin esiin nostamassa silmäluomien leikkausta vaativassa tilanteessa terveysasemilta tehdään lähete silmälääkärille, joka arvioi jatkotoimenpiteet kansallisten suositusten, tutkitun tiedon sekä potilaan terveydentilan perusteella.

Jos potilas kokee tulleensa väärin kohdelluksi, on kaikkien etu, että hän ottaa yhteyttä potilasasiamieheemme, jotta asia saadaan selvitettyä.

Katariina Kauniskangas, terveyspalveluiden palvelualuejohtaja, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

Varsinais-Suomen liitto tukee Fölin joukkoliikennekokeilua Kurjenrahkan kansallispuistoon

Varsinais-Suomen liitto osallistuu Fölin joukkoliikennekokeilun Turusta kurjenrahkan kansallispuistoon rahoitukseen. Liitto on vuosia ollut kehittämässä Kuhankuonon retkeilyreitistöä. Edistääkseen joukkoliikennekokeilua liitto pyrkii toimimaan paikallisten toimijoiden ja Fölin välisenä yhteistyön organisoijana, sillä Kurjenrahkalla on hyvin vähän olemassa olevia ja pysyviä palveluita retkeilijöiden käyttöön ja alueen palvelutaso ei vastaa lisääntynyttä kävijämäärää.

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa vastedes riskialueilla

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut rokotuksista annettua asetusta. Suurimmat muutokset tehtiin asetuksen puutiaisaivotulehdusrokotetta ja jäykkäkouristusrokotetta koskeviin pykäliin. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 23. maaliskuuta.

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!