Mielipide: Lasten parasta ei haluttu

Hovirinnan koululaiset opiskelivat loppukevään ulkona. Hovirinnan koululaiset opiskelivat loppukevään ulkona. Kuva: Tatu Lertola

Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander (kok.) kirjoittaa (22.11.) talousarviomme käsittelystä. Hänen kirjoituksensa huutaa kommentteja.

Pääsimme talousarviosta kokonaisuutena yhteiseen näkemykseen ja hyvään lopputulokseen. Vain Hovirinnan koulusta käytiin kova kiista. Koulun korjaaminen ja uuden koulun rakentaminen olivat vastakkain. Talousarvioon yllättäen ohi kaikkien suunnitelmien ujutettu suuri ja kallis liikuntahalli herätti myös kysymyksiä.

Me vihreät tavoittelimme oppilaille ja koulutyöntekijöille tervettä koulua. Näimme lasten terveyden vaalimisen muita tavoitteita tärkeämmäksi. Olimme valmiit siirtämään tulevaisuuteen yli seitsemän miljoonan liikuntahallin. Sekin raha olisi pitänyt käyttää Hovirinnan uuteen kouluun.

Alander valittelee tiukkaa talouttamme, mutta vähättelee liikuntahallin miljoonakustannuksia väittäen hallia puolihintaiseksi. Siksi ei oltu eikä olla nytkään kiinnostuneita edes hallin käyttökustannuksista eikä henkilöstökuluista. Kaarinassa ei ole ennen runnottu miljoonahanketta talousarvioon kabineteissa sopimalla.

Kaksikielisessä 500 oppilaan Hovirinnan koulussa on kärsitty vuosia sisäilmaongelmista. Oppilaat ja aikuiset ovat oireilleet ja sairastelleet. Terveystarkastaja on todennut koulussa terveyshaitan ja edellyttänyt kaupungilta toimia. Koulua on tutkittu ja korjailtu. Silti muun muassa kiireellisin korjauskohde liikuntasali on jätetty vuosia korjaamatta. Korjattujakin luokkia on asetettu käyttökieltoon. Rahaa on käytetty korjauksiin yli kolme miljoonaa. Siksi kaupunginvaltuusto päätti loppukeväästä oppilaiden siirtämisestä väistötiloihin.

Koulurakennuksen kunto on epäselvä. Niin ala- kuin yläpohjaa on tutkittu niukalti tai ei lainkaan. Tasakattoon ei aiota koskea, vaikka rakennus on miltei 40 vuotta vanha. Talon lämpöeristys ja tekniikka ovat pääosin alkuperäisiä. Korjauskustannusten merkittävä kasvu talousarvioon varatusta kuudesta miljoonasta on iso riski samoin sisäilmaongelmien jatkuminen ja lasten altistaminen.

Kaarinan koulujen tilanteesta käyty julkinen keskustelu on nykyaikaista vuoropuhelua, mitä uusi kuntalaki edellyttää. On myös aika tunnustaa tietojen ja asiakirjojen julkisuus eikä kuntalaisten osallistumista keskusteluun pidä kauhistella tai estää.

Lasten parasta ei haluttu, kun Hovirinta ei saanut vielä uutta, tervettä ja ajanmukaista koulua. Olemme toiveikkaita, että sairaan rakennuksen tarkemmat tutkimukset osoittavat uuden koulun sittenkin viisaimmaksi ratkaisuksi.

Hannu Rautanen (vihr.), kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Teillä ja rataverkolla on jo routaa, saaristossa kelirikko vielä edessä

Kelirikon merkit ovat jo nähtävissä monin paikoin Suomen teillä ja rataverkolla. Routatilanteesta ennustetaan tulevan viimevuotista haasteellisemman. Rautateille tämä tarkoittaa nopeusrajoituksien alentamista ja pahimmin varioituneelle tieverkolle kesänopeuksien myöhäisempää voimaantuloa.

Ahvenanmaan saaristo esittäytyy Hansatorilla

Ahvenanmaan saaristo esittäytyy Hansatorilla 22.–24. maaliskuuta. Tarjolla on muun muassa lammasta ja saariston perinteistä mustaleipää Kumlingesta, omenasiideriä Kökarista sekä käsitöitä Brändöstä ja Sottungasta.

Taksinkuljettajien tulee jatkossakin suorittaa koe

Trafi on julkaissut kaksi liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvää määräystä. Määräykset koskevat taksinkuljettajan koetta ja teknisiä vaatimuksia eli taksamittaria, taksivalaisinta ja esteettömiä ajoneuvoja. Lausunnoilla on vielä liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvä määräysluonnos taksien hinnan esittämisestä ja kokonaishinnasta.

Asuntokauppa kääntyi helmikuussa laskuun

Tammikuussa vilkkaana käynyt asuntokauppa kääntyi helmikuussa laskuun. Tammi-helmikuun osalta käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärä on edelleen noin prosentin suurempi kuin viime vuonna, mutta rivi- ja omakotitalokauppojen osalta vuosi on käynnistynyt reilut neljä prosenttia viime vuotta hitaammin, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Aino ja Leo viime vuoden suosikkinimet

Aino ja Leo ovat vuonna 2017 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Ainon sai ensimmäiseksi nimekseen 319 tyttöä ja Leo annettiin etunimeksi 414 pojalle.

Vikingloton potti kasvaa noin 29 miljoonaan

Keskiviikko-Jokerista löytyi tällä kierroksella (12/2018) yksi täysosuma. Koska peli oli pelattu tuplattuna, voitto kohosi kahteen miljoonaan euroon. Täysosuman tuonut Jokeri on pelattu Nivalassa, Urheilutien Neste-huoltoasemalla.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni viime vuoden lopulla

Kuorma-autoilla kuljetettiin viime vuoden neljännellä neljänneksellä tavaroita 79 miljoonaa tonnia, mikä oli kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä. Maa-ainesten kuljetettu määrä kasvoi kahdeksan prosenttia ja muiden kuin maa-ainesten kuljetettu määrä väheni 17 prosenttia verrattuna edeltävän vuoden vastaavaan neljännekseen. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta Tieliikenteen tavarankuljetukset -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!