Debatti: Juontaja vs. Teatteripomo

Lola Odusoga on juontaja ja kaikkien tuntema esiintyjä. Kalle Lamberg on Linnateatterin taiteellinen johtaja.

Suomi täyttää sata vuotta ensi keskiviikkona. Yle on näyttänyt vuodesta 2000 lähtien joka itsenäisyyspäivä Edwin Laineen ohjaaman Tuntemattoman Sotilaan. Aku Louhimies ohjasi elokuvasta jo kolmannen version, joka sai ensi-iltansa 27. lokakuuta. Oliko sille oikeasti tilausta?

Odusoga: No, ei siinä ainakaan ole mitään pahaa ollut. Se on aiheena tosi mielenkiintoinen, vaikka mä en nyt olekaan sotasukupolvea itse.

Lamberg: Olisi ollut periaatteessa jopa outoa, nyt kun on Suomi 100, jos aiheesta ei olisi tehty uutta versiota.

LO: Louhimiehen versio kiinnostaa mua muutenkin mistä vaan aiheesta, hän on niin poikkeuksellinen ohjaaja.

KL: Tämä on kuitenkin mun mielestä uusi kunnianosoitus, ei ehkä alkuperäistä leffaa kohtaan, vaan näitä historiallisia tapahtumia ja suomalaisuutta kohtaan.

LO: Onhan se alkuperäinen elokuvaversio upea, ei siinä mitään. Koska aikaa on kuitenkin jo kulunut, niin eihän siinä mitään ongelmaa ole, jos elokuvasta tehdään vähän paremmin nykypäivään sopiva versio.

KL: Tämä aihe kääntyy nyt jälleen kerran aikaisempaan debattiaiheeseemme, someen. Siellähän huudeltiin ennakkoon, että on täysin väärät näyttelijävalinnat, kun ne julkistettiin.

LO: Uuden version kautta ollaan saatu ehkä myös uutta ja nuorempaa yleisöä kiinnostumaan tästä aiheesta.

KL: Etukäteen tuli sieltä somesta, että kun Hirviniemi, Vatanen ja Robin on siinä, ei siitä mitään voi tulla. Nyt on moni joutunut syömään sanansa.

LO: Tietenkin tämä on myös coverointia, mutta joskus nämä cover-versiot voivat oikeasti olla vaan parempia, vaikka ne vähän poikkeaisivat siitä alkuperäisestä.

KL: Nyt on sitten ihmetelty, että sehän olikin ihan hyvä elokuva.

LO: Onhan Tuntematon sotilas ollut vähän sellainen kielletty asia, että siihen ei saisi koskea. Tässä on samasta ilmiöstä kyse kuin musiikissa. Älä vaan lähde laulamaan jotain Whitney Houstonia, se ihan itsemurha.

KL: Aku Hirviniemestä Hietasena vielä sen verran, että kun tuntee kaverin ja tietää miten paljon hän tekee oikeasti töitä. On ennakkoon niin helppo leimata, että se on vaan pelle, joka tekee pelkkää viihdettä, mutta hän on oikeasti tosi hyvä näyttelijä.

Heikki Möttönen

Kiellettyjen laulujen konsertti Turussa

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Huhtikuussa saadaan kokea varsin ainutkertainen konsertti, kun M. A. Numminen esittää harvinaisia kiellettyjä laulujaan Turun konserttitalossa. Lauantaina 14. huhtikuuta pidettävässä konsertissa Nummista säestää Pedro Hietanen .

Kalatalousalueiden määrä vähenee sadalla

ELY-keskukset ovat vahvistaneet kalatalousalueiden uudet rajat. Kalavarojen kestävän käytön ohjaamiseksi perustetaan yhteensä 118 kalatalousaluetta.

Väitös: Tekonivelrekisterit löytävät toimivat tekonivelmallit

Mika Junnila.

Kansalliset tekonivelrekisterit on perustettu tuottamaan tietoa tekonivelten uusintaleikkauksista. Rekisterien tavoitteena on havaita huonot tekonivelmallit mahdollisimman aikaisin, jotta uusintaleikkauksien määrä saataisiin pidettyä vähäisenä.

Uudistettu teoriakoe testaa liikennetilanteiden hahmottamista aikaisempaa paremmin

Kuljettajantutkintouudistus tuo uutta myös teoriakokeeseen. Vanhojen monivalintojen lisäksi mukaan tulevat laajemmat, kuvaa ja selitetekstiä yhdistävät kysymykset, joiden tarkoituksena on testata liikennetilanteiden ymmärtämistä ja reagointikykyä uudella tavalla. Uudistetut teoriakokeet tulevat voimaan 1.7.2018 alkaen.

Suurten kirjailijoiden jalanjäljissä

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja (Art House) houkuttelee tarttumaan kynään. Teoksessa on esitelty kahdenkymmenen tunnetun kirjailijan uraa, teoksia ja tyyliä. Kunkin esittelyn jälkeen lukijalla on tilaisuus herätellä omaa luovuuttaan kirjoitustehtävien parissa. Muun muassa James Joyce , Virginia Woolf , Franz Kafka ja Margaret Atwood ovat saaneet omat lukunsa.

Klementiinejä popsitaan innokkaasti

Klementiinistä on tullut viime vuosina suomalaisten suosikkimandariini. Joulukuussa herkutellaan mehukkailla, keltaisilla klementiineillä ja ihanilla tuoksuilla. Joulun tuoksua ja tuntua saa kotiin tällä pienellä keinolla. Asettele klementiinejä kauniiseen koriin ja pistele kokonaisia kuivattuja neilikoita muutaman hedelmän pintaan.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?