Debatti: Juontaja vs. Teatteripomo

Lola Odusoga on juontaja ja kaikkien tuntema esiintyjä. Kalle Lamberg on Linnateatterin taiteellinen johtaja.

Suomi täyttää sata vuotta ensi keskiviikkona. Yle on näyttänyt vuodesta 2000 lähtien joka itsenäisyyspäivä Edwin Laineen ohjaaman Tuntemattoman Sotilaan. Aku Louhimies ohjasi elokuvasta jo kolmannen version, joka sai ensi-iltansa 27. lokakuuta. Oliko sille oikeasti tilausta?

Odusoga: No, ei siinä ainakaan ole mitään pahaa ollut. Se on aiheena tosi mielenkiintoinen, vaikka mä en nyt olekaan sotasukupolvea itse.

Lamberg: Olisi ollut periaatteessa jopa outoa, nyt kun on Suomi 100, jos aiheesta ei olisi tehty uutta versiota.

LO: Louhimiehen versio kiinnostaa mua muutenkin mistä vaan aiheesta, hän on niin poikkeuksellinen ohjaaja.

KL: Tämä on kuitenkin mun mielestä uusi kunnianosoitus, ei ehkä alkuperäistä leffaa kohtaan, vaan näitä historiallisia tapahtumia ja suomalaisuutta kohtaan.

LO: Onhan se alkuperäinen elokuvaversio upea, ei siinä mitään. Koska aikaa on kuitenkin jo kulunut, niin eihän siinä mitään ongelmaa ole, jos elokuvasta tehdään vähän paremmin nykypäivään sopiva versio.

KL: Tämä aihe kääntyy nyt jälleen kerran aikaisempaan debattiaiheeseemme, someen. Siellähän huudeltiin ennakkoon, että on täysin väärät näyttelijävalinnat, kun ne julkistettiin.

LO: Uuden version kautta ollaan saatu ehkä myös uutta ja nuorempaa yleisöä kiinnostumaan tästä aiheesta.

KL: Etukäteen tuli sieltä somesta, että kun Hirviniemi, Vatanen ja Robin on siinä, ei siitä mitään voi tulla. Nyt on moni joutunut syömään sanansa.

LO: Tietenkin tämä on myös coverointia, mutta joskus nämä cover-versiot voivat oikeasti olla vaan parempia, vaikka ne vähän poikkeaisivat siitä alkuperäisestä.

KL: Nyt on sitten ihmetelty, että sehän olikin ihan hyvä elokuva.

LO: Onhan Tuntematon sotilas ollut vähän sellainen kielletty asia, että siihen ei saisi koskea. Tässä on samasta ilmiöstä kyse kuin musiikissa. Älä vaan lähde laulamaan jotain Whitney Houstonia, se ihan itsemurha.

KL: Aku Hirviniemestä Hietasena vielä sen verran, että kun tuntee kaverin ja tietää miten paljon hän tekee oikeasti töitä. On ennakkoon niin helppo leimata, että se on vaan pelle, joka tekee pelkkää viihdettä, mutta hän on oikeasti tosi hyvä näyttelijä.

Heikki Möttönen

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.