Debatti: Bisnesleidi vs. Kulturelli

Kuva: Teemu P. Peltola

Maria Ala-Sulkava on yrittäjä ja FC Barcelonan fani. Aino Lehtovaara on muusikko ja yhdistysaktiivi.

Turun kaupunginvaltuusto on nuorentunut. Kaupunginjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja ovat ensimmäistä kertaa naisia. Onko Turun poliittinen kulttuuri muutoksessa?

Lehtovaara: Mulla on aika monta tuttua valtuustossa. Pahaa pelkään, ettei poliittinen kulttuuri kauheasti muutu. Yksi tuttuni sanoi, että jos on tippaakaan idealismia jäljellä, kannattaa lähteä politiikkaan, siellä se karisee nopeasti. Lautakunnissa asiakeskustelun lähtökohta voi olla se, että päätös pitää nuijia sellaisenaan läpi mahdollisimman nopeasti.

Ala-Sulkava: Mutta onhan aina mahdollista, että muutos tapahtuu pitkällä aikavälillä. Näen tämän positiivisena muutoksena. On hyvä, että politiikkaan tulee nuorempaa väkeä ja se tuo aikanaan lisää avoimuutta. Nopeasti näkyviä muutoksia ei saada aikaan. Turun päätöksenteossa on nyt kuitenkin positiivinen vire. On hienoja suunnitelmia konserttitalosta, torista ja niin edelleen.

AL: Jo keski-ikäisetkin ovat tottuneet osallistavampaan tapaan käsitellä asioita kuin vanhemmat polvet. Me vaadimme mahdollisuutta osallistua päätöksiin, vaikka emme itse olisikaan päättäjiä.

MA-S: Vanhat jäärät ovat toki vielä vuosia mukana päätöksenteossa, mutta en ymmärrä mikä intressi heillä on olla pelkästään jarruna. Mitä he siitä saavat, että ovat kehityksen esteenä?

AL: Uskon, että siinä on oikeasti kyse siitä, että heidän mielestään nykyinen avoimempi suuntaus on väärin ja vaarallista. Heidän tehtävänään on pelastaa turkulaiset. He eivät ymmärrä, että maailma muuttuu ja toimintatavat sen mukana. Enkä ymmärrä sitäkään, että jotkut valtuutetut äänestivät kaupunginjohtajaa sukupuolen perusteella.

MA-S: Kyllä sen pitäisi olla kompetenssi, joka noissa hommissa ratkaisee, eikä sukupuoli.

AL: Näin on. Mutta kyllä Minna Arve on ihan kaupunginjohtaja paikallaan. Ehkä hän pystyy edistämään joitakin Aleksi Randellin pitkiä kehityskaaria, joista osan haluan uskoa olleen ihan hyviäkin.

MA-S: Hän on pätevänoloinen ja edustava ihminen. Hän osaa varmasti edustaa Turkua hyvin.

AL: Onhan hän myös työskennellyt sairaanhoitajana, joten hän varmasti ymmärtää paremmin tavallisen ihmisen arkea.

Reissuilijan uudenlainen juomapullo

CamelBak Chute Mag on uudenlainen juomapullo, jonka magneettinen korkki mahdollistaa veden nauttimisen nopeasti ja siististi. Pullo on helposti puhdistettava ja tyylikäs ja se sopii muotoilunsa puolesta kaikkien automerkkien mukitelineisiin.

Tammireittejä sähköisille kartoille

Ensimmäiset Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon virkistys- ja luontomatkailureitistön, Tammireittien, polut, pyöräily- ja melontareitit on viety sähköisille kartoille. Maastoon polkuja ja melontareittien taukopaikkoja ryhdytään merkitsemään myöhemmin, mikäli jatkohankkeelle saadaan rahoitusta.

EU:n tuotantosidonnaisten palkkioiden lopulliset tasot vahvistettu

Hallitus on vahvistanut vuoden 2017 EU:n tuotantosidonnaisten palkkioiden lopulliset yksikkötasot. Aiemmin vahvistettuja yksikkötasoja alennettiin teurashiehojen, ulkosaariston sonnien, härkien ja uuhien osalta. Myös AB-alueen kuttujen ja koko maan teuraskaritsoiden ja -kilien palkkion tasoa jouduttiin alentamaan.

Järvivedet poikkeuksellisen lämpimiä

Toukokuun helteet ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan lämmittäneet järvien pintavesiä huomattavan lämpimiksi maan etelä- ja keskiosassa. Järvien pintalämpötilat ovat nousseet ajankohtaan nähden poikkeuksellisiin, paikoin jopa ennätyksellisiin lukemiin.

Kotimaisen satokauden antimia

Toukokuussa herkutellaan ja rouskutellaan kotimaisilla kasviksilla ja kasvimaan herkuilla. Kotimaan satokauden antimia ovat raikkaita; retiisiä, keräkaalia, kirsikkatomaattia, kurkkua, tomaattia, nokkosta, ruohosipulia, vihanneskrassia, punasipulia, ruokasipulia ja korvasieniä.

Lapsiasiavaltuutettu: Perusopetuksen maksuttomuudesta tingitään

– Olen saanut viime aikoina kansalaisilta yhteydenottoja tilanteista, joissa perusopetuksen oppilailta on pyydetty 10-30 euron suuruisia osallistumismaksuja koulupäivän aikana järjestettävään toimintaan. Tällaisen rahankeruun on loputtava ja kuntien on kunnioitettava perustuslaissa säädettyä perusopetuksen maksuttomuutta, Kurttila muistuttaa.

Kaupunki
Kulttuuri

Lukukoira Winston jatkaa Föri-pulun jalanjäljissä

Kun ääneen lukeminen vielä takkuaa ja kuulijat ujostuttavat, tulee lukukoira Winston pienen koululaisen tueksi. Winston ei korjaa, kritisoi tai kikata, vaikka tavut hupsahtaisivat nurin niskoin tai ajatus katkeaisi kesken lauseen. Tänä kesänä alakoululaiset pääsevät harjoittelemaan lukemista lukukoiran seurassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kesäkerhoissa, missä Winston vierailee ohjaajansa luokanopettaja Taina Järven kanssa.
Urheilu

Turkulaiselle Reetta Jokiselle paravoimanoston EM-pronssia

Reetta Jokinen.

Turkulainen Reetta Jokinen voitti pronssia paravoimanoston Euroopan mestaruuskilpailujen alle 45-kiloisten sarjassa Ranskan Berck-Sur-Merissä. Jokinen nosti ainoalla hyväksytyllä suorituksellaan 35 kiloa. Paravoimanostossa penkkipunnerrus on ainoa laji.

Naisten ja miesten lentopallomaajoukkueet iskevät Turussa samana iltana

Euroopan lentopalloliitto rakensi käynnissä olevalle kesäkaudelle uuden maajoukkuekonseptin sekä naisille että miehille. Maanosan huiput iskevät Kultaisesta Euroopan liigaa touko- ja kesäkuun aikana. Suomi iskee kotiotteluitaan Mikkelissä, Jyväskylässä, Tampereella sekä päätöskierroksella keskiviikkona 30. toukokuuta Turussa.

Juho Kailio Uran valmennusryhmään

Juho Kailio (kesk.).

Korisliigaan valmistautuva Kaarinan Ura vahvistaa valmennusryhmäänsä 35-vuotiaalla Juho Kailiolla . Kailio on viime vuodet toiminut Kouvolan Kouvojen apuvalmentajana ja tehnyt töitä Kouvolan urheiluakatemiassa nuorten pelaajien kehittäjänä.

Väinö Rahko ja Oskari keskinen uusina niminä Loimun mukaan

Väinö Rahko.

Viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut ja puolivälierissä Pielaveden Sampoa vastaan kesälomalle joutunut Raision Loimu valmistautuu syksyllä alkavaan juhlakauteen. Loimu perustettiin syksyllä 1958, joten kesän jälkeen on edessä 60-vuotisjuhlakausi.

Täysosuma
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!