Pääkirjoitus: Varsinais-Suomella oikea suunta

Työministeri Jari Lindström (sin.) kävi Varsinais-Suomessa tutustumassa positiiviseen rakennemuutokseen ja siihen liittyviin toimenpiteisiin. Hänelle lyötiin eteen rätinkejä, joita kelpaa katsella.

Työttömyys kääntyi Varsinais-Suomessa laskuun yli vuosi sitten syksyllä 2016 ja työttömyysaste laskee yhä kiihtyvällä vauhdilla. Työllisyyden kasvu näkyi ensiksi miesten työttömyyden alenemisena, sittemmin työttömyyden yleisenä laskuna.

Mittarista käyvät nuorten ja maahanmuuttajien asema. Erityisesti nuorten työttömien määrä on kääntynyt laskuun. On myös merkkejä siitä, että maahanmuuttajien, erityisesti korkeasti koulutettujen, työllisyys paranee. Kielitaitovaatimus on ollut tähän asti melko ehdoton, mutta siitä on annettu periksi etenkin ICT-alalla, tietotekniikassa, jossa osaajista on jo pulaa.

Kuopasta noustaan, mutta reunaa on yhä kavuttavana. Vuosina 2013–15 työllisten määrä laski Varsinais-Suomessa 11 000:lla eli suuruusluokka oli lähes sama kuin kovina vuosina 2009–10, jolloin työllisten määrä väheni 14 000:lla. Työllisten määrässä Turku on lähinnä vuoden 2008 tasoa. Muulla Turun seudulla ja maakunnalla on kuopasta nousemisessa vielä enemmän tehtävää.

Työllisyysaste on jo ylittänyt Varsinais-Suomessa 70 prosentin tason ja nykyvauhdilla hallituksen tavoitteeksi asettama 72 prosenttia saavutetaan vuoden kuluessa.

Työvoiman kysyntä on vilkastunut ja imua on ollut erityisesti teollisuudessa. Palveluissa kysyntä on sen sijaan yskähdellyt. Kaupan alalla kysynnän arvellaan jopa vähenevän, mutta muissa palveluissa kysyntä on kasvussa.

Jos työttömyys alenee trendinomaisesti, syyskuussa työttömänä on maakunnassa enää 7,6 prosenttia työvoimasta. Myös rakennetyöttömyyden määrä alenee. Aleneminen on ripeintä yhdenjaksoisten pitkäaikaistyöttömien ja palveluilta työttömäksi jääneiden ryhmissä.

Talouden iskukyvystä kertoo myös raskaan liikenteen määrän kasvu, joka on ollut rivakointa viimeisen vuoden aikana Varsinais-Suomessa.

Lasse Virtanen

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.