Mielipide: Näen huumekauppaa joka päivä kaikkialla

Olenko nähnyt huumekauppaa Turun kaduilla? Kysymyksen voisi muotoilla ainakin minun kohdallani: Kuinka usein näet huumekauppaa Turun kaduilla? Näen sitä päivittäin ja aivan kaikkialla Turun seudulla.

Itselläni on ikävä kyllä ollut joskus kauan sitten ongelmia huumeiden kanssa, mutta nykyään ne ovat onnekseni vain erittäin huonoja muistoja. Yleisesti ihmisillä on luulo, että huumekauppaa käydään hämyisillä kujilla ja nurkkien takana. On se osittain niinkin, mutta väittäisin että noin 75–85 prosenttia kaupoista tapahtuu yleisillä paikoilla eli siellä, missä on kaikkein eniten porukkaa liikkeellä.

Kokemuksieni perusteella osaan sanoa, että kun tietää mitä etsii (tässä tapauksessa avointa huumekauppaa), niin ne merkit osaa tunnistaa jo hyvinkin kaukaa. Pystyn erottamaan eri aineiden käyttäjiä vaikkapa pelkän pukeutumisen tai ihan vain käytöksen ja ulkonäön perusteella. Jonkun aineen käyttäjä pitää selässään reppua ja toisen aineen käyttäjä pitää päässään myssyä tai hänen housunsa ovat hieman leveämpää mallia kuin naapurin Sepolla.

Vaikka tämä on aikamoista yleistämistä, niin minä kyllä erotan käyttäjän ja niin sanotun "normaalin" ihmisen jo lyhyen keskustelun perusteella, mutta luultavasti ja ainoastaan omien kokemuksieni seurauksena. Tai eipä siihen vaadita edes keskustelua. Pelkkä vilkaisu silmiin ja yleiseen olemukseen kertoo minulle jo kovin paljon.

Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen. Näen sitä päivittäin ja lähes kaikkialla missä satun liikkumaan. Poliisin resurssit eivät todellakaan riitä siihen, että jokaisessa kadunkulmassa olisi esimerkiksi siviiliasuinen poliisi valvomassa katuja. Kyllä poliisin pitää keskittyä niihin isoihin tekijöihin, joihin kuuluvat maahantuojat, valmistajat sekä tukkukauppiaat.

Olen itse varsin onnellisessa asemassa sen suhteen, että selätin heroiiniriippuvuuden noin 17 vuotta sitten vanhempieni vahvalla tuella alun järkytyksen jälkeen. Nykypäivänä kun mietin niitä samoissa piireissä liikkuneita "kavereita", huomaan sellaisen surullisen tosiasian, että yhdeksän kymmenestä on kuollut joko yliannostukseen tai tehnyt itsemurhan.

Narkomaani ei haluaisi olla narkomaani, mutta kun ne pelottavat ja ahdistavat vieroitusoireet iskevät päälle, niin helpoin ratkaisu on ottaa vielä se "yksi" annos. Tuo yhden ja viimeisen annoksen oravanpyörä sitten jatkaa pyörimistään hamaan loppuun saakka varsinkin sellaisilla käyttäjillä, joilla ei ole perheen ja muiden läheisten tukea lopettamiseen. Surullista, mutta niin kovin todellista!

Maick

Tilausten määrän kasvu jatkuu vammaisten tulkkauspalvelussa

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelun alkuvuosi lähti vilkkaasti käyntiin. Tilauksia tehtiin tammi–maaliskuussa 42 000 ja tilausten määrän kasvu jatkui. Tulkki löytyi 38 000 tilaukseen eli 95 prosenttiin kaikista tilauksista.

Videomapping herättää esineitä eloon

Videomapping on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin objekteihin heijastetaan animaatiota. Taideakatemian Köysiratagalleriassa nähdään, mitä menetelmällä muovautui eri alojen opiskelijoiden käsissä.

Väitös: Pitkäkään lasten kotihoito ei välttämättä heikennä äidin uranäkymiä

Sirpa Weckström.

VTM, KTM Sirpa Weckström on tutkinut Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa lasten kotihoitoa sekä äitiyden ja palkkatyön yhdistämistä äitien subjektiivisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan verrattain pitkään kotona, arvioivat he kotona vietetyn ajan heikentäneen uraansa harvemmin kuin äidit 11 muussa Länsi-Euroopan maassa. Saatujen tulosten perusteella valinnanvapautta tukeva lastenhoitopolitiikka saattaa vähentää subjektiivisesti koettuja uravaikutuksia.

Aloittaneiden yritysten lukumäärä lisääntyi kuudella prosentilla

Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin 6 429 viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Toimialakohtaisesti eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla ja maakuntakohtaisesti eniten Uudellamaalla.

Väitös: Työstressi lyhentää työuria merkittävästi

Anne Juvani.

Työstressiä kokevilla kuntatyöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle verrattuna työntekijöihin, jotka eivät koe työstressiä. Tulos käy ilmi Turun yliopistossa väittelevän LL Anne Juvanin väitöskirjasta.

Hirvensalon kirjasto sulkee ovensa toukokuussa

Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden monitoimitaloon.

Hirvensalon lähikirjasto sulkee ovensa 14. toukokuuta. Kirjasto jatkaa taas toimintaansa uudessa Syvälahden monitoimitalon tiloissa 1. elokuuta. Muutto aiheuttaa muutoksia kirjastopalveluissa.

Kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa

Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vuonna 2016 oli 11 381 gigawattituntia (GWh). Sähkön kulutus lisääntyi edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna 1 351 gigawattitunnilla, lisäystä oli 13 prosenttia. Puu- ja peltopohjaisen energian osuus oli 44 ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä. Maa- ja puutarhatalouden osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli kolme prosenttia.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.