Pääkirjoitus: Valtuusto äityi sote-kapinaan

Kauan se kesti. Turun kaupunginvaltuusto äityi sote-kapinaan vasta viime metreillä. Lakipaketit ovat eduskunnassa jo kohta äänestyksissä, mutta valtuusto päätti, että se haluaa Turun kannan käsiteltäväksi vielä valtuustosalissa.

Valtuustossa oli nähtävissä maanantain helteisessä kokouksessa selvä asetelma: hallitus vastaan oppositio. Demariryhmän pomo Piia Elo kokosi nimiä aloitteeseen, jolla Turun kanta sote- ja maakuntauudistukseen saataisiin vielä kerran valtuuston käsittelyyn. Nimiä kertyi listaan 44, mikä on riittävä määrä. Kaupunginhallituksen on tuotava asia vielä valtuuston käsittelyyn. Se jää myöhäiseksi tahdonilmaukseksi.

Valtuusto otti kantaa asiaan jo maanantaina. Se hyväksyi äänin 46–21 Elon tekemän lisäyksen, jonka mukaan ”esitetyssä muodossaan lakikokonaisuus ei vastaa maakunta- ja sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita”. Kokoomuslaiset eivät siihen yhtyneet, eikä Elon aloitteen taakse tullut kokoomuksen valtuutettuja. Keskustasta oppositioleiriin lipesi Pauli Kossila, joka teilasi koko soten.

Sellainenkin harvinaisuus nähtiin, että ministeri nousi valtuustossa puhujapönttöön. Se on harvinaista herkkua. Nyt pömpelissä kävi kaksikin ministeriä: Petteri Orpo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.). Saarikko käytti asiakohdassa peräti kolme puheenvuoroa. Soten ja maakuntauudistuksen puolustaminen toki kuuluu luontevasti vastuuministerin toimenkuvaan, mutta kovin yksin hän jäi. Orpo sentään antoi tulitukea arvioimalla, että Turun kannattaisi miettiä jo toimenpiteitä, joilla uudistuksen sopeudutaan, eikä vastustaa sitä.

Samaa esitti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.), ja joutui etenkin vasemmistoliittolaisten ryöpytykseen. Kokoomuksen ja muiden ryhmien välille näyttää kasvavan muitakin jännitteitä. Kokoomus alkaa olla rauhaton siitä, ettei suurimman ryhmän äänellä ole suurta painoa. Kokoomuslaiset moittivat Turkua yritysvihamielisyydestä toteutumatta jääneiden tonttikauppojen takia.

Lasse Virtanen

Saarten maastopalot sammutettu Naantalissa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Junnin saaressa Naantalissa paloi maastoa noin 600 neliötä ja Ruotsalaisten saaressa noin sata neliötä.

Tarvasjokelainen motoristi törmäsi kuorma-autoyhdistelmän eturenkaaseen

Moottoripyörä ja kuorma-autoyhdistelmä kolaroivat perjantaina kello 19.55 Karhulantien ja Turuntien risteyksessä Loimaalla. 1960-luvulla syntynyt pomarkkulainen mies kuljetti kuorma-autoyhdistelmää Karhulantietä pitkin Mellilän suuntaan. Tarkoituksena oli kääntyä kulkusuunnassaan vasemmalle Turuntielle Loimaan keskustan suuntaan. Yhdistelmän kuljettaja ei havainnut Mellilän suunnasta tullutta moottoripyörää, kun hän lähti kääntymään Turuntielle.

Naiskuski ajoi Stop-merkin takaa päin kuorma-autoa

Kuorma-auto ja henkilöauto kolaroivat perjantaina kello 13.55 kantatie 41:n ja Yläneentien risteyksessä Oripäässä. Oripääläinen 1980-luvulla syntynyt nainen kuljetti henkilöautoa Yläneentietä pitkin kohti Oripäätä. Nainen tuli risteykseen ja pysähtyi Stop-merkin kohdalle. Nainen ei huomannut Tampereen suunnasta tullutta kuorma-autoa, vaan lähti risteyksestä liikenteeseen niin, että törmäsi kuorma-auton oikeaan etukulmaan.

Kuorma-auto törmäsi traktoriin, kuski puhalsi 2,24 promillea

Kuorma-auto törmäsi kääntymässä olleeseen traktoriin kantatiellä 41 Pöytyällä lauantaina 17.40. Pöytyäläinen 1980–luvulla syntynyt mies kuljetti traktorin ja kylvökoneen Oripään suuntaan. Yhdistelmä oli kääntymässä kulkusuunnassaan vasemmalle peltoliittymään kantatie 762:n kohdalla, kun yhdistelmän perässä tullut kuorma-auto lähti ohittamaan ja törmäsi traktorin renkaaseen ja kylvökoneeseen.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.