Kupittaan aurinkovoimalasta voi vuokrata oman aurinkopaneelin

10.02.2016 9:16

Turku Energia panostaa uusiutuvaan energiaan. Kevään aikana Kupittaalle nousee aurinkovoimala, josta voi vuokrata oman aurinkopaneelin. Turku Energia kasvattaa aurinkovoimalan kapasiteettia 80 lisäpaneelilla, joita voi vuokrata 11. helmikuuta alkaen. 250 paneelin aurinkovoimalan toimittaa salolainen Areva Solar Oy.

Kupittaalla sijaitsevan Teknologiakiinteistöt-yrityksen katolle rakennettavan aurinkovoimalan ensimmäiset 170 paneelia vuokrattiin viime syksynä vajaassa viikossa.

– Aurinkopaneelit menivät vuokralle nopeammin kuin uskalsimme toivoa, kertoo Turku Energian kuluttajamyynnin päällikkö Katri Kronström.

Turku Energian tavoitteena on hankkia ja tuottaa puolet myydystä sähköstä ja lämmöstä uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä. Nimikkopaneelin vuokraamalla jokainen voi osallistua ympäristöystävälliseen sähköntuotantoon sekä sen lisäämiseen Suomessa.

– Kun vuokraa oman paneelin, Suomessa tuotetun aurinkoenergian määrä kasvaa nimikkopaneelin tuotannon verran. Aurinkosähkön tuotantokustannukset laskevat vuosi vuodelta, joten kyse on mielenkiintoisesta tulevaisuuden vaihtoehdosta, Kronström sanoo.

Nimikkoaurinkopaneelin kuukausivuokraus tarkoittaa, että asiakas saa oikeuden koko kyseisen paneelin tuotantoon. Sähkölaskulla veloitetaan kuukausivuokra ja hyvitetään paneelin tuotanto. Yhden paneelin kuukausivuokra on 4,30 euroa. Asiakas voi maksimissaan vuokrata viisi aurinkopaneelia.

– Jos kuluttaja ajattelee vain euroja, vuokraus ei kannata. Yksi paneeli tuottaa energiaa vuodessa 250 kilowattituntia, joka vastaa astianpesukoneen vuotuista sähkönkulutusta. Ensimmäisien paneelien suuri menekki kertoi kuitenkin sen, että moni haluaa tukea uusiutuvaa energiantuotantoa ekologisilla valinnoillaan. Jokainen vuokrattu paneeli on pois hiilellä tuotetusta sähköstä, Kronström sanoo.

Aurinkovoimalan toimittaa salolainen Areva Solar Oy, joka on ainoa Suomessa perusaurinkopaneeleita valmistava yritys. Areva Solarin toimitusjohtaja Anu Areva uskoo, että aurinkovoimaloiden määrä Suomessa tulee lisääntymään merkittäväsi jo tämän vuoden aikana.

– Paneelit tehdään ja kasataan Salossa. Paneeleidemme pii-kennot tulevat Aasiasta, mutta muuten komponentit ovat pääosin Suomesta tai EU-alueelta. Kupittaan aurinkovoimalan rakentaminen on meille merkittävä projekti, johon lähdemme erittäin positiivisella mielellä.

– Pyrimme toimittajan valinnassa ekologisuuteen ja samalla tuemme varsinaissuomalaista yrittäjyyttä. Nyt paneelin matka käyttöpaikalle on lyhyt ja tuotanto sekä valmistusprosessi vähäpäästöisiä, Kronström sanoo.

Kronströmin mukaan Turku Energia rakentaa voimaloita lisää joustavasti tarpeen mukaan.

– Vaikka kasvatamme nyt aurinkovoimalan kapasiteettia, emme kuitenkaan kilpaile Suomen suurimman aurinkovoimalan tittelistä. Uuden voimalan perustamista pohditaan kuluttajien kysynnän mukaan, Kronström kiteyttää.

Aurinkovoimalaan tulee 250 paneelia. Yksi paneeli tuottaa energiaa vuodessa 250 kilowattituntia, joka vastaa astianpesukoneen vuotuista sähkönkulutusta. Koko voimalan vuosituotantoarvio on 62 500 kilowattituntia. Yhden aurinkopaneelin kuukausivuokra on 4,30 euroa.

Maksimimäärän eli viisi paneelia varannut pystyy kattamaan paneeleiden tuotannolla noin puolet sähkönkulutuksestaan, mikäli asuu kerrostalokaksiossa, jossa vuosikulutus on 2 500 kilowattituntia. Aurinkovoimalan toimittaa salolainen Areva Solar Oy, joka on ainoa Suomessa perusaurinkopaneeleita valmistava yritys. Oman paneelin voi vuokrata osoitteesta http://www.turkuenergia.fi/aurinkovoimalat/kupittaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Eko&teko |21.10.2016 15:24
Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) hallitus päätti kokouksessaan 5. lokakuuta sitoutua muun muassa lisäämään lähiruoan, luomuruoan ja Reilun kaupan tuotteiden osuutta ylioppilaskunnan toimiston...
Eko&teko |11.10.2016 21:12
Skanssin kauppakeskus ja seikkailupuisto Flowpark haastoivat Turun ja lähikuntien 1.–6. luokkalaiset mukaan ympäristötaidekilpailuun, jossa on palkintona luokkaretki Flowparkiin.
Eko&teko |10.10.2016 16:52
Kuluttajien energianeuvonta päivystää maanantaina 10. lokakuuta alkavalla Energiansäästöviikolla puhelimen ääressä ja vastaa kuluttajien kysymyksiin maanantaista perjantaihin kello 14–18....
Eko&teko |06.10.2016 11:36
Hesburger ilmoittaa kompensoivansa kerroshampurilaisen, soijatortillan ja kasvistortillan tuotannon aiheuttamat ilmastovaikutukset osallistumalla projekteihin, jotka sitovat ja vähentävät ilmakehän...
Eko&teko |05.10.2016 14:44
4H-järjestö ja Taminco Finland Oy järjestävät muovisten AIV-liuosastioiden keräyksen 14.–15. lokakuuta. Maanviljelijät halutaan mukaan ympäristötalkoisiin ja kerätä 180 000 kiloa muovia teollisuuden...
Eko&teko |04.10.2016 6:40
Suomeen rakennetaan lokakuussa koetieosuus, joka pinnoitetaan autonrenkaiden kumia sisältävällä RMB-asfaltilla (Rubber Modified Bitumen). Käyttämällä rengaskumia bitumin lisäaineena asfaltin...
Eko&teko |20.09.2016 12:20
Tekstiili- ja vaatetusalan yrityksille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yritysten tietoisuus kiertotaloudesta on kasvanut merkittävästi viime vuoden kuluessa. Yhä useampi alan yrityksistä näkee...
Eko&teko |14.09.2016 13:08
Turun seudun sukeltajat solahtavat jälleen joukolla Aurajoen syvyyksiin sunnuntaina 18. syyskuuta kello 12–14seulomaan joen pohjaa romusta ja roskista. Tapahtumapaikkana on jokiranta Kristiinankadun...
Eko&teko |14.09.2016 9:36
SparkUp Turku täyttyy eri alojen asiantuntijoista ja opiskelijoista, kun kaksipäiväinen tekstiilikierrätykseen keskittyvä Tekstiili Hackathon järjestetään 15.–16. syyskuuta Turussa. Hackathonissa...
Eko&teko |01.09.2016 16:32
Pidä Saaristo Siistinä ry, Meyer Turku ja partiolippukunta Raision KilliNallit siivoavat Pernon telakan vastapäistä rantaa Raisiossa 9. syyskuuta kello 15–18.
Eko&teko |31.08.2016 9:20
Elintarviketeollisuusliiton tekemän selvityksen mukaan Suomessa elintarviketeollisuudesta ei synny sellaista elintarvikeperäistä jätettä, jota ei voida hyödyntää. Elintarvikkeiden raaka-aineista...