Vapaaehtoisten aktiivisuus pelasti Leikkilän tulevaisuuden

20.03.2017 13:08
Tiina

Tina Hilck (keskellä) ja Janina Andersson ovat tyytyväisiä Leikkilän toimintaan. Kävijöitä lapsiperheiden olohuoneessa on ollut jo noin 6 000. (Kuva: Tiina)

Tina Hilck (keskellä) ja Janina Andersson ovat tyytyväisiä Leikkilän toimintaan. Kävijöitä lapsiperheiden olohuoneessa on ollut jo noin 6 000.

Kauppakeskus Forumin sydämestä löytyy Leikkilä – jokaiselle lapselle ja vanhemmalle avoin leikkipaikka ja olohuone. Janina Andersson, Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja, saapuu Forumin leikkipaikkaan keskelle touhukasta aamupäivää.

– Rupean aina hymyilemään tänne tullessani, Andersson paljastaa.

Leikkilän nykyinen toimintamalli on Anderssonin ja MLL:n Turun Seudun Mamien perustajan Tina Hilckin mukaan kohtalon aikaansaannosta. Reilu vuosi sitten paikka sai alkunsa nopealla aikataululla. Forumin tiloihin haluttiin eloa ja samaan aikaan kyti tarve keskustassa sijaitsevalle lapsiperheiden paikalle. MLL sai tilan käyttöönsä kokeiluajaksi, ja niin ydinkeskustaan syntyi lapsille ja vanhemmille suunnattu olohuone.

Kokeilun loputtua tilaan ei enää MLL:n puolelta ollut resursseja pestata lastenhoitajaa. Silloin kuvioihin tulivat Turun Seudun Mamit, jotka ovat nykyään MLL:n alajärjestö.

– Oli Leikkilän pelastus, että MLL ja Mamit löysivät toisensa. Meillä oli tila ja Mameilla edellytykset lähteä pyörittämään toimintaa, Andersson kertoo.

Tällä hetkellä paikalla on työkokeilija, joka pitää paikan pyörimässä aina arkipäivisin. Muuten Forumin leikkitila toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Tervetulleita sinne ovat kaikki.

– Joku tulee hakemaan seuraa, toinen puolestaan pistäytyy imettämässä tai tuomassa lapsen vessaan, Hilck sanoo.

Leikkilässä järjestetään myös monenkirjavaa ohjelmaa. Tapahtumia löytyy imetystukiryhmästä kantovälinetreffeihin ja ystävystymistapahtumiin. Kokoontumisia on järjestetty myös esimerkiksi erityisäideille ja totaaliyksinhuoltajille.

– Perheitä on monenlaisia ja jokainen perhe on yhtä hyvä ja yhtä tervetullut tänne, Andersson kiteyttää.

Tällä hetkellä suurin osa tilan kävijöistä on vauvoja, taaperoita ja leikki-ikäisiä äiteineen. Tavoitteena on saada paikalle myös kouluikäisiä. Suunnitteilla on esimerkiksi lautapeli-iltoja ja muuta iltatunneille ajoitettua toimintaa.

Kaikki Leikkilän neliömetrit on täytetty nollabudjetilla. Materiaalit ja huonekalut ovat tulleet lahjoituksina ja sisustuksen ovat suunnitelleet Turun ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijat. Andersson ja Hilck ovat kiitollisia Turun Osuuskaupalle, joka mahdollistaa lapsiperheiden pisteen pystyssä pysymisen tarjoamalla sille tilan.

Sana Turun ydinkeskustan oleilupaikasta kiirii äitien keskuudessa kovaa vauhtia.

– Osa on kuullut toiminnasta etukäteen ja osa puolestaan löytää paikalle puolivahingossa vain kävelemällä sisään, Hilck naurahtaa.

Palaute on pääosin positiivista ja esitettyjen toiveiden tulva on valtavaa. Hilck on tyytyväinen siitä, että Forumiin on muodostunut paikka, jossa ajan viettämiselle kasvokkain on matala kynnys. Kommunikointi on siirtynyt pitkälti nettiin, mutta silti on hyvä olla myös paikka, johon tulla kylään.

Moni on matkan varrella antanut sydämestään paljon Leikkilälle.

– Kyynisyyteni ihmiskuntaa kohtaan katoaa, kun näen, miten paljon ihmiset ovat täysin vapaaehtoisesti panostaneet yhteisen olohuoneen eteen, Andersson sanoo.

Linnea Lahtinen
Elämä&tyyli |24.03.2017 11:00 (päivitetty: 24.03.2017 11:06)
Yhä useampi on kiinnostunut poistattamaan vanhan tatuointinsa laserilla. Pienemmät tatuoinnit voidaan poistaa leikkaamalla, mutta laser hoitomuotona ei useimmiten jätä arpia jälkeensä. Laserillakaan...
Elämä&tyyli |24.03.2017 7:56
Kunnioita mua! -luento päättää sunnuntaina suositun Perhe edellä – vanhemmuuden teesit -luentosarjan. Luento pidetään Turun ammattikorkeakoulun Ruiskadun yksiköllä osoitteessa Ruiskatu 8 sunnuntaina...
Elämä&tyyli |23.03.2017 17:16
Finlayson tuo huhtikuun alussa markkinoille Jesus-pussilakanan, jolla on 50 vuoden takuu. Tuotteessa on käytetty samaa materiaalia ja sidosta, kuin tähän päivään säilyneessä Torinon käärinliinassa,...
Elämä&tyyli |23.03.2017 16:28
Vuosi sitten Manillassa järjestetty maksuton Hääilta-tapahtuma järjestetään tänä vuonna Turun VPK-talolla. Torstaina 23. maaliskuuta kello 17–21 järjestettävä tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton...
Elämä&tyyli |22.03.2017 12:48
Maarian vanhassa pappilassa alkaa maanantaina 27. maaliskuuta pyhäkoulu, jossa pääsee rakentamaan legoilla oikein luvan ja kehotuksen kanssa.
Elämä&tyyli |21.03.2017 18:20
Laulaja ja lauluntekijä Jippu nostaa tänä keväänä keskusteluun niin kipeitä ja vaikeita kuin rakkautta ja riemua luovia näkökulmia uskoon, elämään ja isäsuhteeseen. Pohdiskelevissa Haavani on lahjani...
Elämä&tyyli |21.03.2017 12:00
K-kaupoissa lanseerataan uusi paperikassi, jonka ostamalla voi tukea syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja harrastamista. Eväitä Elämälle -paperikassia myydään K-...
Elämä&tyyli |20.03.2017 11:36
1001 tarinaa esineistä -pop up tapahtumassa Forum-korttelin Kansalaistilassa voi tutustua esineiden tarinoihin, ja jakaa oman tarinan tärkeästä esineestä. Oman esineen voi ottaa mukaan kuvattavaksi,...
Elämä&tyyli |19.03.2017 17:52
Leikkipuistotoimintaa on Turussa 26 leikkipaikassa, joista keskusta-alueella sijaitsee kolme. Uusin keskustan leikkipuistotoiminnan paikoista on Pakkarin leikkipaikka. Siellä avointa...
Elämä&tyyli |19.03.2017 12:16 (päivitetty: 19.03.2017 12:56)
Turun Hope ry kerää jo kolmantena peräkkäisenä keväänä käytettyjä hyväkuntoisia pyöriä lahjoitettavaksi Turun seudun vähävaraisille perheille. Keräyskampanja alkoi maaliskuun puolivälissä ja jatkuu...
Elämä&tyyli |18.03.2017 9:24
Kirjoituskilpailu kannustaa tallentamaan lesbojen ja biseksuaalien naisten arjen historiaa varhaisista ”pioneeriajoista” 2000-luvulle.