Kolumni: Veret seisauttava annos

12.08.2017 17:32 (päivitetty: 12.08.2017 19:48)

”Me ollaan odotettu tunti ruokia, eikä täällä ole edes paljon asiakkaita. Mikä kestää?”, tokaisi kohujulkkis Anu Saagim kovaan ääneen hankolaisen ravintolan terassilla. Monista pöydistä pääsi huojentunut huokaus, vihdoin joku sanoi ääneen sen mitä kaikki ajattelivat happamien ilmeidensä takaa. Palvelunkin saaminen kesti puoli tuntia ja se oli töykeää.

”Niin? No siis mitä te sitten haluutte”, kuului tarjoilijan vastaus kun kyseltiin ruokalistaa ja vettä auringon paahteessa. Aterimetkin olisi kiva saada.

Turhautuminen on tuttu tunne ravintola-asiakkaalle. Vaan kuinka moni kehtaa asiasta sanoa? Medium miinuksena tilattu pihvi tulee pöytään kengänpohjan koostumusta muistuttavana köntsänä, viini on lämmintä, palvelu huonoa tai ruoka on yksinkertaisesti todella ala-arvoista. Valittaminen tuntuu olevan noloa, aivan kuin se olisi hyökkäys tarjoilijaa kohtaan. Monelle palautteen antaminen tai saaminen ei käy luontevasti, minkä vuoksi koko tilanne voi olla hyvin latautunut.

Palautteen antaminen on taitolaji. Hyvä palaute on rakentavaa. Kannattaa muistaa, että palautteessa on aina kyse työn, ei persoonan arvostelusta. Usein se unohtuu.

Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksikin tituleeratussa Turussa on nykyään niin paljon upeita ja monia ravintolavaihtoehtoja, että asiakkaan ei tarvitse enää tyytyä huonoon ruokaan tai palveluun. Asiakas äänestää jaloillaan.

Nykypäivänä on mahdollista antaa palautetta esimerkiksi suoraan ravintolan Facebook-sivuille ja moni käyttää sitä tietä. Tämä voi johtua siitä, että palautteen antaminen tuntuu nololta, mutta myös siitä, että palaute ei tunnu menevän perille sinne minne sen kuuluu. Palaute voi jäädä tarjoilijalle tai kokille, mutta esimies ei saa koskaan tietää asian laitaa. Avoin kommentointi on läpinäkyvää.

Anu Saagim voi monen mielestä laukoa joskus veret seisauttaviakin asioita, mutta tällä kertaa sitä tarvittiin. Muisti Saagim lopuksi kehuakin – burgeri oli erittäin hyvä, nyt kun se lopulta saapui.

Henriikka Fingerborg
Kolumni |11.08.2017 9:48
Kummallinen kesä takana. Ulkona sataa, sataa ja ropisee. Tai jos ei sada, on ainakin pilvistä. Parempi jo unohtaa saapuvaksi niitä helteitä, jotka ovat tähän asti jääneet vain säätiedotteiden...
Kolumni |05.08.2017 11:04
Vietin tänä kesänä ensimmäistä kertaa muutaman viikon kesälomaa. Parikymppisen työuralle ei kovin monta mahdollisuutta ole loman pitoon löytynyt, vaan koulu ja työt ovat haukanneet leijonanosan...
Kolumni |28.07.2017 19:48
Turun kivijalkaliikkeiden seksipuodit vaikuttavat asettuneen lähelle toisiaan. Tarjolla on varusteita ja katseltavaa. Haastattelu juttua varten ei vain luonnistu.Tarjolla on monenmoisia leluja ja...
Kolumni |21.07.2017 22:40
Onko mitään älyttömämpää kuin lomastressi? On vino pino tehtäviä, joista pitäisi loman aikana suoriutua: siivota, lukea lukemattomia kirjoja, tehdä sitä ja tätä. Eihän siitä selviä. Iskee stressi....
Kolumni |13.07.2017 18:00
Ei heilu peitto Suomessa entiseen malliin, ainakaan silloin, kun on aseteltu kirves sängyn alle poikalapsen toivossa. Viime vuonna Suomessa syntyi 52 814 lasta. Se oli vähemmän, kuin kertaakaan...
Kolumni |05.07.2017 15:20
”Ilta-aurinko laskeutuu värjäten tunnelmallisen lasiverannan ylle romanttisen kajon. Hetken tunnet eläväsi 1800-luvun Turussa, nauttien kupposen teetä sirosta kukkaornamentein koristelluista...
Kolumni |16.06.2017 18:32
Jokin aikaa sitten oli vielä hienoa olla mukana jokaisessa somekanavassa. On Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Snapchatiä, ja näissä kaikissa pitäisi tietysti olla vielä aktiivinenkin. Nyt ilmiö...
Kolumni |09.06.2017 20:24
Tutulla miehellä oli, ja on kaiketi edelleenkin, kaksi kantavaa elämänohjetta, joita noudattamalla on mahdollista pärjätä pitkälle elämän karikoissa ja vastatuulessa. Miehen elämänohjeet saivat...
Kolumni |07.06.2017 13:32
Puhutaanpa näin kesän korvalla viinasta, sillä se on niitä harvoja asioita, jotka suomalaisia yhä yhdistävät. Kaikilla on viinasta mielipide. Kansanedustajatkin ovat vasta parisen vuotta tapelleet...
Kolumni |05.06.2017 17:12
Viime viikon ehdoton tähtihetki oli kun meikäläisissäkin medioissa esiteltiin maailman mullistava hollantilainen keksintö, ruokakivi. Lähtökohtana tälle innovatiivisuuden riemuvoitolle toimii...
Kolumni |01.06.2017 16:40
Hyvän suorituksen tehneelle on tapana antaa “kymmenen pistettä ja papukaijamerkki”. Jo päiväkodissa niitä jaettiin, vaan monikaan lapsi ei ymmärtänyt, että tuota ihmeellistä papukaijamerkkiä ei ole...