Kulttuurin jättihanke vie nuoret taiteen pariin

12.07.2017 9:00 (päivitetty: 12.07.2017 9:04)
Taidetestaajien esitestausryhmä Ateneumissa tammikuussa.
Anni Martikainen/Folk

Taidetestaajien esitestausryhmä Ateneumissa tammikuussa. (Kuva: Anni Martikainen/Folk)

Taidetestaajien esitestausryhmä Ateneumissa tammikuussa.

Nuoret saattavat pitää taidelaitoksia pölyttyneinä, taidelaitokset eivät ehkä osaa tulkita nuorten antamaa palautetta. Molemminpuolisia ennakkoluuloja puretaan suurhankkeella, johon osallistuvat kaikki kahdeksasluokkalaiset Hangosta Utsjoelle.

Koko Suomen kahdeksasluokkalaiset ja heidän opettajansa pääsevät ensi lukuvuonna ilmaiseksi esimerkiksi teatteriin, oopperaan, museoon tai taidenäyttelyyn. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimalla Taidetestaajat-hankkeella halutaan purkaa myytti taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille ikimuistoisia taide-elämyksiä.

Yläkouluikäiset ovat taiteen näkökulmasta haastava ryhmä. Taide- ja kulttuuritarjontaa on enemmän pienille lapsille kuin teini-ikäisille. Toisaalta nuoria on hankala saada kulttuuriharrastusten pariin.

– Lapsena aloitettu taideharrastus lopetetaan usein teini-iässä. Esimerkiksi nuorille tarkoitettuihin taiteen työpajoihin on vaikea saada osallistujia, kertoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Päivi Setälä.

Hän uskoo, että nuorten ja taiteen suhteeseen liittyy ennakkoluuloja puolin ja toisin.

– Nuorten tapaan ilmaista kokemuksensa kuuluu liioittelua ja karnevalisoitua palautetta. Nuorten kieli voidaan taidelaitoksissa tulkita vähättelyksi, eikä kiinnostuksen ilmaisua ehkä ymmärretä, Setälä pohtii.

– Nuoret puolestaan voivat luulla, ettei heille ole tarjolla mitään. Eivät kaikki taidelaitokset ole mitään pölyttyneitä kammioita. Taidetestaajiin on valittu erityisen kiinnostavia kohteita, joissa osataan puhutella nuoria.

Taidetestaajat-hanke alkaa syksyllä. Sen rahoittavat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Lukuvuoden aikana kahdeksasluokkalaiset tekevät yhden kulttuurimatkan omassa maakunnassaan, toisen pääkaupunkiseudulla. Nuoret pääsevät taiteen pariin kotikuntansa sijainnista ja etäisyyksistä riippumatta. Lisäksi järjestelyissä otetaan huomioon saavutettavuus ja esteettömyys.

Lappeenrantalaisen Sammonlahden koulun rehtorin Vesa Raasumaan mielestä hanke edistää alueellista tasa-arvoa.

– Aivan lähialueillamme taidetarjontaa on vähän. Nyt meidän ulottuvillemme tulevat kansallisesti merkittävät taidelaitokset, jotka muutoin olisivat lähes oppilaidemme saavuttamattomissa.

Raasumaa huomauttaa, että Taidetestaajat sopii hyvin uuteen opetussuunnitelmaan. Siinä tavoitteena on eri oppiaineiden yhteistyö sekä laaja-alainen osaaminen ja kouluja kannustetaan tarjoamaan opetusta yhdessä esimerkiksi museoiden kanssa.

– Taidetestaajat on ainutlaatuinen ja hieno juttu. Olen vakuuttunut siitä, että hanke innostaa nuoria taiteen pariin sekä kokemaan että itse tekemään. Hanke tulee jättämään pysyvän jäljen, rehtori iloitsee.

Myös Kangasalan Pikkolan koulun erityisluokanopettaja Juha Salonen on tyytyväinen, että hänen 8J-luokkansa pääsee osallistumaan Taidetestaajiin.

– Parasta hankkeessa on se, että voimme tarjota oppilaille elämyksiä, joita he muuten tuskin saisivat. Olemme käyneet lähiseuduilla sijaitsevissa museoissa, mutta esimerkiksi vierailu Oopperaan on iso juttu, joka varmasti jättää muistijäljen, Salonen kertoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Kulttuuri |24.07.2017 12:56
Raision Kirjastotalon Aulagalleriassa nähdään elokuussa Kaisa Simulan, Tarja Niittyaron ja Virpi Tuomisen maalauksia 1.–31. elokuuta.
Kulttuuri |21.07.2017 11:20
Turussa pelataan 20.–24. heinäkuuta pesäpallon World Cup -turnaus. Turnaukseen osallistuu 16 joukkuetta kahdeksasta maasta. Kisojen yhteydessä julkaistaan dosentti Ismo Söderlingin pesäpalloaiheinen...
Kulttuuri |20.07.2017 9:48
Metallipiireissä ja niiden ulkopuolella käydään keskustelua seksismistä, homofobiasta, rasismista ja jopa fasismista. Bändit ja niiden jäsenet päätyvät toisinaan pyytämään julkisesti anteeksi...
Kulttuuri |20.07.2017 9:28
Forum Marinumin päänäyttelyn yläkerrassa sijaitseva, yli tuhannen neliömetrin vinttikerros, Kruununmakasiinin vintti, on tähän asti toiminut lähinnä varastona. Siellä säilytetyille museoesineille on...
Kulttuuri |19.07.2017 14:04 (päivitetty: 19.07.2017 14:13)
Paimiolainen pienviljelijä August Pyölniittu haaveili jo nuorena miehenä urasta keksijänä. Hän otti ”warmana ja itsetietoisena” elämäntehtäväkseen keksintöjen tekemisen. Tavoitteet...
Kulttuuri |19.07.2017 8:20
Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma järjestetään Turussa 26.–30. heinäkuuta. Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään tapahtumaan saapuu ennätysmäärä osallistujia. Paikalliset esiintyjät mukaan...
Kulttuuri |18.07.2017 20:32
Finlandia-taidenäyttely on esillä Liedossa Nautelankosken museossa , Lauri Nautelan museon auditoriossa heinäkuun sekä elokuun ensimmäisen viikon ajan.
Kulttuuri |18.07.2017 7:56
Joki – Ån on tunnin mittainen kansantanssi- ja musiikkiteos, joka kertoo kahden turkulaisen tytön, Johannan ja Kirstin, tarinan. Tytöt kasvavat ystäviksi, vaikka he ovatkin kotoisin eri puolilta...
Kulttuuri |15.07.2017 18:36
Keitä ovat Tuntemattoman sotilaan naishahmot? Tähän kysymykseen vastausta etsii syksyllä ilmestyvä Toinen tuntematon -novelliantologia. Siinä suomalaiset nykykirjailijat saavat vapaat kädet...
Kulttuuri |14.07.2017 9:24
Turun tuomiokirkkoon tuodaan merellisessä hengessä Iktys-näyttely, jonka neljä akvaariota käyvät vuoropuhelua katsojan kanssa ja kertovat kristinuskosta ja aarteesta meressä ja taivaassa. Näyttely...
Kulttuuri |14.07.2017 7:02
Suomen suurimman animaatioelokuvafestivaalin eli Turku Animated Film Festivalin (TAFF) kansainväliseen kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna runsaat 800 lyhytanimaatiota eri puolilta maailmaa. Niistä...