Avantouinti houkuttelee kaikenikäisiä kylmään veteen

11.02.2017 14:52 (päivitetty: 11.02.2017 14:59)
Jane Iltanen|Ilkka Lappi

Ispoisten uimarannalla riittää vilinää pakkaspäivänäkin. Turun Avantouimareiden 60-vuotisen historian aikana avantouinnin olosuhteet ovat muuttuneet paljon. - Aikanaan oli kertalämmitteinen puukiuas. Nykyään meilläkin on tietokoneohjattu öljykiuas, laituri lämmitetään maalämmöllä ja savupiipuista otetaan lämpö talteen, Risto Matilainen (pikkukuvassa) vertailee. (Kuva: Jane Iltanen)

Ispoisten uimarannalla riittää vilinää pakkaspäivänäkin. Turun Avantouimareiden 60-vuotisen historian aikana avantouinnin olosuhteet ovat muuttuneet paljon. - Aikanaan oli kertalämmitteinen puukiuas. Nykyään meilläkin on tietokoneohjattu öljykiuas, laituri lämmitetään maalämmöllä ja savupiipuista otetaan lämpö talteen, Risto Matilainen (pikkukuvassa) vertailee.|Turun Avantouimareiden 60-vuotisen historian aikana avantouinnin olosuhteet ovat muuttuneet paljon. - Aikanaan oli kertalämmitteinen puukiuas. Nykyään meilläkin on tietokoneohjattu öljykiuas, laituri lämmitetään maalämmöllä ja savupiipuista otetaan lämpö talteen, Risto Matilainen vertailee.

Avantouinti on viime vuodet ollut suosiotaan kasvattava trendi. Suosionkasvu on tuonut myös uusia sukupolvia avantouinnin pariin.

– Eri ryhmät tulevat eri aikoina. Mitä pidemmälle iltaan mennään, sitä nuoremmaksi keski-ikä muuttuu. Monet nuoret tulevat esimerkiksi urheiluharjoitusten jälkeen avantouimaan. Jäsenistöstämme 20–30-vuotiaiden osuus kasvaa koko ajan vahvimmin, toteaa 60 vuotta tänä vuonna täyttävän Turun Avantouimareiden puheenjohtaja Risto Matilainen.

Trendikkyyteen on monia syitä. Avantouinnin terveysvaikutuksista on puhuttu viime aikoina paljon. Matilainen uskoo, että yksi syy avantouimareiden kasvaneeseen määrään on myös halu voittaa itsensä.

– Kaikki extreme kiinnostaa varsinkin nuoria. Avantouinti ei ole kovimmasta päästä extremelajeja, mutta kyllä se vähän kanttia katsoo mennä alle asteen lämpöiseen veteen. Varsinkin, jos kyse on ensikertalaisista.

Ensikertalaisia Ispoisten rannallakin käy verrattain paljon. Saunana lauteilla on kansainvälinen tunnelma. Suomen lisäksi säännöllisesti kuultavia kieliä ovat esimerkiksi englanti, venäjä, ranska, espanja ja portugali.

– Noin 65 prosenttia kävijöistä ei ole jäseniämme. He ovat yliopistossa ja muualla opiskelevia. Paljon on myös vaihto-oppilaita, jotka eivät ole ennen käyneet avannossa.

Monet ulkomaalaiset ovat ensijärkytyksen jälkeen jääneet koukkuun avantouintiin.

– Se on todella tyypillinen reaktio, että tähän hommaan ihastutaan, kun selvitään alkujärkytyksestä, Matilainen nauraa.

– Jos haluaisimme, tänne voisi hyvin markkinoimalla saada vielä enemmän niin sanotusti turistiuimareita. Kävijämäärä on kuitenkin tällä hetkellä aika hyvällä tasolla. Päivittäin täällä käy noin sata uimaria, hän jatkaa.

Avantouintia voi harrastaa, vaikka varsinaista avantoa ei voisi tehdäkään. Ispoisten rannassakin vesi pysyy sopivan kylmänä, vaikka kunnon jäähän meri ei menisikään.

– Nykyään puhutaankin enemmän oikeastaan talvi- tai kylmäuinnista kuin avantouinnista.

Avantouinti tuo turisteja Ispoisten rantaan, mutta virta vie myös toiseen suuntaan. Turun Avantouimareista on lähdössä porukka ensi kuussa Viroon avantouintifestivaaleille. Viime vuonna turkulaiset avantouimarit kävivät Siperiassa avantouintikilpailuissa.

– Yksi syy kisamatkoille on osaltaan erilaisten kokemusten saanti. Vaikka suomalainen onkin tottunut kylmiin oloihin, on siinä vähän eksotiikkaa, kun sanoo, että meni Siperiassa avantoon. Kuulemma se ei kuitenkaan ollut niin eksoottista kuin olisi voinut luulla vaan pääpiirteissään samanlaista kuin Suomessa, Matilainen toteaa.

Ilkka Lappi
Kunto&liikunta |17.08.2017 7:52
Tulevana viikonloppuna järjestettävään kaksipäiväiseen Turku Touring Pyöräilyyn on tähän mennessä ilmoittautunut liki kuusisataa osallistujaa. Määrä on vastaava kuin viime vuonna tapahtuman toiseksi...
Yleisöluisteluvuorot alkavat jäähalleissa.
Kunto&liikunta |16.08.2017 11:55 (päivitetty: 16.08.2017 12:05)
Turun kaupungin jäähallien yleisöluisteluvuorot alkavat maanantaina 21. elokuuta. Ne ovat kaikille avoimia, maksuttomia ja mailattomia. Vuoroilla käytetään omia luistimia. Kypärän käyttö on...
Kunto&liikunta |15.08.2017 22:05
Turku Aikikai sekä koko Shaolinin salin lajikirjo aloittaa syyskauden perinteisellä kurssinäytöksellä sunnuntaina 27. elokuuta kello 17. Näytös on läpileikkaus eri lajeista.Shaolin juhlii tänä vuonna...
Kunto&liikunta |14.08.2017 10:40
Nuoruuden liikunnalla on yhteys sekä koulumenestykseen peruskoulun päättyessä että koulutusvuosien määrään aikuisuudessa. Juuri julkaistussa tutkimuksessa on hyödynnetty suomalaisen...
Kunto&liikunta |11.08.2017 8:40
Suomen Voimisteluliitto kutsuu yhdessä laulaja-lauluntekijä Ilari Hämäläisen kanssa kaikki innokkaat suomalaiset mukaan musiikkivideotalkoisiin.
Kunto&liikunta |09.08.2017 12:12
Nuorisotutkimusseura ry julkistaa maanantaina 28. elokuuta Turun yliopistolla Markku Vanttajan, Juhani Tähtisen, Tuomas Zacheuksen ja Pasi Kosken kirjan Liikkumattomuuden jäljillä. Pitkittäistutkimus...
Kunto&liikunta |08.08.2017 12:08
Sunnuntaina 13. elokuuta sanotaan hyvästit Kupittaan maauimalan kesäkaudelle. Ulkouintia voi edelleen jatkaa Samppalinnan maauimalassa perjantaihin 15. syyskuuta saakka.
Kunto&liikunta |05.08.2017 13:56
Liikuntakumppani järjestää Suomi100-juhlavuoden kunniaksi sadan minuutin Lavis-maratonin Kupittaanpuistossa 17. elokuuta.
Beachfutis valtaa Uittamon rannan viikonloppuna.
Kunto&liikunta |27.07.2017 7:52 (päivitetty: 27.07.2017 7:55)
Turun perinteiset BeachFutis-tapahtumat liikuttavat jälleen sadoittain nuoria aikuisia ja junioreita Ispoisten uimarannalla Uittamolla viikonloppuna, jonka aikana pelataan tasan 200 ottelua...
Kunto&liikunta |25.07.2017 12:16
Nousiaisten Valpperissa lauantaina 5. elokuuta juostavassa PNM TRAIL -polkujuoksutapahtumassa on kolme matkavaihtoehtoa: Valpperin kierros noin 10,8 kilometriä, Kurjenrahkan kierros noin 23...
Kunto&liikunta |19.07.2017 19:24
Liiketoimintakehittäjä ja kouluttaja Jaana Villasen 1 500 kilometrin pituinen FinnWalk-kävely Nuorgamista Hankoon alkoi kesäkuun alussa lumisateessa. Taival alkaa olla loppusuoralla. Matkan...