Avantouinti houkuttelee kaikenikäisiä kylmään veteen

11.02.2017 14:52 (päivitetty: 11.02.2017 14:59)
Jane Iltanen|Ilkka Lappi

Ispoisten uimarannalla riittää vilinää pakkaspäivänäkin. Turun Avantouimareiden 60-vuotisen historian aikana avantouinnin olosuhteet ovat muuttuneet paljon. - Aikanaan oli kertalämmitteinen puukiuas. Nykyään meilläkin on tietokoneohjattu öljykiuas, laituri lämmitetään maalämmöllä ja savupiipuista otetaan lämpö talteen, Risto Matilainen (pikkukuvassa) vertailee. (Kuva: Jane Iltanen)

Ispoisten uimarannalla riittää vilinää pakkaspäivänäkin. Turun Avantouimareiden 60-vuotisen historian aikana avantouinnin olosuhteet ovat muuttuneet paljon. - Aikanaan oli kertalämmitteinen puukiuas. Nykyään meilläkin on tietokoneohjattu öljykiuas, laituri lämmitetään maalämmöllä ja savupiipuista otetaan lämpö talteen, Risto Matilainen (pikkukuvassa) vertailee.|Turun Avantouimareiden 60-vuotisen historian aikana avantouinnin olosuhteet ovat muuttuneet paljon. - Aikanaan oli kertalämmitteinen puukiuas. Nykyään meilläkin on tietokoneohjattu öljykiuas, laituri lämmitetään maalämmöllä ja savupiipuista otetaan lämpö talteen, Risto Matilainen vertailee.

Avantouinti on viime vuodet ollut suosiotaan kasvattava trendi. Suosionkasvu on tuonut myös uusia sukupolvia avantouinnin pariin.

– Eri ryhmät tulevat eri aikoina. Mitä pidemmälle iltaan mennään, sitä nuoremmaksi keski-ikä muuttuu. Monet nuoret tulevat esimerkiksi urheiluharjoitusten jälkeen avantouimaan. Jäsenistöstämme 20–30-vuotiaiden osuus kasvaa koko ajan vahvimmin, toteaa 60 vuotta tänä vuonna täyttävän Turun Avantouimareiden puheenjohtaja Risto Matilainen.

Trendikkyyteen on monia syitä. Avantouinnin terveysvaikutuksista on puhuttu viime aikoina paljon. Matilainen uskoo, että yksi syy avantouimareiden kasvaneeseen määrään on myös halu voittaa itsensä.

– Kaikki extreme kiinnostaa varsinkin nuoria. Avantouinti ei ole kovimmasta päästä extremelajeja, mutta kyllä se vähän kanttia katsoo mennä alle asteen lämpöiseen veteen. Varsinkin, jos kyse on ensikertalaisista.

Ensikertalaisia Ispoisten rannallakin käy verrattain paljon. Saunana lauteilla on kansainvälinen tunnelma. Suomen lisäksi säännöllisesti kuultavia kieliä ovat esimerkiksi englanti, venäjä, ranska, espanja ja portugali.

– Noin 65 prosenttia kävijöistä ei ole jäseniämme. He ovat yliopistossa ja muualla opiskelevia. Paljon on myös vaihto-oppilaita, jotka eivät ole ennen käyneet avannossa.

Monet ulkomaalaiset ovat ensijärkytyksen jälkeen jääneet koukkuun avantouintiin.

– Se on todella tyypillinen reaktio, että tähän hommaan ihastutaan, kun selvitään alkujärkytyksestä, Matilainen nauraa.

– Jos haluaisimme, tänne voisi hyvin markkinoimalla saada vielä enemmän niin sanotusti turistiuimareita. Kävijämäärä on kuitenkin tällä hetkellä aika hyvällä tasolla. Päivittäin täällä käy noin sata uimaria, hän jatkaa.

Avantouintia voi harrastaa, vaikka varsinaista avantoa ei voisi tehdäkään. Ispoisten rannassakin vesi pysyy sopivan kylmänä, vaikka kunnon jäähän meri ei menisikään.

– Nykyään puhutaankin enemmän oikeastaan talvi- tai kylmäuinnista kuin avantouinnista.

Avantouinti tuo turisteja Ispoisten rantaan, mutta virta vie myös toiseen suuntaan. Turun Avantouimareista on lähdössä porukka ensi kuussa Viroon avantouintifestivaaleille. Viime vuonna turkulaiset avantouimarit kävivät Siperiassa avantouintikilpailuissa.

– Yksi syy kisamatkoille on osaltaan erilaisten kokemusten saanti. Vaikka suomalainen onkin tottunut kylmiin oloihin, on siinä vähän eksotiikkaa, kun sanoo, että meni Siperiassa avantoon. Kuulemma se ei kuitenkaan ollut niin eksoottista kuin olisi voinut luulla vaan pääpiirteissään samanlaista kuin Suomessa, Matilainen toteaa.

Ilkka Lappi
Kunto&liikunta |27.04.2017 13:00
Liikkuminen kannattaa aina, eikä astma ole este liikunnalle. Päinvastoin sairaus pysyy paremmin hallinnassa, kun peruskunto kohenee. Allergia- ja astmaliiton mukaan hengästyminen on hyväksi ja eri...
Kunto&liikunta |26.04.2017 13:00
Pyöräilyviikon alkajaisiksi lauantaina 6. toukokuuta järjestetään Ruissalossa perhepyöräily. Lähtöpaikka on Telakka, Hevokarintien ja Rantapromenadin risteys.
Kunto&liikunta |25.04.2017 11:20
Suosion Euroopassa saavuttanut Color Obstacle Rush -väriestejuoksu starttasi huhtikuun alussa Pariisissa loppuunmyydyssä tapahtumassa. Kesän aikana Suomen tapahtumiin odotetaan yhteensä jopa 20 000...
Kunto&liikunta |25.04.2017 8:56
Turun ammattikorkeakoulu sekä Turun ja Kaarinan vanhusneuvostot järjestävät Superseniorit-viikon 8.–12. toukokuuta. Tarjolla on tietovisailua, bailatinoa, tietoiskuja terveydestä, museokäyntejä,...
Kunto&liikunta |24.04.2017 21:10
Sukarin Masku Maraton juostaan Maskussa lauantaina 6. toukokuuta. Juoksutapahtuma juoksuttaa osallistujia kympin ja puolimaratonin matkalla. Tänä vuonna juoksutetaan myös junnuja ikäryhmissä 11-, 13...
Kunto&liikunta |24.04.2017 15:40
Tiistaina 25. huhtikuuta Kupittaan urheiluhallissa ja sen ympäristössä järjestetään kello 14–17 ilmaistapahtuma HarrasteTärskyt. Kyseessä on Special Olympics -teemainen urheilutapahtuma, jossa...
Kunto&liikunta |24.04.2017 11:24
Vappuaaton aattona 29. huhtikuuta juostaan Aurajokirannassa jälleen Aurajoen Yöjuoksu. Tänä vuonna vankan suosion eri tasoisten juoksuharrastajien keskuudessa saama tapahtuma järjestetään viidennen...
Kunto&liikunta |21.04.2017 13:20
Turussa on kesällä hyvä mahdollisuudet vesiliikunnan harrastamiseen, sillä molemmat Turun maauimaloista ovat jälleen avoinna. Uimakouluja on tarjolla runsaasti.
Kunto&liikunta |21.04.2017 12:16
Kesäyön Marssi täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Perinteinen kävelytapahtuma on kävelty muutamalla eri paikkakunnalla Suomessa ja vuodesta 2015 Turussa.
Kunto&liikunta |20.04.2017 20:26
Yli 70-vuotiaat turkulaiset ovat tervetulleita toimintakunnon testipäivään perjantaina 28. huhtikuuta kello 9.15–12.30 Kupittaan urheiluhalliin.Testit ovat maksuttomia, ja ne soveltuvat...
Kunto&liikunta |17.04.2017 13:17
Raision Jumpparit järjestää kevätnäytöksen torstaina 20. huhtikuuta kello 18 Kerttulan liikuntahallissa. Näytöksen teemana on Suomi 100 vuotta. Lavalla nähdään valmennusryhmien kisaohjelmien lisäksi...