Uusi rokote suojaa koiraa borrelioosilta

15.01.2014 8:12
Hannele Sivonen

Bordercollie Zizi ei rokotteita pelkää. Eläinlääkäri Sari Granholm Turun Univetistä suosittelee borrelioosirokotteen ottamista, silla punkkeja esiintyy runsaimmin Suomessa juuri rannikkoseuduilla ja saaristossa. (Kuva: Hannele Sivonen)

Bordercollie Zizi ei rokotteita pelkää. Eläinlääkäri Sari Granholm Turun Univetistä suosittelee borrelioosirokotteen ottamista, silla punkkeja esiintyy runsaimmin Suomessa juuri rannikkoseuduilla ja saaristossa.

Borrelioosi eli Lymen tauti on viime vuosina ollut runsaasti esillä. Ihmisten lisäksi puutiaisten levittämien tartuntojen havaitseminen on lisääntynyt myös koirilla.

– Borrelioosi on todennäköisesti jopa yleisempää koirilla kuin ihmisillä, mutta se diagnostisoidaan harvemmin. Jos ajatellaan jo puutiaisten tartuntatapaa, niin me ihmisethän harvemmin kuljemme tuolla niityillä maha maassa, eikä meillä ole niin paljon karvaa kuin koirilla, eläinlääkäri Sari Granholm Turun Univetistä sanoo.

Metsissä ja heinikoissa möyrivät koirat altistuvat punkeille jatkuvasti ja etenkin pitkäkarvaisista koirista jälkiä punkeista voi olla vaikea löytää. Myös borrelioosin oireiden, jotka vaihtelevat väsymyksestä, nivel-, lihas- ja liikkumisoireisiin, sekä kuumeeseen, tunnistaminen voi olla hankalaa. Pahimmillaan sairaus voi johtaa vakavaan munuaistulehdukseen.

– Koira, ei ole se, joka osaa sanoa, että nyt vähän kolottaa tai on kuumeinen olo. Luotettavan diagnoosin tekeminen on todella haastavaa. Nykyiset laboratoriomenetelmät ovat pitkälle kehittyneitä, mutta koirilla vasta-ainetasot ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Vaikka pikatestissä vasta-aineet ovat koholla, se ei kerro vielä mitään, vaan vaaditaan tarkempi erittely, Granholm kertoo.

Ihmisille suunnattua borrelioosirokotetta ei ole vielä onnistuttu kehittämään, mutta kehitystyössä koe-eläiminä käytetyille koirille yllättäen toiminut ensimmäinen Trilyme-niminen rokote tuli Suomessa markkinoille viime vuonna.

– Mikään rokote ei suojaa sataprosenttisesti, mutta uudessa rokotteessa on onnistuttu eristämään tiettyä proteiinia borreliasta, joka toimii vasta-aineena eli tavallaan punkki saa rokotteen koiran kautta, Granholm kuvaa.

Koiran aiemmin sairastama borrelioosi ei ole este rokotteelle. Muuten rokote sopii perusterveille yli 12-viikkoisille koirille. Koska kyseessä on uusi rokote, eikä sen yhteensopivuutta muiden rokotteiden kanssa ei ole vielä tutkittu tarpeeksi, sitä ei anneta niiden kanssa yhtä aikaa. Rokotteen lisäksi on silti hyvä käyttää punkeilta suojaavia lääkkeitä ja tehdä koiralle säännöllinen punkkitarkastus.

– Leudon talven vuoksi punkkikausi voi alkaa jo huhtikuussa, joten rokote kannattaisi ottaa jo nyt tai viimeistään kevättalvella. Perusrokote on kaksiosainen ja annetaan kolmen viikon välein. Vasta-aineet nousevat suojaavalle tasolle noin kuukaudessa ja tehosterokotus tulee ottaa vuoden välein, Granholm ohjeistaa.

Paraisilla asuvalle berninpaimenkoirien kasvattajalle Merja Granlundille tieto uudesta rokotteesta on odotettu ilouutinen. Granlundin koirista kolme on sairastanut borrelioosin ja kohtalokkain seurauksin.

– Ensimmäisen sairastuneen koirani kohtalo oli katastrofi. Koiran todettiin vasta-ainetesteissä parantuneen borrelioosista täysin, joten sain eläinlääkäriltä luvan astutukseen. Koira synnyttikin terveet pennut, mutta synnytyksen jälkeen se sairastui massiivisen infektioon, joka levisi kaikkialle kehoon. Jopa keuhkoissa oli tennispallonkokoisia rakkuloita, Granlund muistelee.

Koira menehtyi ja vaikka borrelioosin ja synnytyksen jälkeisen infektion yhteyttä ei voida todistaa, Granlund ja koiraa hoitanut eläinlääkäri uskovat synnytyksen aiheuttaman stressin aktivoineen taudin uudelleen.

Granlund menetti viime marraskuussa myös toisen borrelioosin sairastuneen koiransa, Homerin. Vaikeista nivel- ja hermokivuista, sekä iho- ja takaosan ongelmista kärsineen koiran kunto eteni siihen pisteeseen, että oli pakko luopua.

– Se oli todella surullista, sillä ennen sairastumistaan Homer oli iso ja komea ja vasta yksivuotias nuori uros. Borrelioosi on koiralle hirveä sairaus. Kivut ovat niin sietämättömiä, että koira huutaa yötä päivää aivan kuin sikaa teurastettaisiin. Rokote on siis todella tarpeellinen, kunpa vain ihmisillekin saataisiin sellainen, Granlund toivoo.

Hannele Sivonen
Lemmikit |08.08.2017 16:26
Kennelliitto myöntää vuosittain Sankarikoiran arvonimiä koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koira voi myös saada Kennelliiton...
Lemmikit |31.07.2017 8:16
Suomen maksikoirien joukkue Team Finland Large 1 voitti joukkuekultaa kovatasoisessa European Open-kilpailussa sunnuntaina Pohjois-Italian Salice Termessä. Joukkueen kaikki neljä koirakkoa, Juha...
Lemmikit |15.07.2017 12:28
Palveluskoirien SM-kilpailut järjestetään Paimiossa 3.–6. elokuuta. Kilpailukeskuksena toimii Paimion keskuskenttä ja kilpailuihin osallistuu 144 koirakkoa. Mestaruudesta kilpaillaan sekä yksilö-...
Lemmikit |07.07.2017 9:12
Uittamolla otetaan ensi tiistaina käyttöön koirien oma uimaranta. Avajaisia vietetään rannalla kello 15–18. Koiralliset asiakkaat ovat tervetulleita Uittamon Paviljongin terassille avajaisten ajan....
Lemmikit |23.06.2017 15:48
Liikenneturva kysyi tänä keväänä suomalaisilta koirien ja kissojen kuljettamisesta. Peräti 31 prosenttia vastaajista ei tiennyt, ettei eläintä saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa....
Lemmikit |24.05.2017 20:12
Huoli mikrobien muuttumisesta vastustuskykyisiksi lääkkeille on tiedostettu myös koiraharrastuksessa. Antibiootteja käytetään koirilla erityisesti ihosairauksien hoitoon.
Lemmikit |24.05.2017 11:00
Koira voi saada lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuolla, jos sen jättää kuumaan autoon. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja muistuttaa, että...
Lemmikit |24.05.2017 8:29
Oletko aina halunnut istua iltaa ja nauttia lasillisen viiniä rakkaan kissasi kanssa? Nyt se on mahdollista myös Suomessa, kun coloradolaisen viinivalmistaja Apollo Peakin kissaviinit ovat saatavissa...
Lemmikit |22.05.2017 9:16
Luonnossa eletään nyt herkkää aikaa. Siksi lemmikit on pidettävä kytkettyinä. Eläimillä on parhaillaan lisääntymisaika. Nisäkkäillä on pienet poikaset huolettavanaan. Metsäkanalintujen poikueet...
Lemmikit |03.05.2017 12:44
Suuret suomalaiset eläinjärjestöt ja eläinalan asiantuntijat eivät hyväksy koirien kouluttamista pakottamalla ja rankaisemalla. Eläimen kohtuuton kurittaminen ja kovakourainen käsittely on...
Lemmikit |30.04.2017 11:48
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan kauppojen, kauppakeskusten ja ravintoloiden eteen ilman valvontaa jätettyjen koirien turvallisuudesta.