Linja-autoliitto kiistää syytökset kilpailurikkomuksista

25.01.2016 17:32

Kilpailu-ja kuluttajavirasto syyttää Linja-autoliittoa ja sen jäsenyrityksiä kilpailuoikeudellisista rikkomuksista. Linja-autoliitto kiistää syytökset.

– Suhtaudumme vakavasti Kilpailu- ja kuluttajaviraston esittämiin väitteisiin, mutta emme ole yhtä mieltä viraston tekemistä tulkinnoista ja johtopäätöksistä.On hyvä, että asia selvitetään perusteellisesti markkinaoikeudessa. Liitolla ei ole asiassa mitään salattavaa, ja haluamme avata asiakirjat ja asian taustat avoimesti, sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Väitteet kohdistuvat Linja-autoliiton toimintaan joukkoliikennelain valmistelussa ja lain soveltamisessa vuosina 2008–12. Linja-autoliitto pyrki vaikuttamaan osana edunvalvontatyötään joukkoliikennelain valmisteluun ja lain alkuvaiheen erittäin sekavaan soveltamiseen.

– Joukkoliikenteen markkinoiden avautuessa voimassaoleva lainsäädäntö ja sen käytännön soveltaminen oli viranomaisten taholta sisällöltään ristiriitaista ja jo annettuja linjauksia peruttiin toistamiseen. Linja-autoliitto ja sen jäsenyritykset joutuivat vuosien ajan toimimaan lainsäädännön ja sen tulkinnan osalta epäselvässä tilanteessa. Liittoa syyllistetään nyt jälkikäteen siitä, että lainsäädäntöä ei silloin osattu soveltaa oikein, Mäkilä kommentoi.

Mäkilä aloitti tehtävässään 1. marraskuuta 2013.

VR-konserniin kuuluvaa Pohjolan Liikennettä on myös tutkittu yhtenä bussialan toimijana. Viraston antaman päätöksen mukaan Pohjolan Liikenne olisi ollut osallinen kilpailun rajoittamiseen.

– Kiistämme tämän päätöksen ehdottomasti. Olemme antaneet tutkintaan oman vastineemme, jossa tuomme esiin, että Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen, VR Groupin lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä painottaa.

– Pohjolan Liikenteellä ei ollut osallisuutta väitettyyn kilpailijoiden väliseen yhteistoimintaan, ja tämän aiomme tuoda esiin markkinaoikeudessa, jossa seuraamusmaksuesitys käsitellään. Linja-autoliiton hallituksen työskentelyssä, jossa Pohjolan Liikenne on ollut mukana, on ollut kyse laillisesta ja sallitusta lain valmisteluun liittyvästä edunvalvonnasta.

Pohjolan Liikenne antoi KKV:n vuonna 2011 käynnistämään tutkimukseen vastineen, jossa todettiin, että yhtiö tai emokonserni VR Group eivät ole missään vaiheessa olleet sopimassa epäillyistä linja-autoalan kilpailua rajoittavista toimista. Yhtiöt eivät myöskään ole osallistuneet Matkahuollon päätöksentekoon, jota tutkimus erityisesti koski.

Pohjolan Liikenteen mukaan sen edustajia ei ole asiassa kuultu, mutta yhtiöllä on ollut mahdollisuus antaa vastine KKV:n laatimaan päätös- ja seuraamusluonnokseen viime kesänä. Tutkinta alkoi vuonna 2011.

VR Group ja Pohjolan Liikenne ilmoittavat kannattavansa joukkoliikenteen kilpailua ja sen avautumista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Liikenne |31.05.2016 17:20
Trafi laajentaa Liikennelabra-kokeilualustaa tieliikenteen lisäksi muihin liikennemuotoihin. Tuoreimpina tulokkaina Saarikyyti-palvelu ja RPAS-mobiilisovellus.Liikennelabra-kokeilualusta toimii...
Liikenne |31.05.2016 11:58
Helsinki-Vantaan lentoasemalle on päässyt junalla viime vuoden heinäkuusta asti. Kehärataa käyttävät eniten pääkaupunkiseudun asukkaat, mutta myös muualta Suomesta lennolle lähtevät taittavat matkan...
Liikenne |30.05.2016 15:16
Kadunrakennustyö haittaa liikennettä Pihkalankadulla ja Karvataskunkadulla huomisesta alkaen 6. kesäkuuta asti. Niin ajokaistaa kuin kevyenliikenteen väylääkin on kavennettu. Paikalla on...
Liikenne |27.05.2016 11:26
40 prosenttia vastaajista kertoi säätävänsä musiikkia kovemmalle, jos ajaessa väsyttää. Keskittymistä vaativissa tilanteissa, esimerkiksi etsiessään määränpäätä vieraassa paikassa, yhteensä 75...
Liikenne |27.05.2016 11:14
Kadunrakennustyö haittaa liikennettä Kirkkotiellä ja Suntiontiellä 30. toukokuuta alkaen. Kirkkotiellä on pysäköintipaikkoja pois käytöstä.
Liikenne |27.05.2016 8:34
Kadunrakennustyö haittaa liikennettä Maariankatu 2:n kohdalta Aninkaistenkadulle päin 27. toukokuuta alkaen 3. kesäkuuta asti.
Liikenne |26.05.2016 17:26
Promootiokulkue haittaa liikennettä Aninkaistenkadulla Turun konserttitalo ja Tuomiokirkon välillä perjantaina 27. toukokuuta noin kello 14.30–15.30.
Liikenne |26.05.2016 14:48
Päällystystyö haittaa liikennettä Pikisaarentiellä Puomikujan ja Vanhan Kakskerrantien välillä 26. toukokuuta alkaen 1. kesäkuuta asti.Toinen ajokaista on suljettu. Työaika on kello 7–22....
Liikenne |26.05.2016 11:37
Satakunnantien ja Tampereentien risteyksen liikennevalot ovat epäkunnossa 26.–27. toukokuuta. Syynä on tekninen vika.Liikenne ruuhkautuu risteysalueella. Turun liikennekeskus neuvoo käyttämään...
Liikenne |26.05.2016 11:08
OnniBus.com aloittaa uuden yhteyden Jyväskylästä Tampereen kautta Turun satamaan 6. kesäkuuta.
Liikenne |26.05.2016 10:48
Viime talven tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen tuloksien mukaan yksityishenkilöt ovat tyytyväisempiä teiden kunnossapitoon kuin vuosi sitten. Ammattiautoilijoiden arvio maanteiden talvihoidosta...