Linja-autoliitto kiistää syytökset kilpailurikkomuksista

25.01.2016 17:32

Kilpailu-ja kuluttajavirasto syyttää Linja-autoliittoa ja sen jäsenyrityksiä kilpailuoikeudellisista rikkomuksista. Linja-autoliitto kiistää syytökset.

– Suhtaudumme vakavasti Kilpailu- ja kuluttajaviraston esittämiin väitteisiin, mutta emme ole yhtä mieltä viraston tekemistä tulkinnoista ja johtopäätöksistä.On hyvä, että asia selvitetään perusteellisesti markkinaoikeudessa. Liitolla ei ole asiassa mitään salattavaa, ja haluamme avata asiakirjat ja asian taustat avoimesti, sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Väitteet kohdistuvat Linja-autoliiton toimintaan joukkoliikennelain valmistelussa ja lain soveltamisessa vuosina 2008–12. Linja-autoliitto pyrki vaikuttamaan osana edunvalvontatyötään joukkoliikennelain valmisteluun ja lain alkuvaiheen erittäin sekavaan soveltamiseen.

– Joukkoliikenteen markkinoiden avautuessa voimassaoleva lainsäädäntö ja sen käytännön soveltaminen oli viranomaisten taholta sisällöltään ristiriitaista ja jo annettuja linjauksia peruttiin toistamiseen. Linja-autoliitto ja sen jäsenyritykset joutuivat vuosien ajan toimimaan lainsäädännön ja sen tulkinnan osalta epäselvässä tilanteessa. Liittoa syyllistetään nyt jälkikäteen siitä, että lainsäädäntöä ei silloin osattu soveltaa oikein, Mäkilä kommentoi.

Mäkilä aloitti tehtävässään 1. marraskuuta 2013.

VR-konserniin kuuluvaa Pohjolan Liikennettä on myös tutkittu yhtenä bussialan toimijana. Viraston antaman päätöksen mukaan Pohjolan Liikenne olisi ollut osallinen kilpailun rajoittamiseen.

– Kiistämme tämän päätöksen ehdottomasti. Olemme antaneet tutkintaan oman vastineemme, jossa tuomme esiin, että Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen, VR Groupin lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä painottaa.

– Pohjolan Liikenteellä ei ollut osallisuutta väitettyyn kilpailijoiden väliseen yhteistoimintaan, ja tämän aiomme tuoda esiin markkinaoikeudessa, jossa seuraamusmaksuesitys käsitellään. Linja-autoliiton hallituksen työskentelyssä, jossa Pohjolan Liikenne on ollut mukana, on ollut kyse laillisesta ja sallitusta lain valmisteluun liittyvästä edunvalvonnasta.

Pohjolan Liikenne antoi KKV:n vuonna 2011 käynnistämään tutkimukseen vastineen, jossa todettiin, että yhtiö tai emokonserni VR Group eivät ole missään vaiheessa olleet sopimassa epäillyistä linja-autoalan kilpailua rajoittavista toimista. Yhtiöt eivät myöskään ole osallistuneet Matkahuollon päätöksentekoon, jota tutkimus erityisesti koski.

Pohjolan Liikenteen mukaan sen edustajia ei ole asiassa kuultu, mutta yhtiöllä on ollut mahdollisuus antaa vastine KKV:n laatimaan päätös- ja seuraamusluonnokseen viime kesänä. Tutkinta alkoi vuonna 2011.

VR Group ja Pohjolan Liikenne ilmoittavat kannattavansa joukkoliikenteen kilpailua ja sen avautumista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Liikenne |24.07.2016 13:12
Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Peltolantiellä 25. heinäkuuta alkaen 5. elokuuta asti Luolavuorentien ja Ilpoistentien välillä.
Liikenne |22.07.2016 20:08
Moottoripyöräilijän pitää maksaa pysäköintimaksu aivan samoin kuin autoilijan. Pysäköintimaksun todistaminen vanhalla lipukesysteemillä on epävarmaa, koska lipuke saattaa lentää taivaan tuuliin tai...
Liikenne |22.07.2016 10:18
H2Ö-festivaali Ruissalon telakalla aiheuttaa Turun liikennekeskuksen mukaan häiriötä liikenteessä 22.–23. heinäkuuta.
Liikenne |22.07.2016 6:30
Kaupunginteatterin aitaan kiinnitetään mainoksia perjantaina kello 7–12. Työ kaventaa ajorataa.
Liikenne |21.07.2016 7:58
VR:n mukaan Helsingistä kello 5.17 Turun satamaan kulkeva IC 971 on myöhässä noin 25 minuuttia muun junaliikenteen vuoksi.
Liikenne |20.07.2016 21:26
Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa merkittävästi liikennettä Naantalin pikatiellä perjantaihin asti Koulukadun sillan ja Vakka-Suomentien välillä.
Liikenne |20.07.2016 9:48
Turun liikennekeskuksen mukaan asfaltointityö haittaa liikennettä Naantalin pikatiellä Alakyläntien ja Pitkämäenkadun välillä.
Liikenne |20.07.2016 9:12
Pokémon Go -peli saa ihmiset liikkumaan. Houkutus narrata pokémoneja myös liikenteessä voi olla suuri. Liikenteessä huomio tulisi kuitenkin olla ensisijaisesti liikenteessä, muistuttaa Liikenneturva.
Liikenne |19.07.2016 10:18
Turun liikennekeskuksen mukaan Raunistulan Puistotien ja Tampereentien risteyksen liikennevalot ovat pois käytöstä toistaiseksi.
Liikenne |19.07.2016 9:27
Kansainväliset suurmarkkinat sulkee Itäisen ja Läntisen Rantakadun moottorikäyttöiseltä ajoneuvoliikenteeltä Tuomiokirkkosillan ja Auransillan välillä 20.–24. heinäkuuta.Pyöräilyreitit on...
Liikenne |18.07.2016 16:06
Kadunrakennustyö haittaa liikennettä Satakunnantie 8:n kohdalla tiistaista 19. heinäkuuta alkaen.