Linja-autoliitto kiistää syytökset kilpailurikkomuksista

25.01.2016 17:32

Kilpailu-ja kuluttajavirasto syyttää Linja-autoliittoa ja sen jäsenyrityksiä kilpailuoikeudellisista rikkomuksista. Linja-autoliitto kiistää syytökset.

– Suhtaudumme vakavasti Kilpailu- ja kuluttajaviraston esittämiin väitteisiin, mutta emme ole yhtä mieltä viraston tekemistä tulkinnoista ja johtopäätöksistä.On hyvä, että asia selvitetään perusteellisesti markkinaoikeudessa. Liitolla ei ole asiassa mitään salattavaa, ja haluamme avata asiakirjat ja asian taustat avoimesti, sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Väitteet kohdistuvat Linja-autoliiton toimintaan joukkoliikennelain valmistelussa ja lain soveltamisessa vuosina 2008–12. Linja-autoliitto pyrki vaikuttamaan osana edunvalvontatyötään joukkoliikennelain valmisteluun ja lain alkuvaiheen erittäin sekavaan soveltamiseen.

– Joukkoliikenteen markkinoiden avautuessa voimassaoleva lainsäädäntö ja sen käytännön soveltaminen oli viranomaisten taholta sisällöltään ristiriitaista ja jo annettuja linjauksia peruttiin toistamiseen. Linja-autoliitto ja sen jäsenyritykset joutuivat vuosien ajan toimimaan lainsäädännön ja sen tulkinnan osalta epäselvässä tilanteessa. Liittoa syyllistetään nyt jälkikäteen siitä, että lainsäädäntöä ei silloin osattu soveltaa oikein, Mäkilä kommentoi.

Mäkilä aloitti tehtävässään 1. marraskuuta 2013.

VR-konserniin kuuluvaa Pohjolan Liikennettä on myös tutkittu yhtenä bussialan toimijana. Viraston antaman päätöksen mukaan Pohjolan Liikenne olisi ollut osallinen kilpailun rajoittamiseen.

– Kiistämme tämän päätöksen ehdottomasti. Olemme antaneet tutkintaan oman vastineemme, jossa tuomme esiin, että Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen, VR Groupin lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä painottaa.

– Pohjolan Liikenteellä ei ollut osallisuutta väitettyyn kilpailijoiden väliseen yhteistoimintaan, ja tämän aiomme tuoda esiin markkinaoikeudessa, jossa seuraamusmaksuesitys käsitellään. Linja-autoliiton hallituksen työskentelyssä, jossa Pohjolan Liikenne on ollut mukana, on ollut kyse laillisesta ja sallitusta lain valmisteluun liittyvästä edunvalvonnasta.

Pohjolan Liikenne antoi KKV:n vuonna 2011 käynnistämään tutkimukseen vastineen, jossa todettiin, että yhtiö tai emokonserni VR Group eivät ole missään vaiheessa olleet sopimassa epäillyistä linja-autoalan kilpailua rajoittavista toimista. Yhtiöt eivät myöskään ole osallistuneet Matkahuollon päätöksentekoon, jota tutkimus erityisesti koski.

Pohjolan Liikenteen mukaan sen edustajia ei ole asiassa kuultu, mutta yhtiöllä on ollut mahdollisuus antaa vastine KKV:n laatimaan päätös- ja seuraamusluonnokseen viime kesänä. Tutkinta alkoi vuonna 2011.

VR Group ja Pohjolan Liikenne ilmoittavat kannattavansa joukkoliikenteen kilpailua ja sen avautumista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Liikenne |30.09.2016 14:40
Kaupunkilautta Föri viedään telakalle vuosittaiseen syyshuoltoon maanantaiaamuna 3. lokakuuta. Telakointi kestää noin kaksi viikkoa. Huollon aikana Förin tilalla liikennöi M/S Ruissalo.
Liikenne |30.09.2016 13:32
Heijastin takaa jalankulkijalle paremman näkyvyyden liikenteessä, mutta pimeällä liikkuminen vaatii myös kuljettajalta tarkkaavaisuutta.
Liikenne |29.09.2016 11:52
Viherrakennustyö sulkee yhden ajokaistan Puistokadulla, välillä Rauhankatu–Puutarhakatu, perjantaina kello 9–14. Haittaa liikenteelle esiintyy ajettaessa Linnankadun suuntaan.
Liikenne |29.09.2016 9:52
Trafin teettämän kyselyn mukaan suurin osa yli 65-vuotiaista arvioi oman ajokykynsä hyväksi ja yhä useampi uusii ajokorttinsa yli 70 vuoden iässä.
Liikenne |29.09.2016 9:44
Syksyllä autoilija saa olla tarkkana kurvaillessaan veden peittämillä tienpinnoilla. Koko kesän auton alla rullailleet kumit kannattaa tarkistaa myös syksyn korvalla.
Liikenne |29.09.2016 9:04
Bussimatkojen suunnittelu ja ostaminen helpottuu kotimaassa merkittävästi, kun valtion tukemat kuntien väliset ELY-vuorot tulevat näkyville Suomen kaukoliikenteen kokoavaan Perille-palveluun....
Liikenne |28.09.2016 13:56
Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kymmenes pohjoismaalainen on joutunut ratissa vaaratilanteeseen, kun ei ole käyttänyt tarvitsemiaan silmälaseja tai piilolinssejä ajaessaan. Silmälasit kannattaa pitää...
Liikenne |28.09.2016 10:52
Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne Föli siirtyy uuteen aikakauteen ensi viikosta alkaen, kun linjalla 1 otetaan käyttöön täysin sähköllä kulkevat bussit. Ensimmäisessä vaiheessa käyttöön otetaan...
Liikenne |28.09.2016 9:40
Hämärän ja pimeän aikaan liikuttaessa heijastin auttaa näkymään jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toiselta suomalaiselta heijastin vielä...
Liikenne |28.09.2016 8:04
Turun liikennekeskuksen mukaan päällystystyö sulkee ajokaistan Jaanintie 24:n kohdalla tänään kello 9–12.
Liikenne |27.09.2016 22:44
Päällystystyö haittaa liikennettä Hämeen valtatien ja Halistentien risteysalueella keskiviikkona 28. syyskuuta kello 8.30–15.