Linja-autoliitto kiistää syytökset kilpailurikkomuksista

25.01.2016 17:32

Kilpailu-ja kuluttajavirasto syyttää Linja-autoliittoa ja sen jäsenyrityksiä kilpailuoikeudellisista rikkomuksista. Linja-autoliitto kiistää syytökset.

– Suhtaudumme vakavasti Kilpailu- ja kuluttajaviraston esittämiin väitteisiin, mutta emme ole yhtä mieltä viraston tekemistä tulkinnoista ja johtopäätöksistä.On hyvä, että asia selvitetään perusteellisesti markkinaoikeudessa. Liitolla ei ole asiassa mitään salattavaa, ja haluamme avata asiakirjat ja asian taustat avoimesti, sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Väitteet kohdistuvat Linja-autoliiton toimintaan joukkoliikennelain valmistelussa ja lain soveltamisessa vuosina 2008–12. Linja-autoliitto pyrki vaikuttamaan osana edunvalvontatyötään joukkoliikennelain valmisteluun ja lain alkuvaiheen erittäin sekavaan soveltamiseen.

– Joukkoliikenteen markkinoiden avautuessa voimassaoleva lainsäädäntö ja sen käytännön soveltaminen oli viranomaisten taholta sisällöltään ristiriitaista ja jo annettuja linjauksia peruttiin toistamiseen. Linja-autoliitto ja sen jäsenyritykset joutuivat vuosien ajan toimimaan lainsäädännön ja sen tulkinnan osalta epäselvässä tilanteessa. Liittoa syyllistetään nyt jälkikäteen siitä, että lainsäädäntöä ei silloin osattu soveltaa oikein, Mäkilä kommentoi.

Mäkilä aloitti tehtävässään 1. marraskuuta 2013.

VR-konserniin kuuluvaa Pohjolan Liikennettä on myös tutkittu yhtenä bussialan toimijana. Viraston antaman päätöksen mukaan Pohjolan Liikenne olisi ollut osallinen kilpailun rajoittamiseen.

– Kiistämme tämän päätöksen ehdottomasti. Olemme antaneet tutkintaan oman vastineemme, jossa tuomme esiin, että Pohjolan Liikenne ei ole syyllistynyt kilpailulakien rikkomiseen, VR Groupin lakiasiainjohtaja Teemu Sipilä painottaa.

– Pohjolan Liikenteellä ei ollut osallisuutta väitettyyn kilpailijoiden väliseen yhteistoimintaan, ja tämän aiomme tuoda esiin markkinaoikeudessa, jossa seuraamusmaksuesitys käsitellään. Linja-autoliiton hallituksen työskentelyssä, jossa Pohjolan Liikenne on ollut mukana, on ollut kyse laillisesta ja sallitusta lain valmisteluun liittyvästä edunvalvonnasta.

Pohjolan Liikenne antoi KKV:n vuonna 2011 käynnistämään tutkimukseen vastineen, jossa todettiin, että yhtiö tai emokonserni VR Group eivät ole missään vaiheessa olleet sopimassa epäillyistä linja-autoalan kilpailua rajoittavista toimista. Yhtiöt eivät myöskään ole osallistuneet Matkahuollon päätöksentekoon, jota tutkimus erityisesti koski.

Pohjolan Liikenteen mukaan sen edustajia ei ole asiassa kuultu, mutta yhtiöllä on ollut mahdollisuus antaa vastine KKV:n laatimaan päätös- ja seuraamusluonnokseen viime kesänä. Tutkinta alkoi vuonna 2011.

VR Group ja Pohjolan Liikenne ilmoittavat kannattavansa joukkoliikenteen kilpailua ja sen avautumista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Liikenne |20.10.2016 18:37
Päällystystyö haittaa liikennettä Yli-Maariassa Karttukadulla, Pyykkärinkadulla, Vakiniituntiellä, Kukkamaarinakadulla ja Pyhän Maariankadulla 21. lokakuuta alkaen 5. joulukuuta asti.Ajokaistoja on...
Liikenne |20.10.2016 10:52
Silakkamarkkinat sulkee kevyenliikenteen väylät pyöräilyltä Itäisellä ja Läntisellä Rantakadulla 20.–23. lokakuuta Auransillan ja Teatterisillan välillä.
Liikenne |20.10.2016 10:28
Kokemus ja harkintakyky ovat usein iäkkäämmän liikkujan vahvuuksia, kulkee tämä sitten jalan, pyörällä tai autolla. Hyvä ikä -messuilla Tampereella Liikenneturvan osastolla keskustellaan, miten iän...
Liikenne |20.10.2016 9:08
Ensilumen ja liukkaiden kelien ennakoiminen on lähes mahdotonta. Siksi autoilijan kannattaa seurata säätiedotuksia ja vaihtaa talvirenkaat autoon ennen kuin tulee kiire. Uudellamaalla ensilumi sataa...
Liikenne |19.10.2016 15:48
Poliisin viime viikolla tekemässä raskaan liikenteen valvonnassa todettiin ajo- ja lepoaikarikkomuksia 270. Epäkuntoisuuksien takia matka jouduttiin keskeyttämään kokonaan 14 tapauksessa....
Liikenne |19.10.2016 12:11
Turun Silakkamarkkinat sulkee kevyenliikenteenväylät pyöräilyltä Aurajoen rannassa 20.–23. lokakuuta. Sulku koskee Itäistä- ja Läntistä Rantakatua Aurasillan ja Teatterisillan välisellä...
Liikenne |19.10.2016 12:07
Nostotyö kaventaa tietä ja kevyenliikenteenväylää Yliopistonkatu  29:n kohdalla 20.–21. lokakuuta. Töitä tehdään ilta- ja yöaikaan kello 20–04.
Liikenne |19.10.2016 10:56
Tasoristeyksiä poistetaan pääsääntöisesti ratojen perusparannuksen ja kehittämishankkeiden yhteydessä. Tasoristeysten yli- ja alikulut sekä puolipuomilaitokset ovat kalliita ratkaisuja....
Liikenne |19.10.2016 10:32
OnniBus.com aloitti elokuussa OnniFlyer-liikennöinnin Turun seudun ja Helsinki-Vantaan lentokentän välillä. 72-paikkaiset VanHool Altano -bussit kulkevat väliä päivittäin kahdeksan vuoroparin verran.
Liikenne |19.10.2016 10:28
VR lupaa, että junayhteydet paranevat tuntuvasti eri puolilla Suomea, kun uudet aikataulut astuvat voimaan 11. joulukuuta. Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti velvoiteliikenteeseen...
Liikenne |19.10.2016 9:24
Yliopisto-opiskelijat ovat liikenneturvallisuuden kannalta vaarallisimpia, koska he näpräävät puhelimiaan, ajavat päihtyneenä ja hurjastelevat, kertoo Fordin teettämä selvitys.