Miten parkkeerata moottoripyörä oikein?

17.07.2017 11:24 (päivitetty: 17.07.2017 11:28)
Yhteen parkkiruutuun saa laittaa monta moottoripyörää, mutta jokaisen siihen pysäyttäneen motoristin poistumisen tulee pysyä esteettömänä.
Jane Iltanen

Yhteen parkkiruutuun saa laittaa monta moottoripyörää, mutta jokaisen siihen pysäyttäneen motoristin poistumisen tulee pysyä esteettömänä. (Kuva: Jane Iltanen)

Yhteen parkkiruutuun saa laittaa monta moottoripyörää, mutta jokaisen siihen pysäyttäneen motoristin poistumisen tulee pysyä esteettömänä.

Harva asia on autoilijan näkökulmasta ärsyttävämpi kuin kierrellä parkkialueella etsimässä ruutua vain todetakseen, että usean täytteenä on moottoripyörä, joka täyttää tilasta vain juuri sen verran, ettei auto mahdu siihen. Motoristit voisivat jättää usean pyörän samaan ruutuun, mutta siitä saattaa seurata sakko. Suomen laki kun on moottoripyörän pysäköimisen kannalta kimurantti. Julkisten ja yksityisten parkkipaikkojen käytännöt eroavat toisistaan.

Moottoripyörä on Suomen pysäköintilain outolintu. Se vertautuu periaatteessa henkilöautoon, mutta huomattavasti pienemmän kokonsa vuoksi käytännössä ei. Nimenomaisesti moottoripyörille tarkoitetut pysäköintiruudut ovat harvinaisuuksia. Siksi monet motoristi jättävät menopelinsä autojen kokoa oleville paikoille. Autoilijan näkökulmasta ei kuitenkaan ole monta ärsyttävämpää asiaa kuin yksittäinen moottoripyörä varaamassa yhden muutenkin yleensä vähissä olevista parkkiruuduista. Pyörä kun täyttää ruudusta vain pienen osan, mutta kuitenkin sen verran, ettei auto enää mahdu siihen.

Sitä paitsi autoilija rikkoisi lakia, mikäli ahtaisi ajoneuvonsa samaan suorakulmioon toisen kulkupelin kanssa. Sen sijaan motoristi rikkoo ylimalkaisella tilan hyödyntämisellään vain käytössääntöjä, tai ainakin autoilijoiden mielestä hän rikkoo niitä.

– Suomen laki ei ole täysin selkeä moottoripyörien parkkeeraamisen suhteen. Lähtökohtahan on, että pysäköintilupa on ajoneuvokohtainen. Mutta toisaalta se lupa myös antaa ikään kuin käyttöluvan valitsemaansa parkkeeraussoppeen. Siksi autojen ruudun täyttäminen yhdellä moottoripyörällä ei ole laitonta, vaikka niin ei toivoisi tehtävän. Mutta se taas johtaisi myös siihen, että useamman moottoripyörän saisi jättää yhteen ruutuun vain yhdellä pysäköintiluvalla. Samoin moposta, jonka saisi parkkeerata maksutta jalankulkualueelle, on parkkiruudussa maksettava pysäköintilupamaksu, EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson puntaroi.

Varminta on hankkia jokaiselle moottoripyörälle oma pysäköintilupa. Paperilappuset vain ovat hankalia. Tuuli tai pitkäkyntinen tarttuu herkästi sellaiseen, jos lapun jättää moottoripyörän tangolle. Siksi monen kaupungin pysäköintilaitos ohjeistaa, ettei moottoripyörään tarvitse laittaa maksettua lippua. Mahdollisen pysäköintisakon saa mitätöityä toimittamalla pysäköintiviranomaiselle todisteeksi joko lipun tai valokuvan siitä. Helsingissä pysäköintivirhemaksua ei tarvitse maksaa oikaisuvaatimuksen käsittelyaikana, mutta esimerkiksi Tampereella se pitää suorittaa eräpäivään mennessä.

– Moottoripyöräilystä on tarkoitus nauttia. Pysäköintisakkojen oikaisuprosessi ei oikein istu siihen. Joskus näissä asioissa on menty oikeuteen saakka ja jopa Korkein oikeus on ottanut kantaa moottoripyörän pysäköintimaksuun. Nykyaikaiset mobiilisovellukset helpottavat onneksi myös motoristin elämää, Anderson sanoo.

Kun haluaa noudattaa sekä lakia että käytössääntöjä, sekään ei ole moottoripyörän kanssa ongelmatonta. Yhteen parkkiruutuun saa laittaa monta moottoripyörää, mutta jokaisen siihen pysäyttäneen motoristin poistumisen tulee pysyä esteettömänä. Hukkatilaa siis yleensä jää, vaikka yrittäisi parhaansa.

– Jos yksittäinen motoristi latoo yhteen ruutuun vaikkapa viisi omistamaansa moottoripyörää, häntä voidaan sakottaa, jos jokaisen pyörän ruudusta poistumisreitti ei ole esteetön. Samoin vaikkapa kaveriporukan kohdalla. Jos poppoo jättää parkkeeraustilan säästämiseksi moottoripyöränsä limittäin yhteen ruutuun, heitä saatetaan sakottaa esteettömyyden laiminlyömisestä, Anderson kertoo.

Parkkiruudun ääri on sen rajan ulkoreuna. Jos osakaan ajoneuvosta ylittää sen, kyse on laittomasta parkkeerauksesta.

– P-liikennemerkin alle sijoitettavilla lisäkilvillä määritellään joissain paikoin parkkiruudut vain tietynlaisten ajoneuvojen käyttöön. Se on kuitenkin harvinaista ja koskee tavanomaisesti raskaan kaluston kieltämistä. Yksityisillä toimijoilla voi olla hallinnoimillaan parkkipaikoilla kuten kauppakeskusten pihoilla tai parkkitaloissa omia sääntöjään koskien esimerkiksi moottoripyörien jättämistä autoille tarkoitettuihin ruutuihin. Mutta nekin ovat harvinaisuuksia, Anderson päättää.

Moottoripyörä pysäköidään kuten autokin. Moottoripyörää ei saa pysäköidä jalkakäytävälle tai kevyen liikenteen väylille, toisin kuin mopon ja polkupyörän saa.

Moottoripyörää ei saa pysäköidä polkupyöräparkkiin. Parkkikiekkoa ei tarvitse käyttää, mutta samat aikarajoitukset koskevat moottoripyörääkin.

Pysäköintilippua ei tarvitse laittaa ajopeliin kiinni, se pitää kuitenkin säilyttää todisteena mahdollisen sakon oikaisuvaatimuksen todisteeksi. Jos sait aiheettoman pysäköintivirhemaksun, muista tehdä oikaisuvaatimus mahdollisimman pian. 

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Liikenne |24.07.2017 13:05
Kaivutyö sulkee yhden ajokaistan kerrallaan liikenteeltä Aninkaistenkadulla Eerikinkadun ja Linnankadun välillä tiistai-iltana kello 18 alkaen. Kaivu etenee kadun yli yön aikana haitaten...
Liikenne |24.07.2017 8:32
Eniten pyöräilyturmia tapahtuu risteyksissä tai tien ylityksissä, ilmenee Liikenneturvan tuoreesta selvityksestä. Yksittäisonnettomuuksissa taas on usein mukana alkoholia. Turvallisuutta voitaisiin...
Liikenne |22.07.2017 15:05
Kevyen liikenteen väylää varten rakennetut aidat Martinsillalla puretaan sunnuntai-iltana kello 18 alkaen. Kaksi ajokaistaa on töiden ajan suljettu.Työn arvioitu kesto on maanantaiaamuun kello 6:een...
Liikenne |22.07.2017 12:05
Valaistustyö sulkee 23.-28. heinäkuuta kello 18-6 joka ilta vasemman puoleisen ajokaistan Tampereen valtatiellä Pohjoiskaaren ja Markulantien välillä.Kaistat avataan takaisin liikenteelle aamulla...
Liikenne |21.07.2017 7:45
Paraati sulkee ajokaistan Linnankadulla perjantaina kello 17-18 Ursininkadun ja Meritullinkadun välillä.Linnankadulla suljetaan oikeanpuoleinen ajokaista ja reitillä toimivat liikenteenohjaajat....
Liikenne |21.07.2017 7:42
Ruusupensaiden hoitotyö Skarppakullantien keskisaarekkeella sulkee sisemmän ajokaistan perjantaina kello 6-13. Työ alkaa Skanssinkadun risteyksestä jatkuen Soratien risteykseen saakka. ...
Liikenne |21.07.2017 7:37
Läntisellä Rantakadulla on miehistöparaati perjantaina. Paraati kulkee kello 17-19 välillä Linnankatu 24-Forum Marinum.Reitillä on liikenteenohjaajat.
Liikenne |20.07.2017 12:43
Musiikkitapahtuma The Tall Ships Races Music Festival Linnanpuistossa sulkee liikenteeltä Nuottasaarenkadun kokonaan ja Satamakadun Nuottasaarenkadun ja Linnankadun välillä 21.-22. heinäkuuta kello...
Liikenne |19.07.2017 14:32
Ruusupensaiden hoitotyö Skarppakullantien keskisaarekkeella sulkee sisemmän ajokaistan torstaina kello 6-14.Työ käynnistyy Skanssinkadun risteyksestä jatkuen Soratien risteykseen saakka. Työstä...
Liikenne |19.07.2017 11:24
Liikenneviraston vesiväylillä kesä on vuoden vilkkainta aikaa. VTS-keskukset valvovat liikennettä 24/7 ja suunnittelevat etukäteen isojen tapahtumien aikatauluja yhteistyössä muiden toimijoiden...
Liikenne |18.07.2017 19:22 (päivitetty: 19.07.2017 7:45)
Kadunrakennustyö sulkee keskiviikkona kello 5 alkaen yhden ajokaistan Brahenkadulla Ratapihankadun ja Läntisen Pitkäkadun välillä. Työstäö on haittaa Maariankadun suuntaan.Työn arvioidaan kestävän...