Järkipäivä vie ravinnekierrätyksen käytäntöjä pellolle

20.03.2017 22:21

Ravinnekierrätyksestä on puhuttu pitkään peltojen laidoilla ja tutkijoiden kammioissa.

- Uusia lannoitusratkaisuja on tarjolla, ja nyt kaivetaan esiin lisätietoa siitä, miten ne parhaiten viedään pelloille,  Järki Lannoite -hankkeen projektikoordinaattori Kaisa Riiko sanoo.

Hankkeen neljäs Maan Viljelyn Järkipäivä järjestetään Tuorlan maatalousoppilaitoksella Piikkiössä torstaina 23. maaliskuuta kello 8.30-14.30. 

Puhujina tilaisuudessa on ravinnekierrätyksen asiantuntijoita ja useita alan yrittäjiä, jotka ovat keskittyneet kehittämään ja valmistamaan uusia lannoitteita erilaisista kierrätysravinnelähteistä. Tarjolla olevista kierrätyslannoitteista valtaosa sopii tavanomaiseen viljelyyn, osa myös luomutuotantoon.

- On otettu aimo loikka käytäntöön. On onnistuttu kehittämään valmisteita, joilla on nimi ja hinta, Riiko tiivistää tilannetta. 

- Nyt on tarkoitus etsiä mahdollisuuksia, joita tämä tie tarjoaisi kaikille viljelijöille. Toisaalta asiassa on myös omat haasteensa. Pohjana on ravinnekierrätys ja lannan hyödyntäminen. Valmiit tuotteet sopivat monenlaisille pelloille ja tavanomaisten tilojen käyttöön. Järkipäivässä haluamme kertoa, mitä tällainen kehitys käytännössä ruuantuottajille ja viljelijöille merkitsee.

- Muun muassa Yarasta tulee paikalle kehityspäällikkö Anne Kerminen, joka kertoo siitä, miten lantojen ja orgaanisten lannoitevalmisteiden täydentäminen on mahdollista myös mineraalilannoitteilla, Riiko luettelee Järkipäivän laajaa antia.

Järkipäivässä tuotteistaan ja kokemuksistaan kertovat Humuspehtoorin, Ecolanin, Soilfoodin sekä Gasumin asiantuntijat. 

Kierrätyslannoitteiden ravinteiden käyttökelpoisuutta valottaa Luken tutkija Petri Kapuinen ja tuotteiden käyttöturvallisuudesta ja rajoituksista kertoo Eviran edustaja.

Päivän päättää tärkeimmän lenkin, eli viljelijän, puheenvuoro. Salolainen Reijo Niemi kertoo käytännön kokemuksistaan eri tyyppisten kierrätyslannoitteiden käytöstä.

Maan Viljelyn Järkipäivä on jo neljäs sarjassaan. Liikkeelle lähdettiin kaksi vuotta sitten maan muokkauksesta. Sitten perehdyttiin mahdollisuuksiin, joilla ilmakuvilla voidaan seurata peltomaan kuntoa ja siellä kasvavan sadon tilaa. Kolmas Järkipäivä viime syksynä pureutui urakoinnin ja yhteistyön kuvioihin. 

- Järkipäivässä tärkeää on koko ajan verkottuminen. Tietoja ja kokemuksia vaihdetaan viljelijöiden kesken. Hyvät käytännöt leviävät, eikä jokaisen tarvitse selvittää jokaista asiaa alusta asti, Riiko motivoi.

Tavoittena on edistää ravinteiden kierrätystä lannasta lannoitteeksi, vauhdittaa kierrätysravinteisiin pohjautuvien lannoitevalmisteiden valmistusta, kehittää teknologioiden ja käyttökokemusten hyödyntämistä ja seurata tiiviisti aiheeseen liittyvää säädöstoimintaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Luonto&ympäristö |29.04.2017 11:12
Neste ja Fazer Leipomot yhdistävät voimansa Munkkitemppu-kampanjassa. Fazer Leipomoiden vapun munkkien paistosta syntyvästä paistorasvasta jalostetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jonka arvoa...
Luonto&ympäristö |28.04.2017 15:40
Jo yli sata suomalaista on onnistunut havaitsemaan sata lintulajia kuluvan vuoden aikana Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä Tunnista 100 lintulajia -haasteessa.
Luonto&ympäristö |27.04.2017 13:01
Vappuaatto on suurimmassa osassa maata pilvinen, sateinen ja päivälämpötila jää koko maassa kymmenen asteen alapuolelle.Vapun säätä hallitsee etelästä nouseva matalapaine, johon liittyy vesi- ja...
Luonto&ympäristö |27.04.2017 11:44
Miten haitallisia vieraslajeja pitäisi sinun mielestäsi torjua? Nyt on mahdollisuus vaikuttaa torjuntasuunnitelmiin. Vieraslajeilla tarkoitetaan eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ihminen on...
Luonto&ympäristö |25.04.2017 17:15
Pienvesivoimayhtiöt eivät ole toteuttaneet niille määrättyjä kalatievelvoitteita, ilmenee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen uudesta selvityksestä. Velvoitteiden toteuttamatta jättäminen on...
Luonto&ympäristö |25.04.2017 8:24
Tshernobylin onnettomuuden 31-vuotismuistopäivää vietetään ympäri maailman 26. huhtikuuta, myös Suomessa.
Luonto&ympäristö |24.04.2017 14:32
Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi Suomen karhukannan olevan 1 980–2 100 yksilöä. Arvio karhujen määrästä on suurempi kuin viime vuonna, jolloin karhuja arvioitiin olleen 1 720–1 840.
Luonto&ympäristö |21.04.2017 15:32
Luonnonvarakeskus istuttaa keväällä noin 128 000 meritaimenen ja lohen yksivuotiasta poikasta sekä noin 326 000 lohen, meritaimenen, järvitaimenen ja järvilohen vaelluspoikasta.
Luonto&ympäristö |20.04.2017 15:08
Saaristomeren ehkä kaunein kukka, seljakämmekkä, uhkaa hävitä. Arkipelagia-seura on huolissaan uhanalaisen kämmekän tilasta ja kaipaa yleisöhavaintoja. Saaristoiltamissa 26. huhtikuuta esitellään...
Luonto&ympäristö |19.04.2017 14:44
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on julkaissut uudet käyttöaluekartat, joita käytetään männyn siementen ja taimien markkinoinnissa keväästä lähtien. Jalostettu metsänviljelyaineisto tuottaa...
Nauvon Bergham.
Luonto&ympäristö |19.04.2017 11:56 (päivitetty: 19.04.2017 12:02)
Kauppakeskus Hansassa 24.4–4.5. esillä oleva Saaristomeren panoraama -valokuvanäyttely kertoo kuvin ja sanoin saariston monipuolisista kohteista. Näyttelyn rinnalla Saaristomerta esittelee...