Crumpet on brittikeittiön lahja brunssipöytiin

17.02.2017 10:32
Henriikka Fingerborg

Crumpet on brittiherkku, joka on englantilaisen muffinssin ja pannukakun risteytys. Crumpet on tyypillinen herkku iltapäiväteellä, ja se tarjoillaan yleensä lämpimänä runsaan voin kera. Englantilaiset crumpetit ovat noin kahdeksan sentin levuisiä ja muutaman sentin paksuisia. Pyöreä muoto syntyy, kun ne paistetaan pannulla miedolla lämmöllä esimerkiksi kananmuna- tai muffinssirinkulan avulla. Ne voi paistaa täysin kypsiksi ja nauttia heti lämpimänä, tai paistaa hieman vähemmän, säilyttää jääkaapissa ja heittää leivänpaahtimeen aamulla. Pinta on ihanan sienimäinen, joten voi sulaa ihanasti reikien sisälle.

Crumpetit ovat helppoja tehdä, kunhan vain jaksaa odottaa taikinan nousemista. Crumpetti sopii aamiaiseksi, brunssitarjoiluihin, iltapäiväteelle tai miksipä ei iltapalaksikin. Lohdutusruokana se on ainakin täydellinen. Jokainen tekee pehmeää, sienimäistä crumpettia hieman omalla reseptillään ja tällä reseptillä saat aikaan meheviä, ilmavia ja paksuja crumpetteja.

Crumpetit

(noin 7 kpl)

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

1 rkl ruokosokeria

2 dl maitoa

1 1/3 dl vettä

1 rkl voita

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Sulata voi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kuiviin aineksiin neste ja voi sähkövatkaimella. Jätä noin tunnin ajaksi kohoamaan, kunnes näet että taikina kuplii. Käytä paistamiseen muffinssirenkaita, voit tehdä myös ilman, mutta niistä tulee tasaisen pyöreitä renkaiden avulla.

Laita voita pannulle ja paista crumpetteja keskilämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Noin viiden minuutin kuluttua ne alkavat tiivistyä ja voit poistaa muffinssirenkaat varovasti. Paista minuutti ja käännä. Paista viitisen minuuttia toiseltakin puolelta. Syö heti, tai käytä leivänpaahtimen kautta jos tarjoilet crumpetit myöhemmin. Crumpetit voit tarjoilla esimerkiksi voin, marmeladin tai tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |27.04.2017 16:12
Naantalin vanhankaupungin rantaan saadaan vapuksi uusi ravintola. Kevään aikana remontoituun puutaloon avattavassa ravintola Snickarissa luvataan panostaa lähiruokaan. Ruokalistalla on myös pizzoja...
Maku&nautinto |27.04.2017 11:28
Hesburger ryhtyy yhteistyöhön kotimaisen Kaslinkin kanssa, joka sille laktoosittoman pehmyt-jäätelömassan.
Maku&nautinto |22.04.2017 11:04
Maailman suurin vehnäolutpanimo Erdinger lanseeraa kesäkaudelle uuden vehnäoluen. Erdinger Sommerweisse on perinteisistä vaaleista suodattamattomista vehnistä poiketen kuivahumaloitu....
Maku&nautinto |22.04.2017 9:52
Turun makumaailma laajentuu taas. Skanssistakin tuttu Jesse`s Dine vastaa nyt Linnankadulla sijaitsevan Chicin keittiöstä ja vie makumatkalle maailman ympäri. Ravintolassa voi kokeilla vaikkapa...
Maku&nautinto |21.04.2017 21:28
Tämän simppelimmäksi ei pastaruoka enää muutu: laita kaikki ainekset samaan pataan ja ruoka kypsyy 15 minuutissa. Sabina Fauda-Rôlen kirjassa Yhden kattilan pastat (Atena) on 30 herkullista...
Maku&nautinto |20.04.2017 11:12
Hansakortteli selvitti Food & Fitness Hyvinvointitapahtuman kunniaksi varsinaissuomalaisten lempikeittiöitä. Pohjoismainen ruoka nousi kyselyssä selvästi maailman keittiöiden kirkkaimpaan kärkeen.
Maku&nautinto |19.04.2017 7:48
Aboa Vetus & Ars Nova -museon ja M Kitchen & Cafén tuottamassa tapahtumassa yhdistyvät oluen historia ja paikallisten panimotuotteiden maistelu lauantaina 22. huhtikuuta kello 18–20.30....
Maku&nautinto |15.04.2017 12:12
Pääsiäispöytään kuulu monia perinteisiä ruokia kuten lammas ja pasha, jotka kuitenkin yleistyivät suomalaisten pääsiäispöydissä vasta 1970-luvulla.
Maku&nautinto |15.04.2017 8:24
Suklaamunien etsintä on lasten hauska pääsiäisleikki. Pääsiäismunien etsimisleikit kuuluivat osaksi suomalaista kansanperinnettä. Koska kanojenpito alkoi Suomessa yleistyä vasta vähitellen 1800-...
Maku&nautinto |14.04.2017 19:24
Passionhedelmä on nyt parhaimmillaan. Passion- eli kärsimyshedelmä on parhaimmillaan silloin, kun sen kuori on ryppyinen. Sileä raaka passionhedelmä kypsyy noin viikossa huoneenlämmössä....
Maku&nautinto |14.04.2017 14:44
Kananmunien kulutus on edelleen nousussa. Kananmunamarkkinabarometrin mukaan alkuvuoden kulutus kananmunien ja uusien kananmunatuotteiden osalta on ennätyksellisellä tasolla.– Kanamääräennusteiden...