Crumpet on brittikeittiön lahja brunssipöytiin

17.02.2017 10:32
Henriikka Fingerborg

Crumpet on brittiherkku, joka on englantilaisen muffinssin ja pannukakun risteytys. Crumpet on tyypillinen herkku iltapäiväteellä, ja se tarjoillaan yleensä lämpimänä runsaan voin kera. Englantilaiset crumpetit ovat noin kahdeksan sentin levuisiä ja muutaman sentin paksuisia. Pyöreä muoto syntyy, kun ne paistetaan pannulla miedolla lämmöllä esimerkiksi kananmuna- tai muffinssirinkulan avulla. Ne voi paistaa täysin kypsiksi ja nauttia heti lämpimänä, tai paistaa hieman vähemmän, säilyttää jääkaapissa ja heittää leivänpaahtimeen aamulla. Pinta on ihanan sienimäinen, joten voi sulaa ihanasti reikien sisälle.

Crumpetit ovat helppoja tehdä, kunhan vain jaksaa odottaa taikinan nousemista. Crumpetti sopii aamiaiseksi, brunssitarjoiluihin, iltapäiväteelle tai miksipä ei iltapalaksikin. Lohdutusruokana se on ainakin täydellinen. Jokainen tekee pehmeää, sienimäistä crumpettia hieman omalla reseptillään ja tällä reseptillä saat aikaan meheviä, ilmavia ja paksuja crumpetteja.

Crumpetit

(noin 7 kpl)

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

1 rkl ruokosokeria

2 dl maitoa

1 1/3 dl vettä

1 rkl voita

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Sulata voi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kuiviin aineksiin neste ja voi sähkövatkaimella. Jätä noin tunnin ajaksi kohoamaan, kunnes näet että taikina kuplii. Käytä paistamiseen muffinssirenkaita, voit tehdä myös ilman, mutta niistä tulee tasaisen pyöreitä renkaiden avulla.

Laita voita pannulle ja paista crumpetteja keskilämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Noin viiden minuutin kuluttua ne alkavat tiivistyä ja voit poistaa muffinssirenkaat varovasti. Paista minuutti ja käännä. Paista viitisen minuuttia toiseltakin puolelta. Syö heti, tai käytä leivänpaahtimen kautta jos tarjoilet crumpetit myöhemmin. Crumpetit voit tarjoilla esimerkiksi voin, marmeladin tai tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |23.08.2017 11:46 (päivitetty: 23.08.2017 11:48)
Sata vuotta sitten monet ongelmat varjostivat maatamme. Elintarviketilanne oli yksi niistä. Ensimmäinen maailmansota, irtaantuminen Venäjästä ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka...
Maku&nautinto |22.08.2017 21:10
Elokuun puolivälin lämmin sääjakso sai avomaalla kasvaneen vadelman kypsymiseen vihdoinkin vauhtia. Kaupoissa on nyt tarjolla vadelmaa selvästi normaalin vuoden vastaavaa ajankohtaa runsaammin....
Maku&nautinto |22.08.2017 20:15
Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivä suomalainen laivayhtiö Eckerö Line aloittaa yhteistyön kokki Aki Wahlmanin kanssa. Wahlmanin vetämä Makuja merellä -akatemia nostaa esille Eckerö Linen raaka-...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:52
Naantali Costa Food Festival 18.–20. elokuuta on ruokatapahtuma niille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja lähituottajien tekemää pyyteetöntä työtä. Tapahtuman keskipisteenä on Kaivotorin ympäristö...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:20 (päivitetty: 18.08.2017 8:24)
Kesäkurpitsa on parhaimmillaan elokuussa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin kurkun tapaan. Hedelmän lisäksi myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Kesäkurpitsan väitetään olevan...
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...