Crumpet on brittikeittiön lahja brunssipöytiin

17.02.2017 10:32
Henriikka Fingerborg

Crumpet on brittiherkku, joka on englantilaisen muffinssin ja pannukakun risteytys. Crumpet on tyypillinen herkku iltapäiväteellä, ja se tarjoillaan yleensä lämpimänä runsaan voin kera. Englantilaiset crumpetit ovat noin kahdeksan sentin levuisiä ja muutaman sentin paksuisia. Pyöreä muoto syntyy, kun ne paistetaan pannulla miedolla lämmöllä esimerkiksi kananmuna- tai muffinssirinkulan avulla. Ne voi paistaa täysin kypsiksi ja nauttia heti lämpimänä, tai paistaa hieman vähemmän, säilyttää jääkaapissa ja heittää leivänpaahtimeen aamulla. Pinta on ihanan sienimäinen, joten voi sulaa ihanasti reikien sisälle.

Crumpetit ovat helppoja tehdä, kunhan vain jaksaa odottaa taikinan nousemista. Crumpetti sopii aamiaiseksi, brunssitarjoiluihin, iltapäiväteelle tai miksipä ei iltapalaksikin. Lohdutusruokana se on ainakin täydellinen. Jokainen tekee pehmeää, sienimäistä crumpettia hieman omalla reseptillään ja tällä reseptillä saat aikaan meheviä, ilmavia ja paksuja crumpetteja.

Crumpetit

(noin 7 kpl)

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

1 rkl ruokosokeria

2 dl maitoa

1 1/3 dl vettä

1 rkl voita

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Sulata voi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kuiviin aineksiin neste ja voi sähkövatkaimella. Jätä noin tunnin ajaksi kohoamaan, kunnes näet että taikina kuplii. Käytä paistamiseen muffinssirenkaita, voit tehdä myös ilman, mutta niistä tulee tasaisen pyöreitä renkaiden avulla.

Laita voita pannulle ja paista crumpetteja keskilämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä. Noin viiden minuutin kuluttua ne alkavat tiivistyä ja voit poistaa muffinssirenkaat varovasti. Paista minuutti ja käännä. Paista viitisen minuuttia toiseltakin puolelta. Syö heti, tai käytä leivänpaahtimen kautta jos tarjoilet crumpetit myöhemmin. Crumpetit voit tarjoilla esimerkiksi voin, marmeladin tai tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |24.02.2017 11:14
Food & Fun Turku -festivaali on nostettu 14 suomalaisen ruokamatkailutuotteen joukkoon. Tuotteet on valittu 45 ehdokkaan joukosta ja lopulliseen Hungry for Finland -kärkituote- pakettiin...
Maku&nautinto |23.02.2017 14:20
Prinsessakakku on ruotsalaisten juhlien klassikkoleivonnainen, ja koristaa se usein myös suomalaisia juhlapöytiä. Vihreä, marsipaanikuorrutteinen kakku kätkee sisäänsä vadelmahilloa ja vaniljakermaaa...
Maku&nautinto |23.02.2017 12:32
Kansallisruoan julkistus innostaa ruoka-alan aktiivit juhlimaan myös ruokakulttuuria suomalaisen kulttuurin päivänä 28. helmikuuta. Ruokakulttuurin päivää juhlitaan tulevaisuudessa vuositeemoilla,...
Maku&nautinto |23.02.2017 11:04
Hunajamarinoidut broilerin suikaleet ovat olleet suomalaisten suosikkiruokaa jo 25 vuotta. 1990-luvun alun lamavuosina syntynyt suomalaisten rakastama herkku on yhä Suomen suosituin broilerituote....
Maku&nautinto |22.02.2017 13:28
Michelin julkisti keskiviikkona The Michelin Guide Nordic Countries 2017 -ravintolalistauksensa. Siinä on mukana 274 ravintolaa Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta sekä ensimmäistä kertaa myös...
Maku&nautinto |22.02.2017 9:16
HK ja nuorten ajatushautomo Innokampus etsivät Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi yhteistyössä Kotitalousopettajien liiton kanssa vuoden innovatiivisinta nuorta kokkia. InnoKokki on peruskoulujen,...
Maku&nautinto |21.02.2017 19:24
Suomalaisten juustomaku on muuttumassa miedosta vahvempaan. Yhä useampi haluaa nyt leivän päälle voimakkaamman makuista juustoa edamin ja kermajuuston sijaan. Nouseva juustosuosikki on gouda, jota...
Maku&nautinto |21.02.2017 8:40
Kotimaista omenajääviiniä valmistavan Brinkhall Sparkling Oy:n tehtaan ja myymälän avajaiset järjestetään Naantalin Röölässä lauantaina 4. maaliskuuta nuottasilakkamarkkinoiden yhteydessä. Tehtaan...
Maku&nautinto |20.02.2017 8:24
Maaliskuussa valitaan Suomen ensimmäinen Pizzamestari. Yli 40 ammattilaishakijan joukosta on valikoitunut kahdeksan semifinalistia.
Maku&nautinto |17.02.2017 15:40
Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden maistuvien perinnepalvituotteiden valmistus uhkaa loppua syksyllä. Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset. Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK ovat...
Maku&nautinto |17.02.2017 11:32
IranilaissyntyisenSabrina Ghayourin Sirocco-keittokirja (Gummerus) sisältää yli sata herkullista reseptiä, jotka tuovat ruoanlaittoon itämaista inspiraatiota. Palkitun Persianan tekijän...