Hellun pata on huomenna entistä herkullisempaa

14.02.2017 13:52 (päivitetty: 14.02.2017 14:02)
Henriikka Fingerborg

Pataruoka vain paranee vanhetessaan. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Pataruoka vain paranee vanhetessaan.

Talvi ja alkukevät on pataruokien aikaa. Pitkä haudutusaika antaa mukavaa aikaa nauttia päivästä ulkona, samalla kun ruoka kypsyy padassa. Pataruokien suosio perustuukin pitkälle niiden helppotekoisuuteen. Kaikki työ tehdään käytännössä alussa. Esikäsitellään raaka-aineet, paloitellaan, mitataan ja lopuksi laitetaan pataan. Sen jälkeen annetaan lämmön hoitaa loput. Kunnon kypsennysaika vapauttaa herkulliset aromit ja maut maittavaksi kokonaisuudeksi, kun raaka-aineet muhivat kannen alla. Koska valmistusaika on pitkä, tehdään pataruokaa yleensä kerralla isompi satsi. Pataruoka on useimmiten parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä lämmitettynä, joten se sopii pienemmällekin perheelle.

Perinteisen pataruoan elementit ovat makua ja väriä antavat juurekset, sekä haudutusta vaativa liha ja liemi. Pata kypsennetään pääsääntöisesti hauduttamalla kannen alla uunissa tai liedellä. Perusohjeena voidaan pitää, että nestettä on sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Pataruokaohjeita löytyy loputtomiin. Mutta mikään ei voita laadukkaista ja maukkaista, tarkkaan valituista aineksista tehtyä perinteistä pataa. Tämä pata saa makunsa voissa ruskistetusta naudanpaistista, rosmariinista sekä pavuista.

Hellun herkkupata

3 valkosipulinkynttä

3 sipulia

3 porkkanaa

1 kg naudanpaistia

1 purkki valmiita kidneypapuja

1 rkl voita

3 laakerinlehteä

8 kokonaista mustapippuria

1 l liha- tai kasvislientä tai vettä

1 rosmariininoksa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja pilko sipulit sekä porkkanat. Kuutioi huoneenlämmössä ollut liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja ruskista ripeästi pannulla voissa, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Lado kannelliseen pataan sipulit, porkkanat, pavut ja lihat. Lisää joukkoon noin litra nestettä, tai niin paljon kunnes lihat ja juurekset peittyvät.

Lisää joukkoon vielä mausteet. Peitä kannella. Kypsytä uunissa 225 asteessa 30 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 150 asteeseen ja jatka hauduttamista vielä kolmen tunnin ajan. Tarjoile riisin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |24.03.2017 12:56
Aamiainen on päivän tärkein ateria, sillä aamupalalla luodaan päivän energiatason perusta. Jos aamiaisen jättää välistä, kostautuu se päivän mittaan herkkuhimolla. Viimeistään illalla kädet hapuavat...
Maku&nautinto |23.03.2017 21:28
Päärynä on maaliskuun satokausituote. Maukas ja monipuolinen hedelmä sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Raikas ja mehukas päärynä tuo hedelmäisyyttä niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Päärynät...
Maku&nautinto |17.03.2017 14:44
Turussa puolitoista vuotta toiminut ravintolaruoan kuljetuspalvelu Wolt julkisti listan kymmenestä suosituimmasta sen kautta tilatusta annoksesta. Woltin kautta voi tilata Turussakin tuhansia eri...
Maku&nautinto |16.03.2017 21:00
K-ryhmän Plussa-asiakkaiden ostosdatan avulla kootut kartat paljastavat, että mango maistuu eteläsuomalaisille. Mangosta pidetään erityisesti Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.Mangoa on...
Maku&nautinto |15.03.2017 16:16
Suomalaiset pitävät valmistusaineiden ja energiasisällön ilmoittamista alkoholijuomissa hyödyllisenä, selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä....
Maku&nautinto |15.03.2017 12:52 (päivitetty: 15.03.2017 12:57)
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan, Panimoravintola Koulun ja kirjailija Reijo Mäen yhdessä kehittämä Kakolan Kalpea Pale Ale olut tulee myyntiin tölkissä kautta maan. Mäki käynnisti keskiviikkona...
Maku&nautinto |15.03.2017 10:32
Kasvisruoan ja gluteenittomien herkkujen suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina räjähdysmäisesti. Trendi rantautuu myös hotelleihin, joissa aamupala on pitkään merkinnyt allergikoille ja erilaisia...
Maku&nautinto |15.03.2017 10:04
Monissa kauraleivissä on yllättävän vähän kauraa. Kuluttaja-lehti vertaili 15 kauraleipää, joista suurimmassa osassa kauraa on alle neljännes raaka-aineista. Viljan osuudestakin kauraa on useissa...
Maku&nautinto |15.03.2017 9:12
Leipomo ja konditoria Nurmi & Sulonen on turkulaisille tutuin Kauppahallissa sijaitsevasta myymälästään. Legendaarista luumumunkkia ja lihapiirakkaa on moni hakenut koululaisena, vienyt lapsensa...
Maku&nautinto |14.03.2017 12:08
Suomen ympäristökeskus on käynnistänyt hankkeen, jossa testataan ja tutkitaan tapoja kasvisruoan houkuttelevuuden lisäämiseksi kouluruokailussa. Jyväskylässä, Asikkalassa ja Liperissä toteutettavat...
Maku&nautinto |14.03.2017 11:20
Viking Line käynnistää maaliskuussa pitkäkestoisen yhteistyön Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittää Viking Linen ruokaelämyksiä kaikilla seitsemällä laivalla....