Hellun pata on huomenna entistä herkullisempaa

14.02.2017 13:52 (päivitetty: 14.02.2017 14:02)
Henriikka Fingerborg

Pataruoka vain paranee vanhetessaan. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Pataruoka vain paranee vanhetessaan.

Talvi ja alkukevät on pataruokien aikaa. Pitkä haudutusaika antaa mukavaa aikaa nauttia päivästä ulkona, samalla kun ruoka kypsyy padassa. Pataruokien suosio perustuukin pitkälle niiden helppotekoisuuteen. Kaikki työ tehdään käytännössä alussa. Esikäsitellään raaka-aineet, paloitellaan, mitataan ja lopuksi laitetaan pataan. Sen jälkeen annetaan lämmön hoitaa loput. Kunnon kypsennysaika vapauttaa herkulliset aromit ja maut maittavaksi kokonaisuudeksi, kun raaka-aineet muhivat kannen alla. Koska valmistusaika on pitkä, tehdään pataruokaa yleensä kerralla isompi satsi. Pataruoka on useimmiten parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä lämmitettynä, joten se sopii pienemmällekin perheelle.

Perinteisen pataruoan elementit ovat makua ja väriä antavat juurekset, sekä haudutusta vaativa liha ja liemi. Pata kypsennetään pääsääntöisesti hauduttamalla kannen alla uunissa tai liedellä. Perusohjeena voidaan pitää, että nestettä on sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Pataruokaohjeita löytyy loputtomiin. Mutta mikään ei voita laadukkaista ja maukkaista, tarkkaan valituista aineksista tehtyä perinteistä pataa. Tämä pata saa makunsa voissa ruskistetusta naudanpaistista, rosmariinista sekä pavuista.

Hellun herkkupata

3 valkosipulinkynttä

3 sipulia

3 porkkanaa

1 kg naudanpaistia

1 purkki valmiita kidneypapuja

1 rkl voita

3 laakerinlehteä

8 kokonaista mustapippuria

1 l liha- tai kasvislientä tai vettä

1 rosmariininoksa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja pilko sipulit sekä porkkanat. Kuutioi huoneenlämmössä ollut liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja ruskista ripeästi pannulla voissa, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Lado kannelliseen pataan sipulit, porkkanat, pavut ja lihat. Lisää joukkoon noin litra nestettä, tai niin paljon kunnes lihat ja juurekset peittyvät.

Lisää joukkoon vielä mausteet. Peitä kannella. Kypsytä uunissa 225 asteessa 30 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 150 asteeseen ja jatka hauduttamista vielä kolmen tunnin ajan. Tarjoile riisin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |24.02.2017 11:14
Food & Fun Turku -festivaali on nostettu 14 suomalaisen ruokamatkailutuotteen joukkoon. Tuotteet on valittu 45 ehdokkaan joukosta ja lopulliseen Hungry for Finland -kärkituote- pakettiin...
Maku&nautinto |23.02.2017 14:20
Prinsessakakku on ruotsalaisten juhlien klassikkoleivonnainen, ja koristaa se usein myös suomalaisia juhlapöytiä. Vihreä, marsipaanikuorrutteinen kakku kätkee sisäänsä vadelmahilloa ja vaniljakermaaa...
Maku&nautinto |23.02.2017 12:32
Kansallisruoan julkistus innostaa ruoka-alan aktiivit juhlimaan myös ruokakulttuuria suomalaisen kulttuurin päivänä 28. helmikuuta. Ruokakulttuurin päivää juhlitaan tulevaisuudessa vuositeemoilla,...
Maku&nautinto |23.02.2017 11:04
Hunajamarinoidut broilerin suikaleet ovat olleet suomalaisten suosikkiruokaa jo 25 vuotta. 1990-luvun alun lamavuosina syntynyt suomalaisten rakastama herkku on yhä Suomen suosituin broilerituote....
Maku&nautinto |22.02.2017 13:28
Michelin julkisti keskiviikkona The Michelin Guide Nordic Countries 2017 -ravintolalistauksensa. Siinä on mukana 274 ravintolaa Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta sekä ensimmäistä kertaa myös...
Maku&nautinto |22.02.2017 9:16
HK ja nuorten ajatushautomo Innokampus etsivät Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi yhteistyössä Kotitalousopettajien liiton kanssa vuoden innovatiivisinta nuorta kokkia. InnoKokki on peruskoulujen,...
Maku&nautinto |21.02.2017 19:24
Suomalaisten juustomaku on muuttumassa miedosta vahvempaan. Yhä useampi haluaa nyt leivän päälle voimakkaamman makuista juustoa edamin ja kermajuuston sijaan. Nouseva juustosuosikki on gouda, jota...
Maku&nautinto |21.02.2017 8:40
Kotimaista omenajääviiniä valmistavan Brinkhall Sparkling Oy:n tehtaan ja myymälän avajaiset järjestetään Naantalin Röölässä lauantaina 4. maaliskuuta nuottasilakkamarkkinoiden yhteydessä. Tehtaan...
Maku&nautinto |20.02.2017 8:24
Maaliskuussa valitaan Suomen ensimmäinen Pizzamestari. Yli 40 ammattilaishakijan joukosta on valikoitunut kahdeksan semifinalistia.
Maku&nautinto |17.02.2017 15:40
Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden maistuvien perinnepalvituotteiden valmistus uhkaa loppua syksyllä. Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset. Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK ovat...
Maku&nautinto |17.02.2017 11:32
IranilaissyntyisenSabrina Ghayourin Sirocco-keittokirja (Gummerus) sisältää yli sata herkullista reseptiä, jotka tuovat ruoanlaittoon itämaista inspiraatiota. Palkitun Persianan tekijän...