Hellun pata on huomenna entistä herkullisempaa

14.02.2017 13:52 (päivitetty: 14.02.2017 14:02)
Henriikka Fingerborg

Pataruoka vain paranee vanhetessaan. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Pataruoka vain paranee vanhetessaan.

Talvi ja alkukevät on pataruokien aikaa. Pitkä haudutusaika antaa mukavaa aikaa nauttia päivästä ulkona, samalla kun ruoka kypsyy padassa. Pataruokien suosio perustuukin pitkälle niiden helppotekoisuuteen. Kaikki työ tehdään käytännössä alussa. Esikäsitellään raaka-aineet, paloitellaan, mitataan ja lopuksi laitetaan pataan. Sen jälkeen annetaan lämmön hoitaa loput. Kunnon kypsennysaika vapauttaa herkulliset aromit ja maut maittavaksi kokonaisuudeksi, kun raaka-aineet muhivat kannen alla. Koska valmistusaika on pitkä, tehdään pataruokaa yleensä kerralla isompi satsi. Pataruoka on useimmiten parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä lämmitettynä, joten se sopii pienemmällekin perheelle.

Perinteisen pataruoan elementit ovat makua ja väriä antavat juurekset, sekä haudutusta vaativa liha ja liemi. Pata kypsennetään pääsääntöisesti hauduttamalla kannen alla uunissa tai liedellä. Perusohjeena voidaan pitää, että nestettä on sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Pataruokaohjeita löytyy loputtomiin. Mutta mikään ei voita laadukkaista ja maukkaista, tarkkaan valituista aineksista tehtyä perinteistä pataa. Tämä pata saa makunsa voissa ruskistetusta naudanpaistista, rosmariinista sekä pavuista.

Hellun herkkupata

3 valkosipulinkynttä

3 sipulia

3 porkkanaa

1 kg naudanpaistia

1 purkki valmiita kidneypapuja

1 rkl voita

3 laakerinlehteä

8 kokonaista mustapippuria

1 l liha- tai kasvislientä tai vettä

1 rosmariininoksa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja pilko sipulit sekä porkkanat. Kuutioi huoneenlämmössä ollut liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja ruskista ripeästi pannulla voissa, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Lado kannelliseen pataan sipulit, porkkanat, pavut ja lihat. Lisää joukkoon noin litra nestettä, tai niin paljon kunnes lihat ja juurekset peittyvät.

Lisää joukkoon vielä mausteet. Peitä kannella. Kypsytä uunissa 225 asteessa 30 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 150 asteeseen ja jatka hauduttamista vielä kolmen tunnin ajan. Tarjoile riisin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |24.06.2017 9:30
Juhannuksena syötäviin ruokiin panostetaan monessa kodissa tavallista enemmän. Perinteiset maut kuten savulohi-tilli ja uudet perunat löytyvät varmasti monelta ostoslistalta, mutta uusia reseptejä...
Maku&nautinto |23.06.2017 18:21
Juhannus on joulun ja pääsiäisen ohella vuoden tärkein ruokajuhla. Uudet perunat, silli ja makkara pitävät pintansa suosituimpina juhannusherkkuina. Juhannus on myös rakkauden juhla, jolloin...
Maku&nautinto |21.06.2017 20:00
K-ruoka selvitti kesän kalatrendit. Savustaminen on ollut muutaman vuoden ajan kasvava trendi grillauksessa. Rasvaiset kalat sopivat erityisen hyvin savustettavaksi. Myös kokonaisten kalojen kysyntä...
Maku&nautinto |21.06.2017 19:28
Forum Marinumin pihalla järjestetään ruoka- ja viinifestivaalit 27.–29. heinäkuuta. Tapahtumassa tarjotaan annoksia kaupunkimme keittiömestareiden käsistä, lähiseudun raaka-aineista sekä viinejä maan...
Maku&nautinto |21.06.2017 11:08
Grill it! -ravintoloiden kesälista hemmottelee herkullisilla mauillaan, kun sydäminä sykkivät puuhiiligrillit. Hehkuvan hiilloksen yllä kypsyvät kauden maukkaimmat lihat, kalat ja kasvikset.– Aito...
Maku&nautinto |21.06.2017 8:40 (päivitetty: 21.06.2017 8:47)
Halistenkoskella sijaitsevan vanhan Myllärintalon pihapiiri näyttäytyy kadulle vain vähän vehreiden puiden lomasta, mutta sisälle kurkatessa saa yllättyä positiivisesti. Idyllisellä pihalla on...
Maku&nautinto |15.06.2017 17:16
Myllärintalon idyllinen piha muuttui tänä kesänä keitaaksi, kun Latte Artin hallitseva suomenmestari Pauliina Nyrhinen puolisoineen avasi kahvilan Halistenkoskelle Myllärintaloon. Kahvila Padolla...
Maku&nautinto |15.06.2017 9:56
Tästä lähin erikoisruokavaliota noudattavat saavat parempaa aamiaista kävelykadulla sijaitsevasta Scandic Plazasta. Erilaisia ruokavalioita noudattavat asiakkaat, kuten allergikot, keliaakikot ja...
Maku&nautinto |15.06.2017 8:48
Hotelli- ja ravintola-alan toimija Restel yhdistää voimansa yhdysvaltalaisen Taco Bell -pikaruokajätin kanssa ja tuo meksikolaistyylistä pikaruokaa tarjoilevan ravintolaketjun Suomeen syksyllä 2017...
Maku&nautinto |14.06.2017 16:28
Retiisistä syödään usein alkeisvarsi, joskin koko kasvi on syömäkelpoinen ja sen lehtiä voidaan käyttää salaattina. Vierastatko retiisin kirpeyttä? Ei hätää. Sujauta se hetkeksi pannulle tai grilliin...
Maku&nautinto |14.06.2017 14:56 (päivitetty: 14.06.2017 15:03)
Roseeviini on viime vuosina tullut yhä suositummaksi kesäjuomaksi kuohuvan ja valkoviinin rinnalle. Rosee on kevyt, raikas ja marjainen viini, joka on parhaimmillaan nuorena sekä tuoreena. Se sopii...