Hellun pata on huomenna entistä herkullisempaa

14.02.2017 13:52 (päivitetty: 14.02.2017 14:02)
Henriikka Fingerborg

Pataruoka vain paranee vanhetessaan. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Pataruoka vain paranee vanhetessaan.

Talvi ja alkukevät on pataruokien aikaa. Pitkä haudutusaika antaa mukavaa aikaa nauttia päivästä ulkona, samalla kun ruoka kypsyy padassa. Pataruokien suosio perustuukin pitkälle niiden helppotekoisuuteen. Kaikki työ tehdään käytännössä alussa. Esikäsitellään raaka-aineet, paloitellaan, mitataan ja lopuksi laitetaan pataan. Sen jälkeen annetaan lämmön hoitaa loput. Kunnon kypsennysaika vapauttaa herkulliset aromit ja maut maittavaksi kokonaisuudeksi, kun raaka-aineet muhivat kannen alla. Koska valmistusaika on pitkä, tehdään pataruokaa yleensä kerralla isompi satsi. Pataruoka on useimmiten parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä lämmitettynä, joten se sopii pienemmällekin perheelle.

Perinteisen pataruoan elementit ovat makua ja väriä antavat juurekset, sekä haudutusta vaativa liha ja liemi. Pata kypsennetään pääsääntöisesti hauduttamalla kannen alla uunissa tai liedellä. Perusohjeena voidaan pitää, että nestettä on sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät. Pataruokaohjeita löytyy loputtomiin. Mutta mikään ei voita laadukkaista ja maukkaista, tarkkaan valituista aineksista tehtyä perinteistä pataa. Tämä pata saa makunsa voissa ruskistetusta naudanpaistista, rosmariinista sekä pavuista.

Hellun herkkupata

3 valkosipulinkynttä

3 sipulia

3 porkkanaa

1 kg naudanpaistia

1 purkki valmiita kidneypapuja

1 rkl voita

3 laakerinlehteä

8 kokonaista mustapippuria

1 l liha- tai kasvislientä tai vettä

1 rosmariininoksa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja pilko sipulit sekä porkkanat. Kuutioi huoneenlämmössä ollut liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja ruskista ripeästi pannulla voissa, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Lado kannelliseen pataan sipulit, porkkanat, pavut ja lihat. Lisää joukkoon noin litra nestettä, tai niin paljon kunnes lihat ja juurekset peittyvät.

Lisää joukkoon vielä mausteet. Peitä kannella. Kypsytä uunissa 225 asteessa 30 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 150 asteeseen ja jatka hauduttamista vielä kolmen tunnin ajan. Tarjoile riisin kera.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |18.08.2017 8:52
Naantali Costa Food Festival 18.–20. elokuuta on ruokatapahtuma niille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja lähituottajien tekemää pyyteetöntä työtä. Tapahtuman keskipisteenä on Kaivotorin ympäristö...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:20 (päivitetty: 18.08.2017 8:24)
Kesäkurpitsa on parhaimmillaan elokuussa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin kurkun tapaan. Hedelmän lisäksi myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Kesäkurpitsan väitetään olevan...
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...
Maku&nautinto |15.08.2017 10:40
Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden...
Maku&nautinto |14.08.2017 9:36
Luomupuuron maailmanennätykseen 6. syyskuuta osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli...
Maku&nautinto |11.08.2017 16:25
VoiVeljet-yhtiön uusi ravintola Bruukki avaa ovensa 24. elokuuta Tuomaansillan kupeessa, Helsinginkatu 15:ssä, vanhassa pyörätehtaassa. Tarjolla on "rosoista tunnelmaa ja Aurajoen yläjuoksun...