Kalalla vankka asema suomalaisten ruokapöydässä

06.06.2017 11:28

Pro Kalan teettämän tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten tahtotila kalansyöntiin on korkealla – kolme neljästä haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Kalaa ostettaessa ostopäätökseen vaikuttaa erityisesti laatu, tuoreus ja hinta. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kalaa syödään alle suositusten.

Toukokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan kalalla on vahva rooli suomalaisessa ruokapöydässä. Suomalaisista 95 prosenttia syö kalaa ja 90 prosentin mielestä kala kuuluu suomalaiseen ruokapöytään.

Yleisesti ottaen suomalaisten keskuudessa tahtotila kalansyöntiin on korkealla, jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaa syödä kalaa nykyistä enemmän.

– On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän. On myös pohdinnan arvoinen asia, mitä pitäisi tehdä, jotta tuo tahtotila toteutuu. Kalatuotteiden valikoimaa ja saatavuutta tulee edelleen kehittää, jotta kalan ostaminen on helppoa ja valikoimista löytyy jokaiseen makuun sopivia tuotteita, sanoo Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Paitsi että kalaruoka käsitetään osana suomalaista ruokakulttuuria, myös kalastus toimialana koetaan merkittäväksi Suomelle. Jopa 90 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä sitä, että Suomessa on elinvoimainen kalatoimiala. Ammattimaisen kalastuksen positiivisista vaikutuksista Itämeren tilaan on tietoinen vain 50 prosenttia suomalaisista.

Tiedot ilmenevät Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1000 yli 18-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kalan syöntiin, ostamiseen ja kalatoimialaan liittyviä käytäntöjä ja mielipiteitä. Aineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |24.06.2017 9:30
Juhannuksena syötäviin ruokiin panostetaan monessa kodissa tavallista enemmän. Perinteiset maut kuten savulohi-tilli ja uudet perunat löytyvät varmasti monelta ostoslistalta, mutta uusia reseptejä...
Maku&nautinto |23.06.2017 18:21
Juhannus on joulun ja pääsiäisen ohella vuoden tärkein ruokajuhla. Uudet perunat, silli ja makkara pitävät pintansa suosituimpina juhannusherkkuina. Juhannus on myös rakkauden juhla, jolloin...
Maku&nautinto |21.06.2017 20:00
K-ruoka selvitti kesän kalatrendit. Savustaminen on ollut muutaman vuoden ajan kasvava trendi grillauksessa. Rasvaiset kalat sopivat erityisen hyvin savustettavaksi. Myös kokonaisten kalojen kysyntä...
Maku&nautinto |21.06.2017 19:28
Forum Marinumin pihalla järjestetään ruoka- ja viinifestivaalit 27.–29. heinäkuuta. Tapahtumassa tarjotaan annoksia kaupunkimme keittiömestareiden käsistä, lähiseudun raaka-aineista sekä viinejä maan...
Maku&nautinto |21.06.2017 11:08
Grill it! -ravintoloiden kesälista hemmottelee herkullisilla mauillaan, kun sydäminä sykkivät puuhiiligrillit. Hehkuvan hiilloksen yllä kypsyvät kauden maukkaimmat lihat, kalat ja kasvikset.– Aito...
Maku&nautinto |21.06.2017 8:40 (päivitetty: 21.06.2017 8:47)
Halistenkoskella sijaitsevan vanhan Myllärintalon pihapiiri näyttäytyy kadulle vain vähän vehreiden puiden lomasta, mutta sisälle kurkatessa saa yllättyä positiivisesti. Idyllisellä pihalla on...
Maku&nautinto |15.06.2017 17:16
Myllärintalon idyllinen piha muuttui tänä kesänä keitaaksi, kun Latte Artin hallitseva suomenmestari Pauliina Nyrhinen puolisoineen avasi kahvilan Halistenkoskelle Myllärintaloon. Kahvila Padolla...
Maku&nautinto |15.06.2017 9:56
Tästä lähin erikoisruokavaliota noudattavat saavat parempaa aamiaista kävelykadulla sijaitsevasta Scandic Plazasta. Erilaisia ruokavalioita noudattavat asiakkaat, kuten allergikot, keliaakikot ja...
Maku&nautinto |15.06.2017 8:48
Hotelli- ja ravintola-alan toimija Restel yhdistää voimansa yhdysvaltalaisen Taco Bell -pikaruokajätin kanssa ja tuo meksikolaistyylistä pikaruokaa tarjoilevan ravintolaketjun Suomeen syksyllä 2017...
Maku&nautinto |14.06.2017 16:28
Retiisistä syödään usein alkeisvarsi, joskin koko kasvi on syömäkelpoinen ja sen lehtiä voidaan käyttää salaattina. Vierastatko retiisin kirpeyttä? Ei hätää. Sujauta se hetkeksi pannulle tai grilliin...
Maku&nautinto |14.06.2017 14:56 (päivitetty: 14.06.2017 15:03)
Roseeviini on viime vuosina tullut yhä suositummaksi kesäjuomaksi kuohuvan ja valkoviinin rinnalle. Rosee on kevyt, raikas ja marjainen viini, joka on parhaimmillaan nuorena sekä tuoreena. Se sopii...