MTK ja Lihakeskusliitto: Suomalainen saunapalvi vaarassa

17.02.2017 15:40

Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden maistuvien perinnepalvituotteiden valmistus uhkaa loppua syksyllä. Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset. Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK ovat yhdessä päättäneet lähteä vastaiskuun saunapalvin puolesta.

Lihateollisuuden edunvalvoja Lihakeskusliitto ry sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ovat lähdössä pelastamaan suomalaista perinteistä saunapalvia, jonka valmistus uhkaa loppua tiukentuvien EU-säädösten takia.

– Perinteisen saunapalvin pelastusoperaatio on lähdössä vauhdilla käyntiin. Monet pienemmät palvaamot toimivat maatilojen sivuelinkeinona. Tämä kiinnostaa siksi myös MTK:ta ja olemmekin tyytyväisiä yhteistyöstä Lihakeskusliiton kanssa, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo.

Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela selostaa, että ongelmana saunapalvissa ovat terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet. Näitä syntyy erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu tai kuivattu.

– Liiallisina määrinä nämä PAH-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia, ja siksi säädöksiä on lähdetty kiristämään EU-tasolla.

PAH-yhdisteiden raja-arvoissa viimeisimmän kiristyksen siirtymäaika on loppumassa syyskuussa. Teollisuus on tehnyt paljon toimenpiteitä sekä itse että viranomaisten kanssa PAH-pitoisuuksien alentamiseksi tuotantoprosessissa.

– Ikävä kyllä perinteiset savustusmenetelmät eivät taivu uusiin raja-arvoihin. Jäsenyrityksemme pystyvät kyllä valmistamaan raja-arvoihin mahtuvia tuotteita, mutta valmistusprosessia pitää muuttaa niin paljon, ettei kysymyksessä ole enää sama perinteinen tuote. Tuotteiden maku, tuoksu ja rakenne muuttuvat ratkaisevasti, Hannuksela selostaa valmistusprosessia, sanoo Hannuksela.

Syväniemi pelkää, että perinnepalvauksen loppuminen iskisi lujasti maaseudulla toimiviin liha-alan pk-yrityksiin.

– Suomen noin 300 lihanjalostajasta juuri maamme noin 100 perinnepalvaria ovat niitä, jotka työllistävät maaseudun haja-asutusalueilla. Kun lihateollisuus nykyisin työllistää noin 8000 henkilöä, määrä voi pudota pahimmillaan jopa puoleen, Syväniemi laskee.

Sekä Lihakeskusliitossa että MTK:ssa tehdään täysillä töitä, että löytyy pysyvä ratkaisu perinnepalvauksen pelastamiseksi. Luottamus on luja siihen, että ratkaisu perinteisen saunapalvin hyväksi löytyy yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Hannuksela muistuttaa, että Lihatiedotuksen tilastojen mukaan täyslihaleikkeleitä kulutetaan Suomessa vain 4,6 kiloa henkeä kohti vuodessa.

– Tästä määrästä valtaosa on ihan muuta tavaraa kuin perinnepalvia. Isot lihatalot ja suurin osa pk-yrityksistäkin käyttää muita savustusmenetelmiä. Kuluttajan turvallisuus tuskin vaarantuu, kun syötävät määrät ovat ehkä vain joitakin satoja grammoja henkeä kohti vuodessa.

MTK ja Lihakeskusliitto yrittävät saada pysyvän poikkeuksen perinteisellä valmistustavalla valmistetuille tuotteille. Tavoitetta edistää EU-nimisuoja, jota Lihakeskusliittoa lähellä oleva Saunapalviyhdistys ry on hakenut tuotteille.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |23.08.2017 11:46 (päivitetty: 23.08.2017 11:48)
Sata vuotta sitten monet ongelmat varjostivat maatamme. Elintarviketilanne oli yksi niistä. Ensimmäinen maailmansota, irtaantuminen Venäjästä ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka...
Maku&nautinto |22.08.2017 21:10
Elokuun puolivälin lämmin sääjakso sai avomaalla kasvaneen vadelman kypsymiseen vihdoinkin vauhtia. Kaupoissa on nyt tarjolla vadelmaa selvästi normaalin vuoden vastaavaa ajankohtaa runsaammin....
Maku&nautinto |22.08.2017 20:15
Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivä suomalainen laivayhtiö Eckerö Line aloittaa yhteistyön kokki Aki Wahlmanin kanssa. Wahlmanin vetämä Makuja merellä -akatemia nostaa esille Eckerö Linen raaka-...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:52
Naantali Costa Food Festival 18.–20. elokuuta on ruokatapahtuma niille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja lähituottajien tekemää pyyteetöntä työtä. Tapahtuman keskipisteenä on Kaivotorin ympäristö...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:20 (päivitetty: 18.08.2017 8:24)
Kesäkurpitsa on parhaimmillaan elokuussa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin kurkun tapaan. Hedelmän lisäksi myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Kesäkurpitsan väitetään olevan...
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...