Riesling mallautuu aasialaisiinkin makuihin

19.05.2017 11:24

Karu Izakayassa tarjoillaan modernia mutta tärkeilemätöntä aasialaista ruokaa. Izakaya on japania ja tarkoittaa maanläheistä ja rentoa paikkaa, jossa voi nauttia viiniä sekä syödä hyvää ruokaa. Käynnissä olevien Riesling & Spätburgunder -teemaviikkojen menu on rakennettu täysin viinien mukaan ja makuelämys alkaa suussasulavan rapeasti ja päättyy sakemarinoituun kurkkuun ja matcha-valkosuklaakreemiin.

Ensimmäinen annos pitää sisällään rapean perunalastun, majoneesin kylmäsavustetusta hauenmädistä, shisoa ja retiisiä. Annos on rakennettu Sekthaus Solter Rheingaun ympärille, jonka aromimaailma on Rieslingille hyvin tyypillistä. Kuiva ja tasapainoinen sekti on persikkainen ja hunajainen. Ensimmäinen annos vetää testaajat hiljaiseksi, sillä perunalastu lisukkeineen sulaa suuhun, ja myös herkkäluonteinen sekti pääsee oikeuksiinsa. Harmoninen kuohuva tarvitsee rinnalleen pehmeitä makuja, sillä täysin naispuolisten viinintekijöiden valmistama on lupaustensakin mukaan feminiininen.

Toinen makuelämys on sielun- ja silmänruokaa. Sashimi lohesta ja siiasta, pitaijaa, avocadopyrettä ja vadelmavinegrettiä. Värikäs annos on tuoreiden ja raikkaiden makujen yhdistelmä, jonka kirpsakkuus tulee vadelmavinegrettin mukana. Riesling Steeger St. Jost tukee annoksen makuja, vai olisiko se sittenkin niin päin, että annos tuo esiin rieslingin maut? Mineraalinen, sitruunainen ja hunajainen riesling pitää sisällään aprikoosin makuja ja hedelmäinen sashimi sopii siihen kuin nakutettu.

Menun mausteisin annos on lämmintä merenelävää ja vaatii siis viiniltäkin makua. Paistettua kampasimpukkaa ja tiikerirapua, rieslingdashissa haudutettua retikkaa, kyssäkaaliraastetta ja Karun vihreää currya. Von den Terassen riesling 2013 on hapokas, maukas ja mineraalinen, ja sopii täydellisesti mausteisemmankin thaiannoksen kanssa. Viinissä on omenaa, päärynää, sekä kivihedelmää ja sopiva ripaus mausteisuutta.

Lämmin liha-annos koostuu ibericoporsaan niskasta, tuoreella ananaksella, vihreillä pavuilla, zucchini-nuudelilla sekä Karun omalla teriyakilla. Perinteisemmän punaviinin sijasta liha-annos tarjoillaan kuplien kera. Sekthaus Raumlandin Spätburgunder Cuvée Marie luise brut tehdään pienessä luomutarhassa. Samppanjamainen sekti on uniikki ja tämän viinimenun erikoisin herkku sen pienen saatavuuden vuoksi. Keltahedelmäisessä sektissä on valkokukkainen ja hennon mausteinen. Se sopii kuitenkin lämpimän liharuoan kanssa erinomaisesti, koska se on täyteläinen ja voimakas.

Menu päättyy mantelileivokseen matcha-valkosuklaakreemillä sekä raikkaalla, sakemarinoidulla kurkulla. Weegmüller rieslaner auslese von 14 Zeilen on hedelmäisen hapokas. Viinissä maistuu makea manteli ja sitrushedelmä ja se onkin omiaan mantelileivoksen sekä sakemarinoidun kurkun kera. Marinoitu kurkku on yllättävä yksityiskohta, ja se tuo mieleen myös viinissä aistittavan isoäidin kukkatarhan.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |22.07.2017 11:16
Illallinen taivaan alla -tapahtumakokonaisuus leviää Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kaikkialle Suomeen ja maailmalle. Osallistu yhteiselle suurillalliselle, kutsu mukaan ystäväsi ja pakkaa koriin...
Maku&nautinto |22.07.2017 10:12 (päivitetty: 22.07.2017 10:18)
Lämpimistä kesäpäivistä kannattaa ottaa kaikki irti ja kesä onkin parasta aikaa rennolle piknikille. Eväiden ei tarvitse olla hienoja tai erikoisia, tai edes vaikeita tehdä. Helposti pakattavat ja...
Maku&nautinto |21.07.2017 13:32 (päivitetty: 21.07.2017 13:37)
Heinäkuun satokausivihannes on kukkakaali. Kukkakaalista syntyy nopea keitto, dipatut rouskuvat vihannekset tai vaikkapa maustetut ”wingsit”.Kukkakaalipesto on oikeaa herkkua ja se on...
Maku&nautinto |21.07.2017 13:16
Ravintola Teinin naapuriin, historiallisen Juseliuksentalon kellariin keväällä auennut Gastropub Löytö kasvattaa olutvalikoimaansa talon omalla Löytö American Lagerilla.
Maku&nautinto |19.07.2017 10:44
Kivennäisvesi on kesäostosten ehdoton suosikki. Laajeneva tuoteryhmä ovat vitamiini- ja hyvinvointijuomat. Keskon päivittäistavarakaupan asiantuntijat uskovat, että buumi on vasta alussa.
Maku&nautinto |17.07.2017 9:36
Rapuaika alkaa 21. heinäkuuta ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Kaloja ja äyriäisiä voi kuvailla terveysintoilijan pikaruoaksi hyvästä syystä. Ne valmistuvat pannussa tai grillissä nopeasti,...
Maku&nautinto |14.07.2017 18:52
Food&Fun kokoaa syyskuun lopussa nautiskelijoita ja ruoka-alan ammattilaisia yhteen neljännen kerran. TableOnlinen kautta voi jo nyt tehdä pöytävarauksen supersuositun ruokafestivaalin...
Maku&nautinto |14.07.2017 7:52
Miltä kuulostaisi jos voisi syödä aamiaiseksi tai välipalaksi kakkua? Ja sen voisi kaiken kukkuraksi valmistaa tehosekoittimessa. Smoothiekakku on sitä mitä nimi lupaa, ei smoothieaineksia kakuksi...
Maku&nautinto |13.07.2017 16:00
Turun yliopiston Brahea-keskuksen asiantuntijat esittelevät Turun Tall Ships Races -tapahtumassa lähiruoan parissa tehtävää kehittämis- ja tutkimustoimintaa sekä paikallista ruuantuotantoa yhdessä...
Maku&nautinto |13.07.2017 14:16
71 prosenttia aikuisista käyttää maitoa päivittäin tai useana päivänä viikossa ja noin kerran viikossa kuusi prosenttia. Kahdeksan prosenttia ilmoittaa, ettei käytä maitoa lainkaan.
Maku&nautinto |11.07.2017 9:12
Liikenneasemien kahvinjuontitottumukset ovat hiljalleen muuttumassa. Tummapaahtoinen kahvi ja kylmät kahvijuomat ovat yhä suositumpia varsinkin nuorten vastaajien parissa. Liikenneasemat ovat myös...