Riesling mallautuu aasialaisiinkin makuihin

19.05.2017 11:24

Karu Izakayassa tarjoillaan modernia mutta tärkeilemätöntä aasialaista ruokaa. Izakaya on japania ja tarkoittaa maanläheistä ja rentoa paikkaa, jossa voi nauttia viiniä sekä syödä hyvää ruokaa. Käynnissä olevien Riesling & Spätburgunder -teemaviikkojen menu on rakennettu täysin viinien mukaan ja makuelämys alkaa suussasulavan rapeasti ja päättyy sakemarinoituun kurkkuun ja matcha-valkosuklaakreemiin.

Ensimmäinen annos pitää sisällään rapean perunalastun, majoneesin kylmäsavustetusta hauenmädistä, shisoa ja retiisiä. Annos on rakennettu Sekthaus Solter Rheingaun ympärille, jonka aromimaailma on Rieslingille hyvin tyypillistä. Kuiva ja tasapainoinen sekti on persikkainen ja hunajainen. Ensimmäinen annos vetää testaajat hiljaiseksi, sillä perunalastu lisukkeineen sulaa suuhun, ja myös herkkäluonteinen sekti pääsee oikeuksiinsa. Harmoninen kuohuva tarvitsee rinnalleen pehmeitä makuja, sillä täysin naispuolisten viinintekijöiden valmistama on lupaustensakin mukaan feminiininen.

Toinen makuelämys on sielun- ja silmänruokaa. Sashimi lohesta ja siiasta, pitaijaa, avocadopyrettä ja vadelmavinegrettiä. Värikäs annos on tuoreiden ja raikkaiden makujen yhdistelmä, jonka kirpsakkuus tulee vadelmavinegrettin mukana. Riesling Steeger St. Jost tukee annoksen makuja, vai olisiko se sittenkin niin päin, että annos tuo esiin rieslingin maut? Mineraalinen, sitruunainen ja hunajainen riesling pitää sisällään aprikoosin makuja ja hedelmäinen sashimi sopii siihen kuin nakutettu.

Menun mausteisin annos on lämmintä merenelävää ja vaatii siis viiniltäkin makua. Paistettua kampasimpukkaa ja tiikerirapua, rieslingdashissa haudutettua retikkaa, kyssäkaaliraastetta ja Karun vihreää currya. Von den Terassen riesling 2013 on hapokas, maukas ja mineraalinen, ja sopii täydellisesti mausteisemmankin thaiannoksen kanssa. Viinissä on omenaa, päärynää, sekä kivihedelmää ja sopiva ripaus mausteisuutta.

Lämmin liha-annos koostuu ibericoporsaan niskasta, tuoreella ananaksella, vihreillä pavuilla, zucchini-nuudelilla sekä Karun omalla teriyakilla. Perinteisemmän punaviinin sijasta liha-annos tarjoillaan kuplien kera. Sekthaus Raumlandin Spätburgunder Cuvée Marie luise brut tehdään pienessä luomutarhassa. Samppanjamainen sekti on uniikki ja tämän viinimenun erikoisin herkku sen pienen saatavuuden vuoksi. Keltahedelmäisessä sektissä on valkokukkainen ja hennon mausteinen. Se sopii kuitenkin lämpimän liharuoan kanssa erinomaisesti, koska se on täyteläinen ja voimakas.

Menu päättyy mantelileivokseen matcha-valkosuklaakreemillä sekä raikkaalla, sakemarinoidulla kurkulla. Weegmüller rieslaner auslese von 14 Zeilen on hedelmäisen hapokas. Viinissä maistuu makea manteli ja sitrushedelmä ja se onkin omiaan mantelileivoksen sekä sakemarinoidun kurkun kera. Marinoitu kurkku on yllättävä yksityiskohta, ja se tuo mieleen myös viinissä aistittavan isoäidin kukkatarhan.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |27.05.2017 12:28 (päivitetty: 27.05.2017 12:33)
Helteisen kesäpäivän jälkiruoka saa olla virkistävän raikas. Viileäksi jäädytetty vadelmasorbetti kuplivan kanssa on helppo ja herkullinen kesäherkku, joka taipuu moneen. Tässä alkoholittomassa...
Maku&nautinto |26.05.2017 13:12 (päivitetty: 26.05.2017 13:15)
Turussa järjestetään elokuussa ensimmäistä kertaa Vegånia-vegaaniruokafestivaali. Vanhan Suurtorin 4.–5. elokuuta täyttävän tapahtuman pääosassa on ruoka, joka on kestävästi tuotettua ja...
Maku&nautinto |26.05.2017 7:48 (päivitetty: 26.05.2017 7:53)
Kun kuningatar Silvia meni kihloihin, järjestettiin ruotsalaisessa lehdessä häähumun kunniaksi reseptikilpailu. Kuningattarelle etsittiin täydellistä kakkua. Voittajaresepti julkaistiin lehdessä ja...
Maku&nautinto |25.05.2017 20:32 (päivitetty: 25.05.2017 20:56)
Raparperi on ensimmäisiä avomaan vihanneksiamme, jonka satoa on ollut saatavilla jo toukokuusta lähtien. Nyt sitä löytää tavallisistakin ruokakaupoista edulliseen hintaan. Toukokuussa lehtiruodit...
Maku&nautinto |25.05.2017 18:00
Millaista on Mamin ruoka? Se ei ole ainakaan fine diningiä eli ruoalla hienostelua, vaikka yhtä maukasta onkin. Mutta ei se ole perinteistä kotiruokaakaan, vaikka suunnilleen samoista raaka-aineista...
Maku&nautinto |25.05.2017 14:08
HKScan ennustaa grillikesän tuleviksi hiteiksi epäsuoraa grillaamista ja savustamista. Myös luulliset grillattavat, grillissä valmistettavat jälkiruoat sekä maailman eri grillauskulttuurit Aasiasta...
Maku&nautinto |24.05.2017 10:08
Suomalaisista kuluttajista 93 prosenttia syö lihaa. Viime vuosien aikana määrässä ei ole tapahtunut muutoksia. Lihan kulutus on kasvanut pitkään, viime vuonna kasvua oli kolme prosenttia.
Maku&nautinto |24.05.2017 9:00
Lasten Ruokakouluja toteuttavat suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea, ja niihin osallistuu lähes 700 lasta. Ruokakoulun ohjaamisessa on mukana noin 150 nuorta apuohjaajaa,...
Maku&nautinto |23.05.2017 9:04
Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna nostetaan malja ammatteihin, ylioppilaiksi tai ylempiin tutkintoihin valmistuneille. Valmistujaisviikonloppu näkyy myös Alkoissa, sillä kuohujuomia ostetaan tänä...
Maku&nautinto |19.05.2017 10:40
Food & Fun tuo vierailevia keittiö- ja baarimestareita kokkaamaan ja luomaan drinkkejä businessfestareille Shiftiin. Perinteistä festariruokaa- ja juomaa ei nähdä, vaan keittiömestarit...
Maku&nautinto |18.05.2017 18:28
Kaisa Sillanpään Suuri hampurilaiskirja täyttää kaikki odotukset mehevistä ja monipuolisista hampurilaisresepteistä. Herkullisesti kuvitetussa kirjassa on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja upeita...