Roseeviinistä saa pikku tuunauksella hauskan kesäjuoman

14.06.2017 14:56 (päivitetty: 14.06.2017 15:03)
Henriikka Fingerborg

Roseeviini on viime vuosina tullut yhä suositummaksi kesäjuomaksi kuohuvan ja valkoviinin rinnalle. Rosee on kevyt, raikas ja marjainen viini, joka on parhaimmillaan nuorena sekä tuoreena. Se sopii seurustelujuomaksi, mutta menee myös ruokajuomana. Rosee on erityisen suosittu kesäviininä ja nautitaankin yleensä viileän raikkaana. Roseen suurimmat tuottajamaat Euroopassa ovat Ranska, Espanja, Portugali ja Saksa.

Roseen perinteisessä valmistusmenetelmässä rypäleiden kuoret saavat olla melko lyhyen ajan käyvässä mehussa, jolloin viiniin liukenee vain osa kuorien väristä. Kuoret kaadetaan sen jälkeen pois. Perinteisen roseen voi tuunata kesäpäivän helteellä viilentäväksi juomaksi muutamalla helpolla askeleella. Tähän jääjuomaan sopii tummemman sävyinen ja aromikas rosee. Tarvitset ainoastaan pullon täyteläistä roseeta, jäitä, sokeria, mansikoita sekä sitruunaa ja kesän viilein drinkki on lasissa.

Frosé

1 pll roseviiniä

1dl sokeria

200 g mansikoita

5 rkl sitruunamehua

1 1/2 dl vettä

jäitä

Kaada rosee metalliseen vuokaan ja jäädytä puolisen päivää (ainakin kuusi tuntia). Rosee kannattaa laittaa pakkaseen jo edellisenä päivänä, jotta drinkit saadaan tehtyä nopeasti. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Lisää pieniksi kuutioiksi paloitellut mansikat. Ota kattila pois levyltä ja anna tekeytyä 30 minuuttia. Kaada seos siivilän läpi ja saat mansikkasiirappia. Siirapinkin voi valmistaa etukäteen.

Kaavi jäädytetty rosee tehosekoittimeen ja lisää sitruunamehu. Kaada sekaan vajaa desi mansikkasiirappia, sekä pari desiä jäitä. Sekoita sileäksi. Kaada astiaan ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi, tai kunnes siitä tulee pirtelömäistä. Laita seos uudelleen pyörimään tehosekoittimeen kunnes se on sileää. Tarjoile.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...
Maku&nautinto |15.08.2017 10:40
Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden...
Maku&nautinto |14.08.2017 9:36
Luomupuuron maailmanennätykseen 6. syyskuuta osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli...
Maku&nautinto |11.08.2017 16:25
VoiVeljet-yhtiön uusi ravintola Bruukki avaa ovensa 24. elokuuta Tuomaansillan kupeessa, Helsinginkatu 15:ssä, vanhassa pyörätehtaassa. Tarjolla on "rosoista tunnelmaa ja Aurajoen yläjuoksun...
Maku&nautinto |11.08.2017 13:44
Suomen ensimmäistä Ravintoloiden sieniviikkoa vietetään parhaimpaan sieniaikaan 21.-27. elokuuta. Turusta Sieniviikkoon osallistuu Ravintola Hus Lindman.– Suomessa vietetään useita...
Maku&nautinto |11.08.2017 7:48
Seitsemännen kerran järjestetty Suomen Paras Olut-kilpailu järjestettiin 26.–27. heinäkuuta Helsingissä. Kilpailu oli osallistujamäärältään ennätysmäinen, 38 panimoa suurista pieniin toivat...