Sotakaverien perustamasta leipomosta on tullut käsite

15.03.2017 9:12
Henriikka Fingerborg|Sakari Rinteen arkisto

Sakari Rinne on pyörittänyt Nurmi&Sulosta reilut kymmenen vuotta. Luumumunkin ja lihapiirakan reseptit ovat tarkoin varjeltu liikesalaisuus. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Sakari Rinne on pyörittänyt Nurmi&Sulosta reilut kymmenen vuotta. Luumumunkin ja lihapiirakan reseptit ovat tarkoin varjeltu liikesalaisuus.|Joka-aamuinen jono oli tuttu näky Maariankadun myymälän ovella. Alkuvuosina ovea vartioi jopa portsari.

Leipomo ja konditoria Nurmi & Sulonen on turkulaisille tutuin Kauppahallissa sijaitsevasta myymälästään. Legendaarista luumumunkkia ja lihapiirakkaa on moni hakenut koululaisena, vienyt lapsensa ja sitten lapsenlapsensakin herkuttelemaan. Ja tarina jatkuu. Ensimmäinen Nurmi & Sulonen perustettiin Suutarinkadulle syksyllä vuonna 1947. Rintamakaverit Vilho Sulonen ja Paavo Nurmi leipoivat aluksi asiakkaiden omista raaka-aineista toivottuja tuotteita, sillä pulaa oli vähän kaikesta.

Vuonna 1951 alkoi leivonta Maariankadulla, jonka läheisyydessä oli paljon kouluja. Koululaiset tulivat välitunneilla sankoin joukoin ostamaan herkkuja, jolloin myymälä oli tupaten täynnä. Leipuri ja nykyinen yrittäjä Sakari Rinne kertookin, että kyseessä olikin varmasti ainoa leipomo jonka ovella oli portsari.

– Portsari pisti ovet välillä kiinni, jotta saatiin palveltua myymälässä olevat asiakkaat. Sen jälkeen ovi aukaistiin ja porukka vaihdettiin uuteen. Meillä on paljon sellaisia asiakkaita, jotka ovat käyneet jo koululaisina Maariankadun myymälässä ja käyvät edelleen. Mielellään he myös muistelevat aikaa Maariankadulla. On kiva kuunnella mukavia tarinoita, Rinne hymyilee.

Ovipumppu narisi kiivaasti. 1954 avattiin myymälä Kauppahallissa tontilla numero 19, sitten Hämeenkadun myymälä. 1970-luvulla leivonta aloitettiin Raisiossa. Vuonna 2006 yritys siirtyi Rinteen perheen omistukseen ja tällä hetkellä leipomomyymälöitä on jo viisi. Edelleen suosituimmat tuotteet ovat luumumunkki ja lihapiirakka, joiden salainen resepti on Rinteen mukaan pysynyt samana. Luumumunkin valmistus alkoi jo vuonna 1949, kun taas lihapiirakkaa alettiin tehdä 1960-luvulla.

Rinteen kello soi joka aamu viimeistään puoli neljältä ja aamukahvien jälkeen hän suuntaa leipomolle. Leipomolla Rinne on yleensä puoli viideltä, jolloin hän osallistuu tuotteiden valmistukseen ainakin siihen saakka, kunnes ensimmäinen kuorma lähtee myymälöihin. Sen jälkeen yrittäjä suuntaa konttorille tekemään hommia.

– Kun tulin, niin sanoin, että on kaksi asiaa joihin en puutu. Toinen on lihapiirakka ja toinen luumumunkki. Toki on muutamia muitakin tuotteita, jotka tehdään vieläkin samalla reseptillä ja tavalla, kuten omena- ja mustikkamunkki. Vaikka moni asia onkin muuttunut, perustoiminta on pitkälti samanlaista. Lähellä ja käsin leivottuja, korkeanlaatuisia leipomotuotteita.

Uutena trendinä vegetuotteet ovat kasvattaneet osuuttaan voimakkaasti. Vegetuotteet ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja ja leipomossa mietittiin voidaanko asiakkaille tarjota perinteistä lihapiirakkaa kasvisversiona.

– Aloimme kehitellä härkäpapuvalmisteesta uutta tuotetta. Kun saimme täytteen sellaiseksi johon olimme tyytyväisiä, niin loppu olikin helppoa. Huomasimme myös, että meillähän on valmiina jo luumu-, mustikka- ja omenamunkit, jotka ovat olleet vegetuotteita jo iät ja ajat. Seuraavaksi on tarkoitus kehittää vegetuotteita konditoriapuolelle. Jatkuvasti on oltava ajan hermolla. Mikäli siihen pystytään, näyttää tulevaisuuskin positiiviselta.

Mutta mikä tekeekään lihapiirakasta niin suussasulavan makean, suolaisen ja rapean, sitä Rinne ei voi paljastaa.

– Jos tuon kertoisin, ei se mikään salaisuus olisikaan, Rinne heittää.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |29.04.2017 8:32
Yksi tämän vuoden suurimmista ruokatrendeistä on tarunomainen, säkenöivä ja sateenkaaren väreissä hehkuva yksisarvisteema. Tässä trendissä värjätään annos muistuttamaan ”yksisarvisen ruokaa”, oli se...
Maku&nautinto |27.04.2017 16:12
Naantalin vanhankaupungin rantaan saadaan vapuksi uusi ravintola. Kevään aikana remontoituun puutaloon avattavassa ravintola Snickarissa luvataan panostaa lähiruokaan. Ruokalistalla on myös pizzoja...
Maku&nautinto |27.04.2017 11:28
Hesburger ryhtyy yhteistyöhön kotimaisen Kaslinkin kanssa, joka sille laktoosittoman pehmyt-jäätelömassan.
Maku&nautinto |22.04.2017 11:04
Maailman suurin vehnäolutpanimo Erdinger lanseeraa kesäkaudelle uuden vehnäoluen. Erdinger Sommerweisse on perinteisistä vaaleista suodattamattomista vehnistä poiketen kuivahumaloitu....
Maku&nautinto |22.04.2017 9:52
Turun makumaailma laajentuu taas. Skanssistakin tuttu Jesse`s Dine vastaa nyt Linnankadulla sijaitsevan Chicin keittiöstä ja vie makumatkalle maailman ympäri. Ravintolassa voi kokeilla vaikkapa...
Maku&nautinto |21.04.2017 21:28
Tämän simppelimmäksi ei pastaruoka enää muutu: laita kaikki ainekset samaan pataan ja ruoka kypsyy 15 minuutissa. Sabina Fauda-Rôlen kirjassa Yhden kattilan pastat (Atena) on 30 herkullista...
Maku&nautinto |20.04.2017 11:12
Hansakortteli selvitti Food & Fitness Hyvinvointitapahtuman kunniaksi varsinaissuomalaisten lempikeittiöitä. Pohjoismainen ruoka nousi kyselyssä selvästi maailman keittiöiden kirkkaimpaan kärkeen.
Maku&nautinto |19.04.2017 7:48
Aboa Vetus & Ars Nova -museon ja M Kitchen & Cafén tuottamassa tapahtumassa yhdistyvät oluen historia ja paikallisten panimotuotteiden maistelu lauantaina 22. huhtikuuta kello 18–20.30....
Maku&nautinto |15.04.2017 12:12
Pääsiäispöytään kuulu monia perinteisiä ruokia kuten lammas ja pasha, jotka kuitenkin yleistyivät suomalaisten pääsiäispöydissä vasta 1970-luvulla.
Maku&nautinto |15.04.2017 8:24
Suklaamunien etsintä on lasten hauska pääsiäisleikki. Pääsiäismunien etsimisleikit kuuluivat osaksi suomalaista kansanperinnettä. Koska kanojenpito alkoi Suomessa yleistyä vasta vähitellen 1800-...
Maku&nautinto |14.04.2017 19:24
Passionhedelmä on nyt parhaimmillaan. Passion- eli kärsimyshedelmä on parhaimmillaan silloin, kun sen kuori on ryppyinen. Sileä raaka passionhedelmä kypsyy noin viikossa huoneenlämmössä....