Sotakaverien perustamasta leipomosta on tullut käsite

15.03.2017 9:12
Henriikka Fingerborg|Sakari Rinteen arkisto

Sakari Rinne on pyörittänyt Nurmi&Sulosta reilut kymmenen vuotta. Luumumunkin ja lihapiirakan reseptit ovat tarkoin varjeltu liikesalaisuus. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Sakari Rinne on pyörittänyt Nurmi&Sulosta reilut kymmenen vuotta. Luumumunkin ja lihapiirakan reseptit ovat tarkoin varjeltu liikesalaisuus.|Joka-aamuinen jono oli tuttu näky Maariankadun myymälän ovella. Alkuvuosina ovea vartioi jopa portsari.

Leipomo ja konditoria Nurmi & Sulonen on turkulaisille tutuin Kauppahallissa sijaitsevasta myymälästään. Legendaarista luumumunkkia ja lihapiirakkaa on moni hakenut koululaisena, vienyt lapsensa ja sitten lapsenlapsensakin herkuttelemaan. Ja tarina jatkuu. Ensimmäinen Nurmi & Sulonen perustettiin Suutarinkadulle syksyllä vuonna 1947. Rintamakaverit Vilho Sulonen ja Paavo Nurmi leipoivat aluksi asiakkaiden omista raaka-aineista toivottuja tuotteita, sillä pulaa oli vähän kaikesta.

Vuonna 1951 alkoi leivonta Maariankadulla, jonka läheisyydessä oli paljon kouluja. Koululaiset tulivat välitunneilla sankoin joukoin ostamaan herkkuja, jolloin myymälä oli tupaten täynnä. Leipuri ja nykyinen yrittäjä Sakari Rinne kertookin, että kyseessä olikin varmasti ainoa leipomo jonka ovella oli portsari.

– Portsari pisti ovet välillä kiinni, jotta saatiin palveltua myymälässä olevat asiakkaat. Sen jälkeen ovi aukaistiin ja porukka vaihdettiin uuteen. Meillä on paljon sellaisia asiakkaita, jotka ovat käyneet jo koululaisina Maariankadun myymälässä ja käyvät edelleen. Mielellään he myös muistelevat aikaa Maariankadulla. On kiva kuunnella mukavia tarinoita, Rinne hymyilee.

Ovipumppu narisi kiivaasti. 1954 avattiin myymälä Kauppahallissa tontilla numero 19, sitten Hämeenkadun myymälä. 1970-luvulla leivonta aloitettiin Raisiossa. Vuonna 2006 yritys siirtyi Rinteen perheen omistukseen ja tällä hetkellä leipomomyymälöitä on jo viisi. Edelleen suosituimmat tuotteet ovat luumumunkki ja lihapiirakka, joiden salainen resepti on Rinteen mukaan pysynyt samana. Luumumunkin valmistus alkoi jo vuonna 1949, kun taas lihapiirakkaa alettiin tehdä 1960-luvulla.

Rinteen kello soi joka aamu viimeistään puoli neljältä ja aamukahvien jälkeen hän suuntaa leipomolle. Leipomolla Rinne on yleensä puoli viideltä, jolloin hän osallistuu tuotteiden valmistukseen ainakin siihen saakka, kunnes ensimmäinen kuorma lähtee myymälöihin. Sen jälkeen yrittäjä suuntaa konttorille tekemään hommia.

– Kun tulin, niin sanoin, että on kaksi asiaa joihin en puutu. Toinen on lihapiirakka ja toinen luumumunkki. Toki on muutamia muitakin tuotteita, jotka tehdään vieläkin samalla reseptillä ja tavalla, kuten omena- ja mustikkamunkki. Vaikka moni asia onkin muuttunut, perustoiminta on pitkälti samanlaista. Lähellä ja käsin leivottuja, korkeanlaatuisia leipomotuotteita.

Uutena trendinä vegetuotteet ovat kasvattaneet osuuttaan voimakkaasti. Vegetuotteet ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja ja leipomossa mietittiin voidaanko asiakkaille tarjota perinteistä lihapiirakkaa kasvisversiona.

– Aloimme kehitellä härkäpapuvalmisteesta uutta tuotetta. Kun saimme täytteen sellaiseksi johon olimme tyytyväisiä, niin loppu olikin helppoa. Huomasimme myös, että meillähän on valmiina jo luumu-, mustikka- ja omenamunkit, jotka ovat olleet vegetuotteita jo iät ja ajat. Seuraavaksi on tarkoitus kehittää vegetuotteita konditoriapuolelle. Jatkuvasti on oltava ajan hermolla. Mikäli siihen pystytään, näyttää tulevaisuuskin positiiviselta.

Mutta mikä tekeekään lihapiirakasta niin suussasulavan makean, suolaisen ja rapean, sitä Rinne ei voi paljastaa.

– Jos tuon kertoisin, ei se mikään salaisuus olisikaan, Rinne heittää.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |24.06.2017 9:30
Juhannuksena syötäviin ruokiin panostetaan monessa kodissa tavallista enemmän. Perinteiset maut kuten savulohi-tilli ja uudet perunat löytyvät varmasti monelta ostoslistalta, mutta uusia reseptejä...
Maku&nautinto |23.06.2017 18:21
Juhannus on joulun ja pääsiäisen ohella vuoden tärkein ruokajuhla. Uudet perunat, silli ja makkara pitävät pintansa suosituimpina juhannusherkkuina. Juhannus on myös rakkauden juhla, jolloin...
Maku&nautinto |21.06.2017 20:00
K-ruoka selvitti kesän kalatrendit. Savustaminen on ollut muutaman vuoden ajan kasvava trendi grillauksessa. Rasvaiset kalat sopivat erityisen hyvin savustettavaksi. Myös kokonaisten kalojen kysyntä...
Maku&nautinto |21.06.2017 19:28
Forum Marinumin pihalla järjestetään ruoka- ja viinifestivaalit 27.–29. heinäkuuta. Tapahtumassa tarjotaan annoksia kaupunkimme keittiömestareiden käsistä, lähiseudun raaka-aineista sekä viinejä maan...
Maku&nautinto |21.06.2017 11:08
Grill it! -ravintoloiden kesälista hemmottelee herkullisilla mauillaan, kun sydäminä sykkivät puuhiiligrillit. Hehkuvan hiilloksen yllä kypsyvät kauden maukkaimmat lihat, kalat ja kasvikset.– Aito...
Maku&nautinto |21.06.2017 8:40 (päivitetty: 21.06.2017 8:47)
Halistenkoskella sijaitsevan vanhan Myllärintalon pihapiiri näyttäytyy kadulle vain vähän vehreiden puiden lomasta, mutta sisälle kurkatessa saa yllättyä positiivisesti. Idyllisellä pihalla on...
Maku&nautinto |15.06.2017 17:16
Myllärintalon idyllinen piha muuttui tänä kesänä keitaaksi, kun Latte Artin hallitseva suomenmestari Pauliina Nyrhinen puolisoineen avasi kahvilan Halistenkoskelle Myllärintaloon. Kahvila Padolla...
Maku&nautinto |15.06.2017 9:56
Tästä lähin erikoisruokavaliota noudattavat saavat parempaa aamiaista kävelykadulla sijaitsevasta Scandic Plazasta. Erilaisia ruokavalioita noudattavat asiakkaat, kuten allergikot, keliaakikot ja...
Maku&nautinto |15.06.2017 8:48
Hotelli- ja ravintola-alan toimija Restel yhdistää voimansa yhdysvaltalaisen Taco Bell -pikaruokajätin kanssa ja tuo meksikolaistyylistä pikaruokaa tarjoilevan ravintolaketjun Suomeen syksyllä 2017...
Maku&nautinto |14.06.2017 16:28
Retiisistä syödään usein alkeisvarsi, joskin koko kasvi on syömäkelpoinen ja sen lehtiä voidaan käyttää salaattina. Vierastatko retiisin kirpeyttä? Ei hätää. Sujauta se hetkeksi pannulle tai grilliin...
Maku&nautinto |14.06.2017 14:56 (päivitetty: 14.06.2017 15:03)
Roseeviini on viime vuosina tullut yhä suositummaksi kesäjuomaksi kuohuvan ja valkoviinin rinnalle. Rosee on kevyt, raikas ja marjainen viini, joka on parhaimmillaan nuorena sekä tuoreena. Se sopii...