Sotakaverien perustamasta leipomosta on tullut käsite

15.03.2017 9:12
Henriikka Fingerborg|Sakari Rinteen arkisto

Sakari Rinne on pyörittänyt Nurmi&Sulosta reilut kymmenen vuotta. Luumumunkin ja lihapiirakan reseptit ovat tarkoin varjeltu liikesalaisuus. (Kuva: Henriikka Fingerborg)

Sakari Rinne on pyörittänyt Nurmi&Sulosta reilut kymmenen vuotta. Luumumunkin ja lihapiirakan reseptit ovat tarkoin varjeltu liikesalaisuus.|Joka-aamuinen jono oli tuttu näky Maariankadun myymälän ovella. Alkuvuosina ovea vartioi jopa portsari.

Leipomo ja konditoria Nurmi & Sulonen on turkulaisille tutuin Kauppahallissa sijaitsevasta myymälästään. Legendaarista luumumunkkia ja lihapiirakkaa on moni hakenut koululaisena, vienyt lapsensa ja sitten lapsenlapsensakin herkuttelemaan. Ja tarina jatkuu. Ensimmäinen Nurmi & Sulonen perustettiin Suutarinkadulle syksyllä vuonna 1947. Rintamakaverit Vilho Sulonen ja Paavo Nurmi leipoivat aluksi asiakkaiden omista raaka-aineista toivottuja tuotteita, sillä pulaa oli vähän kaikesta.

Vuonna 1951 alkoi leivonta Maariankadulla, jonka läheisyydessä oli paljon kouluja. Koululaiset tulivat välitunneilla sankoin joukoin ostamaan herkkuja, jolloin myymälä oli tupaten täynnä. Leipuri ja nykyinen yrittäjä Sakari Rinne kertookin, että kyseessä olikin varmasti ainoa leipomo jonka ovella oli portsari.

– Portsari pisti ovet välillä kiinni, jotta saatiin palveltua myymälässä olevat asiakkaat. Sen jälkeen ovi aukaistiin ja porukka vaihdettiin uuteen. Meillä on paljon sellaisia asiakkaita, jotka ovat käyneet jo koululaisina Maariankadun myymälässä ja käyvät edelleen. Mielellään he myös muistelevat aikaa Maariankadulla. On kiva kuunnella mukavia tarinoita, Rinne hymyilee.

Ovipumppu narisi kiivaasti. 1954 avattiin myymälä Kauppahallissa tontilla numero 19, sitten Hämeenkadun myymälä. 1970-luvulla leivonta aloitettiin Raisiossa. Vuonna 2006 yritys siirtyi Rinteen perheen omistukseen ja tällä hetkellä leipomomyymälöitä on jo viisi. Edelleen suosituimmat tuotteet ovat luumumunkki ja lihapiirakka, joiden salainen resepti on Rinteen mukaan pysynyt samana. Luumumunkin valmistus alkoi jo vuonna 1949, kun taas lihapiirakkaa alettiin tehdä 1960-luvulla.

Rinteen kello soi joka aamu viimeistään puoli neljältä ja aamukahvien jälkeen hän suuntaa leipomolle. Leipomolla Rinne on yleensä puoli viideltä, jolloin hän osallistuu tuotteiden valmistukseen ainakin siihen saakka, kunnes ensimmäinen kuorma lähtee myymälöihin. Sen jälkeen yrittäjä suuntaa konttorille tekemään hommia.

– Kun tulin, niin sanoin, että on kaksi asiaa joihin en puutu. Toinen on lihapiirakka ja toinen luumumunkki. Toki on muutamia muitakin tuotteita, jotka tehdään vieläkin samalla reseptillä ja tavalla, kuten omena- ja mustikkamunkki. Vaikka moni asia onkin muuttunut, perustoiminta on pitkälti samanlaista. Lähellä ja käsin leivottuja, korkeanlaatuisia leipomotuotteita.

Uutena trendinä vegetuotteet ovat kasvattaneet osuuttaan voimakkaasti. Vegetuotteet ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja ja leipomossa mietittiin voidaanko asiakkaille tarjota perinteistä lihapiirakkaa kasvisversiona.

– Aloimme kehitellä härkäpapuvalmisteesta uutta tuotetta. Kun saimme täytteen sellaiseksi johon olimme tyytyväisiä, niin loppu olikin helppoa. Huomasimme myös, että meillähän on valmiina jo luumu-, mustikka- ja omenamunkit, jotka ovat olleet vegetuotteita jo iät ja ajat. Seuraavaksi on tarkoitus kehittää vegetuotteita konditoriapuolelle. Jatkuvasti on oltava ajan hermolla. Mikäli siihen pystytään, näyttää tulevaisuuskin positiiviselta.

Mutta mikä tekeekään lihapiirakasta niin suussasulavan makean, suolaisen ja rapean, sitä Rinne ei voi paljastaa.

– Jos tuon kertoisin, ei se mikään salaisuus olisikaan, Rinne heittää.

Henriikka Fingerborg
Maku&nautinto |18.08.2017 8:52
Naantali Costa Food Festival 18.–20. elokuuta on ruokatapahtuma niille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja lähituottajien tekemää pyyteetöntä työtä. Tapahtuman keskipisteenä on Kaivotorin ympäristö...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:20 (päivitetty: 18.08.2017 8:24)
Kesäkurpitsa on parhaimmillaan elokuussa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin kurkun tapaan. Hedelmän lisäksi myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Kesäkurpitsan väitetään olevan...
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...
Maku&nautinto |15.08.2017 10:40
Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden...
Maku&nautinto |14.08.2017 9:36
Luomupuuron maailmanennätykseen 6. syyskuuta osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli...
Maku&nautinto |11.08.2017 16:25
VoiVeljet-yhtiön uusi ravintola Bruukki avaa ovensa 24. elokuuta Tuomaansillan kupeessa, Helsinginkatu 15:ssä, vanhassa pyörätehtaassa. Tarjolla on "rosoista tunnelmaa ja Aurajoen yläjuoksun...