Suomalaiset johtavat kasvisaterioissa, kuluttajat skeptisiä teollisia ruokavalmisteita kohtaan

08.02.2017 12:40

Pohjoismaisen ruokabarometrin mukaan suomalaisissa on muita Pohjoismaita enemmän niitä, jotka syövät kasvisruokaa joskus tai usein. Toisaalta suomalaiset eivät usko oman kasvisruoan syömisensä lisääntyvän tulevien parin vuoden aikana yhtä paljon kuin muissa maissa.

Suomalaisilla on tutkituista maista suhteellisesti korkein painoindeksi, mutta he myös kertovat liikkuvansa enemmän kuin muiden Pohjoismaiden vastaajat. Kaikkein tyytyväisimpiä omaan painoonsa, riippumatta siitä onko se matala, normaali vai korkea, ovat ruotsalaiset.

Teollisiin ruokavalmisteisiin suhtaudutaan kaikissa tutkituissa maissa melko kriittisesti. Skeptisimmät kuluttajat löytyvät Ruotsista eikä Suomi ole kaukana perässä. Syyksi kriittiseen asenteeseen kerrotaan lisäaineet ja sokeri, joita teollisissa elintarvikkeissa arvellaan olevan kotona valmistettua ruokaa enemmän. Valmisruokien käyttö on silti hyväksyttävää: kaikissa maissa kaksi kolmesta on sitä mieltä, että päivällistä ei tarvitse aina tehdä itse.

Ruotsalaiset ovat kestävän kehityksen ja vastuullisen tuotannon edelläkävijämaa. He johtavat muita maita niin luomun ostamisessa, kestävän kehityksen mukaisten raaka-aineiden kuin paikallisen tuotannonkin suosimisessa. He ovat myös eniten muuttaneet ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan ja suhtautuvat viranomaisten ravitsemussuosituksiin muita maita kriittisemmin.

Suomalaisista puolet katsoo viranomaisten ravitsemussuositusten sopivan useimmille. Kaikkein eniten kaikissa maissa luotetaan kuitenkin omiin arvioihin ja kokemuksiin.

Kysymykseen, kuka yleensä päättää, mitä taloudessa syödään päivälliseksi, saatiin melko iso hajonta. Reilu kolmasosa miehistä vastaa, että päätös on miehen, kun tätä mieltä on vain kolme prosenttia naisista. Vastaavasti naisista 67 prosenttia kertoo arkiruoan valmistamisen olevan naisen vastuulla, kun miehistä vain 30 prosenttia on tätä mieltä.

Tutkimuksen toteutti Orklan toimeksiannosta Kantar TNS ja se toteutettiin verkkokyselynä kansallisesti edustavasta otannasta neljässä eri maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kysely toteutettiin marraskuussa ja se toteutetaan jatkossa vuosittain.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |18.08.2017 8:52
Naantali Costa Food Festival 18.–20. elokuuta on ruokatapahtuma niille, jotka arvostavat hyvää ruokaa ja lähituottajien tekemää pyyteetöntä työtä. Tapahtuman keskipisteenä on Kaivotorin ympäristö...
Maku&nautinto |18.08.2017 8:20 (päivitetty: 18.08.2017 8:24)
Kesäkurpitsa on parhaimmillaan elokuussa. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin kurkun tapaan. Hedelmän lisäksi myös kesäkurpitsan kukat ovat syötäviä. Kesäkurpitsan väitetään olevan...
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...
Maku&nautinto |15.08.2017 10:40
Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden...
Maku&nautinto |14.08.2017 9:36
Luomupuuron maailmanennätykseen 6. syyskuuta osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli...
Maku&nautinto |11.08.2017 16:25
VoiVeljet-yhtiön uusi ravintola Bruukki avaa ovensa 24. elokuuta Tuomaansillan kupeessa, Helsinginkatu 15:ssä, vanhassa pyörätehtaassa. Tarjolla on "rosoista tunnelmaa ja Aurajoen yläjuoksun...