Vanhentuneita mausteita joka viidennessä suomalaiskeittiössä

08.02.2017 9:36

Yli puolet suomalaisista mieltää itsensä kokeilevaksi maustajaksi. Määrä on jo suurempi, kuin perinteistesti maustavien ruoanlaittajien. Mauste säilyy, kun muistaa pari yksinkertaista säilytysvinkkiä. Aina ei ole kokista kiinni, jos ruoka jää maultaan vaisuksi. Syy saattaa olla vanhentuneissa mausteissa.

– Tammikuussa tehty kuluttajatutkimuksemme paljasti, että 20 prosenttia suomalaisista pitää yli viisi tai jopa kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapissaan, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen Meiralta.

Kuivamausteet eivät säilytä aromejaan ikuisesti: kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettynä hyvinä noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta ja kaikkein aromaattisimmat mausteet vain kaksi. Jos pakkauksia availee usein tai ripottelee mausteita purkista suoraan höyryävään kattilaan, on säilyvyysaika vielä lyhyempi mausteesta riippuen.

– Oikein ja väärin säilytetyn mausteen välillä on yleensä huomattava ero. Sen havaitsee helposti jo omilla aisteilla, jos vertaa vanhaa maustetta uuteen: maku ei ole enää entisensä ja tuoksu voi olla väljähtänyt. Myös mausteen värin voi huomata haalistuneen, Meiran kehitysasiantuntija Markus Kotiranta opastaa.

Mausteiden maku piilee niiden aromaattisissa öljyissä. Kun nämä yhdisteet ajan kuluessa haihtuvat mausteesta, jäljelle ei jää juurikaan makua – vain pelkkää kuitua.

Mausteen aromin ja väriä tuovien luontaisten yhdisteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Kokonaiset mausteet kestävät laadukkaina pidempään kuin jauhetut, sillä niissä on suurempi pinta-ala ja jauhaminen ja murskaaminen vapauttaa esimerkiksi hapettumiselle herkät yhdisteet ilmalle alttiiksi. Rasvapitoiset mausteet, kuten kumina, muskottipähkinä ja korianterinsiemen, vanhenevat nopeammin kuin muut.

Meira kuivamausteiden ensiluokkainen laatu varmistetaan tarkkojen hankintakriteerien, asiantuntevan käsittelyn sekä Vallilan maustetuotannon järjestelmällisen laadunvalvonnan avulla. Meira vastaa siitä, että tuotantoon saapuvien mauste-erien kemiallinen, fysikaalinen ja mikrobiologinen laatu on tutkittu ja kohdallaan. Testien lisäksi mausteille tehdään myös tarkkaa aistinvaraista arviointia läpi tuotantoprosessin.

Myös kotikokin kannattaa aika ajoin tehdä omaa laadunvalvontaa ja käydä mausteitaan välillä läpi.

– Maustekaapin kevätsiivouksessa vanhentuneet tai tuoksunsa menettäneet mausteet vaihdetaan uusiin. Samalla on hyvä tarkistaa, että mausteet ovat hyvin suljetuissa pusseissa tai astioissa ja suojassa valolta. Näin ne kestävät laadukkaina pidempään, Kotiranta vinkkaa.

Vanhentuneen mausteen käyttäminen ei kuitenkaan yleensä ole haitallista, joten sen käytettävyyttä voi arvioida rauhallisin mielin.

Meiran kyselytutkimus Maustaminen ja leivonta suomalaisissa kodeissa tehtiin tammikuussa ja siihen osallistui tuhat vastaajaa. Kyselyn toteutti M3 Research

Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka. Harvoin käytettävät kausimausteet kannattaa säilyttää pakkasessa.

Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä.

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia.

Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta. Aromaattisimmat mausteet, kuten jauhettu kardemumma, säilyvät vain noin kaksi vuotta.

Annostele mausteita aina puhtain välinein.

Älä ripottele maustetta pakkauksestaan suoraan höyryävään kattilaan, vaan mieluummin ensin lusikalle tai kämmenelle ja vasta sitten ruokaan. Näin vältät kosteuden pääsyn maustepakkaukseen.

Maustetta valitessasi mieti sen käyttötiheyttä. Kesämökillä mausteita käytetään vain kausittain, jolloin esim. jauhetun pippurin sijaan kannattaa hankkia pippurimylly ja kokonaisia pippureita. Jauheessa mausteen pinta-ala on suurempi, ja näin myös altistuminen hapelle on runsaampaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...
Maku&nautinto |15.08.2017 10:40
Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden...
Maku&nautinto |14.08.2017 9:36
Luomupuuron maailmanennätykseen 6. syyskuuta osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli...
Maku&nautinto |11.08.2017 16:25
VoiVeljet-yhtiön uusi ravintola Bruukki avaa ovensa 24. elokuuta Tuomaansillan kupeessa, Helsinginkatu 15:ssä, vanhassa pyörätehtaassa. Tarjolla on "rosoista tunnelmaa ja Aurajoen yläjuoksun...
Maku&nautinto |11.08.2017 13:44
Suomen ensimmäistä Ravintoloiden sieniviikkoa vietetään parhaimpaan sieniaikaan 21.-27. elokuuta. Turusta Sieniviikkoon osallistuu Ravintola Hus Lindman.– Suomessa vietetään useita...
Maku&nautinto |11.08.2017 7:48
Seitsemännen kerran järjestetty Suomen Paras Olut-kilpailu järjestettiin 26.–27. heinäkuuta Helsingissä. Kilpailu oli osallistujamäärältään ennätysmäinen, 38 panimoa suurista pieniin toivat...
Maku&nautinto |11.08.2017 7:48
Bircher-myslin kehitti alunperin sveitsiläinen lääkäri ja ravitsemustieteen pioneeri Maximilian Bircher-Benner. Alkuperäinen resepti koostui kaurahiutaleista, omenasta, maidosta, pähkinöistä ja...
Maku&nautinto |10.08.2017 9:32
Elokuussa kannattaa maistella kesäkurpitsaa, parsakaalia, fenkolia, papuja, rypäleitä, omenoita, latva-artisokkaa, luumua, puna- ja mustaherukkaa. Fenkoli on monelle vieraampi kasvi ja sitä...