Vanhentuneita mausteita joka viidennessä suomalaiskeittiössä

08.02.2017 9:36

Yli puolet suomalaisista mieltää itsensä kokeilevaksi maustajaksi. Määrä on jo suurempi, kuin perinteistesti maustavien ruoanlaittajien. Mauste säilyy, kun muistaa pari yksinkertaista säilytysvinkkiä. Aina ei ole kokista kiinni, jos ruoka jää maultaan vaisuksi. Syy saattaa olla vanhentuneissa mausteissa.

– Tammikuussa tehty kuluttajatutkimuksemme paljasti, että 20 prosenttia suomalaisista pitää yli viisi tai jopa kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapissaan, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen Meiralta.

Kuivamausteet eivät säilytä aromejaan ikuisesti: kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettynä hyvinä noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta ja kaikkein aromaattisimmat mausteet vain kaksi. Jos pakkauksia availee usein tai ripottelee mausteita purkista suoraan höyryävään kattilaan, on säilyvyysaika vielä lyhyempi mausteesta riippuen.

– Oikein ja väärin säilytetyn mausteen välillä on yleensä huomattava ero. Sen havaitsee helposti jo omilla aisteilla, jos vertaa vanhaa maustetta uuteen: maku ei ole enää entisensä ja tuoksu voi olla väljähtänyt. Myös mausteen värin voi huomata haalistuneen, Meiran kehitysasiantuntija Markus Kotiranta opastaa.

Mausteiden maku piilee niiden aromaattisissa öljyissä. Kun nämä yhdisteet ajan kuluessa haihtuvat mausteesta, jäljelle ei jää juurikaan makua – vain pelkkää kuitua.

Mausteen aromin ja väriä tuovien luontaisten yhdisteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Kokonaiset mausteet kestävät laadukkaina pidempään kuin jauhetut, sillä niissä on suurempi pinta-ala ja jauhaminen ja murskaaminen vapauttaa esimerkiksi hapettumiselle herkät yhdisteet ilmalle alttiiksi. Rasvapitoiset mausteet, kuten kumina, muskottipähkinä ja korianterinsiemen, vanhenevat nopeammin kuin muut.

Meira kuivamausteiden ensiluokkainen laatu varmistetaan tarkkojen hankintakriteerien, asiantuntevan käsittelyn sekä Vallilan maustetuotannon järjestelmällisen laadunvalvonnan avulla. Meira vastaa siitä, että tuotantoon saapuvien mauste-erien kemiallinen, fysikaalinen ja mikrobiologinen laatu on tutkittu ja kohdallaan. Testien lisäksi mausteille tehdään myös tarkkaa aistinvaraista arviointia läpi tuotantoprosessin.

Myös kotikokin kannattaa aika ajoin tehdä omaa laadunvalvontaa ja käydä mausteitaan välillä läpi.

– Maustekaapin kevätsiivouksessa vanhentuneet tai tuoksunsa menettäneet mausteet vaihdetaan uusiin. Samalla on hyvä tarkistaa, että mausteet ovat hyvin suljetuissa pusseissa tai astioissa ja suojassa valolta. Näin ne kestävät laadukkaina pidempään, Kotiranta vinkkaa.

Vanhentuneen mausteen käyttäminen ei kuitenkaan yleensä ole haitallista, joten sen käytettävyyttä voi arvioida rauhallisin mielin.

Meiran kyselytutkimus Maustaminen ja leivonta suomalaisissa kodeissa tehtiin tammikuussa ja siihen osallistui tuhat vastaajaa. Kyselyn toteutti M3 Research

Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka. Harvoin käytettävät kausimausteet kannattaa säilyttää pakkasessa.

Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä.

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia.

Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta. Aromaattisimmat mausteet, kuten jauhettu kardemumma, säilyvät vain noin kaksi vuotta.

Annostele mausteita aina puhtain välinein.

Älä ripottele maustetta pakkauksestaan suoraan höyryävään kattilaan, vaan mieluummin ensin lusikalle tai kämmenelle ja vasta sitten ruokaan. Näin vältät kosteuden pääsyn maustepakkaukseen.

Maustetta valitessasi mieti sen käyttötiheyttä. Kesämökillä mausteita käytetään vain kausittain, jolloin esim. jauhetun pippurin sijaan kannattaa hankkia pippurimylly ja kokonaisia pippureita. Jauheessa mausteen pinta-ala on suurempi, ja näin myös altistuminen hapelle on runsaampaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |24.03.2017 12:56
Aamiainen on päivän tärkein ateria, sillä aamupalalla luodaan päivän energiatason perusta. Jos aamiaisen jättää välistä, kostautuu se päivän mittaan herkkuhimolla. Viimeistään illalla kädet hapuavat...
Maku&nautinto |23.03.2017 21:28
Päärynä on maaliskuun satokausituote. Maukas ja monipuolinen hedelmä sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Raikas ja mehukas päärynä tuo hedelmäisyyttä niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Päärynät...
Maku&nautinto |17.03.2017 14:44
Turussa puolitoista vuotta toiminut ravintolaruoan kuljetuspalvelu Wolt julkisti listan kymmenestä suosituimmasta sen kautta tilatusta annoksesta. Woltin kautta voi tilata Turussakin tuhansia eri...
Maku&nautinto |16.03.2017 21:00
K-ryhmän Plussa-asiakkaiden ostosdatan avulla kootut kartat paljastavat, että mango maistuu eteläsuomalaisille. Mangosta pidetään erityisesti Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.Mangoa on...
Maku&nautinto |15.03.2017 16:16
Suomalaiset pitävät valmistusaineiden ja energiasisällön ilmoittamista alkoholijuomissa hyödyllisenä, selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä....
Maku&nautinto |15.03.2017 12:52 (päivitetty: 15.03.2017 12:57)
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan, Panimoravintola Koulun ja kirjailija Reijo Mäen yhdessä kehittämä Kakolan Kalpea Pale Ale olut tulee myyntiin tölkissä kautta maan. Mäki käynnisti keskiviikkona...
Maku&nautinto |15.03.2017 10:32
Kasvisruoan ja gluteenittomien herkkujen suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina räjähdysmäisesti. Trendi rantautuu myös hotelleihin, joissa aamupala on pitkään merkinnyt allergikoille ja erilaisia...
Maku&nautinto |15.03.2017 10:04
Monissa kauraleivissä on yllättävän vähän kauraa. Kuluttaja-lehti vertaili 15 kauraleipää, joista suurimmassa osassa kauraa on alle neljännes raaka-aineista. Viljan osuudestakin kauraa on useissa...
Maku&nautinto |15.03.2017 9:12
Leipomo ja konditoria Nurmi & Sulonen on turkulaisille tutuin Kauppahallissa sijaitsevasta myymälästään. Legendaarista luumumunkkia ja lihapiirakkaa on moni hakenut koululaisena, vienyt lapsensa...
Maku&nautinto |14.03.2017 12:08
Suomen ympäristökeskus on käynnistänyt hankkeen, jossa testataan ja tutkitaan tapoja kasvisruoan houkuttelevuuden lisäämiseksi kouluruokailussa. Jyväskylässä, Asikkalassa ja Liperissä toteutettavat...
Maku&nautinto |14.03.2017 11:20
Viking Line käynnistää maaliskuussa pitkäkestoisen yhteistyön Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on kehittää Viking Linen ruokaelämyksiä kaikilla seitsemällä laivalla....