Vanhentuneita mausteita joka viidennessä suomalaiskeittiössä

08.02.2017 9:36

Yli puolet suomalaisista mieltää itsensä kokeilevaksi maustajaksi. Määrä on jo suurempi, kuin perinteistesti maustavien ruoanlaittajien. Mauste säilyy, kun muistaa pari yksinkertaista säilytysvinkkiä. Aina ei ole kokista kiinni, jos ruoka jää maultaan vaisuksi. Syy saattaa olla vanhentuneissa mausteissa.

– Tammikuussa tehty kuluttajatutkimuksemme paljasti, että 20 prosenttia suomalaisista pitää yli viisi tai jopa kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapissaan, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Johanna Martikainen Meiralta.

Kuivamausteet eivät säilytä aromejaan ikuisesti: kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettynä hyvinä noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta ja kaikkein aromaattisimmat mausteet vain kaksi. Jos pakkauksia availee usein tai ripottelee mausteita purkista suoraan höyryävään kattilaan, on säilyvyysaika vielä lyhyempi mausteesta riippuen.

– Oikein ja väärin säilytetyn mausteen välillä on yleensä huomattava ero. Sen havaitsee helposti jo omilla aisteilla, jos vertaa vanhaa maustetta uuteen: maku ei ole enää entisensä ja tuoksu voi olla väljähtänyt. Myös mausteen värin voi huomata haalistuneen, Meiran kehitysasiantuntija Markus Kotiranta opastaa.

Mausteiden maku piilee niiden aromaattisissa öljyissä. Kun nämä yhdisteet ajan kuluessa haihtuvat mausteesta, jäljelle ei jää juurikaan makua – vain pelkkää kuitua.

Mausteen aromin ja väriä tuovien luontaisten yhdisteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Kokonaiset mausteet kestävät laadukkaina pidempään kuin jauhetut, sillä niissä on suurempi pinta-ala ja jauhaminen ja murskaaminen vapauttaa esimerkiksi hapettumiselle herkät yhdisteet ilmalle alttiiksi. Rasvapitoiset mausteet, kuten kumina, muskottipähkinä ja korianterinsiemen, vanhenevat nopeammin kuin muut.

Meira kuivamausteiden ensiluokkainen laatu varmistetaan tarkkojen hankintakriteerien, asiantuntevan käsittelyn sekä Vallilan maustetuotannon järjestelmällisen laadunvalvonnan avulla. Meira vastaa siitä, että tuotantoon saapuvien mauste-erien kemiallinen, fysikaalinen ja mikrobiologinen laatu on tutkittu ja kohdallaan. Testien lisäksi mausteille tehdään myös tarkkaa aistinvaraista arviointia läpi tuotantoprosessin.

Myös kotikokin kannattaa aika ajoin tehdä omaa laadunvalvontaa ja käydä mausteitaan välillä läpi.

– Maustekaapin kevätsiivouksessa vanhentuneet tai tuoksunsa menettäneet mausteet vaihdetaan uusiin. Samalla on hyvä tarkistaa, että mausteet ovat hyvin suljetuissa pusseissa tai astioissa ja suojassa valolta. Näin ne kestävät laadukkaina pidempään, Kotiranta vinkkaa.

Vanhentuneen mausteen käyttäminen ei kuitenkaan yleensä ole haitallista, joten sen käytettävyyttä voi arvioida rauhallisin mielin.

Meiran kyselytutkimus Maustaminen ja leivonta suomalaisissa kodeissa tehtiin tammikuussa ja siihen osallistui tuhat vastaajaa. Kyselyn toteutti M3 Research

Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka. Harvoin käytettävät kausimausteet kannattaa säilyttää pakkasessa.

Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä.

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia.

Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet noin kolme vuotta. Aromaattisimmat mausteet, kuten jauhettu kardemumma, säilyvät vain noin kaksi vuotta.

Annostele mausteita aina puhtain välinein.

Älä ripottele maustetta pakkauksestaan suoraan höyryävään kattilaan, vaan mieluummin ensin lusikalle tai kämmenelle ja vasta sitten ruokaan. Näin vältät kosteuden pääsyn maustepakkaukseen.

Maustetta valitessasi mieti sen käyttötiheyttä. Kesämökillä mausteita käytetään vain kausittain, jolloin esim. jauhetun pippurin sijaan kannattaa hankkia pippurimylly ja kokonaisia pippureita. Jauheessa mausteen pinta-ala on suurempi, ja näin myös altistuminen hapelle on runsaampaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |17.02.2017 15:40
Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden maistuvien perinnepalvituotteiden valmistus uhkaa loppua syksyllä. Syynä ovat kiristyneet EU-säädökset. Lihakeskusliitto ry sekä tuottajien MTK ovat...
Maku&nautinto |17.02.2017 11:32
IranilaissyntyisenSabrina Ghayourin Sirocco-keittokirja (Gummerus) sisältää yli sata herkullista reseptiä, jotka tuovat ruoanlaittoon itämaista inspiraatiota. Palkitun Persianan tekijän...
Maku&nautinto |17.02.2017 10:32
Crumpet on brittiherkku, joka on englantilaisen muffinssin ja pannukakun risteytys. Crumpet on tyypillinen herkku iltapäiväteellä, ja se tarjoillaan yleensä lämpimänä runsaan voin kera....
Maku&nautinto |17.02.2017 8:20
Kasvisruoan suosion kasvu näkyy ensimmäistä kertaa Fazerin lempilounasruokakyselyn tuloksissa. Kestosuosikkien lasagnen ja paistettujen muikkujen rinnalle kärkeen kiilasivat kasvis- ja vegaaniruoat....
Maku&nautinto |14.02.2017 13:52 (päivitetty: 14.02.2017 14:02)
Talvi ja alkukevät on pataruokien aikaa. Pitkä haudutusaika antaa mukavaa aikaa nauttia päivästä ulkona, samalla kun ruoka kypsyy padassa. Pataruokien suosio perustuukin pitkälle niiden...
Maku&nautinto |14.02.2017 12:21
Suomen Leipuriliitto ry paikallisyhdistyksineen on valinnut 21. kerran Vuoden Leipäkaupan. Vuoden 2017 leipäkauppa on Paraisilla sijaitseva K-supermarket Reimari, Oy K & C Mattsson Ab.Suomen...
Maku&nautinto |13.02.2017 13:24
Lemon curd, eli sitruunatahna on kirpsakan makeaa levitettä, jota käytetään perinteisemmin paahtoleivän päällä. Se sopii myös leivontaan; hillon tilalle kakun täytteeksi, kermavaahtoon sekoitettuna...
Maku&nautinto |09.02.2017 19:32
Bataatti on alun perin kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta. Bataatin eri värivaihtoehdoista suosituin on oranssi, joka sisältää porkkanankin tavoin runsaasti beetakaroteenia. Jauhoisen makeaa...
Maku&nautinto |09.02.2017 18:44
Kuluttajat arvostavat vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä ja luottamusta. Tämä käy ilmi Lyhyet läheiset ketjut - lähiruoka ja sosiaalinen pääoma (LähiSos) -hankkeen selvityksestä, jossa tarkasteltiin,...
Maku&nautinto |09.02.2017 17:52
Talven ja alkukevään ruokasuosikkeja ovat perinteisesti erilaiset pata-, uuni- ja keittoruuat. Kevätauringon valossa yhä useammat kaivavat myös grillinsä esiin. Kausi aloitetaan vuosi vuodelta yhä...
Maku&nautinto |08.02.2017 12:40
Pohjoismaisen ruokabarometrin mukaan suomalaisissa on muita Pohjoismaita enemmän niitä, jotka syövät kasvisruokaa joskus tai usein. Toisaalta suomalaiset eivät usko oman kasvisruoan syömisensä...