Varhaisperunaa nousee jo saaristosta

05.06.2017 8:52 (päivitetty: 05.06.2017 9:00)
Jori Liimatainen

Rymättylästä nousee perinteisesti Suomen ensimmäiset varhaisperunat. (Kuva: Jori Liimatainen)

Rymättylästä nousee perinteisesti Suomen ensimmäiset varhaisperunat.

Kotimaista varhaisperunaa nostetaan jo, ja ensi viikosta alkaen kotimainen kysyntä voidaan kattaa oman maan perunoilla. MTK:n mukaan alkukevään hallat saatiin torjuttua eikä isoja satotappioita ole varhaisimpien lajikkeiden osalta nähtävissä laajalla alueella. Paikallisia sadonmenetyksiä on nähtävissä, mutta niillä ei ole isoa merkitystä kotimaisen varhaisperunan riittävyyteen. Ennätyssatoja ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Nostokauden sääolosuhteet voivat tuoda haasteita perunan nostoon ja sitä kautta saatavuuteen, mutta tällä hetkellä nostot sujuvat ongelmitta. Varhaisimpia lajikkeita ovat Timo, Solist ja Jussi. Seuraavana markkinoille tulee Annabelle, mutta perinteistä keskikesän perunaa eli Siikliä odotellaan tänäkin vuonna juhannusviikolle asti.

Kotimainen varhaisperuna on lähellä tuotettu tuoretuote, jonka matka pellolta kauppaan kestää parhaimmillaan vain muutamia tunteja. Aidon varhaisperunan tunnistaa ohuttakin ohuemmasta kuoresta, jonka saa pyyhkäistyä peukalolla pois. Peruna kuoren alla on kirkkaan vaalea ja kiinteä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |17.08.2017 14:36
Vuoden 2018 vihannekseksi on nimetty pavut. Valinnan ovat tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry. Perusteena on ollut erityisesti se, että tämän monipuolisen kasvisryhmän käytön ja...
Maku&nautinto |17.08.2017 12:40
Altia on tehnyt sopimuksen Infinium Spiritsin kanssa Koskenkorva Vodkan maahantuonnin aloittamisesta Yhdysvaltoihin. Koskenkorvaa myydään tällä hetkellä lähes 30 maahan. Brändiuudistus on tuonut...
Maku&nautinto |17.08.2017 8:24
Syödään yhdessä -teemavuosi huipentuu viikonloppuun 25.–27. elokuuta. Sadat yhdistykset, kyläseurat, hanketoimijat ja yritykset luovat yhteistä juhlaa ympäri Suomea. Maailman suurimpiin kyläjuhliin...
Ensi sunnuntaina vietetään ravintolpäivää Paimiossa Iskun talolla.
Maku&nautinto |16.08.2017 14:04 (päivitetty: 16.08.2017 14:08)
Tapahtumatalo Iskun pihalla järjestetään tulevana sunnuntaina suuren suosion saavuttanut ravintolapäivätapahtuma. Paikan päälle odotetaan useita satoja kävijöitä. Tapahtumassa on mukana kymmenkunta...
Maku&nautinto |16.08.2017 12:40
Jauheliha on suosituin liha suomalaisten ruokapöydissä. Naudan jauheliha pitää ykköspaikkaa (15 % kaikesta lihan kulutuksesta), niin sanotut sekoitejauhelihat eli nauta-sika ja sika-nauta muodostavat...
Maku&nautinto |15.08.2017 19:07
Maitolähettiläs Katri Rantanen muistuttaa koululaisia aamupalan tärkeydestä.– Ilman aamupalaa keskittyminen on huonoa. Koululaisen jaksamisen kannalta aamupala on erittäin tärkeä ateria...
Maku&nautinto |15.08.2017 10:40
Elokuun loppupuoliskon viikot 33 ja 34 on nimetty Suomessa kasvisten sadonkorjuuviikoiksi. Valtakunnallisia kasvisviikkoja päästään viettämään tänäkin vuonna. Avomaan ammattiviljelijöiden...
Maku&nautinto |14.08.2017 9:36
Luomupuuron maailmanennätykseen 6. syyskuuta osallistuu yli 200 000 lasta ja nuorta lähes sadassa Suomen kunnassa Rovaniemeltä Helsinkiin. Luomupuuroa lusikoidaan maailmanennätystahtiin yli...
Maku&nautinto |11.08.2017 16:25
VoiVeljet-yhtiön uusi ravintola Bruukki avaa ovensa 24. elokuuta Tuomaansillan kupeessa, Helsinginkatu 15:ssä, vanhassa pyörätehtaassa. Tarjolla on "rosoista tunnelmaa ja Aurajoen yläjuoksun...
Maku&nautinto |11.08.2017 13:44
Suomen ensimmäistä Ravintoloiden sieniviikkoa vietetään parhaimpaan sieniaikaan 21.-27. elokuuta. Turusta Sieniviikkoon osallistuu Ravintola Hus Lindman.– Suomessa vietetään useita...
Maku&nautinto |11.08.2017 7:48
Seitsemännen kerran järjestetty Suomen Paras Olut-kilpailu järjestettiin 26.–27. heinäkuuta Helsingissä. Kilpailu oli osallistujamäärältään ennätysmäinen, 38 panimoa suurista pieniin toivat...