Viisi vinkkiä onnistuneisiin rapujuhliin

17.07.2017 9:36
Tara Lehtonen

Ravut saa asteltua näyttävästi, kun vadin keskelle asettaa korkean juomalasin. (Kuva: Tara Lehtonen)

Ravut saa asteltua näyttävästi, kun vadin keskelle asettaa korkean juomalasin.

Rapuaika alkaa 21. heinäkuuta ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Kaloja ja äyriäisiä voi kuvailla terveysintoilijan pikaruoaksi hyvästä syystä. Ne valmistuvat pannussa tai grillissä nopeasti, jolloin pienessä ajassa loihtii herkullisen aterian isommallekin seurueelle.

Sen lisäksi, että kala- ja äyriäisruoat ovat hyviä proteiinin lähteitä, niissä on myös hyvä rasvahappokoostumus. Osan suositelluista kahdesta viikoittaisesta kala-annoksesta voi mainiosti korvata äyriäisillä, jotka ovat kevyttä ja vähärasvaista syötävää myös painoaan tarkkaileville. Katkaravut ja jättikatkaravut sopivat hyvin alkupaloihin, salaatteihin, wokkeihin ja pastaan.

Äyriäisten saatavuus ei ole ongelma, sillä erilaisia merenherkkuja saa hyvin varustetuista elintarvikeliikkeistä, marketeista ja tavarataloista ympäri vuoden pakasteena.

Äyriäiset ovat erinomainen herkku etenkin kesägrillaajalle, sillä ne tuovat ripauksen luksusta grillaukseen. Erilaisia kaloja ja mereneläviä voi pujottaa esimerkiksi vartaisiin kasvisten kera. Jättikatkaravunpyrstöt ovat oikein kypsennettynä rakenteeltaan lihaisia ja maukkaita. Suurempia äyriäisiä kuten raakoja, kokonaisia scampeja voi grillata yksittäinkin.

Valmistamisen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä niin kalat kuin äyriäisetkin kypsyvät hyvin nopeasti, ja ylikypsinä niiden koostumus muuttuu sitkeäksi ja kumimaiseksi. Ostaessasi esimerkiksi jättikatkarapuja tai muita äyriäisiä, katso tarkasti, onko tuote raaka vai kypsennetty, ja huomioi tämä ruoanvalmistusajassa. Kumpaakin on pakasteena saatavilla.

Rapujuhlat ovat monille suomalaisille jokakesäinen perinne ja loppukesän odotetuimpia juhlia. Rapujen käytöllä on ikivanhat perinteet – jo Mesopotamiassa järjestettiin loistavia rapujuhlia. Suomessakin on ravustettu jo 1700-luvulta lähtien.

Suomen vesistöihin ovat levinneet joki- ja täpläravut. Näistä jokirapu on erityisesti herkkusuiden suosikki, täplärapu puolestaan jokirapua huomattavasti yleisempi. Rapuja myös viljellään, mikä nykyään takaa niiden saatavuuden periaatteessa ympäri vuoden.

Rapujuhlia vietetään yleensä heinä–elokuussa. Ohessa viisi vinkkiä onnistuneisiin rapujuhliin.

Onnistuneisiin rapujuhliin kuuluu olennaisena osana iloiset laulut, joiden sanat kannattaa tulostaa osallistujille etukäteen.

Rapujuhlien tunnelmaan hämärtyvässä illassa tuo lisämakua itse poimitut kedon kukat ja kauniit kynttilät. Rapujuhlia illalla ulkona viettäessä on hyvä muistaa myös hyttyskarkotteet.

Jäähtyneet ravut kannattaa nostella liemestä tarjoiluvadille keoksi hieman ennen tarjoilua niin, että rapujen sakset osoittavat kohti vadin laitoja. Rapujen alle ei kannata laittaa jääpaloja, ettei suola ja maku häviä. Keon voi koristella muutamalla tillikukinnolla.

Perinteisesti rapujuhlien emäntä tai isäntä valitsee pöytänaapurilleen ensimmäisen ravun. Tämän jälkeen kerrotaan, montako rapua on ruokailijaa kohden.

Rapujuhlissa maljoja nostetaan emännälle ja isännälle, ystävyydelle tai hienolle illalle. Ensimmäinen malja kohotetaan aina isännälle. Maljat nostetaan laulun kera joka seitsemännen ravun jälkeen. Joskus juodaan puolikas ryyppy joka kolmannen ravun jälkeen.

Keitetyt ravut, 4-6 syöjälle

40 rapua

5-6 l vettä

1,5 dl karkeaa suolaa

3-4 sokeripalaa

1 puntti kruunutilliä

Tarkista että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Poista tillit. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin kymmenen kerrallaan.

Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, laske keittoaika siitä lähtien. Rapuja keitetään noin 10 minuuttia. Nosta ravut isolle vadille jäähtymään. Keitä näin kaikki ravut. Laita kattilaan loput tillit. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai levitettä.

Ravut voi keittää myös oluella maustetussa liemessä:

Olutliemi rapujen keittoon

5 l vettä

0,5 l tummaa olutta

5 kpl sokeripalaa

200 g karkeaa merisuolaa

1 kpl iso nippu kruunutilliä

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Maku&nautinto |22.07.2017 11:16
Illallinen taivaan alla -tapahtumakokonaisuus leviää Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kaikkialle Suomeen ja maailmalle. Osallistu yhteiselle suurillalliselle, kutsu mukaan ystäväsi ja pakkaa koriin...
Maku&nautinto |22.07.2017 10:12 (päivitetty: 22.07.2017 10:18)
Lämpimistä kesäpäivistä kannattaa ottaa kaikki irti ja kesä onkin parasta aikaa rennolle piknikille. Eväiden ei tarvitse olla hienoja tai erikoisia, tai edes vaikeita tehdä. Helposti pakattavat ja...
Maku&nautinto |21.07.2017 13:32 (päivitetty: 21.07.2017 13:37)
Heinäkuun satokausivihannes on kukkakaali. Kukkakaalista syntyy nopea keitto, dipatut rouskuvat vihannekset tai vaikkapa maustetut ”wingsit”.Kukkakaalipesto on oikeaa herkkua ja se on...
Maku&nautinto |21.07.2017 13:16
Ravintola Teinin naapuriin, historiallisen Juseliuksentalon kellariin keväällä auennut Gastropub Löytö kasvattaa olutvalikoimaansa talon omalla Löytö American Lagerilla.
Maku&nautinto |19.07.2017 10:44
Kivennäisvesi on kesäostosten ehdoton suosikki. Laajeneva tuoteryhmä ovat vitamiini- ja hyvinvointijuomat. Keskon päivittäistavarakaupan asiantuntijat uskovat, että buumi on vasta alussa.
Maku&nautinto |14.07.2017 18:52
Food&Fun kokoaa syyskuun lopussa nautiskelijoita ja ruoka-alan ammattilaisia yhteen neljännen kerran. TableOnlinen kautta voi jo nyt tehdä pöytävarauksen supersuositun ruokafestivaalin...
Maku&nautinto |14.07.2017 7:52
Miltä kuulostaisi jos voisi syödä aamiaiseksi tai välipalaksi kakkua? Ja sen voisi kaiken kukkuraksi valmistaa tehosekoittimessa. Smoothiekakku on sitä mitä nimi lupaa, ei smoothieaineksia kakuksi...
Maku&nautinto |13.07.2017 16:00
Turun yliopiston Brahea-keskuksen asiantuntijat esittelevät Turun Tall Ships Races -tapahtumassa lähiruoan parissa tehtävää kehittämis- ja tutkimustoimintaa sekä paikallista ruuantuotantoa yhdessä...
Maku&nautinto |13.07.2017 14:16
71 prosenttia aikuisista käyttää maitoa päivittäin tai useana päivänä viikossa ja noin kerran viikossa kuusi prosenttia. Kahdeksan prosenttia ilmoittaa, ettei käytä maitoa lainkaan.
Maku&nautinto |11.07.2017 9:12
Liikenneasemien kahvinjuontitottumukset ovat hiljalleen muuttumassa. Tummapaahtoinen kahvi ja kylmät kahvijuomat ovat yhä suositumpia varsinkin nuorten vastaajien parissa. Liikenneasemat ovat myös...
Maku&nautinto |07.07.2017 18:38
Suomen ensimmäinen Top Chef, keittiömestari Akseli Herlevi avasi tänään perjantaina kolmannen ja suurimman Naughty BRGR-hampurilaisravintolansa Aurakatu 12:ssa. Uuden kivijalkaravintolan lisäksi...