Näin vältät varkaat Espanjan-reissulla

16.04.2017 10:00
Marianne Rovio

Espanjalainen juristi ja oikeustieteen tohtori Daniel Comas Caraballo muistuttaa, että tavallinen taskuvaras valikoi hajamielisen ihmisen ryöstön kohteeksi. (Kuva: Marianne Rovio)

Espanjalainen juristi ja oikeustieteen tohtori Daniel Comas Caraballo muistuttaa, että tavallinen taskuvaras valikoi hajamielisen ihmisen ryöstön kohteeksi.

Espanja on suomalaisten keskuudessa suosittu matkailumaa ja yleensäkin maailman toiseksi tärkein matkailumaa. Espanja on turvallinen maa matkustaa, mutta siellä saa olla silti tarkkana taskuvarkaiden kanssa. Tosin jos pitää hyvää huolta tavaroistaan säästyy usein ongelmitta, sillä tavallinen varkaus johtuu usein uhrin huolimattomuudesta. Kuitenkin joskus voi joutua varkauden uhriksi, joten siihenkin on hyvä varautua reissuun lähtiessä.

– Espanjassa tapahtuu harvoin väkivaltarikoksia, mutta erityisesti siellä saa varoa taskuvarkaita. He tarkkailevat hetkeä, jolloin sopiva uhri varkaudelle on esimerkiksi omissa ajatuksissaan, ja ehkä sillä hetkellä hieman hajamielinen. Silloin on helppoa näpistää. He ovat todella hyviä ihmisten tarkkailijoita, ja tietävät milloin uhri ei huomaa koko näpistämistilannetta, kertoi 3,5 vuotta Suomessa asunut espanjalainen juristi ja oikeustieteen tohtori Daniel Comas Caraballo.

Caraballo muistuttaa, että Espanjassa ei voi jättää tavaroita esille yhtä huolettomasti kuin Suomessa. Erityisesti turistikohteet ja isot tapahtumat ovat varkaille helppoja paikkoja iskeä. Kylissä ja tavallisissa kaupunkien lähiöissä sattuu harvemmin varkauksia.

– Lompakkoa ei todellakaan kannata pitää takataskussa eikä laukkua voi jättää kahvilassa hetkeksikään vartioimatta. Kännykkää ei kannata pitää kahvilan pöydällä esillä näkyvästi, jos sitä ei vartioi koko ajan. Mahdollinen taskuvaras nappaa laukun tai puhelimen nopeasti silloin kun silmä välttää. Kannattaa olla erityisen tarkkana ruuhkaisissa paikoissa, jossa varkaat yllättävät huomaamattomammin.

Passista, luottokorteista sekä lentolipuista kannattaa ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään.

– Mukaan kannattaa ottaa varmuudeksi sekä henkilökortti että passi. Niitä ei kannata kuljettaa samassa paikassa, vaan toinen jää sitten varalle jos toinen varastetaan.

Caraballo neuvoo tekemään samoin myös rahojen kanssa. Käteisraha ja pankkikortit kannattaa pitää toisistaan erillään.

– On hyvä olla jotain käteistä mukana, jos luottokortti viedään. Ja kannattaa pitää pankkien puhelinnumerot myös aina mukana, jotta tilin voi kuolettaa heti. Tosin paikalliset auttavat yleensä hätään joutuneita ja aina voi kysyä joltakin kännykkää lainaksi, niin tavallisesti ihmiset antavat soittaa jos on tullut varastetuksi.

Arvokkaat tavarat Caraballo suosittelee säilyttämään hotellin kassakaapissa, koska koskaan ei voi tietää ketä siivoaa hotellissa. Autoa ei kannata jättää lukitsematta eikä sinne kannata jättää tavaroita sisälle. Jo reppu autossa voi yllyttää varkaan rikkomaan ikkunan.

– Lisäksi kannattaa käydä syömässä sellaisissa ravintoloissa, joissa hinnasto on esillä. Silloin ei tule ainakaan ajateltua kalliimpaa ravintolalaskua.

Jos kuitenkin joutuu ryöstön kohteeksi ja omaisuutta kuten passi tai muu matkustusasiakirja varastetaan, kannattaa käydä paikallisilla poliisiasemalla tekemässä rikosilmoitus. Espanjassakin yleinen hätänumero on 112.

Marianne Rovio
Matkailu&retkeily |17.08.2017 9:24
Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät edelleen Suomen majoitusliikkeissä, 12,1 prosenttia viime vuodesta, ja heille tilastoitiin lähes 602 000 yöpymisvuorokautta kesäkuussa. Kotimaisten...
Matkailu&retkeily |15.08.2017 8:32 (päivitetty: 15.08.2017 8:36)
Vaellusretkillä on tärkeätä huolehtia riittävästä nesteestä. Aikuinen tarvitsee noin 2,5 litraa vettä päivittäin. Tavallisesti nestettä saa noin yhden litran ruoan mukana ja 1,5 litraa juomalla....
Matkailu&retkeily |14.08.2017 14:28
Koko perheen retkipäivää vietetään tänä vuonna Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta kello 10-14. Retkipäivää vietetään Liesjärven kansallispuiston kauniissa perinnemaisemassa.
Matkailu&retkeily |14.08.2017 10:12
Minna Jakosuon tuore kirja Parempaa retkiruokaa tarjoaa vinkkejä, miten varata ruokaa lyhemmille ja pidemmille retkille, ja syödä terveellisesti. Syksyllä voi valmistaa ihania kausiherkkuja...
Matkailu&retkeily |13.08.2017 12:32
Kolme jo vietettyä Luonnon päivää ovat saaneet ihmiset lähtemään luontoon. Ensimmäinen Luonnon päivä 4.2. sai liikkeelle 30 000 ihmistä, tapahtumia oli runsaat 200. Toinen päivä 20.5. keräsi jo yli...
Matkailu&retkeily |10.08.2017 9:40
Palasitko lomamatkalta ja jätit matkalaukun avattuna eteiseen lojumaan? Matkatavarat kannattaa käydä huolella läpi, jottei tuliaisena kotiin kulkeudu ei-toivottuja vieraita, luteita.
Matkailu&retkeily |08.08.2017 9:24
Harmaa ja sateinen kesä on piristänyt myös talven matkojen myyntiä. Kesällä äkkilähtöjä etsivät joutuivat pettymään. Talven rantaloma halutaan varmistaa ajoissa, arvioi matkanjärjestäjä Tjäreborg.
Matkailu&retkeily |08.08.2017 8:40
Kehno kesä ja kaipuu lämpöön näkyvät myös itse räätälöityjen matkojen syysmyynnissä. Nettimatkatoimisto ebookersin elo–syyskuun matkavarauksissa on aurinkokohteiden myynnissä selvä piikki vuotta...
Matkailu&retkeily |03.08.2017 9:16
Useassa Euroopan maassa on käynnissä tuhkarokkoepidemia. Italiassa on raportoitu kuluvan vuoden aikana yli 3 800 tuhkarokkotapausta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa rokotussuojan...
Matkailu&retkeily |02.08.2017 8:52
Tjäreborgin suorat lennot Turusta Kanariansaarille alkavat lokakuussa. Turun syyslomalennoista on myyty lähes 50 prosenttia, joka on melkein kymmenen prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime...
Matkailu&retkeily |01.08.2017 12:32
Viking Linen matkustajamäärä kaikilla reiteillä nousi heinäkuussa ennätyslukemaan 1 021 890, mikä on yhdeksän prosenttia enemmän verrattuna viime vuoden lukuihin. Kuljetettujen autojen lukumäärä...