Mielipide: Vähennetään kaupungin lihankulutusta 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä

20.03.2017 18:26 (päivitetty: 20.03.2017 18:28)

Turun kaupunki on ottanut ilmastotavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi laaditaan parhaillaan tiekarttaa ja välitavoitteita. Toimenpiteiden suunnittelussa huomio on kiinnittynyt pääasiassa energiantuotantoon ja liikenteeseen, mutta myös ruuantuotannolla ja -kulutuksella on vaikutusta Turun ja turkulaisten hiilijalanjälkeen. Eri elintarvikkeista lihan ja maitotuotteiden hiilijalanjälki on suurin. Ilmastovaikutusten lisäksi lihankulutuksen vähentäminen pienentää Itämereen kohdistuvaa ravinnekuormaa.

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta lihankulutuksen nykytasolle ei ole perusteita. Uusimissa ravintosuosituksissa punaisen lihan ja prosessoidun lihan kulutusta kehoitetaan vähentämään. Lihankulutusta ei pidetä ylipäätään enää välttämättömänä, vaan monipuolisen kasvispitoisen ruokavalionkin todetaan täyttävän ravitsemustarpeemme.

Keskustelu lihansyönnin vähentämisestä konfliktoituu helposti ja kysymys on kulminoitunut usein väittelyyn kasvis- ja liharuokapäivistä. Kasvisruokapäivien määrästä väittelemisen sijaan kokonaislihankulutusta kannattaa vähentää useilla rinnakkaisilla keinoilla, joita ovat suosittujen kasvisruokien osuuden lisääminen ruokalistoilla, liharuokien reseptien uudistaminen ja kasvisvaihtoehdon tarjoaminen liharuokien rinnalla.

Helsingin ruokapalvelukeskuksen vuonna 2015 tekemän selvityksen sijaan koululaisten TOP-10 lempiruokiin lukeutuu useita kasvisruokia, mm. kasvistortillat, pinaattiletut ja ohrasuurimopuuro. Kasvisruokien osuutta voidaankin hyvin lisätä koululaisten makutottumukset huomioiden. Kasviruuat maistuvat paremmin ilman erityistä kasvisruokapäivän leimaa.

Liharuokien reseptiikan uudistamisesta on saatu hyviä kokemuksia mm. Unicafen opiskelijaravintoloissa Helsingissä. Reseptiikkaa viilaamalla Unicafe on onnistunut vähentämään liharuokien lihapitoisuutta 10 prosenttia ilman että ruokalistaa on tarvinnut muuttaa. Suurten laitoskeittiöiden mittakaavassa tällainen 10 prosentin lasku on kilomääränä merkittävä.

Kotimaisten kasvisproteiinielintarvikkeiden saatavuus saatavuus on viime vuodesta lähtien alkanut parantua merkittävästi ja nämä tuotteet tarjoavat yhden uuden keinon uudistaa reseptiikkaa ja pienentää lihan kokonaiskulutusta.

Esitän, että Turun kaupunki asettaa ruokapalveluhankintoihinsa hankintakriteerin, jonka mukaan kaupungin ruokapalveluissa vähennetään lihan ja maitotuotteiden kulutusta 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Kulutuksen vähentäminen voidaan aloittaa asettamalla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteeriksi suomalaisen lainsäädännön mukaisten eläinten hyvinvointikriteerien täyttäminen, jolloin hankintojen vähentäminen voidaan ensivaiheessa kohdentaa tuontituotteisiin. 

Jukka Vornanen (vihr.), kaupunginvaltuutettu
Mielipide |15.08.2017 14:48
Janina Andersson on MLL:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja ja jalkapalloäiti. Tapani Karvinen on piraattipuolueen varapuheenjohtaja ja pioneerihenkinen ihminenMikä Turun kesässä erityisesti...
Mielipide |12.08.2017 21:16
Jos kirkonmiesten ammattitaudiksi mainitaan hengen ahdistus, niin merimiehillä se on prostata. Sillä merellä tuulee aina. Jos ei muuten, niin aluksen liikkeen aiheuttamana vauhtituulena. Suojaisinta...
Mielipide |11.08.2017 14:52
Ville Tavio on kansanedustaja (ps.) ja juristi. Matias Mäenpää on yrittäjyyttä fanittava toimitusjohtaja.Ovatko nykypoppareiden biisit liian rivoja?Mäenpää: Alkukesästä Robinin Hula Hulan video...
Mielipide |11.08.2017 9:20
Ensin yritys velkaantui. Sittemmin sen liiketoiminta supistui odottamatta. Kun tulot eivät riittäneet velkojen hoitoon, yritys hakeutui velkasaneeraukseen. Yritykselle pitkän pennin maksaneen...
Mielipide |09.08.2017 16:52
Budjettiriihen johtotähtenä on oltava talouskasvun varmistaminen, ei irtopisteiden kerääminen. Vain nousuvesi voi nostaa kaikkia laivoja. Talouden ja työllisyyden kasvu turvaa hyvinvointia kaikille,...
Mielipide |07.08.2017 10:44 (päivitetty: 07.08.2017 10:54)
Tuntemattoman Sotilaan kuvauksien budjetti- ja aikataulutavoitteiden synnyttämä henkilöstön ylikuormittuminen on kasvava ongelma. Se kumpuaa vanhakantaisesta elinkeinopolitiikasta, joka näkee...
Mielipide |07.08.2017 10:44 (päivitetty: 07.08.2017 10:46)
Jarmo Rosenlöf on sosiaalineuvos ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja. Kaija Hartiala on lastenlääkäri sekä kasvatus- ja opetuslautakunna puheenjohtaja.Ruusukorttelin kaavamuutos hyväksyttiin...
Mielipide |05.08.2017 11:52 (päivitetty: 05.08.2017 13:23)
Suikkilan keskellä on 1,5 kilometriä pitkä kuntorata metsässä. Olin sunnuntaina 30. heinäkuuta kävelyllä siellä. Kilometrin matkalla kolme pyöräilijää ohitti minut, vaikka kuntoradan jokaisessa...
Mielipide |04.08.2017 10:32 (päivitetty: 04.08.2017 10:36)
Maria Ala-Sulkava on yrittäjä ja FC Barcelonan fani. Aino Laine on muusikko ja yhdistysaktiivi.Jokaisella on inhokkiruokansa. Aina ei kyse ole edes mausta.Laine: Minä syön oikeastaan kaikkea....
Mielipide |03.08.2017 12:52 (päivitetty: 03.08.2017 12:58)
Vaimot tietävät miten ankeata elämä voi joskus veneessä olla. He nurkuvatkin: ”Miksi kurjuutta pitää opiskella?” Mutta surkeata se oli purjelaivojenkin aikakaudella.Aluksella oli paljon...
Mielipide |03.08.2017 9:08
Allekirjoittanut on ollut vuosia Ruisrokin legendaarisen rantalavan järjestyksenvalvojana. Tehtävä on ollut mielenkiintoinen ja haastavakin. Tänä vuonna Ultra Bran ja Profeettojen keikalla lava oli...