Noin 50 000:lla maksakirroosi Suomessa

21.03.2016 9:16

Maksasairauksiin sairastuneiden määrä kasvaa Suomessa. Varsinkin elintapoihin liittyvät sairaudet lisääntyvät. Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja aiheuttaa jopa työkyvyn menettämisen. Munuais- ja maksaliitto on huolissaan maksasairauksien lisääntymisestä ja vaatii ennaltaehkäisyyn riittäviä resursseja sekä tasa-arvoista hoitoa sairastuneille.

Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Heistä puolella on maksakirroosi, suurella osalla tosin lievä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti, niitä on entistä enemmän myös nuoremmilla. Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Sen taustalla voi olla runsas alkoholinkäyttö sekä yhä useammin ylipaino ja tyypin 2 diabetes. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.

– Ennaltaehkäisevät toimenpiteet on suunnattava koko väestölle ja ne on huomioitava myös Sote-uudistuksessa. Tiedottaminen, varhainen puuttuminen ja kaikille avoimet matalankynnyksen palvelut ovat avainasemassa, kun halutaan vaikuttaa elintapojen aiheuttamiin sairauksiin, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Maksasairauksien diagnosointiin, seurantaan ja hoitoon sekä sairastuneiden ohjaukseen ja kuntoutukseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota. Niillä pystytään vaikuttamaan maksasairauden ennusteeseen ja sairastuneen elämänlaatuun.

– Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja voi aiheuttaa usein pitkiä poissaoloja työelämästä tai jopa työkyvyn menettämisen. Maksasairauksien ennaltaehkäisy, hyvä hoito ja sairastuneen kokonaisvaltainen tukeminen on järkevää sekä ihmisen että yhteiskunnan kannalta, Högström jatkaa.

Maksasairautta sairastavilla tulee olla mahdollisuus tasapuolisesti vaikuttavaksi osoitettuun hoitoon asuinpaikasta ja sairauden syystä riippumatta. Terveydenhuoltoon on saatava lisää asiantuntemusta havaita myös harvinaisempia maksasairauksia, jotta diagnoosin saaminen ei viivästy. Autoimmuuni- ja perinnölliset maksasairaudet eivät johdu elintavoista, mutta niihin sairastuneet kohtaavat edelleen ennakkoluuloja.

Munuais- ja maksaliiton uusi Maksasairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle -julkaisu antaa yleistietoa esimerkiksi kuntapäättäjille, kun suunnitellaan alueen maksasairauteen sairastuneiden palveluita.

Julkaisussa on Suomen johtavien asiantuntijoiden kirjoituksia, sairastuneiden kokemustarinoita sekä yhteenveto liiton teettämistä tutkimuksista maksasairauksien vaikutuksesta työkykyyn ja C-hepatiitin ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
terveys |27.09.2016 20:21
Lääkäriseura Duodecimin tiistaina julkaisema Käypä hoito -suositus pyrkii vastaamaan lääkärikunnan ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tiedon tarpeisiin kosteus- ja homevaurioista oireilevan...
terveys |27.09.2016 8:36
Alaraajojen tukkiva valtimotauti eli ääreisvaltimotauti on tuoreen turkulaistutkimuksen perusteella koko kehon käymistila, joka aiheuttaa tämän potilasryhmän korkean kuolleisuuden. Raajan...
terveys |23.09.2016 12:40
Tulevaisuudessa diabetesta hoidetaan yhä yksilöllisemmin ja kokonaisvaltaisemmin, kertoo lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen Novo Nordiskilta. Tyypin 1 diabetekseen kehitteillä on muun muassa...
terveys |23.09.2016 8:32
Suomalaisten aikuisten ja nuorten tupakointi vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
terveys |23.09.2016 6:56
Diabetes koskettaa omakohtaisesti noin puolta miljoonaa suomalaista. Jokaisen diabetes on kuitenkin erilainen. Tampere-talossa 23.–24. syyskuuta pidettävien Diabetes 2016 -messujen teema ”Minun...
terveys |22.09.2016 9:16
Suomessa sairastuu 5 000 naista vuodessa rintasyöpään. Potilaiden määrä kasvaa, mutta julkinen syöpätutkimuksen rahoitus supistuu.
terveys |20.09.2016 13:24
Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen terveenä ja toimintakuntoisena. Mielihyvää tuottava liikunta myös lievittää selkäkipua. Liikuntaa voi harrastaa esimerkiksi selkäyhdistysten jumpparyhmissä.
terveys |19.09.2016 12:28
Suomalaiset eivät juuri tunne silmäsairauksien yhteyttä elintapoihin, selviää Specsaversin teettämästä kyselystä. Lähes puolet vastaajista ei tiennyt, että tupakoiminen tai ylipaino saattaa johtaa...
terveys |16.09.2016 11:40
Maitovalmisteiden kulutus voi vähentää ylipainon ja lihavuuden riskiä lapsilla ja nuorilla. Tämä selvisi tuoreesta meta-analyysistä ja systemaattisesta katsauksesta, kertoo Maito ja Terveys ry.
terveys |16.09.2016 10:09
Viikolla 38 vietetään Muistiviikkoa. Se muistuttaa muistisairaan ihmisen yhdenvertaisesta oikeudesta hyvään ja omannäköiseen elämään. Suomessa on arviolta 193 000 muistisairautta sairastavaa...
terveys |16.09.2016 9:56
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ilmoittaa tervehtivänsä ilolla hallituksen ehdotusta sisällyttää vesirokkorokote kansalliseen rokotusohjelmaan ja laajentaa ohjelman...