Noin 50 000:lla maksakirroosi Suomessa

21.03.2016 9:16

Maksasairauksiin sairastuneiden määrä kasvaa Suomessa. Varsinkin elintapoihin liittyvät sairaudet lisääntyvät. Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja aiheuttaa jopa työkyvyn menettämisen. Munuais- ja maksaliitto on huolissaan maksasairauksien lisääntymisestä ja vaatii ennaltaehkäisyyn riittäviä resursseja sekä tasa-arvoista hoitoa sairastuneille.

Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Heistä puolella on maksakirroosi, suurella osalla tosin lievä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti, niitä on entistä enemmän myös nuoremmilla. Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Sen taustalla voi olla runsas alkoholinkäyttö sekä yhä useammin ylipaino ja tyypin 2 diabetes. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.

– Ennaltaehkäisevät toimenpiteet on suunnattava koko väestölle ja ne on huomioitava myös Sote-uudistuksessa. Tiedottaminen, varhainen puuttuminen ja kaikille avoimet matalankynnyksen palvelut ovat avainasemassa, kun halutaan vaikuttaa elintapojen aiheuttamiin sairauksiin, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Maksasairauksien diagnosointiin, seurantaan ja hoitoon sekä sairastuneiden ohjaukseen ja kuntoutukseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota. Niillä pystytään vaikuttamaan maksasairauden ennusteeseen ja sairastuneen elämänlaatuun.

– Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja voi aiheuttaa usein pitkiä poissaoloja työelämästä tai jopa työkyvyn menettämisen. Maksasairauksien ennaltaehkäisy, hyvä hoito ja sairastuneen kokonaisvaltainen tukeminen on järkevää sekä ihmisen että yhteiskunnan kannalta, Högström jatkaa.

Maksasairautta sairastavilla tulee olla mahdollisuus tasapuolisesti vaikuttavaksi osoitettuun hoitoon asuinpaikasta ja sairauden syystä riippumatta. Terveydenhuoltoon on saatava lisää asiantuntemusta havaita myös harvinaisempia maksasairauksia, jotta diagnoosin saaminen ei viivästy. Autoimmuuni- ja perinnölliset maksasairaudet eivät johdu elintavoista, mutta niihin sairastuneet kohtaavat edelleen ennakkoluuloja.

Munuais- ja maksaliiton uusi Maksasairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle -julkaisu antaa yleistietoa esimerkiksi kuntapäättäjille, kun suunnitellaan alueen maksasairauteen sairastuneiden palveluita.

Julkaisussa on Suomen johtavien asiantuntijoiden kirjoituksia, sairastuneiden kokemustarinoita sekä yhteenveto liiton teettämistä tutkimuksista maksasairauksien vaikutuksesta työkykyyn ja C-hepatiitin ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
terveys |29.07.2016 9:32
C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneet kohtaavat usein kohtuuttomia ennakkoluuloja. Virus ei tartu kosketuksessa, ruokailuvälineiden tai saniteettitilojen välityksellä.
terveys |28.07.2016 9:06
Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Se on yksi Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisista tautitietoisuuspäivistä.
terveys |27.07.2016 11:22
Jo vähäinen tupakointi lisää merkittävästi lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla, kertoo Stroke-lehden äskettäin julkaisema suomalaistutkimus. Niin sanottu aneurysmaattinen...
terveys |27.07.2016 10:34
Kesällä matkustetaan paljon ja kauas. Tuliaisena matkalta voi tuoda A- tai B-hepatiitin myös lähikohteista Baltiasta tai Välimeren alueelta, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman...
terveys |26.07.2016 11:48
Aikuinen ihminen kantaa mukanaan kymmeniä triljoonia bakteereja. Kiloiksi muutettuna bakteereja on noin puolitoista kiloa. Tämä on täysin normaalia ja monet bakteereista ovat ihmisille elintärkeitä....
terveys |26.07.2016 9:56
Lomatunnelmissa hetken huumassa ja humalassa varotoimet voivat helposti unohtua. B-hepatiitti ei ole mukava muisto hyvistä hetkistä, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28....
terveys |25.07.2016 10:02
A-hepatiitin voi tuoda tuliaisena kaukolomakohteista, mutta myös lähikohteista Baltiasta tai Välimeren alueelta. Matkalla kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pullovesi, muistuttaa Munuais- ja...
terveys |19.07.2016 12:20
Diabeteksen oireet ovat yksilöllisiä ja usein epämääräisiä. On oireita, jotka voivat kertoa piilevästä diabeteksesta.
terveys |12.07.2016 11:22
Syöpäjärjestöjen teettämän tutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä (78 prosenttia) suomalaisesta luottaa saavansa parasta mahdollista hoitoa sairastuessaan syöpään.
terveys |07.07.2016 13:36
Jos kesäkaljoittelu, mökkimaistelu ja terassitissuttelu tuntuu lähteneen lapasesta, tässä yksi syy lisää painaa jarrua: runsas alkoholinkäyttö nostaa verenpainetta ja altistaa...
terveys |07.07.2016 11:46
Leikki-ikäisen ravinnontarve on eri kuin aikuisen. 1–3-vuotias tarvitsee enemmän vitamiineja mutta vähemmän proteiineja. Suomessa proteiinituotteiden valikoima on lisääntynyt viime vuosina. Viime...