Noin 50 000:lla maksakirroosi Suomessa

21.03.2016 9:16

Maksasairauksiin sairastuneiden määrä kasvaa Suomessa. Varsinkin elintapoihin liittyvät sairaudet lisääntyvät. Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja aiheuttaa jopa työkyvyn menettämisen. Munuais- ja maksaliitto on huolissaan maksasairauksien lisääntymisestä ja vaatii ennaltaehkäisyyn riittäviä resursseja sekä tasa-arvoista hoitoa sairastuneille.

Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Heistä puolella on maksakirroosi, suurella osalla tosin lievä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti, niitä on entistä enemmän myös nuoremmilla. Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Sen taustalla voi olla runsas alkoholinkäyttö sekä yhä useammin ylipaino ja tyypin 2 diabetes. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.

– Ennaltaehkäisevät toimenpiteet on suunnattava koko väestölle ja ne on huomioitava myös Sote-uudistuksessa. Tiedottaminen, varhainen puuttuminen ja kaikille avoimet matalankynnyksen palvelut ovat avainasemassa, kun halutaan vaikuttaa elintapojen aiheuttamiin sairauksiin, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Maksasairauksien diagnosointiin, seurantaan ja hoitoon sekä sairastuneiden ohjaukseen ja kuntoutukseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota. Niillä pystytään vaikuttamaan maksasairauden ennusteeseen ja sairastuneen elämänlaatuun.

– Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja voi aiheuttaa usein pitkiä poissaoloja työelämästä tai jopa työkyvyn menettämisen. Maksasairauksien ennaltaehkäisy, hyvä hoito ja sairastuneen kokonaisvaltainen tukeminen on järkevää sekä ihmisen että yhteiskunnan kannalta, Högström jatkaa.

Maksasairautta sairastavilla tulee olla mahdollisuus tasapuolisesti vaikuttavaksi osoitettuun hoitoon asuinpaikasta ja sairauden syystä riippumatta. Terveydenhuoltoon on saatava lisää asiantuntemusta havaita myös harvinaisempia maksasairauksia, jotta diagnoosin saaminen ei viivästy. Autoimmuuni- ja perinnölliset maksasairaudet eivät johdu elintavoista, mutta niihin sairastuneet kohtaavat edelleen ennakkoluuloja.

Munuais- ja maksaliiton uusi Maksasairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle -julkaisu antaa yleistietoa esimerkiksi kuntapäättäjille, kun suunnitellaan alueen maksasairauteen sairastuneiden palveluita.

Julkaisussa on Suomen johtavien asiantuntijoiden kirjoituksia, sairastuneiden kokemustarinoita sekä yhteenveto liiton teettämistä tutkimuksista maksasairauksien vaikutuksesta työkykyyn ja C-hepatiitin ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
terveys |02.12.2016 11:32
Muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinin sairausvakuutuskorvauksen leikkaamisen vaikutuksia tulee seurata, vaatii Diabetesliitto.
terveys |01.12.2016 9:28
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi uutta MUISTIKKO-hanketta, jossa kehitetään ja testataan terveydenhuollon ammattilaisille työkaluja muistisairauksien ennaltaehkäisyyn.
terveys |30.11.2016 15:24
Maailman aids-päivää vietetään Turussa torstaina 1. joulukuuta kello 15–18 Suomen Punaisen Ristin piiritoimiston edessä kävelykadulla.
terveys |30.11.2016 12:28
Huono ilmanlaatu on yksi suomalaisia eniten huolestuttavista terveysongelmista. Siitä kannetaan lähes yhtä paljon huolta kuin ylipainosta, uupumuksesta ja sydän- ja verisuonisairauksista. Hyvää...
terveys |29.11.2016 16:12
Uusien nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden ja nuuskan, käyttö on lisääntynyt Suomessa samalla, kun savukkeiden käyttö on vähentynyt. Tuotteiden sisältämä nikotiini ei ainoastaan aiheuta...
terveys |29.11.2016 11:00
Liimakorvasta puhutaan, kun välikorvassa on nestemäistä eritettä yhtäjaksoisesti useiden kuukausien ajan. Se voi saada alkunsa flunssan yhteydessä sairastetusta välikorvatulehduksesta. Erite ei...
terveys |28.11.2016 8:08
Terveydenhuolto ei hoida terveyttämme yksin. Potilaan oma aktiivisuus ja elintavoistaan huolehtiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Tyks tutkii ja hoitaa -sarjan joulukuun yleisöluennolla annetaan...
terveys |24.11.2016 19:12
Sotiemme Veteraanit aloittaa keräyksen, jossa kerätään rahaa pienituloisten veteraanien taksimatkoihin. Pienimmillään veteraanin eläke on reilu 900 euroa kuukaudessa. Veteraanin omavastuu...
terveys |22.11.2016 14:52
Valtaosa suomalaisten maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Sairastuneiden määrä kasvaa jatkuvasti ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Munuais- ja maksaliitto on huolissaan, että suunnitellut...
terveys |22.11.2016 14:24
Uniapnea ei ole vain vanhojen ja ylipainoisten tauti, jonka ainoa hoitomuoto on epämiellyttävä nenämaski? Moni suomalainen sairastaa tietämättään yöllisiä hengityskatkoksia aiheuttavaa uniapneaa,...
terveys |22.11.2016 9:16
Allergia- ja astmaliitto kehottaa siirtymään paksumpien ihovoiteiden käyttöön. Varsinkin atooppiselle iholle tehokas suojaus on tärkeää, jotta iho ei pääse tulehtumaan.