Jälkipeli: Samin ja Pasin pelaajat mestaruusjahdissa

16.05.2017 20:23 (päivitetty: 16.05.2017 21:02)
Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen

Parikymmentä nauravaa naisfutaria. Unelma työpaikka, sanoisi joku. Tältä se näyttää, kun pelit kulkevat. Valmentajat Sami Haltia (vas.) ja Pasi Läpinen ovat saaneet TPS:n liigajoukkueen hyvään kevätlentoon. (Kuva: Hannu Tuominen)

Parikymmentä nauravaa naisfutaria. Unelma työpaikka, sanoisi joku. Tältä se näyttää, kun pelit kulkevat. Valmentajat Sami Haltia (vas.) ja Pasi Läpinen ovat saaneet TPS:n liigajoukkueen hyvään kevätlentoon. |Joukkueen kaksi ilopilleriä: maalivahti Inkeri Niemi ja Elli Pikkujämsä. Mitäs, veikkaatte, onko ottelu päättynyt oman joukkueen voittoon?|Liigan maalipörssin kärki, Jutta Rantala, (keskellä) on vastustajan puolustukselle jatkuva pelote.|Joukkueen kapteeni Mira Uronen johtaa joukkojaan omalla esimerkillään.

Ei edes Kupittaalla puhaltava kylmä tuuli latista tunnelmaa. Parikymmentä futiksen ponihäntää kirmaa pallon perässä hymyssä suin. Iloinen nauru kantautuu viheriöltä. Liigan piikkipaikka saa kovatempoisen harjoituksenkin tuntumaan hauskalta.

Sami Haltian ja Pasi Läpisen suojatit ovat aloittaneet kautensa mainiosti. Niin pitääkin, sillä TPS:n liiganaisten yhteinen tavoite on kirkastaa viime kauden hopeamitalit kullaksi.

- Asiaa kysyttiin pelaajilta ja tulos oli yksiselitteinen: ei hopeasta kannata pelata. Kaikki tietävät, että se on kova tavoite, kertovat liigajoukkueen valmentajat.

Vielä muutama vuosi sitten Turussa tuskailtiin sarjapaikan säilyttämisen puolesta. Pääsarjatason naisjalkapallo korisi henkitoreissaan. Kauden päätteeksi joukkue hajosi aina kuin varpusparvi. Toista on nyt. Turkuun on imua.

Samin ja Pasin tilanne on optimaalinen. Näillä valmentajilla on, mistä valita. Turun alueella ei ole toista kilpailevaa organisaatiota, joka havittelisi alueen lahjakkaimpia ja ennen kaikkea motivoituneimpia naisjalkapalloilijoita.

- Toiminta on saatu sille tasolle, että huippu-urheilu on mahdollista. On pakko olla tosissaan, jos haluaa olla mukana. Harjoittelun laatu ja määrä ovat nyt sitä, mitä sen liigatasolla pitääkin olla.

Käytössä oleva liigarinki on poikkeuksellisen suuri, noin parikymmentä tyttöä. Naisjalkapallossa ei ole lainkaan A-juniori-ikäisiä, koska  monet pelaavat jo liigatasolla. Nuoruuden ohella yhteistä usealle TPS:n liigapelaajalle on urheiluakatemia. Se mahdollistaa harjoittelun kahdesti päivässä.

- Kun on iso rinki, pitää joka viikko tehdä töitä sen eteen, että jokainen tietää olevansa tärkeä, vaikka peliminuutteja ei tulisi paljon. Pitää muistaa aina harjoituttaa myös niitä, jotka eivät ole top-kymppipelaajien joukossa.

Eräs urheilulukion ansiosta Turkuun muuttanut on Jutta Rantala. Viime kaudella syntyi jo neljätoista maalia ja tällä kaudella vauhti on vain kiihtynyt. Ei tarvita suurta visionääriä, kun ennustaa, miten Jutta katoaa lukiovuosien jälkeen Ria Ölingin perässä ulkomaille.

Valmentajat näkevät, miten nuoren kehitys voi olla nopeaa.

- Jutta on paljon terävämpi, räjähtävämpi ja vahvempi pelaaja nyt kuin vuosi sitten. Hän osaa laukaista molemmilla jaloilla. Kokonaisvaltaisesti on tapahtunut iso kehitys.

Samin ja Pasin valmennusmetodi on yksinkertainen. Keskitytään olennaiseen. Valmennuksesta puuttuvat trendikkäät muotivirtaukset, vaikeasti tulkittavat, ylianalysoidut taktiset kiemurat. Valmentajien uskottavuus syntyy tekemällä.

Harjoituksen aikana käskyt ovat lyhyet ja ytimekkäät. Kummallakaan valmentajalla ei ole pilliä käytössään. Pelaajat tietävät, mitä pitää tehdä. Jos ei tiedä, niin kannattaa seurata joukkueen kippari Mira Urosen tekemistä. Poikkeuksellisen kokenut Uronen (yhdeksäs liigakausi) johtaa joukkojaan esimerkillisesti.

Haltia ja Läpinen ovat molemmat sitä mieltä, että naisten valmentaminen ei poikkea miesten valmentamisesta.

- Valmentaja ei ajattele sukupuolta, vaan hän valmentaa jalkapalloilijoita. Vaaditaan samoja asioita, jos haluaa kehittyä jalkapalloilijana. Ääntä on korotettu, sanottu suoraan, mutta aina on pyritty olemaan rehellisiä. Pelaajat arvostavat, kun ei katsota asioita läpi sormien.

Naisjalkapalloilu kaipaa väriläiskiä. Eräs heistä on monilahjakkuus Elli Pikkujämsä. Nuoresta iästään huolimatta Elli on ehtinyt meritoitua sekä lumilautailun että jalkapallon puolella. Talvisessa yksilölajissa on tullut jo kansainvälistä menestystä. Ei ole mahdotonta, että Pikkujämsä edustaisi Suomea talviolympialaisissa ja pelaisi naisten jalkapallon maajoukkueessa.

- Ellillä on poikkeuksellinen kilpailuvietti. Kahdesta lajista huolimatta Elli on mennyt jalkapallossakin eteenpäin. Me olemme koko ajan tietoisia, missä Elli menee. Tilanne ei häiritse meitä. Poissaoloja tulee kuitenkin suhteellisen vähän.

TPS:n naisten liigajoukkueen seuraava peli pelataan perjantaina 19.5. poikkeuksellisesti Paimiossa. Peli alkaa klo 19.00. Vastustaja on HJK.

Hannu Tuominen
Jonathan Viscosin ääni on tullut tutuksi TPS:n pelejä alkukaudella seuranneille. Kovaäänisesti peliä ohjaavan maalivahdin esikuva on legendaarinen Gianluigi Buffon.
Urheilu |27.05.2017 10:04 (päivitetty: 27.05.2017 10:12)
TPS:n jalkapallomiehistön kanadalaismaalivahti Jonathan Viscosi on kulkenut erilaisen polun jalkapalloilijaksi kuin muut Suomen kentillä pelaavat. Ottawassa maaliskuussa 1991 syntyneelle Viscosille...
Urheilu |26.05.2017 16:48
Tuskin kukaan odotti Turku Trojansin kaudesta helppoa. Edellisen kerran Trojans oli finaalissa 2014 ja kahdelta viime kaudelta taskussa on pronssia. Tällä kaudella mitalikannassa pysyminen saattaa...
Urheilu |26.05.2017 15:20
Naisten liigaa johtava TPS saa todella kovan vahvistuksen, kun Ria Öling palaa takaisin seuraan loppukauden kattavalla sopimuksella. TPS:ää edelliset kolme kautta edustanut Öling pelasi kevään...
Urheilu |25.05.2017 20:28 (päivitetty: 26.05.2017 10:16)
Harva ehkä muistaa, miten vuonna 1982 tehtiin turkulaista palloiluhistoriaa. TuNMKY ja Raision Loimu voittivat Suomen mestaruuden. Uppopallossakin tuli mestaruus. Ja kaiken tämän päälle saatiin...
Urheilu |24.05.2017 22:00
Korisliigan finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi päättyneellä kaudella valittu Teemu Rannikko tavoittelee paluuta maajoukkueeseen. 34 pelaajan vahvuisesta maajoukkueringistä valitaan aikanaan...
Shefki Kuqilla riitti pohdittavaa pelin jälkeen.
Urheilu |23.05.2017 23:20 (päivitetty: 23.05.2017 23:35)
Jotain meni pahasti pieleen. Inter piti hoitaa PS Kemi suupalana ja napata kolme pistettä jalkapallon Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla, mutta toisin kävi. PS Kemi iski kylmäverisesti taululle...
Urheilu |23.05.2017 10:56
Yleisö saa äänestää suomalaiset soihdunkantajat Etelä-Koreassa ensi talvena pidettäviin talviolympialaisiin. Kisasponsori Samsung etsii inspiroivia olympiasoihdunkantajia myös Suomesta julkisella...
Keke Armstrong (vas.) väläytti protestin mahdollkisuutta, jos erotuomarin päätös ajaa Hakan maalivahti kentältä osoittautuisi vääräksi.
Urheilu |22.05.2017 22:32 (päivitetty: 22.05.2017 22:38)
Tuttu juttu. TPS hallitsi, mutta ei kyennyt tekemään kuin yhden maalin. Niinpä lopputuloksena jalkapalloilun Ykkosen kamppailussa Hakaa vastaan oli tasapeli 1-1 (0-1), vaikka kotijoukkue sai yrittää...
Urheilu |22.05.2017 10:52 (päivitetty: 22.05.2017 11:30)
Viikko sitten Teemu Rannikko juhli Joensuun Katajan paidassa toista Suomen mestaruuttaan. Sopimus Katajan kanssa päättyi ja Rannikoiden Joensuun asunto on myynnissä. ”Taikurin” uran...
Urheilu |22.05.2017 6:38
Raision Nappulaliiga täyttää tulevana viikonloppuna 50 vuotta. Viralliset juhlat ovat perjantaina Raision kirjaston Martinsalissa. Nappulapelaajien 50-vuotisjuhlaturnaus pelataan lauantaina Kerttulan...
Urheilu |21.05.2017 18:19 (päivitetty: 21.05.2017 18:21)
Puukiipeilyn ammattilaiset ovat todellisia taitajia. Lajin SM-kilpailussa nähtiin hämmästyttäviä ketteryyttä edellyttäviä suorituksia. Riskit kuitenkin minimoitiin. Työturvallisuus oli etusijalla....