Jälkipeli: Samin ja Pasin pelaajat mestaruusjahdissa

16.05.2017 20:23 (päivitetty: 16.05.2017 21:02)
Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen

Parikymmentä nauravaa naisfutaria. Unelma työpaikka, sanoisi joku. Tältä se näyttää, kun pelit kulkevat. Valmentajat Sami Haltia (vas.) ja Pasi Läpinen ovat saaneet TPS:n liigajoukkueen hyvään kevätlentoon. (Kuva: Hannu Tuominen)

Parikymmentä nauravaa naisfutaria. Unelma työpaikka, sanoisi joku. Tältä se näyttää, kun pelit kulkevat. Valmentajat Sami Haltia (vas.) ja Pasi Läpinen ovat saaneet TPS:n liigajoukkueen hyvään kevätlentoon. |Joukkueen kaksi ilopilleriä: maalivahti Inkeri Niemi ja Elli Pikkujämsä. Mitäs, veikkaatte, onko ottelu päättynyt oman joukkueen voittoon?|Liigan maalipörssin kärki, Jutta Rantala, (keskellä) on vastustajan puolustukselle jatkuva pelote.|Joukkueen kapteeni Mira Uronen johtaa joukkojaan omalla esimerkillään.

Ei edes Kupittaalla puhaltava kylmä tuuli latista tunnelmaa. Parikymmentä futiksen ponihäntää kirmaa pallon perässä hymyssä suin. Iloinen nauru kantautuu viheriöltä. Liigan piikkipaikka saa kovatempoisen harjoituksenkin tuntumaan hauskalta.

Sami Haltian ja Pasi Läpisen suojatit ovat aloittaneet kautensa mainiosti. Niin pitääkin, sillä TPS:n liiganaisten yhteinen tavoite on kirkastaa viime kauden hopeamitalit kullaksi.

- Asiaa kysyttiin pelaajilta ja tulos oli yksiselitteinen: ei hopeasta kannata pelata. Kaikki tietävät, että se on kova tavoite, kertovat liigajoukkueen valmentajat.

Vielä muutama vuosi sitten Turussa tuskailtiin sarjapaikan säilyttämisen puolesta. Pääsarjatason naisjalkapallo korisi henkitoreissaan. Kauden päätteeksi joukkue hajosi aina kuin varpusparvi. Toista on nyt. Turkuun on imua.

Samin ja Pasin tilanne on optimaalinen. Näillä valmentajilla on, mistä valita. Turun alueella ei ole toista kilpailevaa organisaatiota, joka havittelisi alueen lahjakkaimpia ja ennen kaikkea motivoituneimpia naisjalkapalloilijoita.

- Toiminta on saatu sille tasolle, että huippu-urheilu on mahdollista. On pakko olla tosissaan, jos haluaa olla mukana. Harjoittelun laatu ja määrä ovat nyt sitä, mitä sen liigatasolla pitääkin olla.

Käytössä oleva liigarinki on poikkeuksellisen suuri, noin parikymmentä tyttöä. Naisjalkapallossa ei ole lainkaan A-juniori-ikäisiä, koska  monet pelaavat jo liigatasolla. Nuoruuden ohella yhteistä usealle TPS:n liigapelaajalle on urheiluakatemia. Se mahdollistaa harjoittelun kahdesti päivässä.

- Kun on iso rinki, pitää joka viikko tehdä töitä sen eteen, että jokainen tietää olevansa tärkeä, vaikka peliminuutteja ei tulisi paljon. Pitää muistaa aina harjoituttaa myös niitä, jotka eivät ole top-kymppipelaajien joukossa.

Eräs urheilulukion ansiosta Turkuun muuttanut on Jutta Rantala. Viime kaudella syntyi jo neljätoista maalia ja tällä kaudella vauhti on vain kiihtynyt. Ei tarvita suurta visionääriä, kun ennustaa, miten Jutta katoaa lukiovuosien jälkeen Ria Ölingin perässä ulkomaille.

Valmentajat näkevät, miten nuoren kehitys voi olla nopeaa.

- Jutta on paljon terävämpi, räjähtävämpi ja vahvempi pelaaja nyt kuin vuosi sitten. Hän osaa laukaista molemmilla jaloilla. Kokonaisvaltaisesti on tapahtunut iso kehitys.

Samin ja Pasin valmennusmetodi on yksinkertainen. Keskitytään olennaiseen. Valmennuksesta puuttuvat trendikkäät muotivirtaukset, vaikeasti tulkittavat, ylianalysoidut taktiset kiemurat. Valmentajien uskottavuus syntyy tekemällä.

Harjoituksen aikana käskyt ovat lyhyet ja ytimekkäät. Kummallakaan valmentajalla ei ole pilliä käytössään. Pelaajat tietävät, mitä pitää tehdä. Jos ei tiedä, niin kannattaa seurata joukkueen kippari Mira Urosen tekemistä. Poikkeuksellisen kokenut Uronen (yhdeksäs liigakausi) johtaa joukkojaan esimerkillisesti.

Haltia ja Läpinen ovat molemmat sitä mieltä, että naisten valmentaminen ei poikkea miesten valmentamisesta.

- Valmentaja ei ajattele sukupuolta, vaan hän valmentaa jalkapalloilijoita. Vaaditaan samoja asioita, jos haluaa kehittyä jalkapalloilijana. Ääntä on korotettu, sanottu suoraan, mutta aina on pyritty olemaan rehellisiä. Pelaajat arvostavat, kun ei katsota asioita läpi sormien.

Naisjalkapalloilu kaipaa väriläiskiä. Eräs heistä on monilahjakkuus Elli Pikkujämsä. Nuoresta iästään huolimatta Elli on ehtinyt meritoitua sekä lumilautailun että jalkapallon puolella. Talvisessa yksilölajissa on tullut jo kansainvälistä menestystä. Ei ole mahdotonta, että Pikkujämsä edustaisi Suomea talviolympialaisissa ja pelaisi naisten jalkapallon maajoukkueessa.

- Ellillä on poikkeuksellinen kilpailuvietti. Kahdesta lajista huolimatta Elli on mennyt jalkapallossakin eteenpäin. Me olemme koko ajan tietoisia, missä Elli menee. Tilanne ei häiritse meitä. Poissaoloja tulee kuitenkin suhteellisen vähän.

TPS:n naisten liigajoukkueen seuraava peli pelataan perjantaina 19.5. poikkeuksellisesti Paimiossa. Peli alkaa klo 19.00. Vastustaja on HJK.

Hannu Tuominen
Urheilu |22.07.2017 21:28
Mika Ojala sai seisovat aplodit kotiyleisöltä, kun hän juoksi Kupittaan kentälle 66. peliminuutilla Veikkausliigan kamppailussa Ilvestä vastaan. Vastaanotto oli hieno. Viimeksi hänet nähtiin Interin...
Timo Furuhom iski Interin tasoituksen.
Urheilu |22.07.2017 21:20 (päivitetty: 24.07.2017 7:54)
Interin kotituska jatkuu jalkapallon Veikkausliigassa. Hyvän alun jälkeen Inter joutui tyytymään tasapeliin Ilveksen kanssa maalein 1-1 (0-0). Inter on voittanut Kupittaalla tällä kaudella vain...
Urheilu |22.07.2017 8:34
Kuntoiluun innostunut ja suojalaseihin pukeutunut trikoo-ohjus olisi tehnyt oman ennätyksensä matkalla kotoa työpaikalle, mutta pahus, juuri, kun hän oli oikaisemassa jalkakäytävän kautta, eteen tuli...
Urheilu |21.07.2017 12:20
Yleisurheilukauden toistaiseksi seuratuin suomalaisurheilija on ollut Nooralotta Neziri, vaikka Turun Urheiluliiton juoksijan tulostaso on ollut kauden aikana aivan eri tasolla, kun odotettiin....
Urheilu |20.07.2017 15:28 (päivitetty: 21.07.2017 7:38)
Tällä viikolla Puolan Wroclawissa alkaviin järjestyksessään kymmenensiin World Games -kisoihin lähtee Suomesta menestysnälkäinen keilailujoukkue.Neljä vuotta sitten Calissa Kolumbiassa käytävistä...
Urheilu |20.07.2017 12:00
Miesten jalkapallon Ykkösen 19. heinäkuuta pelattu ottelu AC Oulu–OPS jouduttiin keskeyttämään pommiuhan. Ottelua oli keskeytyshetkellä pelattu 84 minuuttia.
Urheilu |19.07.2017 22:48 (päivitetty: 19.07.2017 22:53)
Vaikeaa alkukautta on seurannut hyvä putki. TPS pelasi jo 12. tappiottoman ottelun jalkapallon Ykkösessä voittamalla GrIFK:n Kauniaisista 3-0 (0-0). Kunto on hyvä, sillä TPS-verkkoon on viimeksi...
Urheilu |19.07.2017 18:10
Maalivahti Aleksandar Georgijevin ja HC TPS:n tammikuussa solmittu kolmivuotinen pelaajasopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Maalivahti on tehnyt sopimuksen NHL-seura New York Rangersin kanssa....
Mika Ojala palaa Interin paitaan.
Urheilu |18.07.2017 13:16 (päivitetty: 18.07.2017 13:19)
Inter on solminut kauden 2019 loppuun asti kestävän sopimuksen kolmesti Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valitun Mika Ojalan kanssa. Saksalaisesta VfR Aalenista Interiin palaavan Ojalan...
Urheilu |17.07.2017 14:28 (päivitetty: 17.07.2017 14:32)
Naisten EURO2017 -lopputurnaukseen neljänneksi erotuomariksi nimetty paraislainen Lina Lehtovaara on ensimmäisessä tehtävässään ottelussa Saksa–Ruotsi.Mestarien liigan toisen karsintakierroksen...
Urheilu |15.07.2017 21:24 (päivitetty: 17.07.2017 7:29)
Hakasta ei ollut haastamaan Turun Palloseuraa jalkapallon Ykkösen kamppailussa Kupittaalla. Olisi voinut olla, jos joukkue olisi käyttänyt heti ottelun ensi minuutilla avautuneen tilaisuuden. Tuomas...