Jälkipeli: Tosifanius voi johtaa käräjille

13.05.2017 9:20 (päivitetty: 13.05.2017 12:20)
Hannu Tuominen|Hannu Tuominen

Ville Törnqvistille jalkapallo on tärkeä osa elämää. Kiihkeä peli nostaa aidolla fanilla tunteet pintaan ja silloin voi aina sattua ja tapahtua. Tosikannattajan mielestä se on kuitenkin osa sitä intohimoa, joka kohdistuu futikseen. (Kuva: Hannu Tuominen)

Ville Törnqvistille jalkapallo on tärkeä osa elämää. Kiihkeä peli nostaa aidolla fanilla tunteet pintaan ja silloin voi aina sattua ja tapahtua. Tosikannattajan mielestä se on kuitenkin osa sitä intohimoa, joka kohdistuu futikseen.|”Me ollaan Inter Turusta. Kupittaa on kotimme. Sinimustat on värimme”.

On jalkapallokannattajia ja intomielisiä futisfaneja. Ja sitten on Ville Törnqvist, ultrafani, jolla on sinimusta sydän. Kun aidon futisfanin suuret tunteet saavat vallan, saattaa joskus läikkyä ylikin, ainakin käräjäoikeuden mielestä.

Superfani Ville Törnqvististä tuli paikallisten palloilupiirien ulkopuolellakin julkkis, sillä tuomioistuimen käsittelemä ”tapaus Rajamäki” lienee poikkeuksellinen kotimaisessa jalkapallohistoriassa. 

- Harmillista ja erikoista, kun katsomohuutelu päätyy oikeuteen. Jos tästä tulee ennakkotapaus, niin oikeudessa tulee olemaan useita vastaavanlaisia tapauksia, ennustaa Ville Törnqvist.

Jalkapallofaniuteen liittyy voimakasta tunnesidonnaisuutta, elämystä ja suorainaista hurmosta. Jalkapalloseuran kannattajat hakeutuvat ympäristöön, missä voivat kokea voimakasta yhteisöllisyyttä. Parhaimmillaan fanius on nautinnollista kokemusta, kollektiivisuuden ja solidaarisuuden kasvua. Intohimoinen sitoutuminen tuo kannattajan arkeen värinää ja tekee elämästä hauskempaa, näin myös eittämättä Ville Törnqvistinkin kohdalla.

Tätä haastattelua tehdään ottelupäivänä Veritas Stadionin ravintolassa, jossa Villen idolit, FC Interin pelaajat, käyvät syömässä. Ville tuntee pelaajat ja kaikki tuntevat Villen. Moikkailevat pelaajat tietävät, että jalkapalloa pelataan intohimoisille kannattajille. Ilman heitä ammattilaispelaajat jäisivät vaille työpaikkaa.

- Meillä on hyvä yhteishenki kannattajien, pelaajien ja seuraorganisaation välillä. Täällä Veritaksella pelaajat jäävät aina juttelemaan. Meidän ulkomaalaispelaajilla on kansainvälistä kokemusta ja herrasmiesmäiset käytöstavat, heillä on aina aikaa faneille.

Suomessa jalkapalloseurojen järjestäytynyt kannattajakulttuuri alkoi vasta 1990-luvulla, vuosikymmeniä myöhemmin kuin muualla.

- Veikkausliigassa pääkaupunkiseurojen jälkeen FC Interin kannattajia on eniten. Nyt alkaa olla jo useimmilla joukkueilla virallista kannatustoimintaa. 1990-luvun lopulla oli toimintaa vasta muutamilla seuroilla. FC Interin Ultraboyz perustettiin 1999. Armada on se FC Interin kannattajien oma osastonsa, joka pitää otteluissa eniten ääntä ja sijoittuu matseissa fanikatsomon etuosaan.

Palataan vielä episodiin, joka koettiin jo vuonna 2015 Suomen cupin ottelussa FC Inter-KuPS. Rangaistuspotkukisaan päättyneen ottelun lopussa käytiin kiihkeää sanavaihtoa kahden tulikuuman kaverin, FC Interin kannattajan Ville Törnqvistin ja KuPS:n silloisen valmentajan Marko Rajamäen kanssa.

Sanansäilää iskettiin molemmin puolin siihen malliin, että kotijoukkueen kannattajan ja vastustajajoukkueen valmentajan välinen kirpeä ajatustenvaihto eteni poikkeuksellisesti oikeussaliin asti.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Ville Törnqvist saa sakot laittomasta uhkauksesta ja lisäksi hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksia Marko Rajamäelle ja hänen perheelleen.

- Tässä on kyse enemmänkin kuin minusta ja Rajamäestä. Jos joudun jotain maksamaan, niin jatkossa ollaan joka viikko jossain päin Suomea oikeudessa. Minun tapauksessani oikeudessa oli sana sanaa vastaan. Kyseinen peli oli kuuma. Tilanne oli verrattavissa siihen, mitä tapahtui kentällä. Ei ole mitään mieltä, että hävinneen joukkueen valmentaja vaati 7 000 euroa siitä, kun kannattaja huusi katsomosta. Lyhyt episodi on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Ville Törnqvist ei nielaise käräjäoikeuden epäreiluna pitämäänsä päätöstä, vaan aikoo valittaa hovioikeuteen.

- Tärkeintä on kuitenkin tänään se, että voitetaan VPS.

Villen toive ei toteudu. Päinvastoin. FC Inter tyri pallon omaan maaliin ja vaasalaiset voittavat ottelun. Kotijoukkueen illan esitys syö innokkaintakin kannattajaa. Aikanaan nähdään, miten hovioikeus tulkitsee intohimoisen Futis-Villen tunnepurkauksen.

Hannu Tuominen
Urheilu |22.07.2017 21:28
Mika Ojala sai seisovat aplodit kotiyleisöltä, kun hän juoksi Kupittaan kentälle 66. peliminuutilla Veikkausliigan kamppailussa Ilvestä vastaan. Vastaanotto oli hieno. Viimeksi hänet nähtiin Interin...
Timo Furuhom iski Interin tasoituksen.
Urheilu |22.07.2017 21:20 (päivitetty: 24.07.2017 7:54)
Interin kotituska jatkuu jalkapallon Veikkausliigassa. Hyvän alun jälkeen Inter joutui tyytymään tasapeliin Ilveksen kanssa maalein 1-1 (0-0). Inter on voittanut Kupittaalla tällä kaudella vain...
Urheilu |22.07.2017 8:34
Kuntoiluun innostunut ja suojalaseihin pukeutunut trikoo-ohjus olisi tehnyt oman ennätyksensä matkalla kotoa työpaikalle, mutta pahus, juuri, kun hän oli oikaisemassa jalkakäytävän kautta, eteen tuli...
Urheilu |21.07.2017 12:20
Yleisurheilukauden toistaiseksi seuratuin suomalaisurheilija on ollut Nooralotta Neziri, vaikka Turun Urheiluliiton juoksijan tulostaso on ollut kauden aikana aivan eri tasolla, kun odotettiin....
Urheilu |20.07.2017 15:28 (päivitetty: 21.07.2017 7:38)
Tällä viikolla Puolan Wroclawissa alkaviin järjestyksessään kymmenensiin World Games -kisoihin lähtee Suomesta menestysnälkäinen keilailujoukkue.Neljä vuotta sitten Calissa Kolumbiassa käytävistä...
Urheilu |20.07.2017 12:00
Miesten jalkapallon Ykkösen 19. heinäkuuta pelattu ottelu AC Oulu–OPS jouduttiin keskeyttämään pommiuhan. Ottelua oli keskeytyshetkellä pelattu 84 minuuttia.
Urheilu |19.07.2017 22:48 (päivitetty: 19.07.2017 22:53)
Vaikeaa alkukautta on seurannut hyvä putki. TPS pelasi jo 12. tappiottoman ottelun jalkapallon Ykkösessä voittamalla GrIFK:n Kauniaisista 3-0 (0-0). Kunto on hyvä, sillä TPS-verkkoon on viimeksi...
Urheilu |19.07.2017 18:10
Maalivahti Aleksandar Georgijevin ja HC TPS:n tammikuussa solmittu kolmivuotinen pelaajasopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Maalivahti on tehnyt sopimuksen NHL-seura New York Rangersin kanssa....
Mika Ojala palaa Interin paitaan.
Urheilu |18.07.2017 13:16 (päivitetty: 18.07.2017 13:19)
Inter on solminut kauden 2019 loppuun asti kestävän sopimuksen kolmesti Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valitun Mika Ojalan kanssa. Saksalaisesta VfR Aalenista Interiin palaavan Ojalan...
Urheilu |17.07.2017 14:28 (päivitetty: 17.07.2017 14:32)
Naisten EURO2017 -lopputurnaukseen neljänneksi erotuomariksi nimetty paraislainen Lina Lehtovaara on ensimmäisessä tehtävässään ottelussa Saksa–Ruotsi.Mestarien liigan toisen karsintakierroksen...
Urheilu |15.07.2017 21:24 (päivitetty: 17.07.2017 7:29)
Hakasta ei ollut haastamaan Turun Palloseuraa jalkapallon Ykkösen kamppailussa Kupittaalla. Olisi voinut olla, jos joukkue olisi käyttänyt heti ottelun ensi minuutilla avautuneen tilaisuuden. Tuomas...