Jälkipeli: Tosifanius voi johtaa käräjille

13.05.2017 9:20 (päivitetty: 13.05.2017 12:20)
Hannu Tuominen|Hannu Tuominen

Ville Törnqvistille jalkapallo on tärkeä osa elämää. Kiihkeä peli nostaa aidolla fanilla tunteet pintaan ja silloin voi aina sattua ja tapahtua. Tosikannattajan mielestä se on kuitenkin osa sitä intohimoa, joka kohdistuu futikseen. (Kuva: Hannu Tuominen)

Ville Törnqvistille jalkapallo on tärkeä osa elämää. Kiihkeä peli nostaa aidolla fanilla tunteet pintaan ja silloin voi aina sattua ja tapahtua. Tosikannattajan mielestä se on kuitenkin osa sitä intohimoa, joka kohdistuu futikseen.|”Me ollaan Inter Turusta. Kupittaa on kotimme. Sinimustat on värimme”.

On jalkapallokannattajia ja intomielisiä futisfaneja. Ja sitten on Ville Törnqvist, ultrafani, jolla on sinimusta sydän. Kun aidon futisfanin suuret tunteet saavat vallan, saattaa joskus läikkyä ylikin, ainakin käräjäoikeuden mielestä.

Superfani Ville Törnqvististä tuli paikallisten palloilupiirien ulkopuolellakin julkkis, sillä tuomioistuimen käsittelemä ”tapaus Rajamäki” lienee poikkeuksellinen kotimaisessa jalkapallohistoriassa. 

- Harmillista ja erikoista, kun katsomohuutelu päätyy oikeuteen. Jos tästä tulee ennakkotapaus, niin oikeudessa tulee olemaan useita vastaavanlaisia tapauksia, ennustaa Ville Törnqvist.

Jalkapallofaniuteen liittyy voimakasta tunnesidonnaisuutta, elämystä ja suorainaista hurmosta. Jalkapalloseuran kannattajat hakeutuvat ympäristöön, missä voivat kokea voimakasta yhteisöllisyyttä. Parhaimmillaan fanius on nautinnollista kokemusta, kollektiivisuuden ja solidaarisuuden kasvua. Intohimoinen sitoutuminen tuo kannattajan arkeen värinää ja tekee elämästä hauskempaa, näin myös eittämättä Ville Törnqvistinkin kohdalla.

Tätä haastattelua tehdään ottelupäivänä Veritas Stadionin ravintolassa, jossa Villen idolit, FC Interin pelaajat, käyvät syömässä. Ville tuntee pelaajat ja kaikki tuntevat Villen. Moikkailevat pelaajat tietävät, että jalkapalloa pelataan intohimoisille kannattajille. Ilman heitä ammattilaispelaajat jäisivät vaille työpaikkaa.

- Meillä on hyvä yhteishenki kannattajien, pelaajien ja seuraorganisaation välillä. Täällä Veritaksella pelaajat jäävät aina juttelemaan. Meidän ulkomaalaispelaajilla on kansainvälistä kokemusta ja herrasmiesmäiset käytöstavat, heillä on aina aikaa faneille.

Suomessa jalkapalloseurojen järjestäytynyt kannattajakulttuuri alkoi vasta 1990-luvulla, vuosikymmeniä myöhemmin kuin muualla.

- Veikkausliigassa pääkaupunkiseurojen jälkeen FC Interin kannattajia on eniten. Nyt alkaa olla jo useimmilla joukkueilla virallista kannatustoimintaa. 1990-luvun lopulla oli toimintaa vasta muutamilla seuroilla. FC Interin Ultraboyz perustettiin 1999. Armada on se FC Interin kannattajien oma osastonsa, joka pitää otteluissa eniten ääntä ja sijoittuu matseissa fanikatsomon etuosaan.

Palataan vielä episodiin, joka koettiin jo vuonna 2015 Suomen cupin ottelussa FC Inter-KuPS. Rangaistuspotkukisaan päättyneen ottelun lopussa käytiin kiihkeää sanavaihtoa kahden tulikuuman kaverin, FC Interin kannattajan Ville Törnqvistin ja KuPS:n silloisen valmentajan Marko Rajamäen kanssa.

Sanansäilää iskettiin molemmin puolin siihen malliin, että kotijoukkueen kannattajan ja vastustajajoukkueen valmentajan välinen kirpeä ajatustenvaihto eteni poikkeuksellisesti oikeussaliin asti.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Ville Törnqvist saa sakot laittomasta uhkauksesta ja lisäksi hän joutuu maksamaan vahingonkorvauksia Marko Rajamäelle ja hänen perheelleen.

- Tässä on kyse enemmänkin kuin minusta ja Rajamäestä. Jos joudun jotain maksamaan, niin jatkossa ollaan joka viikko jossain päin Suomea oikeudessa. Minun tapauksessani oikeudessa oli sana sanaa vastaan. Kyseinen peli oli kuuma. Tilanne oli verrattavissa siihen, mitä tapahtui kentällä. Ei ole mitään mieltä, että hävinneen joukkueen valmentaja vaati 7 000 euroa siitä, kun kannattaja huusi katsomosta. Lyhyt episodi on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Ville Törnqvist ei nielaise käräjäoikeuden epäreiluna pitämäänsä päätöstä, vaan aikoo valittaa hovioikeuteen.

- Tärkeintä on kuitenkin tänään se, että voitetaan VPS.

Villen toive ei toteudu. Päinvastoin. FC Inter tyri pallon omaan maaliin ja vaasalaiset voittavat ottelun. Kotijoukkueen illan esitys syö innokkaintakin kannattajaa. Aikanaan nähdään, miten hovioikeus tulkitsee intohimoisen Futis-Villen tunnepurkauksen.

Hannu Tuominen
Jonathan Viscosin ääni on tullut tutuksi TPS:n pelejä alkukaudella seuranneille. Kovaäänisesti peliä ohjaavan maalivahdin esikuva on legendaarinen Gianluigi Buffon.
Urheilu |27.05.2017 10:04 (päivitetty: 27.05.2017 10:12)
TPS:n jalkapallomiehistön kanadalaismaalivahti Jonathan Viscosi on kulkenut erilaisen polun jalkapalloilijaksi kuin muut Suomen kentillä pelaavat. Ottawassa maaliskuussa 1991 syntyneelle Viscosille...
Urheilu |26.05.2017 16:48
Tuskin kukaan odotti Turku Trojansin kaudesta helppoa. Edellisen kerran Trojans oli finaalissa 2014 ja kahdelta viime kaudelta taskussa on pronssia. Tällä kaudella mitalikannassa pysyminen saattaa...
Urheilu |26.05.2017 15:20
Naisten liigaa johtava TPS saa todella kovan vahvistuksen, kun Ria Öling palaa takaisin seuraan loppukauden kattavalla sopimuksella. TPS:ää edelliset kolme kautta edustanut Öling pelasi kevään...
Urheilu |25.05.2017 20:28 (päivitetty: 26.05.2017 10:16)
Harva ehkä muistaa, miten vuonna 1982 tehtiin turkulaista palloiluhistoriaa. TuNMKY ja Raision Loimu voittivat Suomen mestaruuden. Uppopallossakin tuli mestaruus. Ja kaiken tämän päälle saatiin...
Urheilu |24.05.2017 22:00
Korisliigan finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi päättyneellä kaudella valittu Teemu Rannikko tavoittelee paluuta maajoukkueeseen. 34 pelaajan vahvuisesta maajoukkueringistä valitaan aikanaan...
Shefki Kuqilla riitti pohdittavaa pelin jälkeen.
Urheilu |23.05.2017 23:20 (päivitetty: 23.05.2017 23:35)
Jotain meni pahasti pieleen. Inter piti hoitaa PS Kemi suupalana ja napata kolme pistettä jalkapallon Veikkausliigan kamppailussa Kupittaalla, mutta toisin kävi. PS Kemi iski kylmäverisesti taululle...
Urheilu |23.05.2017 10:56
Yleisö saa äänestää suomalaiset soihdunkantajat Etelä-Koreassa ensi talvena pidettäviin talviolympialaisiin. Kisasponsori Samsung etsii inspiroivia olympiasoihdunkantajia myös Suomesta julkisella...
Keke Armstrong (vas.) väläytti protestin mahdollkisuutta, jos erotuomarin päätös ajaa Hakan maalivahti kentältä osoittautuisi vääräksi.
Urheilu |22.05.2017 22:32 (päivitetty: 22.05.2017 22:38)
Tuttu juttu. TPS hallitsi, mutta ei kyennyt tekemään kuin yhden maalin. Niinpä lopputuloksena jalkapalloilun Ykkosen kamppailussa Hakaa vastaan oli tasapeli 1-1 (0-1), vaikka kotijoukkue sai yrittää...
Urheilu |22.05.2017 10:52 (päivitetty: 22.05.2017 11:30)
Viikko sitten Teemu Rannikko juhli Joensuun Katajan paidassa toista Suomen mestaruuttaan. Sopimus Katajan kanssa päättyi ja Rannikoiden Joensuun asunto on myynnissä. ”Taikurin” uran...
Urheilu |22.05.2017 6:38
Raision Nappulaliiga täyttää tulevana viikonloppuna 50 vuotta. Viralliset juhlat ovat perjantaina Raision kirjaston Martinsalissa. Nappulapelaajien 50-vuotisjuhlaturnaus pelataan lauantaina Kerttulan...
Urheilu |21.05.2017 18:19 (päivitetty: 21.05.2017 18:21)
Puukiipeilyn ammattilaiset ovat todellisia taitajia. Lajin SM-kilpailussa nähtiin hämmästyttäviä ketteryyttä edellyttäviä suorituksia. Riskit kuitenkin minimoitiin. Työturvallisuus oli etusijalla....