TPS-kannattajat ovat valmiina – lätkän pudotuspelit voivat alkaa

18.03.2017 22:17 (päivitetty: 19.03.2017 11:02)
Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen

TPS- kannattajat on tuttu näky Turkuhallin takakaarteessa. Värit ovat tietysti musta ja valkoinen. (Kuva: Hannu Tuominen)

TPS- kannattajat on tuttu näky Turkuhallin takakaarteessa. Värit ovat tietysti musta ja valkoinen.|Jussi Kuusela (selin) on yksi heistä, jotka johtavat fanikatsomon toimintaa edestäpäin. Pelin näkeminen jää vähemmälle, mutta tunnelma onkin tärkeämpää.|Vaikka TPS-kannattajat ei ole rekisteröity yhdistys, on heillä oma lippunsa. Siihen on ikuistettu tuttuja turkulaisia rakennuksia, kaupungin vaakuna, Tepsin tuttu raitapaita ja myös itse kannattajat.|”Läpsyt” suosikkipelaajan kanssa ottelun jälkeen voi olla pikkufanille viikon kohokohta.|Fanius alkaa jo nuorena. Pelaajat tiedostavat roolinsa ja aina on aikaa nimmareiden kirjoittamiselle.

Se kuuluisa kuudes pelaaja löytyy Turkuhallin takakaarteesta, Mutkasta, muikkuverkkojen takaa. Mustavalkoinen fanimeri velloo edestakaisin ottelun tiimellyksessä. Eräs heistä, Jussi Kuusela, kailottaa ämyriinsä kannustushuutoja, joita muu fanijoukko toistaa.

Jussi on läpikotaisin, sisältä ja ulkoa, mustavalkoinen. Rinnassa sykkii mustavalkoinen sydän. Päällä oleva asu korostaa mustavalkoista fanimaailmaa. Nyt eletään lätkäfanien vuoden parasta aikaa. TPS-kannattajat ovat valmiina Liigan pudotuspeleihin.

- Jos saan valita, niin Ässät olisi paras vaihtoehto, jo pelkästään matkojen takia. Kannattajille arkipeli on haasteellinen, jos pelimatka on kauas. Rauman Lukko olisi mieluisin vaihtoehto. Heillä on myös innokasta fanitoimintaa, tietää Jussi Kuusela.

Jussin toive ei vastustajan suhteen toteutunut, sillä TPS:n puolivälierävastus on HIFK. Ottelusarja alkaa tiistaina 21.3. Turkuhallissa.

Tämä kevät on TPS-kannattajille poikkeuksellinen, sillä ilonaiheet ovat olleet viime vuosina vähissä joukkueen rämpiessä Liigan pohjamudissa. Myös HC TPS on ollut entistä aktiivisempi kannattajia kohtaan. Takakaarteeseen pykätystä TPS-kannattajien seisomakatsomosta tuli heti suosittu.

TPS-kannattajat ei ole rekisteröity yhdistys, mutta sen toiminta on aktiivista.

- Yhteisönä toimitaan. Yhdessä järjestetään fanimatkoja ja keksitään kannatuslauluja. Kymmenkunta kaveria on erittäin aktiivisia, mutta esimerkiksi vieraspelimatkoille voi osallistua useampikin bussilastillinen porukkaa.

Monet fanien ottelun aikana toistamat iskulauseet ja kannatuslaulut ovat peräisin vuosien takaa, mutta uusiakin syntyy. Parhaat jäävät elämään.

- Vanhimmat takakaarteen kannattajat ovat olleet mukana jo 1990-luvulla. Uusia tulee koko ajan mukaan, myös naisia. Kuka tahansa voi tulla mukaan kannustamaan ottelun aikana takakaarteeseen.

Porukan agitaattorit eli ne, jotka rytmittävät kannustusta, joutuvat usein olemaan selin kentälle päin. Se ei ainakaan Jussia häiritse.

- Tunnelma on usein tärkeämpää kuin itse peli. Joku on joskus sanonut, että parhaat pelit on nähty kaverin silmistä.

Kannattajat osaavat antaa myös kritiikkiä. Harvoin se kuitenkaan kohdistuu oman joukkueen pelaajiin. Viime vuosina kannattajat tuskastuivat kaukalon ulkopuolisiin tapahtumiin.

- Taustahenkilöt ovat vaihtuneet ja nyt toiminta on järjestelmällisempää ja tavoitteellisempaa. Minusta seuraan viedään nyt oikeaan suuntaan.

Jokaisella kannattajalla on omat lempipelaajansa. Jussilla, kuten ilmeisesti monella muullakin fanilla, hän on Jonne Virtanen.

- Ottelun jälkeen Jonne tulee aina ensimmäisten joukossa kiittämään kannattajia ja poistuu jäältä viimeisten joukossa

Hannu Tuominen
Urheilu |25.03.2017 22:12
Piikkiön Palloseuran B-poikien (P00/01) futsal-joukkue nappasi Tampereen SM-kisoissa pronssia. Joukkueen erityislaatuisuutta kuvastaa se, että sillä ei ole aikuisia valmentajia, joukkueenjohtajia tai...
Urheilu |25.03.2017 12:28
TPS:n jalkapallonaiset palasivat tositoimiin viime viikonloppuna, kun Naisten Liigan sarjakausi alkoi.Viime kauden päätteeksi pitkän mitalittoman ajan hopeajuhliin päättänyt TPS aloitti uuden mitalin...
Urheilu |24.03.2017 21:22 (päivitetty: 24.03.2017 21:51)
Kolmas ja mahdollisesti ratkaiseva finaaliottelu PuHu Juniorit ja Kristika Turku on juuri alkamassa. Saan tiedon, että ottelun lopputuloksella ei olekaan sarjanousun kannalta mitään merkitystä....
Urheilu |24.03.2017 12:12
TuNMKY:n edustusjoukkue Kristika Turku sijoittui kauden päätteeksi toiseksi päättyneessä koripallon 1B-divisioonassa. Sarjamääräysten mukaan finaalien hävinnyt joukkue olisi pelannut noususta 1A-...
Urheilu |23.03.2017 14:16 (päivitetty: 23.03.2017 14:19)
Suomalaisen moottoriurheilun legenda, kuorma-autojen kaksinkertainen Euroopan mestari, Jouko ”Jokke” Kallio täyttää toukokuussa 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Kallio suunnittelee...
Urheilu |23.03.2017 8:30
Tuskin monikaan veikkasi ennen miesten Salibandyliigan puolivälieriä TPS:n putoavan suoraan neljässä ottelussa mitalipeleistä. Viime keväänä TPS ja Happee tahkosivat täydet seitsemän ottelua ja...
Urheilu |21.03.2017 8:30
Tiistaina päättyy TPS:n ystävien kiduttava viikon kärvistely, kun Palloseuran miehistö hyppää kaukaloon Liigan ensimmäiseen puolivälieräotteluun.– Viime päivinä kaikki on mennyt hyvin. Viikon...
Urheilu |20.03.2017 17:08 (päivitetty: 21.03.2017 11:32)
Pudotuspeleissä kotiedun merkitys pienenee, näin usein sanotaan. Totuus taitaa, etenkin koripallossa, olla juuri päinvastainen. Kristikan jatkoonpääsyn kannalta on tärkeää voittaa PuHu Juniorit...
Fatos Durmishi (oik.) jahtaa jälleen mestaruutta.
Urheilu |20.03.2017 12:40 (päivitetty: 20.03.2017 12:43)
Vapaapainin Suomen mestaruuksista kisaillaan sunnuntaina 26. maaliskuuta Järvenpäässä. Kisoihin on ilmoittautunut miesten sarjoihin 61 kintunvääntäjää ja 14 naispainijaa. Suomen vapaapainin kirkkain...
Urheilu |20.03.2017 11:20
Elli Pikkujämsä on voittanut Sveitsin Laaxissa lumilautailun slopestylen Eurooppa Cupin kilpailun. Hänen voittonsa tuli ylivoimaisesti: 17-vuotiaan Pikkujämsän pisteet olivat 92,3 ja toiseksi tulleen...
Urheilu |20.03.2017 8:20
Alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue matkaa huhtikuun alussa Irlantiin EM-jatkokarsintaturnaukseen taistelemaan paikasta Pohjois-Irlannissa elokuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen.