TPS-kannattajat ovat valmiina – lätkän pudotuspelit voivat alkaa

18.03.2017 22:17 (päivitetty: 19.03.2017 11:02)
Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen|Hannu Tuominen

TPS- kannattajat on tuttu näky Turkuhallin takakaarteessa. Värit ovat tietysti musta ja valkoinen. (Kuva: Hannu Tuominen)

TPS- kannattajat on tuttu näky Turkuhallin takakaarteessa. Värit ovat tietysti musta ja valkoinen.|Jussi Kuusela (selin) on yksi heistä, jotka johtavat fanikatsomon toimintaa edestäpäin. Pelin näkeminen jää vähemmälle, mutta tunnelma onkin tärkeämpää.|Vaikka TPS-kannattajat ei ole rekisteröity yhdistys, on heillä oma lippunsa. Siihen on ikuistettu tuttuja turkulaisia rakennuksia, kaupungin vaakuna, Tepsin tuttu raitapaita ja myös itse kannattajat.|”Läpsyt” suosikkipelaajan kanssa ottelun jälkeen voi olla pikkufanille viikon kohokohta.|Fanius alkaa jo nuorena. Pelaajat tiedostavat roolinsa ja aina on aikaa nimmareiden kirjoittamiselle.

Se kuuluisa kuudes pelaaja löytyy Turkuhallin takakaarteesta, Mutkasta, muikkuverkkojen takaa. Mustavalkoinen fanimeri velloo edestakaisin ottelun tiimellyksessä. Eräs heistä, Jussi Kuusela, kailottaa ämyriinsä kannustushuutoja, joita muu fanijoukko toistaa.

Jussi on läpikotaisin, sisältä ja ulkoa, mustavalkoinen. Rinnassa sykkii mustavalkoinen sydän. Päällä oleva asu korostaa mustavalkoista fanimaailmaa. Nyt eletään lätkäfanien vuoden parasta aikaa. TPS-kannattajat ovat valmiina Liigan pudotuspeleihin.

- Jos saan valita, niin Ässät olisi paras vaihtoehto, jo pelkästään matkojen takia. Kannattajille arkipeli on haasteellinen, jos pelimatka on kauas. Rauman Lukko olisi mieluisin vaihtoehto. Heillä on myös innokasta fanitoimintaa, tietää Jussi Kuusela.

Jussin toive ei vastustajan suhteen toteutunut, sillä TPS:n puolivälierävastus on HIFK. Ottelusarja alkaa tiistaina 21.3. Turkuhallissa.

Tämä kevät on TPS-kannattajille poikkeuksellinen, sillä ilonaiheet ovat olleet viime vuosina vähissä joukkueen rämpiessä Liigan pohjamudissa. Myös HC TPS on ollut entistä aktiivisempi kannattajia kohtaan. Takakaarteeseen pykätystä TPS-kannattajien seisomakatsomosta tuli heti suosittu.

TPS-kannattajat ei ole rekisteröity yhdistys, mutta sen toiminta on aktiivista.

- Yhteisönä toimitaan. Yhdessä järjestetään fanimatkoja ja keksitään kannatuslauluja. Kymmenkunta kaveria on erittäin aktiivisia, mutta esimerkiksi vieraspelimatkoille voi osallistua useampikin bussilastillinen porukkaa.

Monet fanien ottelun aikana toistamat iskulauseet ja kannatuslaulut ovat peräisin vuosien takaa, mutta uusiakin syntyy. Parhaat jäävät elämään.

- Vanhimmat takakaarteen kannattajat ovat olleet mukana jo 1990-luvulla. Uusia tulee koko ajan mukaan, myös naisia. Kuka tahansa voi tulla mukaan kannustamaan ottelun aikana takakaarteeseen.

Porukan agitaattorit eli ne, jotka rytmittävät kannustusta, joutuvat usein olemaan selin kentälle päin. Se ei ainakaan Jussia häiritse.

- Tunnelma on usein tärkeämpää kuin itse peli. Joku on joskus sanonut, että parhaat pelit on nähty kaverin silmistä.

Kannattajat osaavat antaa myös kritiikkiä. Harvoin se kuitenkaan kohdistuu oman joukkueen pelaajiin. Viime vuosina kannattajat tuskastuivat kaukalon ulkopuolisiin tapahtumiin.

- Taustahenkilöt ovat vaihtuneet ja nyt toiminta on järjestelmällisempää ja tavoitteellisempaa. Minusta seuraan viedään nyt oikeaan suuntaan.

Jokaisella kannattajalla on omat lempipelaajansa. Jussilla, kuten ilmeisesti monella muullakin fanilla, hän on Jonne Virtanen.

- Ottelun jälkeen Jonne tulee aina ensimmäisten joukossa kiittämään kannattajia ja poistuu jäältä viimeisten joukossa

Hannu Tuominen
Urheilu |29.04.2017 20:45
TPS:n ja EIF:n ottelu jalkapallon Ykkösessä päätettiin lopettaa huonojen sääolojen vuoksi. Lauatai-iltana ehdittiin pelata ensimmäinen puoliaika, jonka jälkeen ottelu lopetettiin sankan lumipyryn...
Urheilu |29.04.2017 11:39
Edesmenneen ringettelegenda Matti "Pappa" Paasosen perheen nimissä jaettava ringeten Kultainen Sydän jatkaa matkaansa. Paasosen tytär Sirkku Hynninen ja Sirkun tytär Petra Soikkeli...
Urheilu |28.04.2017 13:20
Ensi kaudella Tuto saavuttaa lähes varmasti yhden ison virstanpylvään, kun se nousee 1. divisioonan/Mestiksen maratontaulukon kärkeen. Tämän kauden päätteeksi Tuto oli maratontaulukon kakkosena....
Urheilu |28.04.2017 8:24 (päivitetty: 28.04.2017 8:29)
Kesäkuun viides päivä 2005 suomalainen jalkapallo otti ison askeleen, kun naisten A-maajoukkue asteli Manchesterissa EM-kisojen avausotteluun Englantia vastaan yli 29 000 katsojan eteen. Kyseessä oli...
Urheilu |27.04.2017 21:44
Turkuhallissa 27. toukokuuta järjestettävän NFC 2 -kamppailu-urheiluillan pääottelu on varmistunut. Timo-Juhani Hirvikangas (10–3) saa kotikaupungissaan vastaansa espanjalaisen Marc Gomezin (20–8)....
Urheilu |27.04.2017 17:40
Toista kertaa järjestettävä kansainvälinen pöytäjääkiekkoturnaus Turku Open on houkutellut paikalle maailman kärkipelaajia jo kahdeksasta eri maasta. Osallistujien joukossa on muun muassa venäläinen...
Urheilu |27.04.2017 16:00
Maaliskuussa Pariisissa EU-mestaruudesta otellut Jussi Koivula palaa kehätöihin 6. toukokuuta. Edis Tatlin, Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen tähdittämän Gatorade Fight Night -...
Urheilu |27.04.2017 10:20
Turun Uimarien naisjoukkue raivasi tiensä SM-finaaleihin toisena vuonna peräkkäin. Välierässä TU voitti viime kauden hallitsevan Suomen Mestarin UiTan suoraan otteluvoitoin 2–0.
Urheilu |26.04.2017 12:12
Pyeongchangin talviolympialaisten jääkiekko-otteluiden tunnelmat suomalaisille välittävät suosikkiselostajat Oskari Saari ja JP Jalo. Olympiajääkiekko nähdään yksinoikeudella TV5:lla ja Eurosportin...
Urheilu |25.04.2017 17:43
Belgialainen Francesco Patera uskoo löytäneensä Edis Tatlin ottelutyylistä jotain, mitä mestarin kolme edellistä haastajaa eivät osanneet käyttää hyväkseen.Tatli kohtaa Turussa päättäväisen ja...
Urheilu |25.04.2017 15:12
Ei ole sattumaa, että Turku ja Kupittaa on valittu Euro Floorball Tour -turnauksen pitopaikaksi. Turun alueesta on tullut eräs merkittävimmistä salibandyn keskuksista koko Suomessa.- Turussa on ollut...