Kesätöitä tarjolla aiempaa useammille nuorille

25.02.2016 15:04
Riitta Salmi

Kesätöitä arvioidaan olevan tarjolla entistä useammalle. (Kuva: Riitta Salmi)

Kesätöitä arvioidaan olevan tarjolla entistä useammalle.

Nuorten kesätyömarkkinat näyttävät tänä vuonna paremmalta kuin viime vuonna. Varsinais-Suomen TE-palvelujen työnvälityspalvelujen johtaja Jaana Hernelahti arvioi, että tänä vuonna kesätyöpaikkoja voi hyvinkin olla viimevuotista enemmän. Hernelahden mukaan hakusesonki on vielä kesken, eikä varmoja lukuja vielä ole käytössä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan valtakunnallisella tasolla kesätyöpaikat ovat selvässä kasvussa. Liiton jäsenyrityksillä on kyselyn mukaan tänä vuonna yli 10 000 kesätyöpaikkaa enemmän kuin viime vuonna.

Kasvavin ala on palvelut, mutta myös esimerkiksi rakennuksilla tarvitaan viime vuotta enemmän kesätyöntekijöitä. Varsinais-Suomen TE-palvelujen virallisessa järjestelmässä Turun seudulla on tällä hetkellä 1 140 avointa kesätyöpaikkaa. Töitä tarjoavat myös kunnat ja järjestöt. Turun kaupungilla on tänä vuonna töitä tarjolla 310 nuorelle. Eniten Varsinais-Suomessa työllistävät matkailu- ja palvelualat. Kauppa- ja hoitoalat tulevat seuraavina.

Turun kaupunki on päättänyt tänä vuonna lopettaa omien kesätyöpaikkojensa arpomisen. Kaupungin työllisyysasioista vastaava palvelujohtaja Mika Helva arvioi, että on tarkoituksenmukaisempaa, että nuoret oppivat itse hakemaan töitä.

– Oma aktiivisuus, hakemuksen tekeminen ja oman osaamisensa perusteleminen opettaa nuoria paremmin työelämään, Helva sanoo.

Kesätyösetelit ovat tänäkin vuonna kaupungilla käytössä. Niillä kaupunki korvaa osan nuoren palkkakustannuksista yrityksille. Helvan mukaan seteleitä on käytössä tänä kesänä 100–120.

Palvelupäällikön mukaan lähivuosina Turussa on tarkoitus kokeilla hyväksi koettua mallia, missä kaupunki tarjoaa kaikille peruskoulunsa päättäville kesätyöpaikan. Jos kaupungilla ei ole tarjota paikkaa kaikille niin se voi käyttää seteleitä, jotta esimerkiksi ammattikoulun aloittaville löytyisi kesätyöpaikkoja omien alojen piiristä.

Vinkit kesätyön hakijalle:

• Aloita työnhaku hyvissä ajoin jo ennen kevättä. Älä seuraa vain ilmoituksia, ota itse yhteyttä yrityksiin.

• Hyödynnä kaikkia kontaktejasi ja sosiaalista mediaa. Kerro hakemuksessa hyvistä puolistasi ja miten yritys voisi hyötyä niistä.

• Hyödyllisiä nettiosoitteita ovat esimerkiksi MyJobCafe.net ja nuorilletoita.fi.

Kari Laine
Uutiset |25.10.2016 23:08
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta tarkensi 25. lokakuuta ammatillisen koulutuksen reformin linjausta valtion korvauksetta luovuttamien kiinteistöjen käyvän arvon käyttämisestä...
Uutiset |25.10.2016 14:36
Paraisten kaupungin johtoryhmä työskentelee kaksi kertaa vuodessa kaupungintalon ulkopuolella. Johtoryhmä jalkautuu saaristokunnanosiin (Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö) aina viikoksi kerrallaan....
Uutiset |25.10.2016 14:20
Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan valtaosa hallinto-oikeuden kumoamista turvapaikkapäätöksistä kumotaan muista kuin viraston toimintaan liittyvistä syistä.
Uutiset |25.10.2016 13:28
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi avataan kampanja, jossa maanomistaja voi perustaa omalle maalleen suojelualueen. Alue voi olla metsää tai suota. Valtio sitoutuu omasta puolestaan...
Uutiset |25.10.2016 12:32
– Maatalouspolitiikan tärkein tehtävä on tuottaa korkealaatuista ja turvallista ruokaa eurooppalaisille kuluttajille. Maatalous tuottaa myös lukuisia julkishyödykkeitä. Yhteiseen eurooppalaiseen...
Uutiset |25.10.2016 11:48
Syksyllä 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Sen kunniaksi seurakunnat ympäri Suomea on haastettu tekemään ensi vuonna omat teesinsä. Turun ja...
Uutiset |25.10.2016 11:40
Pardian hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina Suomen mallia ja sen rakentamista. Pardian hallituksen mielestä mallin valmisteluun tulee sitouttaa mukaan laajasti muutkin kuin vientialojen...
Uutiset |25.10.2016 10:24
”Jos jollekulle voidaan antaa ehdoton vapautus kaikista rangaistuksista, niin voidaan se varmaan antaa ainoastaan niille, jotka ovat aivan täydellisiä, so. kaikkein pienimmille.”
Uutiset |25.10.2016 10:16
Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset Varsinais-Suomeen ovat laajoja. Uudistus muuttaa kuntalaisten palveluja merkittävästi.
Uutiset |25.10.2016 10:12
Turun kaupunki järjesti syys- ja lokakuun vaihteessa Palveleva Turku 2016 -kilpailun, jossa kaupunkilaiset äänestivät kaupungin parhaasta uudesta tai uudistetusta palvelusta. Kilpailun voittajaksi...
Uutiset |25.10.2016 10:04
Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä pysyi tammi–syyskuun aikana lähes samana kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana: poliisille ilmoitettiin yhteensä 612 655 rikosta.