Orpo: EU:n vapaan liikkuvuuden periaate vaarassa

25.01.2016 10:42
Marttiina Sairanen

Sisäministeri Petteri Orpo sallistuu epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon maanantaina Amsterdamissa. (Kuva: Marttiina Sairanen)

Sisäministeri Petteri Orpo sallistuu epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon maanantaina Amsterdamissa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) osallistuu epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon 25. tammikuuta Amsterdamissa. EU:n sisäministerit keskustelevat Schengen-järjestelmän tulevaisuudesta, rajavalvonnasta sekä terrorismin torjunnasta.

Eurooppaan kohdistuva maahanmuuttopaine koettelee Schengen-alueen toimivuutta ja jäsenmaiden rajavalvonnan tehokkuutta.

– Schengen-järjestelmä, rajaturvallisuus ja maahanmuutto ovat yhtä suurta kokonaisuutta. Pakolaiskriisiin on löydettävä yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Muuten EU:n vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa, Orpo toteaa.

Askel eurooppalaiseen ratkaisuun on komission ehdotus niin kutsutusta rajapaketista. Komission joulukuussa antamaan ehdotukseen sisältyy muun muassa Frontexin roolin vahvistaminen ja jäsenmaiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön syventäminen.

Suomi kannattaa jäsenvaltioiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön tiivistämistä. Kansallisen rajavalvonnan ja paremman yhteistyön lisäksi tarvitaan myös työkaluja, joilla voidaan EU:n yhteisin toimin puuttua tilanteisiin, joissa Schengenin toimivuus on uhattuna.

Suomi kannattaa myös EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin roolin vahvistamista. Suomen Rajavartiolaitos on ollut kokoonsa nähden yksi merkittävimmistä Frontexin koordinoimaan toimintaan osallistuvista tahoista. Nyt myös muita jäsenvaltioita velvoitettaisiin osallistumaan toimintaan entistä aktiivisemmin.

Terrorismin torjunnan osalta sisäministereiden agendalla on muun muassa eri viranomaisten välistä tietojenvaihtoa koskevien esteiden poistaminen. Kokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa siitä, minkälaisia esteitä tiedonvaihdolle vielä on ja kuinka niitä voitaisiin purkaa.

EU:n sisäministerit käyvät kokouksessa läpi myös parhaita kansallisia käytäntöjä väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemiseksi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Uutiset |25.10.2016 23:08
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta tarkensi 25. lokakuuta ammatillisen koulutuksen reformin linjausta valtion korvauksetta luovuttamien kiinteistöjen käyvän arvon käyttämisestä...
Uutiset |25.10.2016 14:36
Paraisten kaupungin johtoryhmä työskentelee kaksi kertaa vuodessa kaupungintalon ulkopuolella. Johtoryhmä jalkautuu saaristokunnanosiin (Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö) aina viikoksi kerrallaan....
Uutiset |25.10.2016 14:20
Maahanmuuttoviraston (Migri) mukaan valtaosa hallinto-oikeuden kumoamista turvapaikkapäätöksistä kumotaan muista kuin viraston toimintaan liittyvistä syistä.
Uutiset |25.10.2016 13:28
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi avataan kampanja, jossa maanomistaja voi perustaa omalle maalleen suojelualueen. Alue voi olla metsää tai suota. Valtio sitoutuu omasta puolestaan...
Uutiset |25.10.2016 12:32
– Maatalouspolitiikan tärkein tehtävä on tuottaa korkealaatuista ja turvallista ruokaa eurooppalaisille kuluttajille. Maatalous tuottaa myös lukuisia julkishyödykkeitä. Yhteiseen eurooppalaiseen...
Uutiset |25.10.2016 11:48
Syksyllä 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Sen kunniaksi seurakunnat ympäri Suomea on haastettu tekemään ensi vuonna omat teesinsä. Turun ja...
Uutiset |25.10.2016 11:40
Pardian hallitus käsitteli kokouksessaan tiistaina Suomen mallia ja sen rakentamista. Pardian hallituksen mielestä mallin valmisteluun tulee sitouttaa mukaan laajasti muutkin kuin vientialojen...
Uutiset |25.10.2016 10:24
”Jos jollekulle voidaan antaa ehdoton vapautus kaikista rangaistuksista, niin voidaan se varmaan antaa ainoastaan niille, jotka ovat aivan täydellisiä, so. kaikkein pienimmille.”
Uutiset |25.10.2016 10:16
Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset Varsinais-Suomeen ovat laajoja. Uudistus muuttaa kuntalaisten palveluja merkittävästi.
Uutiset |25.10.2016 10:12
Turun kaupunki järjesti syys- ja lokakuun vaihteessa Palveleva Turku 2016 -kilpailun, jossa kaupunkilaiset äänestivät kaupungin parhaasta uudesta tai uudistetusta palvelusta. Kilpailun voittajaksi...
Uutiset |25.10.2016 10:04
Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä pysyi tammi–syyskuun aikana lähes samana kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana: poliisille ilmoitettiin yhteensä 612 655 rikosta.