Posti aloittaa yt-neuvottelut, vähennystarve enintään 860 työntekijää

26.01.2016 10:07

Posti tiedottaa, että se joutuu sopeuttamaan toimiaan postin jakelumäärien rajun vähenemisen ja asiakastarpeiden muuttumisen vuoksi. Viime vuonna jakelumäärän lasku vähensi Postin liikevaihtoa noin 75 miljoonaa euroa. Kannattavuuden turvaamiseksi Posti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, joissa tuotannon, hallinnon sekä myynti- ja asiakaspalvelun vakituista henkilöstöä koskeva alustava vähennystarve on enintään 860 henkilöä.

Postin mukaan posti- ja viestintäala Suomessa käy läpi hyvin rajua rakennemuutosta digitalisaation vuoksi. Viestintä siirtyy entistä enemmän verkkoon ja samalla paperisen postin jakelumäärä kutistuu kaiken aikaa. Kirjeitä ja muita osoitteellisia lähetyksiä jaettiin viime vuonna 102 miljoonaa eli kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Viime vuonna jakeluvolyymien pudotus vähensi Postin tuloja noin 75 miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikevaihdon menetyksen arvioidaan olevan samaa luokkaa. Postin mukaan tulos putoaisi merkittävästi tappiolle ilman tehostamisia ja muita korjaavia toimia.

– Digitalisaatio on pudottanut postin jakelumäärät jo 1960-luvun tasolle. Meidän on siis pakko sopeuttaa ja uudistaa omaa toimintaamme, jotta Postilla säilyy taloudellinen kyky rakentaa uutta liiketoimintaa korvaamaan vähenevää postinjakelua. Koska muutos on historiallisen raju, joudumme valitettavasti kohdentamaan säästöjä myös henkilöstöön. Uskon, että jatkossa voimme myös luoda työpaikkoja, erityisesti paketti- ja logistiikkapalveluissa, sanoo Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Malisen mukaan Postin nykyinen tulos ei ole tavoitellulla tasolla. Postialalle saatu uusi työehtosopimus oli askel oikeaan suuntaan Postin toimintojen uudistamiseksi, mutta työehtosopimus ei keventänyt Postin palkkakustannuksia.

– Postin kustannusrakenne on edelleen liian korkea. Me voimme pärjätä, investoida ja säilyttää työpaikkoja vain toimimalla kilpailukykyisesti, painottaa Malinen.

Osana suunniteltuja sopeuttamistoimia Posti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut 2. helmikuuta. Vakituisen henkilöstön alustava vähennystarve on enintään 860 henkilöä. Tavoitteena on, että vähennystarpeesta mahdollisimman paljon voidaan toteuttaa vapaaehtoisten järjestelyjen, eläköitymisten, lomautusten ja muiden toimien kautta. Suunnitteilla on myös osa-aikaistuksia. Tarkempi vähennystarve selviää yhteistoimintaneuvottelujen aikana.

Neuvottelut koskevat Posti Group Oyj:n, Posti Oy:n ja Posti Kiinteistöt Oy:n organisaatioita Suomessa. Vähennystarve koskee tuotannossa perusjakelua, koko myynti- ja asiakaspalvelua sekä konsernin ja tuotannon hallintoa.

Muutos ei koske Postin muita palveluja kuten sanomalehtien varhaisjakelua, postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa tehtävää postinlajittelua, paketti-, rahti- ja varastopalveluja tai postin palvelupisteverkostoa eli posteja, pakettiautomaatteja ja noutopisteitä.

Neuvottelujen piirissä on noin 7 600 vakituista henkilöä. Postin henkilöstömäärä oli 30. syyskuuta oli 21 187. Kaikilla irtisanottavilla on käytössään Uusi polku -tukiohjelma, joka tarjoaa valmennusta ja tukea työnhakuun, uudelleenkouluttautumiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen.

Posti aikoo uudistaa jakelupalveluja. Palveluaikoja laajennetaan jakelussa iltaa kohti. Tuotannon johtaja Yrjö Eskolan mukaan se mahdollistaa jatkossa postilähetysten lisäksi erilaisten palvelujen ja tuotteiden toimittamisen aiempaa joustavammin kotiin asti.

– Postinjakelutyö on muuttumassa – postinjakajan mukana kulkee jo nyt paljon muutakin kuin kirjeitä ja lehtiä. Pakettipalveluille, verkkokaupalle, koti- ja turvallisuuspalveluille, elintarvikelogistiikalle ja muille lähilogistiikan palveluille laajat palveluajat aamusta iltaan ovat hyvin tärkeitä, korostaa Eskola.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Uutiset |26.05.2016 14:02 (päivitetty: 26.05.2016 14:03)
Pyöräilijä kuoli torstaina kolarissa Raisiossa. Henkilöauton ja polkupyöräilijän välinen liikenneonnettomuus tapahtui kello 8.30.Onnettomuudessa menehtyi polkupyörällä liikkunut raisiolainen vuonna...
Uutiset |26.05.2016 12:48
Kevään ja kesän juhlasesonki on onnittelukorttien ja pakettien kulta-aikaa. Kun sankaria tahtoo muistaa rahalahjalla, raha kannattaa laittaa saajan pankkitilille. Tavallisissa kirjeissä rahaa tai...
Uutiset |26.05.2016 12:48
Maahanmuuttajaperheet kohtaavat uudessa kotimaassa haasteita, jotka liittyvät arkeen, perhe-elämään ja lasten kasvatukseen.Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirille tehdyssä...
Uutiset |26.05.2016 11:18
Viime vuonna vahvistettiin 53 880 elatusapusopimusta. Elatusapusopimuksella turvataan lapsen elatus, kun vanhemmat asuvat erillään, muuttavat erilleen tai avioliitto purkautuu.
Uutiset |26.05.2016 11:12
Arkean tuottamat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden ruokapalvelut on hyväksytty Portaat luomuun -ohjelman ensimmäiselle portaalle. Luomudiplomin saaminen on merkittävä saavutus, sillä...
Uutiset |26.05.2016 10:46
Kupittaan puiston elämystarjonta on kasvanut taas uudella kohteella. Turun kaupunki ja Puuha Group Oy ovat yhteistyössä rakentaneet Kupittaan hallin etupuolelle alueen, jonne Puuha Group toimittaa...
Uutiset |26.05.2016 10:18
Suomessa asuvia työikäisiä lääkäreitä oli tämän vuoden alussa 20 970. Yhtä työikäistä lääkäriä kohden on 262 asukasta. Lääkärimäärä on noussut vuodesta 2000 lähes 5 000:lla.
Uutiset |26.05.2016 10:16
Yksityishenkilö osallistuu Åbo Akademin juhlakeräykseen 500 000 euron suuruisella lahjoituksella. Lahjoitus on kohdennettu kasvatustieteelliselle alalle ja opettajankoulutukselle.
Uutiset |26.05.2016 9:18
Kotihoidossa olevien vanhusten, vammaisten tai muuten toimintakyvyltään rajoittuneiden ihmisten paloturvallisuutta olisi parannettava. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL selvitti riskiryhmien...
Uutiset |26.05.2016 9:18
Ympäristöviranomaisten lupa- ja valvontarekisterien mukaan Suomessa kertyi vuonna 2014 vaarallisia jätteitä 1,9 miljoonaa tonnia. Vaarallisten jätteiden määrät ovat vuositasolla heilahdelleet...
Uutiset |26.05.2016 9:14
Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa Suomessa oli 501 600 kesämökkiä. Vaikka mökkien määrä ei enää kasva edellisvuosien tapaan, niin mökkeilyn merkitys korostuu erityisesti paikkakunnilla,...