Valtuusto myönsi Turku Energialle luvan osallistua Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen

29.10.2013 0:02

Nouseeko sähkön hinta vai laskeeko se tulevaisuudessa? Kulutetaanko sähköä tulevaisuudessa enemmän vai vähemmän? Mikä on uusiutuvien energianlähteiden osuus energiantuotannosta? Kuinka kannattava ydinvoimalahanke on? Tai saivatko valtuutetut vastauksia kysymyksiinsä Fennovoiman edustajilta informaatiotilaisuudessa?

Turun kaupunginvaltuusto kävi maanantaina pitkän ja uuvuttavan lähes nelituntisen keskustelun ydinvoimasta. Syynä oli se, että valtuusto oli päättämässä siitä, saako Turku Energia, jonka kaupunki omistaa, luvan osallistua Fennovoiman Pyhäjoelle nousevaan ydinvoimalaan.

Vastauksia annettiin, mutta täysin erilaisia. Näkemykset jakautuivat, niin myös äänet. Lupa heltisi lopulta äänin 37–29. Mohammad Aziz (kok.) äänesti tyhjää. Lähes kaikki ryhmät hajosivat, vain vihreät äänestivät yhtenäisesti vastaan. Kokoomuksen ja demareiden enemmistö äänesti luvan puolesta, mutta vastaan äänestivät Piia Elo (sd.) ja Pauli Kossila (kok.). Vasemmistoliittolaiset olivat vastaan Pasi Heikkilää lukuun ottamatta. Perussuomalaisista enemmistö oli luvan puolella, mutta vastaan äänestivät Jouko Laakso ja Pirjo Niinivirta. Keskustalaisista muut äänestivät vastaan paitsi Sakari Hihnala. Ruotsalaisista vain Stefan Wallin oli luvan puolella. Olavi Mäenpää (sv.) vastusti lupaa, samoin Ville Auvinen (kd.).

Turku Energian hallituksen puheenjohtaja Jarmo Rosenlöfin (sd.) ilmoitti, että yhtiön hallitus kokoontuu tiistaina tekemään valtuuston päätöksen mukaisen ratkaisun eli Turku Energia lähtee mukaan hankkeeseen.

Vastakkaisia näkemyksiä edustaneet eivät kyenneet toisiaan vakuuttamaan keskustelussa. Vihreät epäilivät erityisesti hankkeen taloudellista mielekkyyttä. Heidän mukaansa kannattavuus oli laskettu virheellisesti sähkön hinnan nousun varaan. Vihreiden kanssa samoilla linjoilla olivat vasemmistolaiset Heikkilää lukuun ottamatta. He nostivat esiin Olkiluoto 3 -voimalahankkeen ongelmat ja kustannusten nousun sekä sen, ettei ydinjätteen loppusijoituksesta ole vielä päätöksiä.

– Hanke on kokoluokaltaan niin merkittävä, että sen rinnalla kalpenevat niin toriparkki, kirjastosilta kuin kouluinvestoinnitkin. Puhumme hankkeesta, jonka vaikutukset ulottuvat vuosikymmenten päähän, arvioi vihreiden ryhmäpomo Elina Rantanen, joka esitti luvan epäämistä.

– Suomi on tekemässä itsestään kansainvälisen poikkeuksen energiapolitiikallaan. Muualla Euroopassa ja jopa Yhdysvalloissa ollaan panostamassa ydinvoiman käytön vähentämiseen, sanoi Li Andersson (vas.).

Auvinen ilmoitti olevansa pettynyt keskusteluun.

– Odotin, että tänään käytäisiin aiheesta niin kiivas ja kuuma keskustelu, ettei mitään voimaloita enää tarvittaisikaan. Tämähän on laimeaa kuin ydinvoimalan lauhdevesi, sanaili Auvinen.

Ydinvoimalahankkeen puolustajiksi nousivat vähemmän yllättävästi demariryhmän puheenjohtaja Rosenlöf, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pentti Huovinen sekä hiukan enemmän yllättävästi perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja Mikael Miikkola.

Rosenlöf viittasi Fennovoiman toimitusjohtaja Juha Nurmen lupaukseen, että Pyhäjoen ydinvoimalasta saadaan sähköä hintaan 50 euroa megawattitunnilta.

– Turku Energia on tämän vuoden aikana halunnut ostaa kumppanin kanssa kaksi toimivaa voimalaitosta. Norjassa tehtiin tarjous hintaan 50 euroa megawattitunnilta, mutta se hävittiin. Toiset tarjosivat enemmän ja voittivat. Samoin kävi Ruotsissa, hävittiin. Voittaja maksoi 15 miljoonaa euroa enemmän. Naantaliin on tarkoitus rakentaa uusi monipolttolaitos. Sekin on tehty samalla kannattavuudella, kertoi Rosenlöf.

Rosenlöfin mukaan hankkeen täytyy sujua paremmin kuin rakentamisen Olkiluodossa, valvojien täytyy valvoa sitä, että säädösten vaatimukset toteutuvat ja mukaan täytyy saada Rosatomin kaltainen iso toimija.

– Tarvitsemme kaikkia energialähteitä, mutta jos me emme investoi ydinvoimaan, se merkitsee sitä, että sähkön hinta nousee ja sähköstä tulee pulaa ja sitä, että käytämme fossiilisia polttoaineita, perusteli Huovinen.

– Oli Huoviselta sen sortin ydinvoimapropagandaa, että siihen on pakko tarttua. Sähkö ei ole Suomesta loppumassa, vastasi Jukka Vornanen (vihr.) välittömästi.

– Haluamme kotimaista sähköä. Sitä on parempi olla liikaa kuin liian vähän, arvioi puolestaan Tavio ja soimasi vihreitä siitä, että nämä naamioivat ideologisen ydinvoiman vastustuksen kustannuskysymykseksi.

Yksi illan ratkaisuista oli se, että kukaan ei Mäenpään lisäksi kannattanut pöydällepanoa, vaan valtuusto halusi tehdä päätöksen. Mäenpää esitti kyllä pöydällepanoa, jonka jälkeen Huovinen pyysi heti neuvottelutaukoa ja puheenjohtajatoimikunnan koolle. Se totesi, ettei asiaa jätetä pöydälle. Mäenpään esitys raukesi, kun sitä ei kannatettu.

Perälautana oli se, että ydinvoimalahanketta toteutettava Voimasähköyhtiö SF on pyytänyt omistajiltaan sitoumusta laitoksen rakennuttamiseen ja rahoittamiseen lokakuun loppuun mennessä. Voimayhtiön suunnalta viestitettiin päivällä, että aikaa onkin 8. marraskuuta asti, mutta Rosenlöf ei hyväksynyt jatkoaikaa, vaan vaati päätöstä sillä perusteella, ettei lisäajasta ollut päättänyt yhtiön hallitus.

– Meillä ei ole tietoa kustannusarviosta saati tietoa kannattavuuslaskelmien perusteista, tuskaili Katri Sarlund (vihr.).

Miikkola ei hyväksynyt vihreiden kannanottoja, vaan syytti heitä jarruttamisesta ja suomalaisen työn aliarvostamisesta.

– Oletteko te suomalaisia, oletteko te isänmaallisia, kiivaili Miikkola.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve (kok.) harmitteli sitä, että valtuusto joutuu ottamaan kantaa asiaa jo tässä vaiheessa, kun Fennovoiman ja Rosatomin neuvottelut ovat vielä kesken.

– Sitoutuminen on sillä tavalla ehdollinen, että se tulee toteutumaan vain mikäli tavoitteet saavutetaan, hyvitteli Arve.

Mikaela Sundqvist (vihr.) ja Mikko Laaksonen (vihr.) vaativat lisää tietoa siitä, mitä ehdollisuus tarkoittaa. Selvitystä ei tullut.

– On häpeällistä, ettei kaupunginjohto pysty sitä meille avaamaan, arvioi Sundqvist tiukasti.

Lasse Virtanen
Uutiset |24.07.2017 21:52
Vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa on annettu 11 miljoonan euron lisämääräraha avustuksiin jälkiasennushissien rakentamiseen. Tänä vuonna hissiavustuksia voidaan myöntää yhteensä 36 miljoonalla...
Uutiset |24.07.2017 15:32
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Naantalissa Ladvontiellä on noin hehtaarin metsäpaloalue. Palo on saatu rajattua ja sammutus jatkuu useita tunteja. Savua voi esiintyä Raisiossa...
Uutiset |24.07.2017 15:16
Juuri päättynyt kesäviikko oli Länsi-Suomen merivartioston yksiköille tähän mennessä vuoden kiireisin. Tehtäviä, tapahtumia ja sattumuksia oli joka lähtöön. Meri- ja muita pelastustapahtumia...
Uutiset |24.07.2017 13:52
Alaikäiset voivat tehdä ilman huoltajan suostumusta vain heille tavanomaisia ja vähämerkityksellisiä ostoksia, eikä verkko- tai mobiilimaailma tee poikkeusta tähän periaatteeseen, muistuttaa Kilpailu...
Uutiset |24.07.2017 13:48
Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt sosiaalihuoltolain soveltamisen avuksi laadittua opasta. Uudessa versiossa on otettu huomioon 30. huhtikuuta mennessä voimaan tulleet lakimuutokset ja...
Uutiset |24.07.2017 10:28
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt FC Perintä Oy:tä (aputoiminimi Flex Cash) harjoittamasta luvanvaraista perintätoimintaa ja asettanut 10 000 euron uhkasakon kiellon tehosteeksi. FC...
Uutiset |24.07.2017 9:54
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan teollisuushallissa on syttynyt tulipalo maanantaina aamupäivällä Raisiossa Kerrolankadulla.Pelastuslaitos on paikalla.
Uutiset |24.07.2017 8:20
Hallinto-oikeus on kumonnut rakennuslautakunnan päätöksen ja hylännyt Cable Cape Oy lupahakemuksen. Cable Cape Oy hakenut toimenpidelupaa noin 200 metrin pituisen vesihiihtokaapeliradan rakennelmien...
Isot purjelaivat lähtivät Turusta sunnuntaina.
Uutiset |23.07.2017 23:40 (päivitetty: 23.07.2017 23:50)
Suuret purjelaivat lähtivät Aurajoesta sunnuntaina. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurasi paraatia Airistolla Kultaranta VIII -alukseltaan.- Kaikkien aikojen Tall Ships Races, näin...
Uutiset |23.07.2017 16:29
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kerrostalohuoneistossa syttyi palonalku Friskinpolulla Runosmäessä sunnuntaina puoliltapäivin.Pelastuslaitos sammutti palon ja herätti asukkaan.
Uutiset |23.07.2017 7:42
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan noin 15 neliön kokoinen jätekatos paloi Räntämäessä Emmauksenkadulla sunnuntaina aamuyöllä. Kaksi henkilöautoa kärsi vahinkoja.