Yt-neuvottelut päättyivät Åbo Akademissa, henkilöstöön viiden miljoonan euron säästö

16.02.2016 17:24

Åbo Akademin hallitus on tiistaina pitämässään kokouksessa todennut joulukuun 11. päivänä alkaneiden yt-neuvottelujen päättyneen. Neuvottelujen tarkoituksena oli sopeuttaa toiminnan laajuus pysyvään 7,7 miljoonan euron kustannustason laskuun. Tavoite on saavutettava vuoden 2017 loppuun mennessä.

Yt-neuvottelujen aikana on tullut esille monia uusia säästömahdollisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että henkilöstökuluihin kohdistuva säästötarve on noin viisi miljoonaa euroa.

Seuraavaksi työnantaja tekee päätöksen yt-neuvotteluissa käsitellyistä asioista ja antaa niitä koskevan selvityksensä. Työnantajan selvitys on lain mukaan annettava kohtuullisessa ajassa yt-neuvotteluiden päättymisestä. Selvitys annetaan ja henkilöstöä informoidaan maaliskuun puoleenväliin mennessä.

Selvityksessä kerrotaan eläkkeelle siirtyvien määrä, irtisanottavien kokonaismäärä, irtisanomisten jakautuminen opetus- ja tutkimushenkilöstön sekä muun henkilöstön kesken samoin kuin irtisanomisten ajankohta.

– Olen tietoinen siitä, että päätösten odottaminen on kaikille raskasta. Haluamme kuitenkin pohtia päätöksiä huolellisesti, ja siihen menee aikaa, sanoo rehtori Mikko Hupa.

Åbo Akademin hallitus päätti viime syksynä uuden luokanopettajakoulutuksen aloittamisesta Helsingissä kuluvana vuonna sillä edellytyksellä, että koulutuksen järjestämiseen saadaan riittävästi ulkoista rahoitusta ja että yhteinen koulutus Helsingin yliopiston kanssa käynnistetään viimeistään syksyllä 2017.

– Kun nyt on käynyt selväksi, että Helsingin yliopisto ei halua jatkaa neuvotteluja yhteisestä luokanopettajakoulutuksesta Åbo Akademin kanssa ei ole perusteltua käynnistää uutta täysimittaista luokanopettajakoulutusta Helsingissä, sanoo hallituksen puheenjohtaja Marianne Stenius.

Hallitus toteaa, että Åbo Akademin luokanopettajakoulutus ja sen harjoittelukoulu palvelevat koko maan ruotsinkielistä alan opetusta ja että opettajakoulutuksessa ennakoidaan tulevat tarpeet ottaen huomioon Åbo Akademin tehtävät ja koulutusvastuu. Jatkossa Åbo Akademi vahvistaa luonnontieteellistä aineenopettajakoulutusta sekä opettajakoulutuksen digitalisaatiota.

Åbo Akademi harjoittaa jatkossakin opettajankoulutusta Helsingissä luokanopettajan pätevyyteen johtavan koulutuksen, lastentarhanopettajakoulutuksen sekä aineenopettajakoulutuksen muodossa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
Uutiset |01.07.2016 15:36
Ampuma-aseiden lupaprosessiin ehdotetaan uudistuksia. Tavoitteena on sujuvoittaa ja nopeuttaa aseiden lupaprosessia aseturvallisuudesta tinkimättä. Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle...
Uutiset |01.07.2016 15:30
Suuressa osassa Suomea mediaaniaika hälytyksen vastaanottamisesta siihen, että pelastuslaitos ehtii paikalle ja tehokkaisiin pelastustoimiin on yli 15 minuuttia. Alkavan palon kannalta toiminta...
Uutiset |01.07.2016 14:54
Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat nousseet 14,7 prosentilla vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana. Uusia henkilöautoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 65 463.
Uutiset |01.07.2016 13:50
Tallinkin rakenteilla oleva LNG-käyttöinen laiva Megastar kastettiin perjantaina Meyer Turun telakalla. Aluksen kastoi presidentti Tarja Halonen.– Laivan rakennusvaihe on kohta...
Uutiset |01.07.2016 12:16
Rannikkolaivaston uutena komentajana on aloittanut 1. heinäkuuta kommodori Erkki Mikkola. Vaihtotilaisuus pidettiin Pansion tukikohdassa aamupäivällä. Kommodori Tuomas Tiilikainen luovutti komentajan...
Uutiset |01.07.2016 9:52
Sote- ja maakuntauudistuksessa on tarkoitus muodostaa itsehallinnolliset maakunnat, joihin valittaisiin vaaleilla maakuntavaltuustot. Maakuntavaaleista säädetään vaalilaissa.
Uutiset |01.07.2016 9:26
Maanantaina 4. heinäkuuta palveluksensa aloittaa noin 12 000 asevelvollista miestä ja vapaaehtoista naista. Naisia tästä määrästä on noin 300. Ensimmäistä kertaa kaikki varusmiehet voivat varata oman...
Uutiset |01.07.2016 8:50
SEY ja Animalia arvioivat, että eläinjalostuksella voidaan aiheuttaa eläimelle merkittäviä, jopa kuolemaan johtavia haittoja. Niitä ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet lyhytkuonoisilla koirilla ja...
Uutiset |01.07.2016 8:32
Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu työvierailulle Suomeen perjantaina 1. heinäkuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa Putinin vastaan Kultarannassa.
Uutiset |01.07.2016 6:30
Wanha Turku Kauppa julkaisee Venäjän presidentti Vladimir Putinin Suomen vierailun kunniaksi uuden sesonkimakeisen eli hedelmäkaramellin nimeltä Putin – Turun kaveri.
Uutiset |30.06.2016 16:06
Suomen sähköistä tunnistamista ja sähköistä allekirjoitusta koskeva laki, eli tunnistuslaki, päivitetään vastaamaan EU-lainsäädäntöä ja edistämään digitaalista liiketoimintaa.