Oskari Ruohonen soolouralle laulukieltä vaihtaen

11.02.2017 8:32
Petri Huhtinen

Vaikka Oskari Ruohonen onkin omillaan soolouransa alkumetreillä, aikoo hän koota keikoille bändin ympärilleen. Keikkojen aika tulee kuitenkin vasta, kun soolomateriaalia saadaan hieman enemmän ihmisten kuultavaksi. (Kuva: Petri Huhtinen)

Vaikka Oskari Ruohonen onkin omillaan soolouransa alkumetreillä, aikoo hän koota keikoille bändin ympärilleen. Keikkojen aika tulee kuitenkin vasta, kun soolomateriaalia saadaan hieman enemmän ihmisten kuultavaksi.

Ajatus soolourasta ehti kyteä Oskari Ruohosen päässä viitisen vuotta ennen kuin ajatus konkretisoitui. Ruohosen soolouran ensimmäinen biisi Mitä se sua haittaa julkaistaan 12. helmikuuta.

– Vuodesta 2012 asti asia ehti olla mielessä. Meillä on sellainen perinne, että joulusaunassa suunnitellaan Santeri-veljen kanssa tulevan vuoden kuvioita. 2015 joulusaunassa sitten sanoin, että nyt asiaa on alettava viedä eteenpäin tai minusta tulee liian vanha, Ruohonen kertoo.

Lisääkin musiikkia on luvassa myöhemmin, vielä tarkemmin määrittelemättömänä ajankohtana.

– Teen lisää biisejä koko ajan. Kyllä tässä ikään kuin levyä tehdään, mutta en osaa sanoa millä aikataululla. Biisejä varmaan julkistetaan pikku hiljaa, Ruohonen pohtii.

Viimeisen vuoden Ruohonen on keskittynyt ensimmäistä kertaa urallaan suomenkielisen musiikin tekemiseen. Muun muassa Traffic Islandissa ja Yournalistissa vaikuttanut Ruohonen sanoo laulukielen vaihtamiseen liittyneen uudenkin opettelua.

– Varsinkin aluksi oli sellainen vaihe, että piti opetella laulamaan suomeksi, kun oli tottunut englanniksi laulaessa esimerkiksi venyttämään tiettyjä kirjaimia. Enää suomeksi laulaminen ei kuulosta omaan korvaan oudolta. Suomeksi laulamisessa biiseissä on henkilökohtaisempi olo, Ruohonen vertailee.

Vaikka Suomessa on nykyään myös kotimaassa menestyviä englanniksi laulavia bändejä, suomenkielellä läpilyöminen tuntuu edelleen olevan ainakin hieman helpompaa kuin englanniksi. Ruohosen kielivaihdon taustalla ei suoranaisesti ole oman musiikin kaupallisen potentiaalin kasvattaminen, mutta Ruohonen myöntää, että ajatus aiempaa suuremmasta yleisöstä kiinnostaa.

– Englanniksi tehdessä on aina vähän se ajatus taustalla, että maailmallakin se voisi mennä läpi. Jos suomeksi laulaminen siinä auttaa, että Suomessa kiinnostutaan, niin ei se ainakaan haittaa.

Täysin oman musiikin tekeminen on siirtänyt Ruohosen muut projektit toistaiseksi tauolle. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta tehdä musiikkia jatkossa myös englanniksi.

– Kaikki liikenevä aika on nyt laitettu tähän, että saa biisejä tehtyä ja homman käyntiin. Kun vähän aikaa kuluu, niin osaa varmaan tehdä rinnalla muutakin.

Ruohosen bändeistä varsinkin Yournalistia on leimannut tietynlainen äkkivääryys ja moneen suuntaan rönsyilevyys. Ruohonen uskoo, että kielen lisäksi soolomateriaalin suurimmat erot aiempaan verrattuna tulevat tietyntyyppisestä yksinkertaistamisesta.

– Bändeissä ympärillä olevat tyypit ovat tuoneet sävellyksiin oman panoksensa viimeistään soittovaiheessa. Nyt olen soittanut kaiken ihan yksinäni. Musiikki on ehkä vähän suoraviivaisempaa ja popimpaa, Ruohonen luonnehtii.

Ilkka Lappi
Viihde |24.03.2017 14:48
Rakkaudesta kertova musikaalikomedia Käyttöohje kahdelle saapuu vierailulle Turun Kaupunginteatterin Domino-teatteriin 5.–8. huhtikuuta kello 19.
Viihde |24.03.2017 13:01
Klikkaa kuvaa, jotta näet stripin kokonaan.Tunnistatko sarjakuvan lopusta löytyvän biisilainauksen vai tuleeko mistä toi on -olo?Mistä toi on? kertoo kuvitteellista Teräsrautelan ...
Viihde |24.03.2017 9:16
Robin julkaisee uuden singlen Hula hula perjantaina. Singlellä vierailee Nelli Matula. Kappaleen lyriikoista vastasivat Robin ja Vilma Alina, sävellyksestä Ilkka Wirtanen ja Vilma Alina.
Viihde |23.03.2017 20:37
Ilmiö-festivaali tuo heinäkuussa brittiläisen psykedeelisen pop-rockin kärkinimiin kuuluvan Syd Arthurin (UK) ensimmäistä kertaa Suomeen.Canterburylaisen kvartetin neljäs albumi Apricity ilmestyi...
Viihde |22.03.2017 12:45
Klikkaa kuvaa, jotta näet stripin kokonaan.Tunnistatko sarjakuvan lopusta löytyvän biisilainauksen vai tuleeko mistä toi on -olo?Mistä toi on? kertoo kuvitteellista Teräsrautelan ...
Viihde |21.03.2017 14:04
Turun konservatorion ja Musiikkiopisto Arkipelagin kitarasoiton opiskelijat kokoontuvat suurkonserttiin Sigyn-saliin tiistaina 28. maaliskuuta kello 18 At the Movies -teeman parissa.
Viihde |21.03.2017 13:52
Vuosikymmenen levytystauko tuntuu tehneen terää Mikko Kuustoselle. Ainakin 1990-luvun alkupuolella hittejä lähes liukuhihnalta tehtailleen Kuustosen uusi levy Agricolankatu 11 on varsin verevä albumi...
Viihde |20.03.2017 13:24
Samppalinnan Kesäteatterissa nähdään kesällä Heli Laaksosen kirjoittama uutuuskomedia Eloheinäkesä. Näytelmä on tilaustyö Suomi 100 -juhlaohjelmistoon. Musiikkia teokseen säveltää Lauri Tähkä.
Viihde |20.03.2017 12:48
Ensimmäistä kertaa järjestettävä tanssitapahtuma Turku Salsa Weekend kokoaa latinalaistanssien harrastajat Turkuun huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna 1.–2. huhtikuuta. Viikonlopun ohjelmaan kuuluu...
Viihde |20.03.2017 11:48
Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetyn Kauppakeskus Mylly Trial & Moottoripyöränäyttelyn aikaan raisiolaisen kauppakeskus Myllyn kävijämäärä oli lauantaina yli 22 000 ja sunnuntaina...
Viihde |20.03.2017 10:00
Syystä tai toisesta henkilökohtainen tragedia synnyttää hienoa taidetta. Tästä on lukemattomia esimerkkejä. Yksi on Astrid Swanin uusin, järjestyksessään kuudes, levy From the Bed and Beyond.Muutama...