Muistatko nämä Turun takavuosien tällipaikat?

Nykyiset nuoret löytävät toisensa helposti kaupungilla liikkuessaan, kiitos uuden tekniikan. Toista se oli entisaikoina, kun käytössä oli vain lankapuhelin. Silloin sovittiinkin treffejä eri puolille kaupunkia, jopa monta päivää ennen tapaamista ja yleensä se tapaamispaikka oli joku maamerkki.

Näistä tapaamispaikoista useat ovat jo historiaa. Kuka enää muistaa vaikkapa Mokonäkin kahvilaa, Le Chat -discoa tai Teräksen kulmaa? Muutama perinteinen tapaamispaikka on säilynyt konkarien muistissa, mutta nuoremmalle polvelle ne ovat täyttä hepreaa.

Turku on pullollaan upeaa paikallishistoriaa nimien suhteen ja monet paikat ovat jääneet elämään omaa elämäänsä, vaikka rakennukset olisivatkin saaneet uuden omistajan tai yrittäjän tiloihinsa. Vaatetusliike Kestilän konttori sijaitsi aikanaan Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmassa. Paikka on sittemmin ihan virallisestikin ristitty Kestilänkulmaksi.

Käsityöläiskadun ja Puutarhakadun kulmasta löytyy vielä tänä päivänäkin niin sanottu Leninin talo. Nuoremmalle polvelle koko Lenin-setä saattaa olla vähän vieras hahmo, saati tieto siitä, että mies yöpyi kyseisessä talossa pakomatkallaan. Teräksen kulma löytyy Kauppatorin varrelta Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmauksessa. Paikalla sijaitsi aikanaan Teräksen puinen talo, joka purettiin vuonna 1968. Rakennuksessa toimi pitkään Turun Rautakauppa Oy, jonka Vaasan Teräs Oy myöhemmin osti. Sittemmin tontin valloitti arkkitehti Aarne Ehojoen suunnittelema Kiinteistö Oy Teräksenkulma.

Mokonäkki-niminen kahvilaketju kuului Turun keskustaan siinä Aschanin kahvilatkin. Mokonäkkejä oli ainakin Valopihassa, Eerikinkadulla lähes Brahenkadun kulmassa sekä Kauppiaskadulla. Hassu nimi tulee muuten sillipäällysteisestä leivästä, jota Mokonäkki myi. Nuoriso teki tällejä Mokonäkkeihin, mutta asian miinuspuoli oli se, että silloin jotain oli myös ostettava.

Turun suosituin mehudisco oli 1970-luvulla Le Chat, joka sijaitsi Leninin taloa vastapäätä. Siellä alaikäiset ottivat lähempää kontaktia toisiinsa tanssilavalla Mudin ja Rubettesin tahtiin. Varttuneempi väki suunnisti samoin aikein Puutorin laidalle Sibeliuksenkadulle legendaariseen Elliin ja Gunnariin. EG:n ehdottomia valtteja olivat keskeinen sijainti, punaiset lyhdyt, Marilyn Monroen kuvat sekä keskimääräistä vapaamielisempi asiakaskunta.

Varsinais-Suomen liitto tukee Fölin joukkoliikennekokeilua Kurjenrahkan kansallispuistoon

Varsinais-Suomen liitto osallistuu Fölin joukkoliikennekokeilun Turusta kurjenrahkan kansallispuistoon rahoitukseen. Liitto on vuosia ollut kehittämässä Kuhankuonon retkeilyreitistöä. Edistääkseen joukkoliikennekokeilua liitto pyrkii toimimaan paikallisten toimijoiden ja Fölin välisenä yhteistyön organisoijana, sillä Kurjenrahkalla on hyvin vähän olemassa olevia ja pysyviä palveluita retkeilijöiden käyttöön ja alueen palvelutaso ei vastaa lisääntynyttä kävijämäärää.

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa vastedes riskialueilla

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut rokotuksista annettua asetusta. Suurimmat muutokset tehtiin asetuksen puutiaisaivotulehdusrokotetta ja jäykkäkouristusrokotetta koskeviin pykäliin. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 23. maaliskuuta.

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!