Nostalginen Turku: Villi Pohjola

Pohjolan vieritse Raisioon johtava Satakunnantie oli jo vuonna 1931 yksi Turun suurimmista liikenneväylistä. Pohjolan vieritse Raisioon johtava Satakunnantie oli jo vuonna 1931 yksi Turun suurimmista liikenneväylistä. Kuva: Ts-arkisto

Pohjoiseen takamaahan syntyi kaupungin kulttuurikeskus

Pohjolan kaupunginosa on kasvanut hieman Turun keskustan pohjois- ja luoteispuolelle aivan kaupungin ytimeen kiinni. Sen luoteis- ja länsikyljessä on puutalovaltainen Kähärin kaupunginosa ja muuten se rajoittuu Ratapihankatuun, Satakunnantiehen sekä Koulukadulta alkavaan Naantalin pikatiehen. Idässä puskee vastaan Raunistula.

1870-luvulta lähtien Pohjolan maisemaa on hallinnut Turun rautatieasema, jonka ensimmäinen rataosuus johti Toijalan kautta Tampereelle. Rautatieasema sai oheistuotteina veturitallit, öljymakasiinin, tavara-aseman sekä VR:n konepajan. 1900-luvun alussa Turun rautatieaseman merkitys korostui, kun Karjaalle kulkenut paikallisreitti sai jatko-osuuden aina Helsinkiin asti. 1920-luvulla avattiin jo Naantalin ja Uudenkaupungin radat.

Tänä päivänä muu Suomi tuntee Pohjolan kaupunginosasta parhaiten vuonna 1876 rakennetun VR:n konepajan, jota laajennettiin sen jälkeen useaan eri kertaan. Logomon kulttuurikeskus avattiin historiaa kunnioittaen vuonna 2011 ja siellä on nykyään myös runsaasti erilaista yritystoimintaa.

Niin hassulta kuin se tänä päivänä tuntuukin, oli keskustaan nojannut Pohjola oli pitkään lähes täysin asumatonta peltomaata. Nykyiselle Pohjolan ydinalueelle, Yrjänänaukion ympäristöön, alkoi nousta työväen asustusta 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. Pohjola kuului kuitenkin Turun kaupungin maihin, toisin kuin vaikkapa Nummenpakka tai Raunistula, ja niinpä sitä ryhdyttiin kaavoittamaan omakotitonteiksi jo 1910-luvulla.

Ensimmäinen laajempi rakennusbuumi käynnistyi 1930-luvulla, mutta 1950-luvulla alueelle nousi korkeampaa ja urbaanimpaa asutusta Juhannuskukkulan ympäristöön. Pohjolan rajastatus kaupungin pohjoisimpana alueena katosi kuitenkin vuosina 1945 ja -49 tehdyillä alueliitoksilla Raision ja Maarian kuntien kanssa, kun Mälikkälä, Teräsrautela ja Suikkila liitettiin Turkuun.

Vuonna 1958 Pohjola sai kauas näkyvän maamerkin, kun kaupungin rakentama vesitornin ja ammattioppilaitoksen yhdistelmä nousi Juhannuskukkulan mäen laelle. Vuonna 1963 katkesi puolestaan keskustan ja Pohjolan välinen junanradasta johtuma suuri välimatka, kun Turun kaupunki ja VR rakensivat korkean kävelysillan ratapihojen ylitse. Kaikkein tunnetuinta Pohjolaa taitavat kuitenkin turkulaisten silmissä ja mielissä olla alueen kauniit ja historialliset puutalot, jotka henkivät terveellä tavalla kunnon vanhan ajan Turkua.

Heikki Möttönen

Selvitys: Ihmiskaupan uhrien auttamista sääntelevä laki ei toimi

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu on yhdessä Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin (HEUNI) kanssa selvittänyt, miten ihmiskaupan uhrien oikeus saada apua Suomessa toteutuu. Selvityksen perusteella yksi keskeisin auttamisen haaste liittyy ennen kaikkea kunnissa pysyvämmin asuvien ihmiskaupan uhrien auttamiseen.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

BirdLife: Punasotka rauhoitettava

Punasotka.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi. Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Reservipoliisi toimisi aina poliisin välittömässä ohjauksessa

Täydennyspoliisijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön uudistettuna ja siitä ryhdytään samalla käyttämään nimitystä reservipoliisi. Järjestelmällä pyrittäisiin varmistamaan kansalaisten turvallisuus myös niissä tilanteissa kun jotain poliisin resursseja sitovaa ennakoimatonta ja yllättävää tapahtuu.

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon

Loton arvonnassa ei löytynyt täysosumia lauantaina (kierros 11/2018), joten ensi viikolla täysosumille on jaossa tasan kahdeksan miljoonaa euroa. Suurimmat voitot tulivat kolmella 6+1-osumalla.

Urheilu

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!