Nostalginen Turku: Villi Pohjola

Pohjolan vieritse Raisioon johtava Satakunnantie oli jo vuonna 1931 yksi Turun suurimmista liikenneväylistä. Pohjolan vieritse Raisioon johtava Satakunnantie oli jo vuonna 1931 yksi Turun suurimmista liikenneväylistä. Kuva: Ts-arkisto

Pohjoiseen takamaahan syntyi kaupungin kulttuurikeskus

Pohjolan kaupunginosa on kasvanut hieman Turun keskustan pohjois- ja luoteispuolelle aivan kaupungin ytimeen kiinni. Sen luoteis- ja länsikyljessä on puutalovaltainen Kähärin kaupunginosa ja muuten se rajoittuu Ratapihankatuun, Satakunnantiehen sekä Koulukadulta alkavaan Naantalin pikatiehen. Idässä puskee vastaan Raunistula.

1870-luvulta lähtien Pohjolan maisemaa on hallinnut Turun rautatieasema, jonka ensimmäinen rataosuus johti Toijalan kautta Tampereelle. Rautatieasema sai oheistuotteina veturitallit, öljymakasiinin, tavara-aseman sekä VR:n konepajan. 1900-luvun alussa Turun rautatieaseman merkitys korostui, kun Karjaalle kulkenut paikallisreitti sai jatko-osuuden aina Helsinkiin asti. 1920-luvulla avattiin jo Naantalin ja Uudenkaupungin radat.

Tänä päivänä muu Suomi tuntee Pohjolan kaupunginosasta parhaiten vuonna 1876 rakennetun VR:n konepajan, jota laajennettiin sen jälkeen useaan eri kertaan. Logomon kulttuurikeskus avattiin historiaa kunnioittaen vuonna 2011 ja siellä on nykyään myös runsaasti erilaista yritystoimintaa.

Niin hassulta kuin se tänä päivänä tuntuukin, oli keskustaan nojannut Pohjola oli pitkään lähes täysin asumatonta peltomaata. Nykyiselle Pohjolan ydinalueelle, Yrjänänaukion ympäristöön, alkoi nousta työväen asustusta 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. Pohjola kuului kuitenkin Turun kaupungin maihin, toisin kuin vaikkapa Nummenpakka tai Raunistula, ja niinpä sitä ryhdyttiin kaavoittamaan omakotitonteiksi jo 1910-luvulla.

Ensimmäinen laajempi rakennusbuumi käynnistyi 1930-luvulla, mutta 1950-luvulla alueelle nousi korkeampaa ja urbaanimpaa asutusta Juhannuskukkulan ympäristöön. Pohjolan rajastatus kaupungin pohjoisimpana alueena katosi kuitenkin vuosina 1945 ja -49 tehdyillä alueliitoksilla Raision ja Maarian kuntien kanssa, kun Mälikkälä, Teräsrautela ja Suikkila liitettiin Turkuun.

Vuonna 1958 Pohjola sai kauas näkyvän maamerkin, kun kaupungin rakentama vesitornin ja ammattioppilaitoksen yhdistelmä nousi Juhannuskukkulan mäen laelle. Vuonna 1963 katkesi puolestaan keskustan ja Pohjolan välinen junanradasta johtuma suuri välimatka, kun Turun kaupunki ja VR rakensivat korkean kävelysillan ratapihojen ylitse. Kaikkein tunnetuinta Pohjolaa taitavat kuitenkin turkulaisten silmissä ja mielissä olla alueen kauniit ja historialliset puutalot, jotka henkivät terveellä tavalla kunnon vanhan ajan Turkua.

Heikki Möttönen

Kadun tyyli: Tyylivirran aallonharjalla

Kasper Heimolehto.

– Yritän olla aika urbaani. Haen inspiraatiota muiden pukeutumisesta. Seuraan kadulla, että miten muut pukeutuvat ja seuraan tyylivirtaa muun muassa Instagramissa, sanoo Kasper Heimolehto , 21.

Menoviikko: Rajattoman perinteinen joulu

Lauluyhtye Rajattoman joulukonsertit ovat Turussakin jo pitkään jatkunut perinne.

Yksi jo perinteinen joulun lähestymisen merkki on lauluyhtye Rajattoman joulukiertue, jolla kuullaan rakastetuimpia joululauluja laidasta laitaan. Tänä vuonna Rajaton konsertoi Turun Logomossa keskiviikkona 20. joulukuuta.

Saaristo-Naantalin opas ilmestynyt

Tuore Saaristo-Naantalin luonto-opas esittelee alueen vähemmän tunnettuja luontokohteita ja tarjoaa vinkkejä retkeilijälle kaikkina vuodenaikoina. Kirjan tekijät ovat merimaskulaiset Reima Orvasto ja Anne Pentti.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!